Annons
Annons

Lilla guiden till enzymer

Du har hört namnet flera gånger. Men vad är egentligen enzymer? Kureras personliga tränare och kostrådgivare Carolin Helt ger dig Kureras lilla guide i ämnet.

Redaktionen

13 mars, 2013
Lilla guiden till enzymer
Dela inlägget

Du har hört namnet flera gånger. Men vad är egentligen enzymer?
Kureras personliga tränare och kostrådgivare Carolin Helt ger dig Kureras lilla guide i ämnet.

Det finns en mängd olika matsmältningsenzymer som har olika uppgifter, vissa spjälkar protein andra hjälper till med nedbrytandet av kolhydrater och fett. Kroppen tillverkar själv vissa enzymer men det finns även matsmältningsenzymer i maten vi äter.

Hjälper en krånglande mage
Enzymer är viktiga komponenter i maten och de smälter mellan 5-75 procent av den mat vi äter. Det finns dock en hake – de dör om livsmedlet upphettas till över 48 grader.
Äter du mycket protein och fett bör du även äta en hel del råkost för att matsmältningen ska fungera. Det finns en hel del olika tillskott av enzymer som kan hjälpa en krånglande mage.

För att hjälpa kroppen att bryta ner en protein- och fettrik kost kan följande enzymer hjälpa:

Pepsin
…är av animaliskt ursprung och finns naturligt i vår magsaften och det är där nedbrytandet av protein börjar.

Proteas, Bromelain och Papain
är växtenzymer som bryter ner protein. De har även goda effekter på inflammationer vilket kan vara extra värt att tänka på för den som tränar. Enzymerna gynnar immunförsvaret, det finns alltså många goda skäl till att se till att täcka behovet av matsmältningsenzymer.

Lipas
…krävs vid nedbrytandet av fett och stödjer gallan.

Grönsaker, frukt och andra livsmedel
med kolhydratinnehåll behöver även de hjälp av enzymer för att vi ska kunna tillgodogöra oss näring.

Amylas
spjälkar kolhydrater, alltså stärkelse och glykogen. Att vi har en väl fungerande kolhydratnedbrytning påverkar produktionen av gallsalter och nedbrytningen av kolesterol positivt. Amylas finns i vår saliv vilket gör att nedbrytandet av kolhydrater börjar redan i munhålan.

Cellulas
främjar nedbrytningen av grönsaker och frukt. Det tillverkas inte av kroppen utan måste tillföras via kosten genom att vi äter frukt. Brist på Cellulas leder till sämre näringsupptag.

Fytas
…bryter ner syror som finns i säd, nötter, frön, grönsaker och frukt.

Av Carolin Helt

Annons
Annons