En raw midsommarnattsdröm | Kurera.se
tårta med jordgubbar och rabarber

Foto: Angelica Zander

En raw midsommarnattsdröm

Fakta

Receptet kommer från Erika Frosts bok ”Rå matglädje - veganskt, lyxigt och jäkligt gott" (Norstedts förlag).

Rabarber och jordgubbar, finns det något somrigare? Och med en god topping och en syrlig fräschör.
Nej, det här är nog midsommartårtan nummer ett. Prova!

Vill du bjuda dina gäster på en riktigt fräsch sommartårta har du receptet här. Ingen gluten, ingen laktos, inget raffinerat socker. Bara fräscha icke bearbetade ingredienser och naturlig sötma.

 

Läs också: Nya rön: Rabarber kan halvera antalet cancerceller på 48 timmar

Det här receptet kommer från Erika Frosts väldigt aptitliga bok ”Rå matglädje - veganskt, lyxigt och jäkligt gott".
Kuriosa: Författaren Erika Frost ligger även bakom restaurangen Open New Doors, i Bottnaryd och Göteborg.

Portioner: 16

Ingredienser

Botten
2 dl torra dadlar, urkärnade – receptmakaren använder sig gärna av sorten Deglet Nour
2 dl hasselnötter
1 tsk stötta kardemummakärnor – kan uteslutas men är fantastiskt gott
vaniljpulver
1 nypa salt

Fyllning
8 dl cashewnötter, blötlagda i 4–5 timmar
1 dl kokosolja
3 dl finhackad rabarber
1 dl tinade jordgubbar
1 1/2 dl agavesirap
1 nypa vaniljpulver ev 1/2 dl vatten

Läs också: 6 hälsoskäl att jordgubbsfrossa

Topping
1 dl kokosolja
2 dl tinade jordgubbar
1 dl agavesirap
2 dl finhackad rabarber
ev 1 dl grovhackade hasselnötter för extra crunch

Till garnering
färska jordgubbar
smultron
ätbara blommor

Läs också: 7 sorters ätbara blommor

Gör så här

Börja med att klä bottenskivan av en springform med plastfolie och sätt sedan fast den upp och ner. Detta för att underlätta när kakan ska serveras samt att bottnen blir snyggare.

Botten
Mixa dadlar, nötter, kardemumma, vanilj och salt tills du har ett kladdigt hack, inte en slät deg.
Tryck ut i bottnen på formen och ställ i frysen.

Fyllning
Häll av blötläggningsvattnet och skölj nötterna noga. Smält oljan över ett vattenbad. Mixa nötter, olja, rabarber, jordgubbar, sirap och vanilj. Mixa tills blandningen är helt slät och tillsätt eventuellt lite vatten om smeten är för tjock. Konsistensen ska vara som en kladdkakesmet – inte rinnig men inte heller helt fast. Häll fyllningen i formen och låt stå i frysen medan du gör toppingen.

Topping
Smält oljan över ett vattenbad och se till att samtliga ingredienser håller ungefär samma temperatur. Mixa olja, jordgubbar och sirap till en smet och rör sedan i rabarbern. Häll blandningen över fyllningen och toppa eventuellt med nötterna. Låt stå i frys minst åtta timmar.

Låt tårtan tina 20–30 minuter före servering och garnera med jordgubbar, smultron och blommor.

Läs också: Bästa efterrätterna i midsommar – för dig som vill leva nyttigt

Vill du läsa fler liknande artiklar?
Gilla Kurera på Facebook och signa upp dig för Kureras nyhetsbrev så missar du inget!

Fakta

Receptet kommer från Erika Frosts bok ”Rå matglädje - veganskt, lyxigt och jäkligt gott" (Norstedts förlag).

Skriv ut artikel


Nytt på Kurera

Magsyrahämmande läkemedel kan öka risken för allergier

Forskning

Magsyrahämmande läkemedel är bland de vanligaste läkemedlen och säljs receptfritt i Sverige. Nu visar en ny studie att användningen av främst PPI ökar risken för att drabbas av olika allergier. Forskarna varnar nu för att ta dessa läkemedel i onödan och manar istället att komma till rätta med bakomliggande orsaker till magbesvären.

”Sockermonstret satt på min axel och väste in i mitt öra”

Krönikan

”Jag unnar mig att vara utan socker". "Jag unnar mig hälsa". Louise Hafdell har kommit långt under sina snart fem sockerfria år. Från att nästan ha varit styrd av sitt sockersug och ha sett godis som tröst i svåra situationer och det hon firade med när något gått bra är hon numera helt sockerfri. Räddningen när siffrorna på vågen stod som högst var – riktig mat.

 

 

Kurkumin bidrar till att minska smärta efter operation

Forskning

Gurkmeja anses ha många hälsofördelar och golden latte och gurkmejashots har på senare år seglat högt upp på listan av populära superfoods. Nu kommer dessutom glädjande nyheter från forskarsamhället – det verksamma ämnet i gurkmeja har visat sig avsevärt minska smärtan i samband med kirurgi.

 

Hjärtläkaren om det paradoxala med hälsosam kost

Kost

Det pågår en rörelse för att vi ska äta mer växtbaserat både för miljön och vår hälsas skull men den amerikanske hjärtläkaren Steven Gundry höjer ett varnande finger. Alla grönsaker är nämligen inte lika nyttiga, vissa kan till och med vara skadliga för vår hälsa skriver han i sin bok ”Växtparadoxen”.

Bakterier i äpplen bidrar till en sund tarmmiljö

Forskning

Effekten av ett äpple om dagen för att hålla läkaren borta kan till stor del anses bero på de gynnsamma bakterier som koloniserar äpplet och därefter tarmen, enligt forskare. Forskningen styrker även att det går att känna skillnad på smaken mellan ekologisk frukt och konventionella äpplen.

 

Doktor Gillbros 10 budord för frisk och spänstig hud

Hud

I boken "Hudbibeln" summerar Johanna Gillbro, doktor inom experimentell och klinisk dermatologi sin omfattande kunskap inom hud och hudvård. I boken "Hudbibeln" delar hon med sig av sin kunskap och ger tips om hur man bäst tar hand om huden både utifrån och inifrån för i lokhet med många andra vet Johanna att skönhet även kommer inifrån.

Två klassiska pastarätter på vegovis

Recept

Tvekar du att lägga om till vegansk eller vegetarisk kost av rädsla för att inte längre kunna njuta av dina favoriträtter som spagetti bolognese eller lasagne? Lugn, det råder läkaren Veronica Hedberg och kokboksförfattaren och journalisten Susanne Hovenäs bot på. I nya boken "Smart mat för en frisk kropp och hjärna" finns flera goda recept att botanisera bland och Kurera kan bjuda på två smakprov. 

Växtbaserad mat – smart för kropp och hjärna

Kost

I år minskade köttkonsumtionen i Sverige för andra året i rad och ligger nu på samma nivå som den var 2007. Vi har fortfarande en bit kvar innan vi befinner oss på den nivå vi var innan Svreige gick med i EU och priset på kött sjönk men utvecklingen tycks gå stadigt nedåt. I takt med det ökar intresset för vegansk eller växtbaserad mat och i dagarna släpptes en ny bok med helt växtbaserade recept.

Tävla och vinn albumet “Svart katt”

Tävling

Sångerskan Cecilia Thorngrens album "Svart katt" fick ett varmt mottagande när det kom ut. Nu har du chansen att vinna ett signerat exemplar med låtar ur den svenska visskatten samt nyskrivet material av Staffan Hellstrand och Peter Le Marc.

 

Annelis kolesterolvärden sjönk med lagrad vitlök

Hälsa

Redan för 15 år sedan fick Anneli Bygg, 65 år, reda på att hon hade lite för höga kolesterolvärden. Hon ordinerades statiner av sin läkare, men biverkningarna blev kraftiga så Anneli ville inte fortsätta med medicinen. Med hjälp av lagrad vitlök har hennes kolesterolvärden blivit betydligt bättre.

Micke Gunnarsson: “Jag är inte min kropp”

Krönikan

Handen på hjärtat hur skulle det se ut om du skötte en hund som du sköter om dig själv? Kan insikten att vi inte är våra kroppar göra att vi tar bättre hand om dem? Jo, det menar Micke Gunnarsson, föreläsare och workshopledare, som tack vare det tankesättet tar bättre hand om sig än någonsin tidigare.