Karin sitter på golvet framför soffan med sin hund

Foto: S Production

Enkelt sätt att sänka kolesterolet

Visste du att...

Kolesterol är helt nödvändigt för kroppens celler? Fettämnet behövs bland annat för hjärnans funktioner och för att kroppen ska kunna bilda D-vitamin, testosteron och östrogen. Allt för höga kolesterolnivåer är däremot inte bra.

Tips! Kost för bättre kolesterolvärden:
En bra kost påverkar dina kolesterolvärden och kan även minska andra riskfaktorer för hjärt- och kärlsjukdomar som övervikt och högt blodtryck. Minska på socker, salt och snabba kolhydrater, samt att äta mer av:

  • Fet fisk som lax, röding, sill, makrill och strömming innehåller omega-3-fettsyror. Mumma för kärlen!

  • Kallpressad raps- och olivolja

  • Feta livsmedel från växtriket som avokado, oliver, nötter och frön

  • Fullkornsprodukter exempelvis havre (gryn, kli eller mathavre) och korn (gryn eller mat korn). De innehåller vattenlösliga fibrer som sänker blodfetter effektivt.

  • Frukt och grönt i stora mängder och av varierande sort.

  • Mörk choklad (i mindre mängd) med över 75 procent kakao verkar också ha positiv inverkan på blodtrycket.

Det är viktigt att hålla kolesterolet nere, särskilt om du har hjärt- och kärlsjukdom i släkten.
Karin Persson sänkte sitt kolesterol med Redasin.
– Jag har fått exakt den effekt jag ville ha, utan besvär, säger hon.

För högt kolesterol är inget som känns. Troligen mår du precis som vanligt. Men på lång sikt ökar förhöjda kolesterolvärden risken för åderförfettning och hjärt- och kärlsjukdomar.
För personer som Karin Persson, som har hjärt- och kärlsjukdom i familjen, är det extra viktigt att hålla koll på blodfetterna och sänka eventuellt förhöjda kolesterolvärden.
– Min pappa dog i förtid av hjärtsjukdom, berättar Karin. Så det är klart att man blir extra orolig när kolesterolet börjar stiga.

Klättrande kolesterolvärden
Karins förhöjda kolesterol har smugit sig på under de senaste tio åren. Eftersom hon gått på årliga hälsokontroller har läkarna dokumenterat höjningen. Man säger att totalkolesterolet bör ligga under fem för att vara normalt. Så när Karins kolesterol hade klättrat över 7,5 var det dags att ta till åtgärder, tyckte läkaren.
– Det var ju inget jättehögt kolesterol, säger Karin. Men eftersom jag har hjärtsjukdom i släkten ville både jag och min läkare sänka kolesterolet.

 

Förhöjda levervärden på grund av statinerna
I våras började Karin medicineras med kolesterolsänkande läkemedel, så kallade statiner. Efter en tids medicinering fick Karin förhöjda levervärden, en vanlig biverkning av statiner. Läkaren och Karin diskuterade alternativ för fortsatt behandling. Det var Karin som föreslog att de istället skulle prova kosttillskottet Redasin som hon läst om i en tidning.
Redasin är ett kolesterolsänkande kosttillskott. Det innehåller folsyra, vitaminerna B6 och B12 samt rött ris.
– Eftersom jag kommer äta blodfettssänkarna under en lång period kändes det inte alls bra att statinerna belastade levern så mycket, säger Karin. Så vi kom överens om att jag skulle prova Redasin under tre månader istället. Sen skulle vi mäta kolesterolet för att se om det fått någon effekt.

Markant effekt på bara tre månader
Sagt och gjort. Karin slutade äta statiner och började istället med Redasin. Tre månader senare kom Karin på återbesök för att kontrollera sina blodfetter.
Blodprovet gav svar svart på vitt. Karins hade sänkt kolesterolet från 7,5 till nästan fyra.
– Det kändes jätteskönt, säger Karin. Och det känns tryggt att det verkligen går att mäta effekten. Jag äter vitaminer och omega-3-tillskott också, men effekten av dem är ju svårare att mäta.

Enkelt, tryggt och utan biverkningar
Karin tar två tabletter Redasin om dagen och planerar att fortsätta med det. Några biverkningar har hon inte märkt av. Möjligen är tabletterna lite svåra att svälja hela tycker hon, men de går att dela.
– Det är så enkelt, säger Karin. Jag har fått exakt den effekt jag ville ha utan några besvär alls. Det enda jag har förändrat i mitt liv är att jag tar två tabletter varje kväll. I övrigt lever jag som vanligt.
Karin rekommenderar gärna Redasin till andra som har högt kolesterol. Hon tycker att det är bra att ta dem i samråd med läkare, så man kan mäta effekten. För Karin var det viktigt att få ett kvitto på att Redasin verkligen fungerar.
– Det känns tryggt att ha kolesterolet under kontroll, avslutar Karin Persson.

Istället för statiner

Kolesterol behövs i kroppen men överskott lagras i kroppen och leder bland annat till åderförfettning. Att ha högre halter än de 5 mmol/l som rekommenderas är relativt vanligt, särskilt i högre åldrar.

  • Redasin
    Redasin är ett naturligt alternativ för den som vill hålla sitt kolesterolvärde i schack. Det innehåller rött ris, ubikinon (co-enzym Q10), folsyra, vitamin B6 och B12.
  • Rött ris
    Rött ris framställs genom att låta mögelsvampen Monascus purpureus växa i polerat ris. Under odlingen produceras en starkt röd färg.
    Det färgade riset torkas och mals sedan. Rött ris är naturligt rikt på ingredienser som hämmar kolesterolproduktionen i levern, vilket i sin tur sänker den totala kolesterolhalten i blodet och balanserar förhållandet mellan LDL och HDL på ett bra sätt.
  • Q10
    Ubikinon, q10, är ett fettlösligt vitaminliknande ämne som finns i alla celler. Ubikinon spelar en viktig roll i cellernas energiproduktion och är en stark antioxidant. Hjärtat har särskilt stor nytta av ubikinon eftersom det förbrukar mycket energi. Ubikinon produceras i levern, men halten minskar med åldern och som en följd av vissa sjukdomar och läkemedel.
  • B-vitaminer
    Folsyra, b6 och b12 hjälper till att sänka skadliga homocysteinnivåer i blodet, vilket gynnar hälsa hos hjärta och kärl.
    Ökade homocysteinnivåer kan man få av vitaminbrist eller ärftliga störningar av enzymatiska funktioner. Flera kliniska studier visar ett tydligt samband mellan ökade homocysteinnivåer och cirkulationsproblem samt kardiovaskulära sjukdomar.

 

Av Maja Sönnerbo

Visste du att...

Kolesterol är helt nödvändigt för kroppens celler? Fettämnet behövs bland annat för hjärnans funktioner och för att kroppen ska kunna bilda D-vitamin, testosteron och östrogen. Allt för höga kolesterolnivåer är däremot inte bra.

Tips! Kost för bättre kolesterolvärden:
En bra kost påverkar dina kolesterolvärden och kan även minska andra riskfaktorer för hjärt- och kärlsjukdomar som övervikt och högt blodtryck. Minska på socker, salt och snabba kolhydrater, samt att äta mer av:

  • Fet fisk som lax, röding, sill, makrill och strömming innehåller omega-3-fettsyror. Mumma för kärlen!

  • Kallpressad raps- och olivolja

  • Feta livsmedel från växtriket som avokado, oliver, nötter och frön

  • Fullkornsprodukter exempelvis havre (gryn, kli eller mathavre) och korn (gryn eller mat korn). De innehåller vattenlösliga fibrer som sänker blodfetter effektivt.

  • Frukt och grönt i stora mängder och av varierande sort.

  • Mörk choklad (i mindre mängd) med över 75 procent kakao verkar också ha positiv inverkan på blodtrycket.


Skriv ut artikel


Nytt på Kurera

Mango i skål

Ericas mangobowl med kokos

Desserter/sötsaker

I sin nya bok "Superfood boost" visar Erica Palmcrantz Aziz att nya, bättre vanor varken behöver vara krångliga eller tidskrävande. Här får läsaren lära sig om råvaror som ger lite extra skjuts åt hälsan – eller enkelt översatt ingredienser som är lika mycket mat som de är medicin. Kureras reporter Emma V Larsson testar ett recept och ger sitt omdöme

Övning: Boosta din energi

Träning

Det är lätt att känna sig trött framåt eftermiddagen och då kan det vara svårt att motstå den där chokladkakan. Byt ut eftermiddagsfikat mot en snabb energihöjande yogaövning istället.

Erica Palmcrantz Aziz håller ett mangoldblad

Ericas 10 hälsofavoriter

Hälsa

Erica Palmcrantz Aziz delar med sig av sina tio absoluta hälsofavoriter. Träning och det japanska matchatéet hamnar högt upp på listan andra kärlekar är skratt och att göra egna ansiktskrämer. Erica är lika noga ned vad hon har på utsidan som vad hon stoppar i kroppen.

Lyckad semester med adaptogener

Hälsa

När det är dags för semester brukar Ann-Sofi Kronvall, 53 år, alltid rasa ihop. Antingen blir hon förkyld eller så sover hon sig igenom den första veckan. Men förra året laddade Ann-Sofi med så kallade adaptogener, naturliga ämnen som bland annat förbättrar kroppens återhämtningsförmåga och resultatet blev helt annorlunda.

Pinus maritima tallskog i norra portugal

Därför bör du upptäcka pyknogenol

Naturlig hälsa

Har du upptäckt ämnet pyknogenol än? Om inte är det dags nu. Det helt naturliga ämnet, som kommer från barken från en specifik typ av tall, är den mest kraftfulla naturliga antioxidant man idag känner till. Pyknogenol gör nytta på en lång rad områden. Här är några av dem.

Karin Isberg

Exklusivt för Kureras läsare: En artikelserie om effektiv stresshantering

Mental hälsa

Karin Isberg är författare och stressexpert. När Kurera hösten 2015 intervjuade henne i en artikel om utmattning blev den snabbt en av sajtens absolut mest lästa artiklar någonsin och fick till och med fick Kureras server att krascha. Nu har Karin skrivit boken "15 sätt att bli fri från stress" där hon ger råd om hur man snabbt och enkelt kan sänka stressen i sitt liv. Kurera har som enda tidning fått möjlighet att publicera en artikelserie som bygger på boken. Under sommaren kommer du som besöker Kurera.se att få ta del av den.

Jerry Brännmyr

”Din kropp är perfekt men fungerar inte perfekt om du inte tar hand om den”

Hälsoprofilerna berättar

På Kurera brinner vi för naturlig hälsa och att informera om hur man förebygger sjukdom snarare än att man bara symtomlindrar den. Därför pratar vi mycket om vikten av rätt näring, tillräckligt med näring och ett i övrigt hälsosamt leverne. Av den anledningen är vi också väldigt nyfikna på hur kända hälsoprofiler tänker i ämnet. Därför har vi dragit igång artikelserien "Hälsoprofilerna berättar" där näringsexperter av olika slag får berätta om vilken näring, om någon, de tycker att folk bör tillföra – ur ett rent generellt perspektiv så klart. Samt vilka tillskott, om några, de äter själva. Det har blivit dags för Kureras kanske mest åsiktsfulle krönikör att säga sitt: Varsågod Jerry Brännmyr.

johanna bjurström

Hur kan jag minska på stressen?

Krönikan

Stress påverkar din kropp mycket negativt. Att hitta lugna stunder med återhämtning arbetar jag mest personligen med, det är min stora svaghet. Som egenföretagare med många idéer är det en utmaning att kunna hitta stödsystem att luta sig mot för att inte stressen ska påverka mig så mycket. Här ska jag berätta mer om hur jag gör.

brun kvinna i gul bikini vid strandkant med röd drink

Effektivt solskydd – från insidan

Hud

När vi solar förbrukas mängder av E-vitamin och betakaroten som finns naturligt i huden. Genom att tillföra dessa ämnen kan huden lättare skydda sig och behålla sin naturliga balans. Betakarotenet ger dessutom huden en lätt solkysst ton. Här får du veta mer om betakarotenets – och andra näringsämnens förmåga att skydda mot solen.

Zarah Öberg

Zarah Öberg: ”Är noga med att tillskotten är naturliga och fria från tillsatser”

Hälsoprofilerna berättar

På Kurera brinner vi för naturlig hälsa och att informera om hur man förebygger sjukdom snarare än att bara symtomlindra den. Därför pratar vi mycket om vikten av rätt näring, tillräckligt med näring och ett i övrigt hälsosamt leverne. Av den anledningen är vi också väldigt nyfikna på hur kända hälsoprofiler tänker i ämnet och har dragit igång artikelserien ”Hälsoprofilerna berättar”, där näringsexperter av olika slag får berätta om hur de tänker kring näring och näringstillskott – ur ett generellt perspektiv. Och så klart avslöja vilka eventuella tillskott de själva äter. Det har blivit dags för den tionde intervjupersonen i serien: Kureras egna näringsexpert Zarah Öberg.

Erica Palmcrantz Aziz

Ericas 8 skäl till att börja superfoodboosta dig

Hälsa

Raw foodinspiratören och kokboksförfattaren Erica Palmcrantz Aziz är aktuell med en nya boken "Superfood boost". Här listar hon de åtta främsta fördelarna med att boosta sitt näringsintag med näringstäta livsmedel eller så kallade superfoods. Fördelar som bland annat inbegriper viktminskning, bättre hälsa och mer energi.

Maya Nestorov

Maya Nestorov – om bästa verktygen för att läka och stärka sig själv

Hälsoprofilerna berättar

På Kurera brinner vi för naturlig hälsa och att informera om hur man förebygger sjukdom snarare än att bara symtomlindra den. Därför pratar vi mycket om vikten av rätt näring, tillräckligt med näring och ett i övrigt hälsosamt leverne. Av den anledningen är vi också väldigt nyfikna på hur kända hälsoprofiler tänker i ämnet och har dragit igång artikelserien "Hälsoprofilerna berättar", där näringsexperter av olika slag får berätta om vilken näring de tycker att folk bör tillföra - ur ett rent generellt perspektiv. Och vilka tillskott de själva äter. Det har blivit dags för Maya Nestorov – känd hälsobloggare och "Youtuber".

Mia Hagenmalm i köket

Mia Hagenmalm: ”Ta hand om din mage, sedan kommer allt annat”

Hälsoprofilerna berättar

På Kurera brinner vi för naturlig hälsa och att informera om hur man förebygger sjukdom snarare än att man bara symtomlindrar den. Därför pratar vi mycket om vikten av rätt näring, tillräckligt med näring och ett i övrigt hälsosamt leverne. Av den anledningen är vi också väldigt nyfikna på hur kända hälsoprofiler tänker i ämnet. Därför har vi dragit igång artikelserien "Hälsoprofilerna berättar" där näringsexperter av olika slag får berätta om vilken näring, om någon, de tycker att folk bör tillföra - ur ett rent generellt perspektiv så klart. Samt vilka tillskott, om några, de äter själv. Det har blivit dags för vår alldeles egna Kurerabloggare, Mia Hagenmalm.

Fredrik Paulún

Fredrik Paulún: ”Omega-3 bygger upp hjärnan och minskar inflammationer”

Hälsoprofilerna berättar

På Kurera brinner vi för naturlig hälsa och att informera om hur man förebygger sjukdom snarare än man bara symtomlindrar den. Därför pratar vi mycket om vikten av rätt näring, tillräckligt med näring och ett i övrigt hälsosamt leverne. Av den anledningen är vi också väldigt nyfikna på hur kända hälsoprofiler tänker i ämnet. Därför har vi dragit igång artikelserien "Hälsoprofilerna berättar" där näringsexperter av olika slag avslöjar vilka kosttillskott de anser att gemene man bör prioritera och - inte minst - vilka de är noga med att få i sig själva. Sjunde personen ut: Näringsfysiologen och författaren Fredrik Paulún.

gonorrébakterie

Nya fall av antibiotikaresistens – nu gällande könssjukdomen gonorré

Hälsa

Problemet med resistenta bakterier fortsätter att öka världen över, med risk för att allt mer antibiotika blir verkningslös – något som skulle få katastrofala konsekvenser. Allt fler fall där människor inte reagerar på antibiotikabehandling dyker upp. Nu senast har tre personer smittats av en variant av gonorré som inte går att behandla. Det handlar alltså om en "superbakterie" som har blivit motståndskraftig antibiotika, rapporterar Världshälsoorganisationen WHO. "Gonorré är en väldigt smart bakterie. Varje gång man introducerar en ny typ av antibiotika utvecklar den resistens", säger Teodora Wi, expert på WHO.

Mikaela Bjerring

Mikaela Bjerring: ”Är inte bakteriefloran i balans påverkas hela vår kropp”

Hälsoprofilerna berättar

På Kurera brinner vi för naturlig hälsa och att informera om hur man förebygger sjukdom snarare än man bara symtomlindrar den. Därför pratar vi mycket om vikten av rätt näring, tillräckligt med näring och ett i övrigt hälsosamt leverne. Av den anledningen är vi också väldigt nyfikna på hur kända hälsoprofiler tänker i ämnet. Därför har vi dragit igång serien "Hälsoprofilerna berättar" där näringsexperter av olika slag avslöjar vilken näring de själva är noga med att få i sig och vad de oftast rekommenderar till andra. Sjätte personen ut: Näringsterapeuten och succébloggaren Mikaela Bjerring.