Birgitta kempe på en stubbe på en sommaräng

Foto: Bogebild Leif Böhm

Enzymer och örter mot livslånga magproblem

Fakta

Namn: Birgitta Kempe
Ålder: 71 år.
Bor: Ulricehamn.
Familj: Maken Anders som fortfarande jobbar.
Gör: Pensionär. Första jobbet var i ett kök och sedan utbildade sig Birgitta till fritidspedagog.
Fritid: Qigong, promenader, resor och trädgårdsarbete.
Hälsotips: Att alltid försöka vara glad och positiv och se det bra i saker som händer.

Birgitta Kempe, 71 år, har haft bekymmer med magen så länge hon kan minnas. Redan i tonåren började den att krångla. Hon fick alla möjliga mediciner, men inget hjälpte.
Till slut tvingades hon lära sig leva med illamående, svullnad och magknip.
Men förra året kom en oväntad vändning. Hon började med ett kosttillskott som innehåller naturliga matsmältningsenzymer och örter. Och nu, efter mer än 50 år, mår magen bra igen.

Birgitta har haft bekymmer med magen i över 50 år och hade nästan glömt hur det kändes att ha en fungerande mage. Hon tror inte att det var så många som visste om att hon hade ont. Birgitta tycker inte om gnälliga människor och gnäller därför ytterst sällan själv.
– Mina bekymmer med magen startade tidigt. Jag minns att jag ofta hade magkatarr när jag gick i grundskolan och många gånger gick jag hem på lunchrasten för att äta i lugn och ro. När jag fick magsår skickades jag till läkare. Och hur konstigt det än låter så skrev doktorn ut valium till mig när jag fyllt 18 år. Så här i efterhand så förstår jag att de trodde att mina magproblem berodde på att jag var nervös och orolig, säger Birgitta Kempe.

► Läs också: Bättre mage med probiotika

 

Slutade med medicinen
Men av valium blev förstås inte magen bättre även om det kunde hjälpa för stunden. Valium är dessutom starkt beroendeframkallande och Birgitta fick kämpa för att sluta med medicinen.
– Det var en farlig tablett. Jag var kanske 25 år när jag bestämde mig själv för att sluta och då hade jag nog ätit valium i sex-sju år. Jag minns att jag en dag kastade medicinen och att jag skakade av abstinensbesvär. Men det gick bra och jag är glad att jag klarade det, säger Birgitta.

Hennes magbekymmer försvann inte. Det kom och gick men eftersom Birgittas första jobb var i ett kök levde hon med mat hela tiden och lärde sig att undvika det hon fick ont av.

Läs också: Här är maten du ska välja – och undvika – vid IBS

Tarmsjukdomen ulcerös kolit
Tio år senare, när Birgitta var 35 år, hände det en del tråkiga saker i hennes familj och den stressen gjorde att Birgitta fick den inflammatoriska tarmsjukdomen ulcerös kolit.
– Då fick jag en massa konstiga mediciner som trappades upp och ner och vid ett tillfälle när det kändes som om jag fick en tablettförgiftning så kontaktade min mamma en dietist. De kostråd jag fick gjorde att jag kunde sluta med all medicin. Och tack vare att jag lagade den mat jag blivit rekommenderad så fungerade magen mycket bättre, berättar Birgitta.

 

► Läs också: 5 saker alla borde veta om magen

Rätt balans mellan kost och vila
Men skoven kom vår och höst och där i mellan kom illamående och smärta. Birgitta kapitulerade inför situationen och tänkte att hon fick lära sig leva med sin mage.
– Tack och lov slapp jag mediciner med biverkningar och när jag hade rätt balans mellan vila och kost så fungerade magen ganska bra. Men jag måste tänka på vad jag äter och efter varje måltid sväller magen, säger Birgitta.

Hjälpt av matsmältningsenzymer och örter
Men för snart ett år sedan när Birgitta ätit lunch med en väninna och magen svällde som den brukade göra så gick de in på en hälsokostbutik och där fick Birgitta rådet att börja med kosttillskottet Mucosa som innehåller matsmältningsenzym och örter som maskros, fänkål, ingefära, pepparmynta och citronmeliss. Dessa örter gör att matsmältningen fungerar bättre och det i sin tur kan minska uppsvälldhet, gaser och kramper.
– Jag kände en omedelbar skillnad när jag provade produkten. Jag blev inte svullen efter maten. Dessutom började toalettbesöken fungera som de ska. Tidigare kunde jag bli både förstoppad och få diarré. Nu har jag normal avföring och det är faktiskt första gången i hela mitt vuxna liv som jag har det, säger Birgitta.

Vanligt med matsmältningsbesvär
Att ha matsmältningsbesvär är vanligt och det kan bero på att din mage inte kan bryta ner födan ordentligt. Vanliga orsaker är dåliga matvanor, stress eller att man blivit äldre.

Läs också: Enzymer – för en fungerande matsmältning och bättre hälsa

 

Slipper svullen mage
Birgitta fick rådet att ta tre tabletter tre gånger om dagen vid måltid under två veckor och sen när smärta och svullnad var borta kunde hon ta tillskottet efter behov.
– Nu har jag inte ont längre eller är illamående, varken när jag äter eller efteråt. Tänk att det var så enkelt att bli av med problem som jag faktiskt haft i över 50 år. Jag har rekommenderat den här produkten till alla jag känner som har samma problem som jag hade.
Något som Birgitta haft och som alla har med svullen mage är problem med att välja kläder.
– Alla vill ju se snygga ut och jag avskydde att känna mig tjock. Jag brukade köpa blusar med vidd för att dölja att magen svällde. Äntligen slipper jag tänka på det, säger Birgitta.

Inte mått så bra på länge
Så här bra har Birgitta inte mått på väldigt längre. Hon och maken har förenklat sina liv. De har sålt det stora huset och flyttat in i två rum och kök och har en fantastisk utsikt över sjön Åsunden en bit utanför Ulricehamn.
– Jag håller mig i bra form och tränar qigong några gånger i veckan. I min trädgård odlar jag egna örter för att ha i maten. Jag blev duktigt på att laga mat, men det räckte inte hela vägen. Det var först när jag fann kosttillskottet som den sista pusselbiten föll på plats, säger Birgitta.

Läs också: 6 tips för en gladare mage!

Så fungerar mixen enzymer och örter
Mucosa är en naturlig produkt som verkar snabbt i mage och tarm. Den innehåller:

• Fänkål som har en kramplösande effekt på mage och tarm och minskar gasbildning i tarmkanalen.
• Maskros som stimulerar matsmältningen och bidrar till magens välbefinnande genom dess probiotiska effekter.
• Rosmarin underlättar matsmältningen och hjälper till att stödja normal lever- och gallfunktion. Stimulerar produktionen av magsaft och underlättar nedbrytningen av fett.
• Ingefära stödjer matsmältningen, bidrar till normal funktion tarmkanalen och hjälper till att förhindra illamående och kräkningar vid åksjuka.
• Citronmeliss lugnande och är kramplösande vid magbesvär. Stödjer matsmältningen och bidrar till den normala funktionen hos tarmkanalen vilket bidrar till välbefinnande.
Pepparmynta stödjer produktionen av matsmältningsvätskor, särskilt galla, vilket gör örten till ett bra matsmältningsmedel. Genom sin inflammationshämmande verkan och lugnande effekt på tarmen lindrar örten även diarréer samt gaser. Kramplösande effekt på mage och tarm.
Pepsin är ett enzym som delar upp proteiner till peptider i matspjälkningskanalen.
• Glutaminsyra gör det surare i magsäcken vilket gör att pepsinet arbetar effektivare.
Betain används för att öka mängden saltsyra i magsaften. Magsyran, som innehåller saltsyra och pepsin, hjälper till att bryta ned kosten. Saltsyran gör det surare i magsäcken och ju surare det är desto bättre kan pepsin bryta ned protein.

Av Inger Palm

Vill du läsa fler liknande artiklar?
Gilla Kurera på Facebook och signa upp dig för Kureras nyhetsbrev så missar du inget!


Fakta

Namn: Birgitta Kempe
Ålder: 71 år.
Bor: Ulricehamn.
Familj: Maken Anders som fortfarande jobbar.
Gör: Pensionär. Första jobbet var i ett kök och sedan utbildade sig Birgitta till fritidspedagog.
Fritid: Qigong, promenader, resor och trädgårdsarbete.
Hälsotips: Att alltid försöka vara glad och positiv och se det bra i saker som händer.

Skriv ut artikel


Nytt på Kurera

Saftkalas på Ericas vis med smak av svenska bär

Recept

Våren och sommaren är en tid för saftkalas och glass, då passar det perfekt att prova raw foodinspiratören Erica Palmcrantz Aziz goda recept som ger möjlighet för både stora och små att njuta av en lite nyttigare variant. Istället för saft bjuder hon på kvass och den hemgjorda glassen får en festlig touch om man toppar den med kombucha.

Erica vill göra det enklare att laga fermenterat

Intervju

Erica Palmcartz Aziz var tidigt ute med raw food och har flera böcker i ämnet på sitt CV, nu har hon gett sig på trenden med fermenterat som landar väl i hennes rawfoodkök. I sin nya bok bjuder hon på recept som ska göra det enkelt även för den ovane att göra sin egen kombucha. Hon tipsar dessutom om att bjuda in barnen så att de på ett naturligt sätt får smak för det sura,

 

 

Fett från fisk dämpar inflammationer i kroppen

Forskning

Balansen mellan ditt intag av omega-3 och omega-6 påverkar din risk för inflammation. En kost rik på omega-3 minskar risken att drabbas. Studierna på omega-3 har dock varit tvetydiga – vilket bland annat beror på att alla fiskoljor helt enkelt inte är lika. Uppsalaprofessorn Tom Saldeen har forskat på just fiskolja. Kurera bad honom förkla­ra varför vissa oljor inte har någon effekt alls – medan andra har en signifikant antiinflammatorisk effekt på bland annat hjärta, kärl och leder.

Enzymerna lugnade Karins mage

Hälsa

Ett aktivt liv med familj, karriär och träning. Men en mage som reagerar precis före ett spännande möte eller när spinningpasset ska börja, ställer till det. Lösningen – några kapslar med örter och enzymer.

“Mångfald och artrikedom gynnar alla bin”

Övrigt

Idag 20 maj firas honungbina över hela världen. I Slovenien, som ligger bakom införandet av World Bee Day, håller man honungsbiet högt och biodlingen har traditionellt hög status. I Danmark har det däremot utbrutit en infekterad konflikt mellan anhängare till de vilda bina och biodlarna och deras honungsbin. I Sverige menar forskare att konflikten är onödig.

 

5 enkla steg för att äta nyttigare

Kost

Jenny Westman och Linnea Eriksson är fullfjädrade hälsopedagoger och proffsiga matbloggare med ett välbesökt Instagramkonto, som är en total dröm för alla foodies. De utsågs till Årets hälsobloggare 2017 – och tycker att det är viktigt att fylla på kroppen med bra bränsle för att orka med livets alla utmaningar. Här delar de med sig av fem tips för hur du enkelt äter nyttigare – och avslöjar vad de själva äter för dagliga kosttillskott.

Smartphone med podden synlig - petra månström infälld

Kunskapsföretaget lanserar hälsopodd

Allmänt

Ihop med poddkändisen Petra Månström drar nu hälso- och kunskapsföretaget Holistic igång en ny podd. Tanken är att inspirera och sprida kunskap om nya vägar till hälsa och välmående - men utan pekpinnar och orimliga krav. "Tillsammans har vi skapat podden som jag så länge har letat efter. En podd som alla kan ta till sig", säger programledaren Petra Månström.

 

Nutritionisten: Vad är kalorirestriktion?

Kost

Kalorirestriktion är när man äter färre kalorier men ändå får i sig tillräckligt med näring. Det har länge varit känt att en minskning av intaget av kalorier främjar hälsan. Hälsosam kalorirestriktion ger positiva effekter på vikt och hjärt-kärlhälsa men extrem kalorirestriktion eller självsvält är varken bra för hälsan eller effektiv vid viktminskning, varnar Lina Åhlén.

 

Din favoritmusik aktiverar hjärnans belöningssystem

Mental hälsa

Dopamin spelar en direkt roll i den känsla av välmående som framkallas av att lyssna på musik vi tycker om visar en ny studie. Att lyssna på den musik du älskar gör att din hjärna frigör mer dopamin – en kemikalie som gör att vi känner oss engagerade och motiverade och som spelar en viktig roll för människans känslomässiga och kognitiva funktion.