Annons
Annons

En tredjedel slarvar medvetet med solskydd – trots cancerrädsla

En ny undersökning avslöjar det paradoxala i att nästan hälften av svenskarna är oroliga för hudcancer när de är i solen – samtidigt som en tredjedel inte använder solskydd alls, eller endast när det redan börjat bränna på huden.

Carolina Eriksson

Webbredaktör
29 maj, 2021
En tredjedel slarvar medvetet med solskydd – trots cancerrädsla

En ny undersökning avslöjar det paradoxala i att nästan hälften av svenskarna är oroliga för hudcancer när de är i solen – samtidigt som en tredjedel inte använder solskydd alls eller endast när det redan börjat bränna på huden.

Älskade sommar, älskade sol! Som vi här i norr får vänta på dem. Men som vanligt är solens strålar inte enbart av godo, trots att de både gör oss pigga, glada och låter oss tanka på D-vitaminnivåerna.

Som vanligt gäller förstås att vara försiktig mitt på dagen och inte vara i direkt sol mellan klockan 11 och 15, då solens strålar är som starkast. Och att skydda huden med kläder är allra viktigast, för att sedan komplettera med solskydd där kläderna inte täcker.

Hälften oroar sig för hudcancer

När undersökningsföretaget YouGov, på uppdrag av Evy Technology, frågade svenskarna om deras solvanor och rädslor kopplade till solning svarade nästan hälften, hela 47 procent, att de oroar sig för hudcancer när de är i solen. Men samtidigt är var tredje person inte så noga med att använda rätt mängd solskyddskräm – trots att de vet hur mycket som behövs. Endast 12 procent uppger att de vet hur mycket solkräm som behövs för tillräckligt skydd och är noggranna med att använda den mängden.

LÄS OCKSÅ: 5 skäl att boosta hyn med C-vitamin

Hudcancer ökar mest

Det intressanta i dessa svar är ju förstås att ingen kan ha undgått farorna med solande – för dessvärre är hudcancer den cancerform som ökat mest på senare år. UV-strålar är dessutom boven bakom ungefär 80 procent av hudens förtidiga åldrande. Och nästan var fjärde har fått pigmenteringar eller andra hudförändringar som de tror har orsakats av solande.

Undersökningen visar också att det framförallt är männen som är osäkra på hur mycket solkräm som behövs. Och även åldersmässigt varierar kunskapen mycket: här är det de yngre som verkar ha bäst koll medan sextioplussarna inte alls är lika säkra.

LÄS OCKSÅ: Hudexperten: “Vi måste lära oss sola smart”

Stor skillnad i spf vid halverad mängd kräm

Men vad händer då man inte använder rätt mängd solskydd? Jo, enligt Margret Pinto, vd på Evy Technology, så får man förstås inte det skydd i spf som står på flaskan. Men inte nog med det: om man använder endast halva mängden av till exempel spf 50, så motsvarar det inte hälften av dess spf, det vill säga 25 – utan snarare spf 2.

För att solskyddsfaktorn ska ge det skydd som det utlovar kan alltså mängden du applicerar inte vara för snål, utan följ det som rekommenderas på flaskan/tuben. Ofta är det minst en hand full med kräm för kroppen som behövs. Glöm inte heller att fylla på löpande under dagen, när du svettats eller badat, gärna varannan-var tredje timme, för att få ett tillräckligt skydd.

Fysikaliskt solskydd för hälsa och miljö

För den medvetne konsumenten som är mån om att smörja in sig med solskyddskrämer som är fria från ämnen som inte skadar vare sig korallrev eller är hormonstörande så har Kurera tidigare skrivit om fördelarna med att välja fysikaliska, ekologiska solskyddskrämer.

Tips! Kureras skönhetspanel har även testat och utvärderat naturliga solskydd, som du kan ta del av här.

 

Svenskarna och solskydd i siffror

  • 30 procent av svenskarna använder inte solskydd alls eller bara om det börjar bränna på huden.
  • 62 procent använder bara solkräm när solen är framme/under sommarmånaderna.
  • 37 procent av männen vet inte hur mycket solkräm som behövs. Bland kvinnorna gäller detta för 20 procent.
  • Så få som 42 procent bland 60-plussarna vet inte hur mycket solkräm som behövs, jämfört med 17 procent bland 18–29-åringar.
  • 42 procent av kvinnorna använder solkräm för att undvika ålderstecken. Motsvarande siffra hos män är endast 18 procent.

LÄS OCKSÅ: Vad du behöver veta om sol, solskydd – och utvecklingen av hudcancer

Av Carolina Eriksson

Annons
Annons