Prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Missa inga nyheter och erbjudanden från Kurera!
Vårt nyhetsbrev kommer två gånger i veckan och är helt gratis.
Anmäl dig genom att fylla i dina uppgifter här:

E-postadressen är nu registrerad, du kommer att få vårt nästa utskick!

Erica Palmcrantz Aziz: går med matkorg på åker

Foto. Bianca Brandon Fox

Erica Palmcrantz Aziz: ”Välj en kost som gör att du kan leva fullt ut”

Fakta

Namn: Erica Palmcrantz Aziz
Ålder: 40 år
Familj: Man och två barn
Bor: Göteborg
Gör: Föreläsare och kokboksförfattare
Bästa råvaran: Avokado. Har man det hemma kan man göra så mycket med den, eller bara äta den
som den är.
Tränar: Någon form av rörelse blir det
varje dag: yoga, kondition
Hemsida: rawfoodbyerica.se
Facebook: Rawfood by Erica
Instagram: @rawfoodbyerica

Måste raw food vara krångligt och måste superfood kosta så mycket? Två funderingar som säkert många känner igen.
Enligt raw food-inspiratören och kokboksförfattaren Erica Palmcrantz Aziz är svaret nej, på bägge frågor.
Hon reder ut begreppen i sin nya bok "Superfood Boost".

När man pratar om superfoods tänker många genast på bär från någon fjärran djungel, pulver med magiska krafter som man får beställa långväga ifrån. Erica skrattar och håller med när jag lägger fram min teori.
– Det är ofta så det betraktas. Inte för att det är något fel med exempelvis hälsotrender som bär och näringsrikt pulver, men det finns enklare vägar att gå. Mycket enklare, lovar hon.

LÄS OCKSÅ: 5 superfoods som håller dig frisk

Så enkelt att du bara behöver din lokala matbutiks frukt- och grönsaksavdelning. Det är just det som Ericas nya bok "Superfood Boost" handlar om. Om att maxa sin hälsa på ett enkelt sätt.
– Superfoods är maten som innehåller maximalt med näring per krona. Så brukar jag beskriva det. Det är råvaror som är lika mycket mat som det är medicin, förklarar Erika Palmcrantz Aziz.

 

Boken bojkottar vitt socker, mjölkprodukter och gluten och innehåller recept baserade på raw food-ingredienser som inte upphettas över 42 grader. Men det är inte krångligt, inte ens för raw food-nybörjaren.
– I boken presenteras 25 råvaror som alla recept är baserade på. Alla rätter är enkla mellanmål som också kan passa som lunch och middag. Men fokus är att det ska gå snabbt, vara lätt och hälsosamt.

Vill slå hål på krångel-myten
Behovet av boken har Erica märkt av under en längre tid.
– Dels vänder jag mig till de som hållit på med raw food tidigare men som behöver nytänk och inspiration. Dels vänder jag mig till de som inte kommit över tröskeln och vågat testa raw food. Jag vill att det ska vara en receptbok som man äntligen vågar pröva något ur. Du behöver ingen superdyr mixer eller exotiska bär från Asien. Det här är något alla kan göra.
Erica vill således slå hål på myten om att raw food är krångligt och att det inte hör hemma i en stressig vardag. Hon är själv tvåbarnsmamma, arbetar mycket med sitt egna företag som författare och föreläsare, lever i ett hektiskt tempo som så många andra. Då måste måltiderna flyta på, utan att ta upp för mycket tid.
– Vad har vi i vår egen grönsaksdisk? Vi har gott om hela, rena råvaror här i Sverige. Det är viktigt att komma ihåg, så att det blir en hållbar kost, både för oss och för planeten.

Nya tidens pyramid
Hennes eget möte med raw food ledde till ögonblicklig förälskelse. Det var för över tio år sedan som Erica spenderade en längre tid hos släktingar i USA. Hon hade inga planer på att ansluta sig till deras kosthållning som hon visste bestod av rå mat. Men släktingarnas diskbänk dignade av lockande färger: solmogna tomater, kilovis med apelsiner och avokado. Från en dag till en annan blev hon frälst och efter det blev raw food inte bara hennes favoritkost, utan också hennes yrke. Hennes förhoppning med böckerna, bloggen och föreläsningarna är att sprida den kosten till andra människor – utan pekpinnar. Själv äter hon inte hundra procent raw och hon poängterar att man behöver inte gör det. Viktigast är att hitta det som känns möjligt och bra för en själv.

LÄS OCKSÅ: Expertens enkla knep för att komma igång med raw food

I nya boken presenterar Erica det som hon själv tror är nya tidens matpyramid. Den består av råvaror som är veganska och minimalt processade. Att de inte hettas upp över 42 grader innebär att näringen bevaras så mycket som möjligt.
– Pyramiden är baserad på grönt och så gör man personliga tillägg till den, efter egna behov. Någon kanske vill äta kött en dag, bröd eller ost. Men pyramiden är en stomme och grund i gemene mans kost. Det är min förhoppning i alla fall, förklarar hon.

”Melliset är fallgropen”
Varför Erica har valt att fokusera på just mellanmål beror på att det är ett mål som ofta innebär en fallgrop för många.
– Det är vanligt att man inte planerar sina mellanmål. Istället blir man eftermiddagstrött och köper något sött i farten. Jag tror att man kan göra stor skillnad med ett näringsrikt mellanmål. Många skräms kanske av att planera en hel raw food-middag, men kan kanske känna sig manade att ta steget och förändra de mindre målen.
Och det är mellis som även barnen kan tycka om – eller till och med älska.
– Glassarna i boken är ett säkert kort! Mina barn älskar också alla smoothies, bollar och bars. De matigare målen är de lite mer skeptiska till, skrattar hon.

 

Maten som medicin
Att maten är vår medicin är jätteviktigt att komma ihåg tror Erica. Kanske är det faktiskt viktigare än någonsin.
– Man fokuserar så mycket på kalorier och fett, men glömmer vad vitaminer och mineraler gör för våra kroppar. Hur arbetar dessa ämnen i vårt system? Om man ställer sig den frågan kan man hjälpa sin egen kropp att orka vara frisk. Om man analyserar en bulle exempelvis. Vad är nyttigt i den? Kanelen möjligtvis. Men det finns inte så mycket mer, inga nyttiga aminosyror eller vitaminer. Det vita sockret i den stjäl din energi. Bullen är mestadels bara tomma kalorier. Den ger dig alltså ingenting mer än ett svajigt blodsocker.

LÄS OCKSÅ: Hur mycket socker åt du i helgen?

Kanske handlar det mest om kopplingen tror hon. Du ska inte bara fylla en hunger, utan ha en förståelse för vad maten gör med kroppen. Hur känns olika rätter? Blir du pigg eller trött, bullrig i magen?
– Om vi lär oss vad våra kroppar tycker om och dessutom är i rörelse regelbundet så tror jag att vi kan minska medicineringen i samhället. Mat, motion och sömn går hand i hand och är de tre ben som hälsan står på. Min mamma åt kolesterolmediciner förut. När hon la om till raw food gick hon ned 25 kilo och slapp alla mediciner och säkerligen andra eventuella följdsjukdomar. Det är ganska unikt att vara 75 år och inte äta ett enda piller idag, konstaterar hon.

Lugnare mage
Erica har själv upplevt förändringar när hon la om sin kost. Det var normalt för henne att magen var gasig och svullen, att ha ett svajigt blodsocker som påverkade humör och ork. Först efter att hon slog om till raw food insåg hon att det inte behöver vara ett normaltillstånd.
– Jag finner en så stor glädje i maten när jag vet att den gör mig gott. Ett sidospår ibland gör inget, eftersom grunden är stabil. Kosten supportar min kropp nu. Med superfoods får kroppen inga tomma kalorier och du belastar den inte med mat som är svår att omsätta till energi. Man ska välja en kost som gör att man orkar och kan leva fullt ut. Det är mitt budskap.

Av Emma V Larsson

Vill du läsa fler liknande artiklar?
Gilla Kurera på Facebook och signa upp dig för Kureras nyhetsbrev så missar du inget!


Fakta

Namn: Erica Palmcrantz Aziz
Ålder: 40 år
Familj: Man och två barn
Bor: Göteborg
Gör: Föreläsare och kokboksförfattare
Bästa råvaran: Avokado. Har man det hemma kan man göra så mycket med den, eller bara äta den
som den är.
Tränar: Någon form av rörelse blir det
varje dag: yoga, kondition
Hemsida: rawfoodbyerica.se
Facebook: Rawfood by Erica
Instagram: @rawfoodbyerica

Skriv ut artikel


Nytt på Kurera

Ung mörkhårig tjej ser sig i spegeln

Experternas tips för att undvika stressad hud

Hud

För mycket negativ stress påverkar oss och vår hälsa negativt – och det återspeglas även i huden. Även allt från föroreningar, sol och vind och mycket peeling kan stressa huden. Men hur syns stress på huden och hur skyddar du dig från det? 

 

Illustration av hjärna och två mediterande personer

Sluta jaga lyckan – må bättre

Mental hälsa

Varför mår vi så dåligt, när vi egentligen har det så bra? Den frågan ställer sig psykiatern Anders Hansen i sin senaste bok ”Depphjärnan”. Kanske behöver vi sluta jaga lyckan och sluta se på oro och depp som något onormalt, resonerar han. Och samtidigt ta hand om både kropp och knopp bättre.

Svarta och rosa trosor mot rosa bakgrund

70 procent vill ha hållbara mensskydd

Eko/miljö

Allt fler kvinnor vill att deras mensskydd ska vara hållbara, enligt en färsk undersökning. Menskopp är ett populärt alternativ, inte minst bland unga. Men nu utmanar även innovativa, absorberande och tvättbara menstrosor som ett bra alternativ – för både hälsa, ekonomi och miljö.

ginkgo biloba

Bladen som du ska lägga på minnet

Naturlig hälsa

Försämrad blodcirkulation är ingen sjukdom, men kan orsaka sämre minne – och därmed ställa till problem i vardagen. Bladen på ginkgo biloba-trädet har inflammationshämmande effekt och kan vidga blodkärlen. Då blir det lättare att både koncentera sig och att minnas.

glad äldre kvinna

Nedsatt njurfunktion inte så farligt när vi blir äldre

Hälsa

När vi blir äldre minskar många funktioner i kroppen. Till exempel drabbas vi av benskörhet och vi får en nedsatt njurfunktion. Men den njurfunktion som anses som nedsatt hos en yngre person behöver inte vara nedsatt hos en äldre person. Vid Lunds universitet har forskare tittat på några av åldrandets sjukdomar och dess klassificeringar för att undvika överflödig medicinering.

 

Ko i alperna

Vassle – när magen krånglar

Mage

Fermenterad ostvassle har en lång tradition som hälsodryck på kurhotellen i de schweiziska alperna. Den användes för att komma tillrätta med magbesvär som gaser, knip och svullnad. Idag kallar vi den prebiotika och ny forskning har visat att den främjar hälsan i tarmen genom att stötta de goda bakterierna.

Leende kvinna blundar i blåsten

Deppig? Ta hjälp från naturen

Hälsa

Det är dessvärre vanligt att vi i västvärlden någon gång i livet drabbas av depression, och ännu oftare av nedstämdhet och oro. Men det finns naturliga örter, tillskott och kryddor som kan lindra. Här är fem tips – från ashwaganda till probiotika!

Jenny och Magnus Andersson, kostrådgivare

Kosten gjorde Magnus fri från sin IBS

Kost

När Magnus Andersson fick diagnosen IBS efter många år av illamående, magsmärtor och energilöshet lade han om sin kost, ihop med frun Jenny. Idag är de kostrådgivare och aktuella med sin tredje kokbok – och Magnus är symtomfri.

 

kvinna i fåtölj

Örterna som motar virus

Förkylning

Han tog den ryska roten till Sverige på 70-talet – och det blev succé. En tid senare fann han andrographis, en ört mot virus och bakterier, som används i Kina. Nu har den svenska vetenskapsmannen Georg Wikman kombinerat dessa båda örter i ett och samma tillskott – tillsammans kan de förhindra att förkylning och influensa bryter ut, men också halvera sjukdomstiden.

kvinna springer uppför backe

Högintensiv träning kan ge negativa effekter

TRÄNING

Att träna högintensiv intervallträning, eller HIIT, som det också kallas för, seglade upp som en snabb och effektiv träning med hälsofördelar. Men nu har en ny svensk studie visat att HIIT kan leda till att cellerna får det jobbigare att producera energi samt att blodsockret kan svaja.

burkar med fermenterade grönsaker

Ny forskning: Viss probiotika skyddar mot inflammation i tarmen

Mage

Att tillföra goda bakterier till mage och tarm vet man gör tarmen mer motståndskraftig mot inflammation, och nu stödjer ytterligare en analys detta. När forskare vid Uppsala universitet gjorde en studie tillsammans med kollegor vid Sveriges lantbruksuniversitet kunde man visa att vissa celler kunde öka produktionen av antikroppar när en viss sorts probiotika tillfördes.

frukt

Så mycket C-vitamin behöver du

Naturlig hälsa

När vintern kommer blir vi tröttare och oftare förkylda. Då gäller det att äta bra, komma ut i dagsljuset och att motionera. C-vitamin är en viktig byggsten i kroppen för att hålla sig frisk. Vissa av oss behöver mer C-vitamin än andra. Är du äldre, går på diet eller har problem med magen så kan du höra till dem.

Går det att träna vid förkylning?

Träning

Du har säkert funderat på om du vågar tränar när du är förkyld. En grundregel är att aldrig träna med feber eller en infektion i kroppen, för det kan i värsta fall gå hårt åt hjärta och njurar. Att vara småförkyld och träna lite lätt är oftast inget problem, men ibland kan det vara svårt att känna var gränsen går.

 

Laxfilé med broccoli och salladslökar

Tareq Taylors krispiga sesamlax

Recept

Vem älskar inte rätter som är festliga och samtidigt lättlagade på helgen? Den här laxrätten blir krispig tack vare ett täcke av cornfalkes och sesamfrön, och får en fräsch touch genom ett lime- och ingefärssmör.

Har du koll på sömncykeln? Den styr om du sover bra eller dåligt

Hälsa

Oro och stress hör ihop. Det är känslor som gör att ditt sympatiska stressystem är för aktivt när det är dags att sova. Om stressystemet håller kvar kortisolet på en hög nivå, då är det inte bara svårt att somna, du vaknar oftast mellan två och fyra på natten och har svårt somna om. Det finns förstås en lösning på problemet. Det handlar om att få din sömncykel att fungera som den ska.

 

två personer sitter på huk utomhus

Sitta sig frisk – går det?

TRÄNING

Att ha ett stillasittande jobb är förenligt med ohälsa på sikt – om man inte ser till att motverka effekterna med aktivitet. En studie av en afrikansk folkstams vanor gjorde att amerikanska forskare ansåg att vi skulle leva längre om vi tog efter deras rörelsemönster. Och det bara genom att göra dagliga övningar med enkla men effektiva knäböj.

glad flicka

Naturens apotek: Pigg i vinter

Naturlig hälsa

De mörka vintermånaderna gör oss tröttare samtidigt som kroppen helt naturligt går lite på sparlåga. Känner du dig alltför trött och hängig så finns det örter som ger lite mer energi, bättre fokus och håller förkylningen borta. 

Två kvinnor med jackor som fryser

Frusen och kall? Det här kan det bero på

Hälsa

Nu när vi är på väg mot vinter, snö och kyla så är det nog mer regel än undantag att frysa. Men det är inte alltid dåliga kläder som gör att vi fryser. Låg tolerans mot kyla kan bero på många olika saker, som näringsbrister eller underliggande sjukdomar.

läkare och artificiell patient

Forskare har hittat sätt att lindra smärta utan biverkningar

Forskning

Att leva med smärta är svårt, och traditionella läkemedel mot smärta ger inte bara oönskade biverkningar, det kan ge ett beroende. Men nu har svenska forskare arbetat fram en stimuleringsmetod somna blockera svår smärta. En metod som också kan individanpassas, och hjälpa smärtpatienter, men också de med Parkinsons sjukdom.