Enzymer och örter mot livslånga magproblem | Kurera.se
Birgitta kempe på en stubbe på en sommaräng

Foto: Bogebild Leif Böhm

Enzymer och örter mot livslånga magproblem

Fakta

Namn: Birgitta Kempe
Ålder: 71 år.
Bor: Ulricehamn.
Familj: Maken Anders som fortfarande jobbar.
Gör: Pensionär. Första jobbet var i ett kök och sedan utbildade sig Birgitta till fritidspedagog.
Fritid: Qigong, promenader, resor och trädgårdsarbete.
Hälsotips: Att alltid försöka vara glad och positiv och se det bra i saker som händer.

Birgitta Kempe, 71 år, har haft bekymmer med magen så länge hon kan minnas. Redan i tonåren började den att krångla. Hon fick alla möjliga mediciner, men inget hjälpte.
Till slut tvingades hon lära sig leva med illamående, svullnad och magknip.
Men förra året kom en oväntad vändning. Hon började med ett kosttillskott som innehåller naturliga matsmältningsenzymer och örter. Och nu, efter mer än 50 år, mår magen bra igen.

Birgitta har haft bekymmer med magen i över 50 år och hade nästan glömt hur det kändes att ha en fungerande mage. Hon tror inte att det var så många som visste om att hon hade ont. Birgitta tycker inte om gnälliga människor och gnäller därför ytterst sällan själv.
– Mina bekymmer med magen startade tidigt. Jag minns att jag ofta hade magkatarr när jag gick i grundskolan och många gånger gick jag hem på lunchrasten för att äta i lugn och ro. När jag fick magsår skickades jag till läkare. Och hur konstigt det än låter så skrev doktorn ut valium till mig när jag fyllt 18 år. Så här i efterhand så förstår jag att de trodde att mina magproblem berodde på att jag var nervös och orolig, säger Birgitta Kempe.

► Läs också: Bättre mage med probiotika

 

Slutade med medicinen
Men av valium blev förstås inte magen bättre även om det kunde hjälpa för stunden. Valium är dessutom starkt beroendeframkallande och Birgitta fick kämpa för att sluta med medicinen.
– Det var en farlig tablett. Jag var kanske 25 år när jag bestämde mig själv för att sluta och då hade jag nog ätit valium i sex-sju år. Jag minns att jag en dag kastade medicinen och att jag skakade av abstinensbesvär. Men det gick bra och jag är glad att jag klarade det, säger Birgitta.

Hennes magbekymmer försvann inte. Det kom och gick men eftersom Birgittas första jobb var i ett kök levde hon med mat hela tiden och lärde sig att undvika det hon fick ont av.

Läs också: Här är maten du ska välja – och undvika – vid IBS

Tarmsjukdomen ulcerös kolit
Tio år senare, när Birgitta var 35 år, hände det en del tråkiga saker i hennes familj och den stressen gjorde att Birgitta fick den inflammatoriska tarmsjukdomen ulcerös kolit.
– Då fick jag en massa konstiga mediciner som trappades upp och ner och vid ett tillfälle när det kändes som om jag fick en tablettförgiftning så kontaktade min mamma en dietist. De kostråd jag fick gjorde att jag kunde sluta med all medicin. Och tack vare att jag lagade den mat jag blivit rekommenderad så fungerade magen mycket bättre, berättar Birgitta.

 

► Läs också: 5 saker alla borde veta om magen

Rätt balans mellan kost och vila
Men skoven kom vår och höst och där i mellan kom illamående och smärta. Birgitta kapitulerade inför situationen och tänkte att hon fick lära sig leva med sin mage.
– Tack och lov slapp jag mediciner med biverkningar och när jag hade rätt balans mellan vila och kost så fungerade magen ganska bra. Men jag måste tänka på vad jag äter och efter varje måltid sväller magen, säger Birgitta.

Hjälpt av matsmältningsenzymer och örter
Men för snart ett år sedan när Birgitta ätit lunch med en väninna och magen svällde som den brukade göra så gick de in på en hälsokostbutik och där fick Birgitta rådet att börja med kosttillskottet Mucosa som innehåller matsmältningsenzym och örter som maskros, fänkål, ingefära, pepparmynta och citronmeliss. Dessa örter gör att matsmältningen fungerar bättre och det i sin tur kan minska uppsvälldhet, gaser och kramper.
– Jag kände en omedelbar skillnad när jag provade produkten. Jag blev inte svullen efter maten. Dessutom började toalettbesöken fungera som de ska. Tidigare kunde jag bli både förstoppad och få diarré. Nu har jag normal avföring och det är faktiskt första gången i hela mitt vuxna liv som jag har det, säger Birgitta.

Vanligt med matsmältningsbesvär
Att ha matsmältningsbesvär är vanligt och det kan bero på att din mage inte kan bryta ner födan ordentligt. Vanliga orsaker är dåliga matvanor, stress eller att man blivit äldre.

Läs också: Enzymer – för en fungerande matsmältning och bättre hälsa

 

Slipper svullen mage
Birgitta fick rådet att ta tre tabletter tre gånger om dagen vid måltid under två veckor och sen när smärta och svullnad var borta kunde hon ta tillskottet efter behov.
– Nu har jag inte ont längre eller är illamående, varken när jag äter eller efteråt. Tänk att det var så enkelt att bli av med problem som jag faktiskt haft i över 50 år. Jag har rekommenderat den här produkten till alla jag känner som har samma problem som jag hade.
Något som Birgitta haft och som alla har med svullen mage är problem med att välja kläder.
– Alla vill ju se snygga ut och jag avskydde att känna mig tjock. Jag brukade köpa blusar med vidd för att dölja att magen svällde. Äntligen slipper jag tänka på det, säger Birgitta.

Inte mått så bra på länge
Så här bra har Birgitta inte mått på väldigt längre. Hon och maken har förenklat sina liv. De har sålt det stora huset och flyttat in i två rum och kök och har en fantastisk utsikt över sjön Åsunden en bit utanför Ulricehamn.
– Jag håller mig i bra form och tränar qigong några gånger i veckan. I min trädgård odlar jag egna örter för att ha i maten. Jag blev duktigt på att laga mat, men det räckte inte hela vägen. Det var först när jag fann kosttillskottet som den sista pusselbiten föll på plats, säger Birgitta.

Läs också: 6 tips för en gladare mage!

Så fungerar mixen enzymer och örter
Mucosa är en naturlig produkt som verkar snabbt i mage och tarm. Den innehåller:

• Fänkål som har en kramplösande effekt på mage och tarm och minskar gasbildning i tarmkanalen.
• Maskros som stimulerar matsmältningen och bidrar till magens välbefinnande genom dess probiotiska effekter.
• Rosmarin underlättar matsmältningen och hjälper till att stödja normal lever- och gallfunktion. Stimulerar produktionen av magsaft och underlättar nedbrytningen av fett.
• Ingefära stödjer matsmältningen, bidrar till normal funktion tarmkanalen och hjälper till att förhindra illamående och kräkningar vid åksjuka.
• Citronmeliss lugnande och är kramplösande vid magbesvär. Stödjer matsmältningen och bidrar till den normala funktionen hos tarmkanalen vilket bidrar till välbefinnande.
Pepparmynta stödjer produktionen av matsmältningsvätskor, särskilt galla, vilket gör örten till ett bra matsmältningsmedel. Genom sin inflammationshämmande verkan och lugnande effekt på tarmen lindrar örten även diarréer samt gaser. Kramplösande effekt på mage och tarm.
Pepsin är ett enzym som delar upp proteiner till peptider i matspjälkningskanalen.
• Glutaminsyra gör det surare i magsäcken vilket gör att pepsinet arbetar effektivare.
Betain används för att öka mängden saltsyra i magsaften. Magsyran, som innehåller saltsyra och pepsin, hjälper till att bryta ned kosten. Saltsyran gör det surare i magsäcken och ju surare det är desto bättre kan pepsin bryta ned protein.

Av Inger Palm

Vill du läsa fler liknande artiklar?
Gilla Kurera på Facebook och signa upp dig för Kureras nyhetsbrev så missar du inget!


Fakta

Namn: Birgitta Kempe
Ålder: 71 år.
Bor: Ulricehamn.
Familj: Maken Anders som fortfarande jobbar.
Gör: Pensionär. Första jobbet var i ett kök och sedan utbildade sig Birgitta till fritidspedagog.
Fritid: Qigong, promenader, resor och trädgårdsarbete.
Hälsotips: Att alltid försöka vara glad och positiv och se det bra i saker som händer.

Skriv ut artikel


Nytt på Kurera

Magsyrahämmande läkemedel kan öka risken för allergier

Forskning

Magsyrahämmande läkemedel är bland de vanligaste läkemedlen och säljs receptfritt i Sverige. Nu visar en ny studie att användningen av främst PPI ökar risken för att drabbas av olika allergier. Forskarna varnar nu för att ta dessa läkemedel i onödan och manar istället att komma till rätta med bakomliggande orsaker till magbesvären.

”Sockermonstret satt på min axel och väste in i mitt öra”

Krönikan

”Jag unnar mig att vara utan socker". "Jag unnar mig hälsa". Louise Hafdell har kommit långt under sina snart fem sockerfria år. Från att nästan ha varit styrd av sitt sockersug och ha sett godis som tröst i svåra situationer och det hon firade med när något gått bra är hon numera helt sockerfri. Räddningen när siffrorna på vågen stod som högst var – riktig mat.

 

 

Kurkumin bidrar till att minska smärta efter operation

Forskning

Gurkmeja anses ha många hälsofördelar och golden latte och gurkmejashots har på senare år seglat högt upp på listan av populära superfoods. Nu kommer dessutom glädjande nyheter från forskarsamhället – det verksamma ämnet i gurkmeja har visat sig avsevärt minska smärtan i samband med kirurgi.

 

Hjärtläkaren om det paradoxala med hälsosam kost

Kost

Det pågår en rörelse för att vi ska äta mer växtbaserat både för miljön och vår hälsas skull men den amerikanske hjärtläkaren Steven Gundry höjer ett varnande finger. Alla grönsaker är nämligen inte lika nyttiga, vissa kan till och med vara skadliga för vår hälsa skriver han i sin bok ”Växtparadoxen”.

Bakterier i äpplen bidrar till en sund tarmmiljö

Forskning

Effekten av ett äpple om dagen för att hålla läkaren borta kan till stor del anses bero på de gynnsamma bakterier som koloniserar äpplet och därefter tarmen, enligt forskare. Forskningen styrker även att det går att känna skillnad på smaken mellan ekologisk frukt och konventionella äpplen.

 

Doktor Gillbros 10 budord för frisk och spänstig hud

Hud

I boken "Hudbibeln" summerar Johanna Gillbro, doktor inom experimentell och klinisk dermatologi sin omfattande kunskap inom hud och hudvård. I boken "Hudbibeln" delar hon med sig av sin kunskap och ger tips om hur man bäst tar hand om huden både utifrån och inifrån för i lokhet med många andra vet Johanna att skönhet även kommer inifrån.

Två klassiska pastarätter på vegovis

Recept

Tvekar du att lägga om till vegansk eller vegetarisk kost av rädsla för att inte längre kunna njuta av dina favoriträtter som spagetti bolognese eller lasagne? Lugn, det råder läkaren Veronica Hedberg och kokboksförfattaren och journalisten Susanne Hovenäs bot på. I nya boken "Smart mat för en frisk kropp och hjärna" finns flera goda recept att botanisera bland och Kurera kan bjuda på två smakprov. 

Växtbaserad mat – smart för kropp och hjärna

Kost

I år minskade köttkonsumtionen i Sverige för andra året i rad och ligger nu på samma nivå som den var 2007. Vi har fortfarande en bit kvar innan vi befinner oss på den nivå vi var innan Svreige gick med i EU och priset på kött sjönk men utvecklingen tycks gå stadigt nedåt. I takt med det ökar intresset för vegansk eller växtbaserad mat och i dagarna släpptes en ny bok med helt växtbaserade recept.

Tävla och vinn albumet “Svart katt”

Tävling

Sångerskan Cecilia Thorngrens album "Svart katt" fick ett varmt mottagande när det kom ut. Nu har du chansen att vinna ett signerat exemplar med låtar ur den svenska visskatten samt nyskrivet material av Staffan Hellstrand och Peter Le Marc.

 

Annelis kolesterolvärden sjönk med lagrad vitlök

Hälsa

Redan för 15 år sedan fick Anneli Bygg, 65 år, reda på att hon hade lite för höga kolesterolvärden. Hon ordinerades statiner av sin läkare, men biverkningarna blev kraftiga så Anneli ville inte fortsätta med medicinen. Med hjälp av lagrad vitlök har hennes kolesterolvärden blivit betydligt bättre.

Micke Gunnarsson: “Jag är inte min kropp”

Krönikan

Handen på hjärtat hur skulle det se ut om du skötte en hund som du sköter om dig själv? Kan insikten att vi inte är våra kroppar göra att vi tar bättre hand om dem? Jo, det menar Micke Gunnarsson, föreläsare och workshopledare, som tack vare det tankesättet tar bättre hand om sig än någonsin tidigare.