Annons
Annons

En tredjedel av all mat som odlas äts aldrig

Var sjunde potatis ratas av butiker eftersom de ses som för fula eller små, två tredjedelar av isbergssalladen ratas och var fjärde svenskodlat morot når heller aldrig hyllorna.

Redaktionen

3 januari, 2015
En tredjedel av all mat som odlas äts aldrig
Dela inlägget

Var sjunde potatis ratas av butiker eftersom de ses som för fula eller små, två tredjedelar av isbergssalladen ratas och var fjärde svenskodlat morot når heller aldrig hyllorna.

– Våra höga krav på hur grönsakerna ska se ut är en stor anledning till att de inte säljer. Därför köper inte butikerna in varorna, säger Ulrika Franke på Jordbruksverket, till Dagens Nyheter.

Totala matsvinnet = en tredjedel av allt som odlas
Allt sådant som inte anses tillräckligt attraktivt att sälja plöjs ner eller omvandlas till djurfoder och biobränsle. Men i Sverige blir cirka 400 000 ton kvar på gårdarna. Globalt är det totala matsvinnet kring en tredjedel av allt som odlas.
Enligt Jordbruksverket lämnar två tredjedelar av isbergssalladen i Sverige aldrig gårdarna, uppger Metro. Mer än var tionde lök, var fjärde morot och ungefär var sjunde potatis når aldrig butikerna. Ibland beror det dock inte på utseende utan på att produkterna av annan anledning inte håller tillräckligt hög kvalitet.

Vill ändra attityden till fula potatisar
Nu för Jordbruksverket för diskussioner med livsmedelsbranschen om att försöka ändra förhållandet till lite udda produkter.
– Dels om att sälja det billigare, men även om man kan sälja det som något exklusivt och därmed dyrare. Exempelvis små potatisar och små rödbetor som säljs till restauranger.

Av Isabelle Hedander

Annons
Annons