Foto: Studio CK

Expertens enkla knep för att komma igång med raw food

Ingen torkugn?

Ingen fara på taket.
Du kan använda en vanlig ugn på låg värme. Dock på max 42 grader för att inte förstöra näringen.

Raw food är mat som inte hettas upp över 42 grader. Det gör att man får ut maximal näring av maten genom att alla enzymer, vitaminer, mineraler och näringsämnen finns kvar.
Genom blötläggning och groddning blir maten mer näringsrik och matsmältningen underlättas. 

Detta menar rawfoodinspiratören Erica Palmcrantz Aziz som här ger några enkla tips på hur du gör för att komma igång.

Vid blötläggning frigörs ett sovande enzym, en inhibitor som håller fröet sovande. När vatten tillsätts frigörs detta i vattnet och fröet vaknar till liv. Genom blötläggning blir fröet mer lättsmält, näringen optimeras och livskraften ökar.
Erica Palmcrantz Aziz lär dig mer om raw food här: 7 frågor och svar om raw food och vår större intervju med henne kan du läsa här.

► Du hittar Kureras goda raw food-recept här!

11 tips för att komma igång med raw food:

 

1. Städa skafferiet
– Ta bort den mat du inte längre vill fylla ditt skafferi och din kropp med och gör plats för nytt.

2. Gör plats för fler maskiner
– Gör plats på köksbänkar för att låta matberedare/mixer få bra plats och utrymme i köket.

 

3. Ladda med råvaror
– Köp nya råvaror som nötter, frön och torkad frukt. Fyll frysen med bär.

4. Ha färska örter och kryddor
– Gör plats på fönsterbrädet där färska örter och kryddor får ha en plats.

5. Glöm inte supernäringen
– Köp de lite annorlunda ingredienserna, som exempelvis superfoods.

6. Recept och experimentlust
– Ha raw food-recept som stöd men våga vara modig och experimentera med vad du gillar och vad du har hemma.
► Läs också: Så kickstartar du med superfoods

7. Börja med frukost och mellanmål
– Byt ut frukostar och/eller mellanmål under tre veckor och se skillnaden.

8. Uteslut vitt socker, mjöl och mejeri
– Ersätt alla godsaker mot raw godsaker. Att bara utesluta vitt socker, vitt mjöl, laktos och ägg ger stora hälsovinster. Detta är ett lätt sätt även för den som inte vill ändra sin övriga kost.
► Läs också: Raw citroncheesecake med mangoglasyr

9. Rena kroppen!
– Prova en tredagars-detox för att kickstarta kroppen.

10. Kickstarta!
– Gör en kickstart under tre veckor då du äter 100 procent raw food.

11. Drick grönt!
– Börja dricka gröna smoothies och/eller gröna juicer.
Läs också: Nyttigheter till din smoothie

Av Redaktionen


Ingen torkugn?

Ingen fara på taket.
Du kan använda en vanlig ugn på låg värme. Dock på max 42 grader för att inte förstöra näringen.

Skriv ut artikel


Nytt på Kurera

vilda-vaxter-skola-myskmadra

Vilda växter-skola: myskmadra

Eko/miljö

Precis utanför dörren erbjuder naturen mängder av mat sprängfylld med vitaminer – helt gratis. Det gäller bara att veta vad man ska plocka och hur det ska tillagas. Kurera har tagit hjälp av örtspecialisten Lisen Sundgren som i några artiklar kommer att guida dig genom skogens skafferi. Först ut: doldisen myskmadran - en säreget doftande ört som signalerar att våren har kommit.

 

7 tips till dig som vill skaffa valp i coronatider

Husdjur

Våren 2020 slår rekord i efterfrågan på valpar i Sverige. I coronakrisen har många plötsligt tid att ta hand om en ny fyrbent familjemedlem och vi upplever en "valpboom". Vad ska man tänka på som ny hundägare – hur långa köer är det för att få en valp – och vilka risker finns det med att skaffa hund just nu?

Melonrulltårta till mor

Recept

Fira alla fantastiska mammor med en oemotståndligt mumsig melonrulltårta på Mors dag! Detta recept är läskande gott och dessutom både veganskt, glutenfritt och sockerfritt.

Ashwagandha – hjälp till återhämtning och fokus

Hälsa

Utan stressrespons skulle vi inte klara av att ta oss igenom dagen. Stressresponsen hjälper oss att hantera utmaningar och förändringar – både fysiska och psykiska. Men det är lätt att stresspåslaget fortsätter när vi kommer hem från jobbet. Örten ashwagandha kan dämpa stressen, det visar flera studier.  

 

Hjälp vid IBS och problemmage

Hälsa

Nästan var femte svensk lider av IBS – Irritable Bowel Syndrome. Det är en funktionell störning i tarmen som ger upphov till olika problem. Magsmärtor, förstoppning, svullnad och diarré är vanliga symtom. Att anpassa kosten efter magen är a och o. Och för att hjälpa till ännu mer kan probiotika ge en ännu bättre fungerade mage- och tarm.

Gör din egen kombucha

Drycker och smoothies

I Asien har kombucha sannolikt druckits i mer än tusen år, men i Sverige fick kombucha sitt stora genomslag för drygt tio år sedan.  Kombucha framställs genom fermentering av te, socker och en bakteriekultur. Det är enkelt och kul att göra själv. Skaffa en scoby och gör din egen kombucha.

Kvinna och över 50? Så bör du träna och äta för att långsiktigt må bra

Fakta

Det händer något när kvinnor passerar 50. Det handlar inte bara om att kroppen förändras av klimakteriet, kvinnor tappar även i muskelmassa, och mellan 50 och 65 är det extra viktigt hur livsstilen ser ut. En avhandling gjord av forskaren Peter Edholm visar att det är viktigt att träna styrketräning i kombination med en hälsosam kost rik på omega-3 fettsyror för att bibehålla god hälsa längre fram i livet.

 

kvinna med sömnproblem

Håll dig frisk med mer sömn

Hälsa

Vrider och vänder du dig i sängen? Svårt att komma till ro? Du är inte ensam, var tredje svensk har sömnproblem visar en ny undersökning. Men du har mycket att vinna på att ta tag i sömnproblemen – vi visar hur.

D-vitaminbrist kan ge svårare symtom för de som drabbas av covid-19

Hälsa

En metaanalys av placebokontrollerade studier visar att vitamin D skyddar mot luftvägsinfektioner. Därför bör man sträva efter att höja D-vitaminstatusen hos de som befinner sig i en riskgrupp för att få covid-19. Framför allt om de inte får i sig tillräckligt med D-vitamin via kosten eller genom solljuset. Det skriver läkarna Mats B Humle, Henrik Pelling och Susanne Bejerot i ett debattinlägg i Läkartidningen.

”Hudvård börjar på tallriken”

Hud

Hudvård börjar på tallriken. Det menar Maria Ahlgren, skönhetsjournalist och författare till Beautyfood-böckerna, som påstår att många av de funktioner som eftersöks i hudvård finns i helt vanlig mat.

 

Därför får vissa mer hål i tänderna

Hälsa

En ny avhandling vid Umeå universitet presenterade anledningen till att vissa av oss får mer hål i tänderna. En viss genvariant gör att du inte lika lätt känner smaken av socker – och vill äta mer – i kombination med en rad av olika bakterier som ger karies.

Håll tätt med app i telefonen

Forskning

Appen Tät är utvecklad vid Umeå universitet och hjälper kvinnor med urinläckage att hålla tätt. Under tio månader laddade 10 456 gravida och nyförlösta kvinnor ner appen och svarade på en kort enkät. 123 kvinnor ingick i en studie. Efter tre månader minskade besvären med inkontinens och urinläckage och kvinnorna fick en betydligt bättre livskvalitet.

E-handelsprodukter innehåller förbjudna ämnen

Eko/miljö

Nätshoppingen har ökat när social distansering blivit norm. Men tänker du på varifrån produkterna du köper på nätet kommer och vad de innehåller? Enligt Kemikalieinspektionen innehåller nästan åtta av tio produkter från företag utanför EU farliga och förbjudna ämnen, som bly och bor.

 

Kan gurkmeja ha effekt på virus?

Hälsa

Det finns över 7 000 vetenskapliga studier på den aktiva substansen curcumin som finns i gurkmeja. De hälsobringande effekterna kopplas till de inflammationshämmande egenskaperna. Det nya coronaviruset orsaker en betydande ökning av det inflammatoriska svaret i kroppen och därför väcks tankar om att curcumin kan vara ett komplement i behandlingen för att tillfriskna.

Så kan du skapa nya träningsrutiner

Hälsa

Veckor av hemmaarbete har blivit till månader. När din vardag är i förändring är det lätt att den fysiska aktiviteten kommer i andra hand. Se till att komma ut i friska luften och ansträng dig så mycket att du svettas. Det är inte bara positivt för hjärta, leder och muskler. Din mentala hälsa mår bra av aktivitet, speciellt nu när livet är så annorlunda på grund av coronarestriktioner.