Annons
Annons

”En skilsmässa är också början på något nytt”

Att skiljas är en av de största, svåraste, mest omfattande, stressande och påfrestande situationer vi kan ställas inför i livet. Kurera presenterar i ett samarbete med stresscoachen Karin Isberg denna serie och guide genom en av livets svårare faser.

Redaktionen

16 november, 2018
”En skilsmässa är också början på något nytt”
Dela inlägget

Att skiljas är en av de största, svåraste, mest omfattande, stressande och påfrestande situationer vi kan ställas inför. Kurera presenterar i ett samarbete med stresscoachen Karin Isberg en serie om en av livets svårare faser.

En skilsmässa är särskilt påfrestande då den består av många små delprocesser som pågår under lång tid och som var och en för sig är känslomässigt tuff, förklarar Karin Isberg som vägleder genom separation, sorg, smärta och skuld och förhoppningsvis ut på andra sidan.

En process i flera steg
I ett första skede ska själva beslutet om skilsmässan fattas, efter det ska barn, släktingar och vänner informeras. En eller båda ska flytta, bodelning genomföras och skilsmässoansökan skrivas under.
–Bara den här processen kan ta ett år och varje moment är inte bara praktiskt, utan är också förknippat med svåra känslor, säger Karin som coachat många klienter genom en skilsmässa,

Flytten en yttre manifestering
Som exempel nämner hon processen med att flytta. Det är ett stort projekt för vem som helst, men i en skilsmässa handlar det inte bara om själva flytten menar Karin.
– Det handlar om uppbrottet, om att packa ner sina saker och lämna en välbekant tillvaro, att skiljas från ett hem och från ägodelar som kanske har betytt väldigt mycket.
Det gör själva flytten till en brutal påminnelse om att livet så som det har sett ut fram till skilsmässan obönhörligen är slut och det är ofta förknippat med både sorg, ilska, besvikelse, förtvivlan och ångest menar hon.

– För den som blir lämnad handlar ångesten framför allt om separationsångest och för den som tar initiativ till skilsmässan är ångesten oftast kopplad till skuldkänslor.

LÄS OCKSÅ: Varför är det viktigt att visa tacksamhet?

Lämna eller bli lämnad
Karin poängterar hur viktigt det är att båda behöver ge sig tid att sörja, inte bara den som blir lämnad-
– Det är ju bådas äktenskap som tagit slut. Därför är det viktigt att känna stöd och ha någon att prata med; att inte få det stödet blir ofta en extra sorg mitt i sorgen.

Något som kanske inte ligger så nära till hands när man är den som lämnar. Å ena sidan brukar beslutet om att skiljas vara förknippat med känslor av lättnad och befrielse, å andra sidan skuldkänslor och en oro för vad andra ska tycka. Något som kan leda till att den som lämnar skäms för att söka stöd från sin omgivning menar Karin. De riskerar också mötas av attityden att de får skylla sig själva och att stödet uteblir – en inte helt ovanlig reaktion från både familj och vänner.

LÄS OCKSÅ: ACT – acceptans som redskap att hantera stress

Snabbare läkning för den som lämnas
För den som blir lämnad ser situationen annorlunda ut förklarar Karin.
– Genom skilsmässan säger din partner att du inte längre duger åt honom/henne. Det sätter igång känslor av att vara ratad och det är en av de svåraste känslorna vi kan uppleva eftersom det är ett djupt mänskligt behov att känna vi är älskade och värdefulla.

Och om äktenskapet tar slut för att partnern har träffat en annan blir känslorna ännu värre, för då handlar det inte bara om att vara ratad utan också om att vara utbytt.
Man kan komma att brottas med svåra frågor som ”Var jag inte värd mer än så?” och ”Var jag så lätt att ersätta?” något som kan innebära ett hårt slag mot självkänslan.
­– Dessutom ser du din ex-partner vara förälskad och lycklig samtidigt som du själv känner dig oattraktiv, övergiven och värdelös.

Men hur plågsamt det än är att bli lämnad, får den som blir lämnad ofta mycket stöd och omtanke från sin omgivning förklarar Karin. Andra finns där för att stötta och trösta, och för att uttrycka hur idiotisk och korkad den andra är som vill skiljas.
– Paradoxalt nog kan det göra att den som blir lämnad får en snabbare och enklare process genom skilsmässan än den som tog initiativet till att skiljas, säger Karin.

LÄS OCKSÅ: Så får du bonusfamiljen att fungera

Är det början eller slutet?
Men även om en skilsmässa är en smärtsam process liknar Karin att skiljas med en jordbävning, även om allting rämnar och inget blir sig likt efteråt ges man möjlighet att bygga upp en ny stabilare grund som står emot stora påfrestningar bättre.
På samma sätt kan vi gå stärkta ur en separation även om det inte känns så när man befinner sig mitt i iden.
– Precis så kan det vara med en skilsmässa. Du skakas om och rivs ner, men du kan återuppbygga dig själv, säger Karin.

Karin Isberg
Karin Isberg

Varning för fallgroparna
Det är lätt att fastna i ett tillstånd där man spelar upp skilsmässan gång på gång för sig själv och ältar det som hände men då kommer ingen utveckling att ske varnar Karin.
–Då bygger du inteupp dig själv, du bara bryter ner dig.
Nyckeln är istället enligt Karin att precis som i exemplet med staden som återuppbyggs efter en jordbävning fråga sig själv: hur kan man kan göra det här bättre framöver? Vad man lärt sig om sig själv, om relationer och om livet? Genom att ställa den sortens frågor kan man använda skilsmässan som en lärdom och på så sätt växa av den, förklarar hon.
– Skilsmässan kan så klart göra dig ensam och bitter och leda dig in i depression, men den kan också göra dig starkare, gladare och mer harmonisk. Dessutom kan den ge dig en välbehövlig nystart där du får möjlighet att ompröva ditt liv och din identitet.

En fråga om inställning
Hur jobbig och smärtsam skilsmässan än känns, kan den faktiskt på sikt bli en av de allra bästa och viktigaste utvecklingsfaser som vi genomlevt summerar Karin.
– I grund och botten är det en fråga om vilken inställning man har.
Karin avslutar med att ställa frågan, är skilsmässan bara ett slut, eller är den också början på något nytt?

Av Nina Törmark

Vill du läsa fler liknande artiklar?
Gilla Kurera på Facebook och signa upp dig för Kureras nyhetsbrev så missar du inget!

Annons
Fakta

Fakta

Namn: Karin Isberg
Yrke: Coach och samtalsterapeut utbildad i neurovetenskap, föreläsare i stresshantering och mindfulness. Har skrivit flera böcker, bland annat ”15 sätt att bli fri från stress”.

Karin ger även flera on-linekurser bland andra: ”Kom vidare efter skilsmässan”.

Hemsida och sociala medier: www.karinisberg.se
Twitter: @isbergkarin
Instagram: isbergkarin
Facebook: isbergkarin

Annons
Annons