Enzymerna lugnade Karins mage | Kurera.se

Foto: Charlotte Friberg

Enzymerna lugnade Karins mage

Karin Norrlander

Ålder: 41 år.
Familj: 3 barn.
Bor: Ulricehamn.
Jobbar: Kommunikatör, marknadsförare och verksamhetsutvecklare.
Så mår jag bra: Tränar helst varje dag, men snittar oftast på tre till fyra dagar per vecka. Gym, terränglöpning, spinning, yoga och meditation.

Ett aktivt liv med familj, karriär och träning. Men en mage som reagerar precis före ett spännande möte eller när spinningpasset ska börja, ställer till det. Lösningen – några kapslar med örter och enzymer.

Karin Norrlander är kommunikatör, marknadsförare och verksamhetsutvecklare med egna företag och lång erfarenhet av varierade uppdrag.
– Mina dagar kan se väldigt olika ut. Ibland sitter jag helt ensam och arbetar hemma och ibland sitter jag på tåget på väg någonstans för möte eller arbetar intensivt nära kollegor.

Hennes liv innehåller också mycket tid med de tre barnen, vänner och träning. Att ha roligt och vara aktiv är viktigt. Terränglöpning är något som gett henne massor av glädje under flera år. Skogen och stigarna runt sjön Åsunden hemma i Ulricehamn känner hon väl. Nu lägger hon också mycket tid på gymmet och i olika simhallar tillsammans med döttrarna för att stötta dem i deras simträning.

 

LÄS OCKSÅ: Därför hjäper bitterämnen magen 

Smärtor och ballongmage
– Jag älskar att vara i rörelse, det är som en livsenergi jag bara måste ha. Sen är jag en social person som alltid haft stora och varierade kontaktytor. Det är viktigt för mig att vara närvarande i livet. Och att hinna med att uppleva det.

Då är det klart att en mage som ibland krånglar känns lite sådär. Till och från har den reagerat på olika saker Karin ätit utan att hon kunnat sätta fingret på vad. Det har gett smärtor och ballongmage på bara minuter.
– Det har aldrig begränsat mig men det är klart att det känns obehagligt och jobbigt. Jag tror att ganska många känner igen sig i situationen att vara på väg in i ett möte som kräver fokus eller på väg till någon fest eller middag.

Ibland har Karin fått höra att orsaken skulle kunna vara stress. Men med en hel del detektivarbetet och god kunskap om sig själv och sin kropp kan hon lugnt avfärda det.
– Det kan vara lätt att säga så när man faktiskt inte förstår den fysiska reaktionen av något som inte funkar som det ska. Som i mitt fall en svårighet att bryta ner vissa livsmedel.

LÄS OCKSÅ: 6 tips för en gladare mage!

Enzymer och växtextrakt
Ett preparat har på riktigt hjälpt Karin. Det handlar om Mucosa som innehåller matsmältningsenzymer och växtextrakt. Sammansättningen hjälper magen att ta hand om maten och minskar svullnad. Pepparmynta, fänkål, maskros och rosmarin är några av örterna som finns i kapseln. Preparatet har funnits i många år och rekommenderas ofta för sin skonsamma och snabba effekt.
– Ja, det har i princip eliminerat all smärta för mig och magen sväller inte upp på samma sätt som den tidigare kunde göra. Det tog ett tag innan jag testade den. Faktiskt först ett halvår efter att jag fick tips om den. Nu är det en kapsel jag har med mig i en liten burk i nästan varje dag.

Det mest påtagliga för Karin är hur snabbt tabletterna hjälper. I princip kommer effekten omgående och ger en mage som känns frisk och lugn. Oftast kan hon planera inför tillfällen som kan bli kritiska och då ta någon eller några kapslar förebyggande.

 

LÄS OCKSÅ: Så byter du ut de värsta bovarna för magen 

Ger trygghet
– Det kan ju vara ett tillfälle då jag vet att jag kommer att bli bjuden på mat som jag normalt sett reagerar på.

Ett annat bra exempel är resor.
– Om jag flyger med barnen tillexempel på semester. Då vet jag att vi kommer sitta stilla länge och att jag inte kan ha samma koll på min mat som normalt har. Då har jag tabletterna istället. Så enkelt, verkligen!

Det är inte svårt att få en hälsomedveten och aktiv person som Karin att prata väl om vikten av bra mat och träning.  Och om hälsokost.
– Jag har vänner som skrattar åt mig ibland när de kikar i mitt skåp med hälsokost. Jag förstår att det kanske är lite tokigt men det är viktigt att må bra och jag vill fortsätta att ha roligt och inte begränsas. Det ger mig en trygghet att veta att kapslarna finns när jag behöver dem.

Av Johanna Gustafsson


Karin Norrlander

Ålder: 41 år.
Familj: 3 barn.
Bor: Ulricehamn.
Jobbar: Kommunikatör, marknadsförare och verksamhetsutvecklare.
Så mår jag bra: Tränar helst varje dag, men snittar oftast på tre till fyra dagar per vecka. Gym, terränglöpning, spinning, yoga och meditation.

Enzymer och örter samverkar

Mucosa innehåller en rad örter och enzymer som tillsammans verkar snabbt för att återställa balansen i mage och tarm:
  • Betain och glutaminsyra gör det surare i magsäcken, vilket gör det lättare att bryta ner protein.

  • Citronmeliss är lugnande och kramplösande och stödjer matsmältningen.

  • Fänkål är kramplösande och minskar gasbildning.

  • Ingefära stödjer matsmältningen.

  •  Maskros stimulerar matsmältningen och är probiotisk.

  •  Pepparmynta är kramplösande, stödjer produktionen av matsmältningsvätskor och är inflammationshämmande och lugnande. Dämpar diarréer och gasbildning.

  • Pepsin enzym som delar upp proteiner till peptider i matspjälkningskanalen.

  • Rosmarin underlättar matsmältningen, stödjer normal lever- och gallfunktion, stimulerar produktionen av magsaft och underlättar nedbrytningen av fett.

  • Skriv ut artikel


    Nytt på Kurera

    Lagrad vitlök skyddar hjärta och kärl

    Hälsa

    Modern forskning har visat att bakterier i munnen inte bara orsakar plack och blödande tandkött – bakterierna kan även ta sig vidare ut i blodbanan och ge upphov till hjärtfel och blodproppar. En ny studie gjord i Australien visade att lagrad vitlök inte bara sänker högt blodtryck och minskar dåliga kolesterolvärden – vitlöken bidrar också till en bättre bakterieflora i munnen och kan även den vägen skydda mot hjärt-kärlsjukdomar.

    Kristina har (h)järnkoll på bästa maten för knoppen

    Kost

    Vi blir allt mer medvetna om vikten att måna om vår hjärnhälsa lika mycket som resten av kroppen. Och förståelsen för att kosten påverkar hur vi kommer må inte bara när vi blir äldre utan även i unga år tycks bara öka. Kurera ställde några frågor till näringsfysiologen Kristina Andersson  som nyligen kom ut med boken "Ät hjärnsmart" om vad man bör tänka på.

     

    Häxan: “Midsommartid är en tid för kärleksmagi”

    Krönikan

    Vem har inte lagt blommor under kudden en midsommar i hopp om att drömma om sin tillkommande? Det är en romantisk tradition på mer än ett sätt som även talar om vår kontakt med naturen - kanske är det därför det ansetts vara trolldom.  I denna krönika berättar häxan och författaren Hella Nathorst-Böös om hur vi genom tiderna använt olika knep när det kommer till att locka till oss kärlek och tipsar om hur du kan göra en amulett.

    Ny konsumentmärkning för närodlat

    Kost

    Nu lanseras en ny märkning för frukt och grönt som inte rest så långt. Den nya märkningen "Ju närmre desto bättre" ska informera konsumenterna om huruvida livsmedlet de håller i sin hand är närproducerat eller inte – en komponent allt fler bryr sig om i en tid då ordet "hållbart" trendar såväl på nätet som samhället i stort. 

    Grön midsommarmiddag signerad Sophie

    Recept

    Ni har väl inte missat Sophies Bohnstedts blogg på Kurera med ljuvliga recept på mat som är både miljövänlig och hälsosam. Här bjuder hon på ett specialkomponerad midsommarmiddag till Kureras läsare. Vad sägs om purjolöks”rösti” med ugnsbakade rödbetor i balsamicodressing med pinjeparmesan, basilika och gräslök. Till det serveras ruccola och ugnsrostad sparris. 

     

    “Det är anti-aging inifrån”

    Hud

    När Maria Carlweitz passerade 40 upplevde hon att någonting hände med huden. Den blev torrare, slappare och förlorade sin lyster. I dag mår hennes hud bättre än någonsin – mycket tack vare näringsboosten med kollagen.

    Ny studie: “Vi får i oss fem gram plast i veckan”

    Eko/miljö

    Det finns i allt från öl och vatten till skaldjur. Nu visar en ny sammanställning att vi kan få i oss så mycket som fem gram eller lika mycket som ett kreditkort plast i veckan. Det mesta kommer från vattnet vi dricker. Nu visar dessutom ny forskning att det finns betydligt mer mikroplast i haven än vi tidigare förstått.

    Så upptäcker du farliga knölar hos din hund

    Så upptäcker du potentiellt farliga knölar hos din hund

    Allmänt

    Cancer är den vanligaste dödsorsaken bland hundar och ungefär varannan hund över åtta år drabbas. Som vid all cancer kan tidig diagnos vara avgörande och som hundägare är det därför bra att själv kunna undersöka sin älskling i jakten på knölar – även om långt ifrån alla ojämnheter i din hunds hud är farliga. Här får du veta mer om hur du går till väga.

     

    Så skapar du en må-bra-trädgård

    Eko/miljö

    En prunkande, härlig trädgård kan fylla fler funktioner än att bara vara vacker. Genom att tänka på dofter, placering av växter och möbler kan du skapa en alldeles egen läkande trädgård där du får ro och kan koppla av.

    Hudexperten: “Vi måste lära oss sola smart”

    Forskning

    Kemiska uv-filter i solskydd tränger in genom huden och ut i blodet enligt en ny studie. För vissa solskydd blir nivåerna i blodet så höga att de bör utredas som hälsorisk menar forskarna bakom studien. Vi frågade Kureras hudexpert hudvårdsterapeuten och homeopaten Johanna Bjurström vad hon anser om de nya rönen.

     

    Hela Sverige springer för Terese

    Allmänt

    Träningsprofilen och inspiratören Térese Alvén 37, slog igenom med sin träningsblogg ”Spark i baken”, sedan dess har hon varit en förebild för många. I maj fick hon beskedet att hon drabbats av en svår form av cancer och i dagarna gick hennes make ut och meddelade att Térese valt att sövas ned sin sista tid. Nu pågår en insamling till Cancerfonden i hennes namn.

    ”Smärtan i mitt knä är helt borta”

    Hälsa

    Jan Lindberg är banchef på en golfklubb i Värmland och milslånga promenader ingår i arbetet. För två år sedan började ett knä värka. Röntgen visade på artros och värken tilltog så att Jan allt oftare fick ta golfbilen. I november förra året började Jan ta ett tillskott med gurkmeja och boswellia. Tre månader senare var smärtan i knäet helt borta.

     

    Behåll hälsan med maten som skyddar mot sjukdom

    Kost

    Han är kändisarnas favorit och inte att undra på att han är populär, till exempel säger han att det är nyttigt att ta en öl. I boken "Ät dig frisk" som nyligen kom ut på svenska lyfter läkaren William W Li fram livsmedel som på olika sätt bidrar till att skydda mot sjukdom. 

    “Unna dig att vila in semestern” 

    Krönikan

    För många kan försommaren vara en tid med många aktiviteter, sådant man vanligtvis gillar kan bli en börda som pliktskyldigt bockas av. Även roliga saker blir stressande om de blir för många. Känner du som vi att det lätt kan bli för mycket av det goda? Frågar Lotta Lagerqvist och Victoria Carinci i denna krönika där de tipsar om olika sätt att stressa ned.