Erica Palmcrantz Aziz: går med matkorg på åker

Foto. Bianca Brandon Fox

Erica Palmcrantz Aziz: ”Välj en kost som gör att du kan leva fullt ut”

Fakta

Namn: Erica Palmcrantz Aziz
Ålder: 40 år
Familj: Man och två barn
Bor: Göteborg
Gör: Föreläsare och kokboksförfattare
Bästa råvaran: Avokado. Har man det hemma kan man göra så mycket med den, eller bara äta den
som den är.
Tränar: Någon form av rörelse blir det
varje dag: yoga, kondition
Hemsida: rawfoodbyerica.se
Facebook: Rawfood by Erica
Instagram: @rawfoodbyerica

Måste raw food vara krångligt och måste superfood kosta så mycket? Två funderingar som säkert många känner igen.
Enligt raw food-inspiratören och kokboksförfattaren Erica Palmcrantz Aziz är svaret nej, på bägge frågor.
Hon reder ut begreppen i sin nya bok “Superfood Boost”.

När man pratar om superfoods tänker många genast på bär från någon fjärran djungel, pulver med magiska krafter som man får beställa långväga ifrån. Erica skrattar och håller med när jag lägger fram min teori.
– Det är ofta så det betraktas. Inte för att det är något fel med exempelvis hälsotrender som bär och näringsrikt pulver, men det finns enklare vägar att gå. Mycket enklare, lovar hon.

LÄS OCKSÅ: 5 superfoods som håller dig frisk

 

Så enkelt att du bara behöver din lokala matbutiks frukt- och grönsaksavdelning. Det är just det som Ericas nya bok “Superfood Boost” handlar om. Om att maxa sin hälsa på ett enkelt sätt.
– Superfoods är maten som innehåller maximalt med näring per krona. Så brukar jag beskriva det. Det är råvaror som är lika mycket mat som det är medicin, förklarar Erika Palmcrantz Aziz.

Boken bojkottar vitt socker, mjölkprodukter och gluten och innehåller recept baserade på raw food-ingredienser som inte upphettas över 42 grader. Men det är inte krångligt, inte ens för raw food-nybörjaren.
– I boken presenteras 25 råvaror som alla recept är baserade på. Alla rätter är enkla mellanmål som också kan passa som lunch och middag. Men fokus är att det ska gå snabbt, vara lätt och hälsosamt.

Vill slå hål på krångel-myten
Behovet av boken har Erica märkt av under en längre tid.
– Dels vänder jag mig till de som hållit på med raw food tidigare men som behöver nytänk och inspiration. Dels vänder jag mig till de som inte kommit över tröskeln och vågat testa raw food. Jag vill att det ska vara en receptbok som man äntligen vågar pröva något ur. Du behöver ingen superdyr mixer eller exotiska bär från Asien. Det här är något alla kan göra.
Erica vill således slå hål på myten om att raw food är krångligt och att det inte hör hemma i en stressig vardag. Hon är själv tvåbarnsmamma, arbetar mycket med sitt egna företag som författare och föreläsare, lever i ett hektiskt tempo som så många andra. Då måste måltiderna flyta på, utan att ta upp för mycket tid.
– Vad har vi i vår egen grönsaksdisk? Vi har gott om hela, rena råvaror här i Sverige. Det är viktigt att komma ihåg, så att det blir en hållbar kost, både för oss och för planeten.

Nya tidens pyramid
Hennes eget möte med raw food ledde till ögonblicklig förälskelse. Det var för över tio år sedan som Erica spenderade en längre tid hos släktingar i USA. Hon hade inga planer på att ansluta sig till deras kosthållning som hon visste bestod av rå mat. Men släktingarnas diskbänk dignade av lockande färger: solmogna tomater, kilovis med apelsiner och avokado. Från en dag till en annan blev hon frälst och efter det blev raw food inte bara hennes favoritkost, utan också hennes yrke. Hennes förhoppning med böckerna, bloggen och föreläsningarna är att sprida den kosten till andra människor – utan pekpinnar. Själv äter hon inte hundra procent raw och hon poängterar att man behöver inte gör det. Viktigast är att hitta det som känns möjligt och bra för en själv.

LÄS OCKSÅ: Expertens enkla knep för att komma igång med raw food

I nya boken presenterar Erica det som hon själv tror är nya tidens matpyramid. Den består av råvaror som är veganska och minimalt processade. Att de inte hettas upp över 42 grader innebär att näringen bevaras så mycket som möjligt.
– Pyramiden är baserad på grönt och så gör man personliga tillägg till den, efter egna behov. Någon kanske vill äta kött en dag, bröd eller ost. Men pyramiden är en stomme och grund i gemene mans kost. Det är min förhoppning i alla fall, förklarar hon.

”Melliset är fallgropen”
Varför Erica har valt att fokusera på just mellanmål beror på att det är ett mål som ofta innebär en fallgrop för många.
– Det är vanligt att man inte planerar sina mellanmål. Istället blir man eftermiddagstrött och köper något sött i farten. Jag tror att man kan göra stor skillnad med ett näringsrikt mellanmål. Många skräms kanske av att planera en hel raw food-middag, men kan kanske känna sig manade att ta steget och förändra de mindre målen.
Och det är mellis som även barnen kan tycka om – eller till och med älska.
– Glassarna i boken är ett säkert kort! Mina barn älskar också alla smoothies, bollar och bars. De matigare målen är de lite mer skeptiska till, skrattar hon.

Maten som medicin
Att maten är vår medicin är jätteviktigt att komma ihåg tror Erica. Kanske är det faktiskt viktigare än någonsin.
– Man fokuserar så mycket på kalorier och fett, men glömmer vad vitaminer och mineraler gör för våra kroppar. Hur arbetar dessa ämnen i vårt system? Om man ställer sig den frågan kan man hjälpa sin egen kropp att orka vara frisk. Om man analyserar en bulle exempelvis. Vad är nyttigt i den? Kanelen möjligtvis. Men det finns inte så mycket mer, inga nyttiga aminosyror eller vitaminer. Det vita sockret i den stjäl din energi. Bullen är mestadels bara tomma kalorier. Den ger dig alltså ingenting mer än ett svajigt blodsocker.

LÄS OCKSÅ: Hur mycket socker åt du i helgen?

Kanske handlar det mest om kopplingen tror hon. Du ska inte bara fylla en hunger, utan ha en förståelse för vad maten gör med kroppen. Hur känns olika rätter? Blir du pigg eller trött, bullrig i magen?
– Om vi lär oss vad våra kroppar tycker om och dessutom är i rörelse regelbundet så tror jag att vi kan minska medicineringen i samhället. Mat, motion och sömn går hand i hand och är de tre ben som hälsan står på. Min mamma åt kolesterolmediciner förut. När hon la om till raw food gick hon ned 25 kilo och slapp alla mediciner och säkerligen andra eventuella följdsjukdomar. Det är ganska unikt att vara 75 år och inte äta ett enda piller idag, konstaterar hon.

Lugnare mage
Erica har själv upplevt förändringar när hon la om sin kost. Det var normalt för henne att magen var gasig och svullen, att ha ett svajigt blodsocker som påverkade humör och ork. Först efter att hon slog om till raw food insåg hon att det inte behöver vara ett normaltillstånd.
– Jag finner en så stor glädje i maten när jag vet att den gör mig gott. Ett sidospår ibland gör inget, eftersom grunden är stabil. Kosten supportar min kropp nu. Med superfoods får kroppen inga tomma kalorier och du belastar den inte med mat som är svår att omsätta till energi. Man ska välja en kost som gör att man orkar och kan leva fullt ut. Det är mitt budskap.

Av Emma V Larsson

Vill du läsa fler liknande artiklar?
Gilla Kurera på Facebook och signa upp dig för Kureras nyhetsbrev så missar du inget!

Fakta

Namn: Erica Palmcrantz Aziz
Ålder: 40 år
Familj: Man och två barn
Bor: Göteborg
Gör: Föreläsare och kokboksförfattare
Bästa råvaran: Avokado. Har man det hemma kan man göra så mycket med den, eller bara äta den
som den är.
Tränar: Någon form av rörelse blir det
varje dag: yoga, kondition
Hemsida: rawfoodbyerica.se
Facebook: Rawfood by Erica
Instagram: @rawfoodbyerica

Skriv ut artikel


Nytt på Kurera

Fem tips som dämpar stress och oro vid IBS

Mage

Mellan en och två miljoner svenskar lider av den kroniska magåkomman IBS, att samtidigt lida av stress och oro hör inte till ovanligheterna och kan förvärra besvären ytterligare. Fysio- och KBT-terapeuten Åsa Österlund förklarar hur det hänger ihop och delar med sig av sina bästa tips för att lindra stress och oro.

När hjärnan fick rätt näring släppte hjärndimman

Mental hälsa

Under tio års tid led Victor Käkelä, 28 år, till och från av depressioner. När han dessutom fick problem med sömnen kändes det som om botten var nådd. Det krävdes några genomgripande livsstilsförändringar för att vända utvecklingen. Vägen till bättre hälsa, koncentration och minne gick via meditation, att välja bort kött och att börja äta vitaminer för hjärnan och den mentala förmågan.

petra månström

Petra Månström: ”Det är känslan som räknas”

Intervju

Hon var den lågmälda plugghästen med löpning som sämsta gren i skolgympan.  20 år senare är Petra Månström expert på just löpning. Hennes blogg om hur hon förberedde sig inför Stockholm Marathon blev snabbt en av landets mest lästa. Och i augusti kom hennes bok om smartare löpning, med tips för att göra oss alla till gladare och bättre löpare.

Återhämta dig från utmattning med hjärngympa

Intervju

Att se hjärnan som en muskel är ett bra sätt att förstå hur stress fungerar, varför återhämtning är ett måste och varför det inte går att vila sig tillbaka från utmattning. Det menar Karin Isberg, stresscoach och författare till den bästsäljande boken ”15 sätt att bli fri från stress”.

gron_trendsåaning

Kurera guidar bland hudvårdstrenderna

Hud

Micellärvatten, dubbeltvätt och stamceller. Det kommer ständigt nya trender inom hudvård och skönhet, många försvinner lika snabbt medan vissa är här för att stanna. Kurera har tagit hjälp av hudterapeuten Johanna Bjurström att titta närmre på de senaste årens trender.

varm appeldryck

Varm äppeldryck med ingefära

Recept

Den här tiden på året finns det tillgång till nyskördade svenska äpplen. Frossa i äppelpaj, must, kompott eller varför inte baka bröd med äpplen eller äta dem i en god sallad. Det här receptet är på en varm äppeldryck som är perfekt att värma sig med under svala sensommar- och höstkvällar. 

Kortisol i balans gav Eva lugnet tillbaka

Mental hälsa

Det är inte bara yttre stress som kan påverka oss, den inre stressen är minst lika farlig. Eva Sundh hade mycket oro och tankar och kände sig aldrig riktigt lugn. Oron påverkade även hennes mage. Eva började äta KSM-66, som stabiliserar stresshormonet kortisol. Idag är hon lugnare och mår bättre.

surkal

Surtantens eget recept på surkål

Recept

Surkål är en tidlös klassiker som kompletterar och lyfter mången god maträtt. Här kommer ett grundrecept från boken "Fermentera 2.0" av Jenny Neikell som kan varieras på otaliga vis genom att tillsätta kryddor och andra grönsaker.

Victoria Carinci och Lotta Lagerqvist

Lotta och Victoria instiftar “Surkålens dag”

Kost

Syrat och fermenterat är rena hälsokosten och det bara ökar i popularitet. Allt fler får upp ögonen för hälsofördelarna med gamla trotjänare som surkål och mjölksyrad gurka – det ges kurser och hålls föreläsningar och i höst kommer flera böcker i ämnet.

Mer fokus med ginkgo biloba

Mental hälsa

Om minnet sviker och du får svårt med koncentration och fokus beror det ofta på cirkulationsproblem. Studier på extrakt av bladen från det asiatiska tempelträdet ginkgo biloba har visat att dessa har en stark antiinflammatorisk effekt, kan vidga blodkärlen och därmed öka blodgenomströmningen. Det medför att minne, inlärning och koncentrationen förbättras.

tänder skepp citrusfrukt

Sjömännens sjukdom på återtåg

Forskning

I vår moderna tid är näringsbrist knappast något vi tror ska ska finnas i västvärlden, ändå drabbas många av undernäring. Och på sina håll har den gamla "sjömanssjukdomen" skörbjugg börjat komma tillbaka.

illustration och eva ruzs

Är du tillsammans med en relationspsykopat?

Sex- och relationer

Lever du med en partner som utåt sett är charmerande, trevlig och betraktas som en ”hyvens kille” eller ”schysst tjej”, rent av en svärmorsdröm. Men som blir en mardröm inom hemmets fyra väggar där han eller hon fritt kan kränka, manipulera och bryta ner dig. Och när du försöker få hjälp är det ingen som förstår eller tror dig – för du har ju en så trevlig partner.

bestick måttband citronvatten

Ny studie: Fasta aktiverar våra stamsceller

Forskning

Ett flertal gamla hälsorutiner har fått upprättelse på senare år. Till exempel har forskning inom neurovetenskap kunnat visa att vad som händer med hjärnan när vi mediterar. Nu har forskare dessutom upptäckt att fasta möjliggör regeneration av våra inre organ.

grönsaker och johanna bjurström

Hudterapeutens topplista med näringen som skyddar huden

Hud

Det är inte åren i sig som gör att vi får rynkor, slapp och glåmig hy. Med tiden syns resultatet av vad vi ätit, druckit och på annat sätt exponerat oss för i kroppens yttersta lager. Hudterapeuten Johanna Bjurström delar i del tre av artikelserien om vår åldrande hud med sig av sina bästa tips på hur vi skyddar huden från att åldras i förtid.

skalle i siluett med saknad pusseslbit, hand med pusselbit

Probiotika kan motverka mani vid bipolär sjukdom

Mental hälsa

Bipolär sjukdom kan vara svår att hantera för såväl patienter som familj och vänner. Maniska faser kan ha starkt negativ inverkan på människors livskvalitet och patienterna kan ibland bli inlagda på sjukhus i flera dagar tills symptomen har lagt sig – men ett vanligt kosttillskott kan hjälpa.

havregrynsgröt och fullkornsbrld

Fullkorn skyddar mot typ 2-diabetes

Forskning

Råg, havre eller vete spelar ingen större roll. Så länge det rör sig om fullkorn skyddar samtliga mot typ 2-diabetes. Enligt en stor nordisk studie räcker det med en portion havregrynsgröt och en fullkornsmacka om dagen för att minska risken för diabetes.

Ingefära och gurkmeja fixade värken i fötterna

Värk

När Lena Månsson gick i pension såg hon fram emot att ha tid för långa härliga promenader. Men drömmen grusades när fötterna började värka. Ett tag gjorde de så ont att hon knappt kunde gå och ingen läkare kunde ge svar eller bot. Till sist hittade hon ett preparat med ingefära och gurkmeja – och nu kan hon njuta av långpromenader igen.