Foto: Studio CK

Erica Palmcrantz Aziz – Drottningen av raw food

Fakta "Raw food- Erica"

Namn: Erica Palmcrantz Aziz
Ålder: 38 år
Bor: Göteborg
Gör: Raw food-inspiratör och kokboksförfattare

Hon började med raw food utan att veta vad hon egentligen gav sig in på – men det blev kärlek vid första ögonkastet. Här berättar raw food-inspiratören och kokboksförfattaren Erica Palmcrantz Aziz om hur kosten kan förändra ens liv.

Det var för drygt tio år sedan som Erica spenderade tio veckor hos sin släkt i USA. Hon hade inga planer på att ansluta sig till kusinernas annorlunda kosthållning som hon visste bestod av rå mat. Hon såg framför sig att de överlevde på groddar och skulle vara magra och utmärglade.
– Men jag kunde inte ha haft mer fel! Det var exakt tvärtom. När jag kom till USA möttes jag av en familj som strålade av hälsa. De var fulla med energi och verkade må väldigt bra.
Släktingarnas diskbänk dignade av solmogna tomater, flera kilo apelsiner och grön avokado.
– Det blev kärlek vid första ögonkastet. Jag började genast äta som mina släktingar. Från en dag till en annan blev jag raw food-frälst, konstaterar Erica.
► Läs också: 7 frågor och svar om raw food

► Läs också: Raw chokladtårta med smak av banankola

 

Ger maximalt med näring
Enkelt förklarat är raw food mat som inte hettas upp över 42 grader. Syftet är att man då får ut maximalt med näring av maten genom att alla enzymer, vitaminer, mineraler och näringsämnen finns kvar.
– Maten består mestadels av grönsaker, frukt, rotsaker, bär, alger, bönor, fröer, nötter, vissa sädesslag, kallpressade oljor, örter, vetegräs och superfoods, förklarar hon.

 Läs också: Därför ska du äta nässlor

Raw food – mer än bara mat
Idag är Erica 38 år och raw food är inte bara mat, det är ett sätt att leva för henne. Med sitt företag Raw food by Erica arbetar hon både som föreläsare, raw food-inspiratör och författare.
– Raw food by Erica kom till för att jag vill sprida den kosten till andra människor, utan pekpinnar och rädsla för att göra fel. Min tanke med raw food är att följa det som känns bra och rätt för mig i detta nu.

“Trodde jag åt nyttigt innan och att det var normalt att ha svullen mage”
Erica äter inte bara raw food. Hon vill leva utan hets och panik och äter ibland ett varmt, tillagat mål mat om hon känner att kroppen vill ha det. Men med raw food-kost har hon genomgått många förändringar, både kroppsligt och mentalt.
– De där första veckorna med raw food i USA hände jättemycket med kroppen. Jag trodde att jag åt nyttigt innan och att det var normalt att ha krämpor och svullen mage. Nu vet jag att det inte behöver vara så.

► Läs också: Bättre mage med probiotika

Lugn mage och viktnedgång
Den första veckan uppstod detox-symptom. Hon fick huvudvärk och blev trött. Men andra veckan började det hända saker; Ericas blodsocker stabiliserades, magen lugnade ned sig, hon gick ned några kilo i vikt och kände en helt ny energi och glädje.
– Om man alltid har lite ont i magen eller problem med tarmen så kan man inte leva livet fullt ut. Det var fantastiskt att få känna att kroppen och huvudet mådde riktigt bra.

► Läs också: Naturligt glutenfria alternativ till vete, korn och råg

Har inte längre någon mensvärk
Mycket har hänt sedan raw food-premiären. Erica berättar att hon förr hade svår mensvärk, men att hon idag knappt känner av den alls. Innan hon ändrade kosten brukade hon känna sig svullen och vätskefylld på morgnarna, men det var länge sedan nu.
– Min kropp mår bra av den här rena, ekologiska maten. Det är råvaror som inte irriterar kroppen eller belastar den. Det skapar en slags klarhet i både kropp och tanke. Man kanske tror att man bara ändrar kosten, men det blir så mycket mer. Raw food tar mig med på en spirituell resa varje dag. Jag fascineras mest av hur den här maten påverkar mig mentalt.

► Läs också: “Hormonrubbningar blir vanligare på grund av onaturlig mat”

Går att applicera raw livsstil även i en social vardag
Om Erica bara äter 50 procent raw food känner hon genast av en trötthet och brist på energi. Men hon menar att det inte alltid är lätt att äta hundra procent raw, framförallt inte om man inte vill göra avkall på det sociala livet.
– Om jag är bortbjuden brukar jag erbjuda att ta med mig desserter. Vad gäller huvudmålet kan man oftast plocka bort vissa delar eller be om en stor grönsallad.

► Läs också: Raw citroncheesecake med mangoglasyr

”Man måste välja själv”
Att göra individuella val inom kosten är viktigt, enligt Erica. Hon säger att någon kanske väljer att byta ut ett mål till raw food per dag, medan en annan kanske vill byta ut godis och desserter till raw.
– Man kan välja raw food av flera anledningar. Jag träffar många som vill gå ned i vikt, vill äta renare, som har sjukdomsbesvär eller känner sig slöa och energilösa. Man måste hitta sin anledning och göra de kostval som passar en själv och sin livsstil.

 Läs också – Rawfoodfamiljen: ”Varje munsbit ska vara fullproppad med näring”

För många funkar 50 procent raw
När Erica började sin resa med raw food i Sverige var det relativt okänt. Sedan dess har det växt från något som verkar krångligt och udda till en trend som tycks vara här för att stanna.
– Raw food är enkelt och jag tror att fler och fler förstår att man inte måste leva raw fullt ut. Många mår bra av att köra 50 procent raw. Ju renare man äter, ju mer lär man känna sin kropp. Jag upplever det som att det uppstår ett brus i kroppen av kolhydrater, snabbmat och koffein. Om man kan minska det där bruset och därmed belastningen så förstår man vad kroppen vill ha.

► Läs också: 19 kolhydratsnåla alternativ till pasta, potatis och ris

Göra val utifrån var man befinner sig i livet
Erica har två barn, en sjuåring och en liten på bara ett halvår. Som tvåbarnsmamma finns inte tiden att göra en grön juice varje morgon. Därför tycker Erica att man måste se till vart man befinner sig i livet och göra val utefter det.
– För att jag ska må bra måste jag hitta en balans mellan olika delar i mitt liv. Nu är jag mammaledig och hinner inte plocka blåbär i två timmar. Det gäller att se vad man faktiskt kan göra. Då får jag plocka några blad i trädgården och göra en enkel smoothie istället.

Läs också: Nyttigheter till din smoothie

Passion för jobbet
I sin egen hektiska vardag tror hon att kosten spelar en stor roll för att hon ska orka. Att maten ger henne mycket energi är nödvändigt för att hon ska lyckas hålla alla bollar i luften. När hon känner behov av en paus tar hon helst en tur i skogen eller yogar.
– Att arbeta så kreativt och mycket kräver en viss kärlek till det jag gör. Det här är min passion och därför är det nästan alltid roligt. Sedan kräver mitt jobb många timmar i köket och där får jag energi. För mig är maten ett verktyg som ger mig kraft och styrka – och en förmåga att vara mer inkännande gentemot både mig själv och mot andra.

► Läs också: Därför ska du äta chlorella

Av Emma V Larsson

Fakta "Raw food- Erica"

Namn: Erica Palmcrantz Aziz
Ålder: 38 år
Bor: Göteborg
Gör: Raw food-inspiratör och kokboksförfattare

Skriv ut artikel


Nytt på Kurera

Sverige brinner – hur släcka oro och stress?

Krönikan

Sverige står i lågor. I skrivande stund härjar 83 bränder i terräng och många har flytt från sina hem. Inte bara personer som är direkt i de elddrabbade områdena påverkas, många känner oro och stress, och känsla av otillräcklighet. Vissa kanske till och med känner skam för att man inte kan göra något, eller för att man själv har det bra. Tanja Dyredand, stesscoach och yogalärare ger i denna krönika tips på hur du kan hantera oro och stress under kris. 

mind 2018 hjarnans genvagar

Mind 2018: Din hjärnas genvägar

Mental hälsa

Vår hjärna är väldigt listigt konstruerad, den har många knep att spara tid och energi i sitt arbete med att göra världen begriplig för oss. Dessa kallas kognitiva bias och anävnds för att bland annat skapa trygghet men de kan också skapa oro och det helt i onödan berättar stresscoachen Karin Isberg,

kvinna hos läkaren bild på bakterier

Bakterier kan ligga bakom endometrios

Forskning

Bakterier och endotoxiner kan ligga bakom kvinnosjukdomen endometrios enligt ny forskning. Detta genom att de orsakar inflammation och vissa läkemedel som i dagsläget används för att behandla sjukdomen kan istället bidra till att förvärra problemet.

mat slängs

Nationellt program för minskat matsvinn

Politik

Matsvinn är ett stort problem, det påverkar både miljön och innebär stora ekonomiska förluster för både individ och samhälle. Nu har Livsmedelsverket på regeringens uppdrag tagit fram handlingsplanen "Fler gör mer" för minskat matsvinn i landet.

Så fick Kjell normalt blodtryck utan mediciner

Hälsa

Kjell Anthelenius körde på i ett högt tempo – och både blodtryck och kolesterolvärdet sköt i höjden. Han bestämde sig för att sätta sin hälsa först och lägga om sin livsstil. Nu är hans värden normala igen, tack vare regelbunden träning, meditation, mer vegetarisk mat och ett tillskott med lagrad vitlök.

kvinna oroar sig mind 2018

Mind 2018: Orons viktiga funktion

Mental hälsa

Oro hjälper oss att förbereda oss för svårigheter och att kunna fatta bra och genomtänkta beslut. Att inte oroa sig kan göra att man är oförberedd på att handskas med problem menar stresscoachen Karin Isberg som dock skiljer på konstruktiv oro och oro som livsinställning.



yoga i tantolunden yogaläraren anna gordh humlesjö

Anna ordnar yoga i parken för en god sak

Trendspaning

Att yoga utomhus sommartid är en växaande rörelse, i parker landet runt samlas människor för att yoga under bar himmel. Ofta är det gratis och ibland kan man ges möjlighet att bidra med en slant till en viktig sak, som i Tantolunden i Stockholm där det anordnas yoga med humanitärt fokus för femte året i rad.

bonsallad

Krispig grön bönsallad

Recept

Det bästa med skördetider är att det är så enkelt och går så snabbt att laga mat och få till goda och näringsrika måltider. Gå på marknader och botanisera bland nyskördade grönsaker. Detta recept från Nilla's Kitchen innehåller förvällda bondbönor, brytbönor och sockerärtor.

övrrviktig kvinna tränar på gym

Försämrad fettnedbrytning kan ligga bakom fetma

Vikt

Vad som gör att vissa kan hålla sig smala till synes utan ansträngning medan andra går upp i vikt bara de tittar på en bakelse, det är en fråga som gäckat mänskligheten länge. Svenska forskare har nu kommit med en möjlig förklaring och det är att övervikten i vissa fall kan förklaras med en sämre förmåga att omsätta fett.

hund i gräns och simmar

Tio bästa tipsen för en hundvänlig semester

Övrigt

78 procent av alla hundägarna tar med sig hunden på semestern något både hund och människa kan ha glädje av. Miljöombyte, tid med familjen och roliga lekar står högt på önskelistan för den fyrbenta vännen. Här följer några tips på hur du gör din semester mer hundvänlig.

skylt varnar för fästingar

“Fästingburna sjukdomen borrelia är en dold epidemi”

Krönikan

Varje sommar får tusentals svenskar fästingbett och blir infekterade av de sjukdomar dessa  kryp sprider.  När hon själv drabbades svårt blev Cornelia Södergren tvungen att ta reda på så mycket hon kunde om fästingburna sjukdomar, deras förlopp och hur hon skulle skydda sig i fortsättningen. Ett arbete som resulterade i boken ”Borreliafenomenet – Den dolda epidemin”, som kommer ut senare i sommar.

Friskare hår – en kick för självkänslan

Hud

Håret är ett viktigt och känsligt kapitel för många. Teresa hade tjockt, välmående hårsvall – ett hår att vara stolt över. När hon plötsligt började tappa stora tussar hår i höstas blev hon riktigt orolig. Hade hon drabbats av någon allvarlig sjukdom?