Prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Missa inga nyheter och erbjudanden från Kurera!
Vårt nyhetsbrev kommer två gånger i veckan och är helt gratis.
Anmäl dig genom att fylla i dina uppgifter här:

E-postadressen är nu registrerad, du kommer att få vårt nästa utskick!

Närbild på kvinnorygg med spf skrivet på ryggen med solkräm

En tredjedel slarvar medvetet med solskydd – trots cancerrädsla

En ny undersökning avslöjar det paradoxala i att nästan hälften av svenskarna är oroliga för hudcancer när de är i solen – samtidigt som en tredjedel inte använder solskydd alls eller endast när det redan börjat bränna på huden.

Älskade sommar, älskade sol! Som vi här i norr får vänta på dem. Men som vanligt är solens strålar inte enbart av godo, trots att de både gör oss pigga, glada och låter oss tanka på D-vitaminnivåerna.

Som vanligt gäller förstås att vara försiktig mitt på dagen och inte vara i direkt sol mellan klockan 11 och 15, då solens strålar är som starkast. Och att skydda huden med kläder är allra viktigast, för att sedan komplettera med solskydd där kläderna inte täcker.

 

Hälften oroar sig för hudcancer

När undersökningsföretaget YouGov, på uppdrag av Evy Technology, frågade svenskarna om deras solvanor och rädslor kopplade till solning svarade nästan hälften, hela 47 procent, att de oroar sig för hudcancer när de är i solen. Men samtidigt är var tredje person inte så noga med att använda rätt mängd solskyddskräm – trots att de vet hur mycket som behövs. Endast 12 procent uppger att de vet hur mycket solkräm som behövs för tillräckligt skydd och är noggranna med att använda den mängden.

LÄS OCKSÅ: 5 skäl att boosta hyn med C-vitamin

Hudcancer ökar mest

Det intressanta i dessa svar är ju förstås att ingen kan ha undgått farorna med solande – för dessvärre är hudcancer den cancerform som ökat mest på senare år. UV-strålar är dessutom boven bakom ungefär 80 procent av hudens förtidiga åldrande. Och nästan var fjärde har fått pigmenteringar eller andra hudförändringar som de tror har orsakats av solande.

Undersökningen visar också att det framförallt är männen som är osäkra på hur mycket solkräm som behövs. Och även åldersmässigt varierar kunskapen mycket: här är det de yngre som verkar ha bäst koll medan sextioplussarna inte alls är lika säkra.

LÄS OCKSÅ: Hudexperten: “Vi måste lära oss sola smart”

Stor skillnad i spf vid halverad mängd kräm

Men vad händer då man inte använder rätt mängd solskydd? Jo, enligt Margret Pinto, vd på Evy Technology, så får man förstås inte det skydd i spf som står på flaskan. Men inte nog med det: om man använder endast halva mängden av till exempel spf 50, så motsvarar det inte hälften av dess spf, det vill säga 25 – utan snarare spf 2.

För att solskyddsfaktorn ska ge det skydd som det utlovar kan alltså mängden du applicerar inte vara för snål, utan följ det som rekommenderas på flaskan/tuben. Ofta är det minst en hand full med kräm för kroppen som behövs. Glöm inte heller att fylla på löpande under dagen, när du svettats eller badat, gärna varannan-var tredje timme, för att få ett tillräckligt skydd.

 

Fysikaliskt solskydd för hälsa och miljö

För den medvetne konsumenten som är mån om att smörja in sig med solskyddskrämer som är fria från ämnen som inte skadar vare sig korallrev eller är hormonstörande så har Kurera tidigare skrivit om fördelarna med att välja fysikaliska, ekologiska solskyddskrämer. 

Tips! Kureras skönhetspanel har även testat och utvärderat naturliga solskydd, som du kan ta del av här.

 

Svenskarna och solskydd i siffror

  • 30 procent av svenskarna använder inte solskydd alls eller bara om det börjar bränna på huden.
  • 62 procent använder bara solkräm när solen är framme/under sommarmånaderna.
  • 37 procent av männen vet inte hur mycket solkräm som behövs. Bland kvinnorna gäller detta för 20 procent.
  • Så få som 42 procent bland 60-plussarna vet inte hur mycket solkräm som behövs, jämfört med 17 procent bland 18–29-åringar.
  • 42 procent av kvinnorna använder solkräm för att undvika ålderstecken. Motsvarande siffra hos män är endast 18 procent.

LÄS OCKSÅ: Vad du behöver veta om sol, solskydd – och utvecklingen av hudcancer

Av Carolina Eriksson


Skriv ut artikel


Nytt på Kurera

2 glas med overnight oats med hallon

Overnight oats med hallon och mandelspån

Frukost

Overnight oats är en enkel frukost att göra i förväg, den smakar underbart, mättar – och dessutom kan du variera den i oändlighet. Krydda med nymortlad kardemumma eller kanel, eller som här – smaksätt med mosade hallon och rostade mandelspån.

Liten flicka kramar en nalle ute i en park

Krönika: “Alla barn vill inte ha sommarlov”

Krönikan

Skolavslutningarnas tid är här, och med dem ett efterlängtat långt sommarlov, fyllt av sol, bad, lek och äventyr. Men inte för alla barn. Krönikören Maria Lundberg minns sin egen barndoms somrar, fyllda av fasa, skam och ensamhet, som lett till ett vuxenliv kantat av terapi. Med sin krönika vill hon nu hindra fler barn från att få ett sådant sommarlov.

kvinna klipper en man

Fylligare hår med rätt näring

Hälsa

Många drömmer om ett friskt, fylligt och glansigt hår. Men stress, näringsbrist och mycket fixande med håret sliter. Ett vackert hår bygger du inifrån, med rätt kombination av vitaminer och mineraler. Kurera pratade hårkvalitet, näring och olika klippningar med frisören Marianne Lehne.

 

glad kvinna i trädgård

Så motverkar du att huden åldras i förtid

Hälsa

Vår livsstil påverkar hudens åldrande. Sol, stress och dåliga kostvanor bidrar till att huden åldras snabbare. Ett för tidigt åldrande kan återställas med rätt näring från insidan. Kliniska studier visar att med kollagen, hyaluronsyra och kondroitinsulfat blir huden mindre torr och fina linjer och rynkor reduceras.

Mullbärsträd

Mullbärsblad kan dämpa sötsug

Hälsa

Att vara sockerberoende har blivit vanligt, och många brottas med att låta bli mat med socker – allt från rent godis till kakor, bullar och bröd. Visste du att extrakt från mullbärsblad kan dämpa sötsug.

 

kvinna gör armövningar vid parkbänk

Styrketräning kan hjälpa vid klimakteriebesvär

Hälsa

Styrketräning två till tre gånger i veckan kan bidra till att minska klimakteriebesvär. Studien har tittat på sambandet mellan styrketräning och besvär som vallningar och svettningar hos kvinnor i klimakteriet och resultaten var goda – besvären minskade med hela 44 procent.

 

 

10 bra sätt att använda kokosolja

Hälsa

Kokosolja anses numera som en hälsofrämjande råvara. Men kokosolja kan också användas till mycket mer. Till exempel är fett ett skönhetsmedel för hår och hud. Här är 10 bra skäl att använda den feta oljan på utsidan av kroppen.

Näringen som håller ögonen friska

Äldre

Ögonsjukdomar som gula fläcken-sjukan och grå starr är åldersrelaterade sjukdomar. Men åldersförändringar i ögonen kan bromas upp. Genom att tillföra näring till ögat i form av bland annat C- och E-vitamin, lutein, och zink kan sjukdomsförloppet stanna av.

örter

Ny bok: Apoteket i ett litterärt bibliotek

Naturlig hälsa

Apotekaren Jan G Bruhn är doktor och professor i farmakognosi. Han har under 50 år föreläst, forskat och spridit kunskap om naturmedel, läkemedel och medicinska livsmedel. I hans nya bok, som är tjock som en tegelsten, har han samlat över tusen texter och citat från världslitteraturen, om gamla droger och nya läkemedel.

huvud med blomma som växer ut huvud

Mindful Tapping förändrade Lindas liv

Hälsa

Är du avundsjuk, lättirriterad eller faller du lätt för sötsaker? Kanske tänker du som så många andra –att det bara sådan du är? Det behöver inte vara så. Med Mindful Tapping får du en varaktig förändring som förändrar på djupet bortom de logiken. Linda Malmkvist led av en svår depression och som så många andra har hon levt med höga prestationskrav och dålig självkänsla men som med hjälp av Mindful Tapping mår bättre än på länge.

 

Man med en hund i sin famn

Bevisat att hundar kan vara svartsjuka

Husdjur

Tidigare forskning har visat att hundar kan känna samma grundläggande känslor som en mänsklig två-treåring. Men de kan faktiskt känna även mer komplexa känslor, som svartsjuka. Det visar en ny spännande studie från Nya Zeeland.

Glasburk med skrubbkräm av nässlor

Så gör du en egen kroppsskrubb med nässlor

Hud

Nässlor förtjänar titeln superfood snarare än ”ogräs”,  då de är fulla av vitaminer, mineraler och antiinflammatoriska egenskaper. Men varför inte använda dem även i din hudvårdsrutin? Här är ett recept på en härlig kroppsskrubb som får fart på cirkulationen!