Annons
Annons

Erbjöds extra semester om de tränade – sjukfrånvaron sjönk med 30 procent

Fri träning hade de redan – men få medarbetare uttnyttjade detta. När Västeråsföretaget då kryddande sitt erbjudande med extra semesterdagar till dem som tränade nappade däremot personalen – och sjukfrånvaron sjönk med 30 procent.

Redaktionen

25 februari, 2019
Erbjöds extra semester om de tränade – sjukfrånvaron sjönk med 30 procent
Dela inlägget

Fri träning hade de redan – men få medarbetare uttnyttjade detta.
När Västeråsföretaget då kryddande sitt erbjudande med extra semesterdagar till dem som tränade nappade däremot personalen – och sjukfrånvaron sjönk med 30 procent.

Västerås största hyresvärd, företaget Bostads AB Mimer, hade hamnat i en nedåtgående spiral med ökade sjuktal och långtidssjukskrivningar. Ledningen stod rådvill: Hur skulle medarbetarna kunna motiveras till rörelse och aktivitet för att på sätt må bättre? De hade ju redan fri träning för sina anställda på ställen som bland annat Friskis & Svettis men de fick alldeles för ofta höra medarbetarnas argument: ”Jag har inte tid att gå dit”.

Erbjudandet: Få 20 procent av tiden tillbaka
De tänkte till ordentligt – och 2017 valde de att införa en friskvårdssatsning där medarbetarna lovades få tillbaka 20 procent av den tid de ägnade åt pulshöjande träning – upp till ett tak på max tre timmar i veckan.
– Vi tittade på alternativet att införa en friskvårdstimme men var rädda för att det sedan inte skulle hålla i sig. Så vi bestämde oss för att satsa på något helt annat. Att bygga den nya satsningen kring rörelse och motion kändes som en självklar väg att gå, säger Wivecka Ljungh, företagets HR- och kvalitetschef, i ett uttalande.

LÄS OCKSÅ: Så optimerar du träningsresultaten med rätt näring

Friskare och mer aktiv personal
Tanken på att få tillbaka den träningsspenderade tiden blev en hit hos personalen. Under ett år kunde de alltså få tillbaka så mycket som 31,2 timmar, vilket motsvarar nästan en veckas extra semester. Fler började att pulsträna och varje träningstillfälle noterades i den digitala träningsdagboken som medarbetaren sedan skickade till HR-avdelningen.
Nu är det två år sedan företaget startade sin friskvårdssatsning och utvärderingen talar sitt tydliga språk. Personalen har både blivit friskare och mer aktiv.

Idag tränar 20 procent fler än tidigare tre till fyra gånger i veckan, 77 procent av de anställda för träningsdagbok och sjukfrånvaron inom företaget har sjunkit från 4,8 procent (2016) till 3,37 (2018), vilket är en minskning med 30 procent.
Symtom som huvudvärk, värk i nacken, magbesvär och trötthet har minskat med nästan 30 procent uppger personalen och färre personer upplever dessutom sömnproblem.

Idag har företaget inte heller längre några medarbetare som långtidssjukskrivna på heltid. Några är på väg tillbaka efter sjukskrivning och arbetar deltid.

LÄS OCKSÅ: Kvinnor mitt i livet oftare sjukskrivna

Står för träningsnotan – som ytterligare pepp
Som ett ytterligare sätt att främja träning har medarbetarna fortsatt fria klippkort på Friskis & Svettis. Det arrangeras också en bollsportsaktivitet varje fredagseftermiddag under delar av terminerna och om en anställd tränar mer än fyra gånger per månad på det lokala gymmet står företaget för notan. Parallellt med friskvårdsprojektet utförs hälsosamtal och hälsoprofiler tas fram.

Stor uppmärksamhet
Initiativet har fått stor medial uppmärksamhet både i Sverige och utomlands. Mimer hamnade bland annat på 7:e plats över Sveriges bästa arbetsplatser i den rikstäckande undersökningen: Great Place To Work 2018.
En annan effekt är att fler söker jobb hos företaget nu än tidigare.

LÄS OCKSÅ: 5 faktorer som främjar psykisk hälsa på jobbet

Projektet förlängt
Projektet är förlängt till maj i år och Wivecka Ljungh säger att hon kan tänka sig att det kommer att fortsätta ytterligare ett år.
– Det här är ett lönsamt projekt. Räknar vi på nedgången i sjukfrånvaro och minskat antal personer i riskgruppen så räcker bara det. Till det kommer ökad ork, arbetsglädje och stolthet, avslutar Wivecka Ljungh.

Av Isabelle G Hedander

Vill du läsa fler liknande artiklar?
Gilla Kurera på Facebook och signa upp dig för Kureras nyhetsbrev så missar du inget!

Annons
Fakta

Fakta

Här är några av satsningens resultat:

• 77 procent av de anställda för träningsdagbok.
• Sjukfrånvaron inom företaget har sjunkit från 4,8 (2016) till 3,37 (2018), vilket motsvarar en sänkning med 30 procent.
• Sammanlagt har medarbetarna tränat sig till 990 extratimmar.
• Inga medarbetare är idag långtidssjukskrivna på heltid. Några är på väg tillbaka efter sjukskrivning och arbetar deltid.
• 20 procent fler än tidigare tränar 3 – 4 gånger/vecka.
• Symtom som huvudvärk, värk i nacken, magbesvär och trötthet har minskat med nästan 30 procent.
• Färre upplever sömnproblem.
• Fler uppger att de känner sig friskare.
• Fler är medvetna om sina kostvanor och behov av återhämtning.
Källa: Bostads AB Mimer

Annons
Annons