Enzymer – för en fungerande matsmältning och bättre hälsa | Kurera.se

Enzymer – för en fungerande matsmältning och bättre hälsa

Fakta

Olika slags enzymer

Amylas spjälkar kolhydrater, alltså stärkelse och glykogen. Att vi har en väl fungerande kolhydratnedbrytning påverkar produktionen av gallsalter och nedbrytningen av kolesterol positivt. Amylas finns i vår saliv vilket gör att nedbrytandet av kolhydrater börjar redan i munhålan.
Proteas är ett växtenzym som bryter ner protein. De har även goda effekter på inflammationer vilket kan vara extra värt att tänka på för den som tränar.
Lipas krävs vid nedbrytandet av fett och stödjer gallan. Det utsöndras framförallt från bukspottkörteln och frisätts i tolvfingertarmen.
Cellulas främjar nedbrytningen av grönsaker och frukt. Det tillverkas inte av kroppen utan måste tillföras via kosten genom att vi äter frukt. Brist på cellulas leder till sämre näringsupptag.
Laktas bryter ner laktos i tunntarmen. Majoriteten av jordens befolkning är laktosintoleranta vilket beror på brist av enzymet laktas. Detta enzym bryter ner laktos till de enkla sockerarterna glukos och galaktos. När man har brist på laktas bryts laktosen istället ner av tarmbakterier. Det leder till buksmärtor, gasbildning och diarré.
Fytas bryter ner syror som finns i säd, nötter, frön, grönsaker och frukt.

Hört ordet enzymer någon gång? Ja, säkert. Vet du vad det är? Nej, säkert inte helt, eller hur?
Här får du en liten snabbkurs i enzymer.

Enzymer är proteiner som används vid varje funktion och kemisk process i vår kropp – till dessa hör bland annat att spjälka mat, konvertera omega-3 och reparera DNA. Enzymer är, kortfattat, en förutsättning för liv.

► Läs också: Lilla guiden till enzymer

Kan hjälpa många
Och det tar absolut inte slut där. Brist på enzymer kan ge nedsatt matsmältning med gaser, svullen mage, trötthet efter måltid, diarré, förstoppning och dåligt näringsupptag som följd. Många som har problem av sådant slag kan få hjälp av tillskott med enzymer.

Enzymer för känsliga magar
Det finns flera enzymtillskott på marknaden men en bland de mest populära är Cellenzym som är helt växtbaserat och som spjälkar proteiner, kolhydrater, fetter, fibrer och sockerarter när det tas i samband med måltid. Det är inte bara vegetabiliskt utan dessutom helt rent utan stimulantier och tåls därför även av de känsligaste magarna.

 

► Läs också: Så fick skådisen Birgitta Andersson bättre matsmältning

Behovet ökar med åldern – eftersom produktionen minskar
Enzymerna är aktiva i tarmen och klarar en tuff miljö där många andra enzymer är inaktiva. Det kan avhjälpa till exempel problem som svullen mage, gaser och trötthet efter måltid.
Forskning visar att förmågan att producera enzymer minskar drastiskt med stigande ålder samtidigt som många kroniska hälsoproblem ökar. Ofullständig nedbrytning av proteiner kan också vara en bidragande orsak till intoleranser, allergiska reaktioner, infektioner och inflammationer i kroppen. Vid allergi, infektion eller inflammation kan enzymer som spjälkar protein (proteolytiska enzymer) tas mellan måltiderna för att ett bättre hälsotillstånd ska uppstå.

► Läs också: Blogginlägget: Därför behöver din kropp livsviktiga enzymer

Av Johanna Gustafsson

Vill du läsa fler liknande artiklar?
Gilla Kurera på Facebook och signa upp dig för Kureras nyhetsbrev så missar du inget!


Fakta

Olika slags enzymer

Amylas spjälkar kolhydrater, alltså stärkelse och glykogen. Att vi har en väl fungerande kolhydratnedbrytning påverkar produktionen av gallsalter och nedbrytningen av kolesterol positivt. Amylas finns i vår saliv vilket gör att nedbrytandet av kolhydrater börjar redan i munhålan.
Proteas är ett växtenzym som bryter ner protein. De har även goda effekter på inflammationer vilket kan vara extra värt att tänka på för den som tränar.
Lipas krävs vid nedbrytandet av fett och stödjer gallan. Det utsöndras framförallt från bukspottkörteln och frisätts i tolvfingertarmen.
Cellulas främjar nedbrytningen av grönsaker och frukt. Det tillverkas inte av kroppen utan måste tillföras via kosten genom att vi äter frukt. Brist på cellulas leder till sämre näringsupptag.
Laktas bryter ner laktos i tunntarmen. Majoriteten av jordens befolkning är laktosintoleranta vilket beror på brist av enzymet laktas. Detta enzym bryter ner laktos till de enkla sockerarterna glukos och galaktos. När man har brist på laktas bryts laktosen istället ner av tarmbakterier. Det leder till buksmärtor, gasbildning och diarré.
Fytas bryter ner syror som finns i säd, nötter, frön, grönsaker och frukt.

Skriv ut artikel


Nytt på Kurera

”Sockermonstret satt på min axel och väste in i mitt öra”

Krönikan

”Jag unnar mig att vara utan socker". "Jag unnar mig hälsa". Louise Hafdell har kommit långt under sina snart fem sockerfria år. Från att nästan ha varit styrd av sitt sockersug och ha sett godis som tröst i svåra situationer och det hon firade med när något gått bra är hon numera helt sockerfri. Räddningen när siffrorna på vågen stod som högst var – riktig mat.

 

 

Kurkumin bidrar till att minska smärta efter operation

Forskning

Gurkmeja anses ha många hälsofördelar och golden latte och gurkmejashots har på senare år seglat högt upp på listan av populära superfoods. Nu kommer dessutom glädjande nyheter från forskarsamhället – det verksamma ämnet i gurkmeja har visat sig avsevärt minska smärtan i samband med kirurgi.

Hjärtläkaren om det paradoxala med hälsosam kost

Kost

Det pågår en rörelse för att vi ska äta mer växtbaserat både för miljön och vår hälsas skull men den amerikanske hjärtläkaren Steven Gundry höjer ett varnande finger. Alla grönsaker är nämligen inte lika nyttiga, vissa kan till och med vara skadliga för vår hälsa skriver han i sin bok ”Växtparadoxen”.

 

Bakterier i äpplen bidrar till en sund tarmmiljö

Forskning

Effekten av ett äpple om dagen för att hålla läkaren borta kan till stor del anses bero på de gynnsamma bakterier som koloniserar äpplet och därefter tarmen, enligt forskare. Forskningen styrker även att det går att känna skillnad på smaken mellan ekologisk frukt och konventionella äpplen.

Doktor Gillbros 10 budord för frisk och spänstig hud

Hud

I boken "Hudbibeln" summerar Johanna Gillbro, doktor inom experimentell och klinisk dermatologi sin omfattande kunskap inom hud och hudvård. I boken "Hudbibeln" delar hon med sig av sin kunskap och ger tips om hur man bäst tar hand om huden både utifrån och inifrån för i lokhet med många andra vet Johanna att skönhet även kommer inifrån.

Två klassiska pastarätter på vegovis

Recept

Tvekar du att lägga om till vegansk eller vegetarisk kost av rädsla för att inte längre kunna njuta av dina favoriträtter som spagetti bolognese eller lasagne? Lugn, det råder läkaren Veronica Hedberg och kokboksförfattaren och journalisten Susanne Hovenäs bot på. I nya boken "Smart mat för en frisk kropp och hjärna" finns flera goda recept att botanisera bland och Kurera kan bjuda på två smakprov. 

 

Växtbaserad mat – smart för kropp och hjärna

Kost

I år minskade köttkonsumtionen i Sverige för andra året i rad och ligger nu på samma nivå som den var 2007. Vi har fortfarande en bit kvar innan vi befinner oss på den nivå vi var innan Svreige gick med i EU och priset på kött sjönk men utvecklingen tycks gå stadigt nedåt. I takt med det ökar intresset för vegansk eller växtbaserad mat och i dagarna släpptes en ny bok med helt växtbaserade recept.

Tävla och vinn albumet “Svart katt”

Tävling

Sångerskan Cecilia Thorngrens album "Svart katt" fick ett varmt mottagande när det kom ut. Nu har du chansen att vinna ett signerat exemplar med låtar ur den svenska visskatten samt nyskrivet material av Staffan Hellstrand och Peter Le Marc.

Annelis kolesterolvärden sjönk med lagrad vitlök

Hälsa

Redan för 15 år sedan fick Anneli Bygg, 65 år, reda på att hon hade lite för höga kolesterolvärden. Hon ordinerades statiner av sin läkare, men biverkningarna blev kraftiga så Anneli ville inte fortsätta med medicinen. Med hjälp av lagrad vitlök har hennes kolesterolvärden blivit betydligt bättre.

Micke Gunnarsson: “Jag är inte min kropp”

Krönikan

Handen på hjärtat hur skulle det se ut om du skötte en hund som du sköter om dig själv? Kan insikten att vi inte är våra kroppar göra att vi tar bättre hand om dem? Jo, det menar Micke Gunnarsson, föreläsare och workshopledare, som tack vare det tankesättet tar bättre hand om sig än någonsin tidigare. 

 

“Hemundervisning – ett välbehövligt alternativ till skolan”

Gravid/barn

Sverige är ett av de länder i världen där det är svårast att få hemundervisa sina barn, ett strängt regelverk gör det i princip omöjligt och de som vill välja det alternativet ser sig tvingade att lämna landet. Många är skeptiska mot hemskolning men långt ifrån alla. Kurera har växlat några ord med den New Yorkbaserade svensken Jens Peter de Pedro som lobbar för en större pedagogisk mångfald.