Erica Palmcrantz Aziz: går med matkorg på åker

Foto. Bianca Brandon Fox

Erica Palmcrantz Aziz: ”Välj en kost som gör att du kan leva fullt ut”

Fakta

Namn: Erica Palmcrantz Aziz
Ålder: 40 år
Familj: Man och två barn
Bor: Göteborg
Gör: Föreläsare och kokboksförfattare
Bästa råvaran: Avokado. Har man det hemma kan man göra så mycket med den, eller bara äta den
som den är.
Tränar: Någon form av rörelse blir det
varje dag: yoga, kondition
Hemsida: rawfoodbyerica.se
Facebook: Rawfood by Erica
Instagram: @rawfoodbyerica

Måste raw food vara krångligt och måste superfood kosta så mycket? Två funderingar som säkert många känner igen.
Enligt raw food-inspiratören och kokboksförfattaren Erica Palmcrantz Aziz är svaret nej, på bägge frågor.
Hon reder ut begreppen i sin nya bok ”Superfood Boost”.

När man pratar om superfoods tänker många genast på bär från någon fjärran djungel, pulver med magiska krafter som man får beställa långväga ifrån. Erica skrattar och håller med när jag lägger fram min teori.
– Det är ofta så det betraktas. Inte för att det är något fel med exempelvis hälsotrender som bär och näringsrikt pulver, men det finns enklare vägar att gå. Mycket enklare, lovar hon.

LÄS OCKSÅ: 5 superfoods som håller dig frisk

 

Så enkelt att du bara behöver din lokala matbutiks frukt- och grönsaksavdelning. Det är just det som Ericas nya bok ”Superfood Boost” handlar om. Om att maxa sin hälsa på ett enkelt sätt.
– Superfoods är maten som innehåller maximalt med näring per krona. Så brukar jag beskriva det. Det är råvaror som är lika mycket mat som det är medicin, förklarar Erika Palmcrantz Aziz.

Boken bojkottar vitt socker, mjölkprodukter och gluten och innehåller recept baserade på raw food-ingredienser som inte upphettas över 42 grader. Men det är inte krångligt, inte ens för raw food-nybörjaren.
– I boken presenteras 25 råvaror som alla recept är baserade på. Alla rätter är enkla mellanmål som också kan passa som lunch och middag. Men fokus är att det ska gå snabbt, vara lätt och hälsosamt.

Vill slå hål på krångel-myten
Behovet av boken har Erica märkt av under en längre tid.
– Dels vänder jag mig till de som hållit på med raw food tidigare men som behöver nytänk och inspiration. Dels vänder jag mig till de som inte kommit över tröskeln och vågat testa raw food. Jag vill att det ska vara en receptbok som man äntligen vågar pröva något ur. Du behöver ingen superdyr mixer eller exotiska bär från Asien. Det här är något alla kan göra.
Erica vill således slå hål på myten om att raw food är krångligt och att det inte hör hemma i en stressig vardag. Hon är själv tvåbarnsmamma, arbetar mycket med sitt egna företag som författare och föreläsare, lever i ett hektiskt tempo som så många andra. Då måste måltiderna flyta på, utan att ta upp för mycket tid.
– Vad har vi i vår egen grönsaksdisk? Vi har gott om hela, rena råvaror här i Sverige. Det är viktigt att komma ihåg, så att det blir en hållbar kost, både för oss och för planeten.

Nya tidens pyramid
Hennes eget möte med raw food ledde till ögonblicklig förälskelse. Det var för över tio år sedan som Erica spenderade en längre tid hos släktingar i USA. Hon hade inga planer på att ansluta sig till deras kosthållning som hon visste bestod av rå mat. Men släktingarnas diskbänk dignade av lockande färger: solmogna tomater, kilovis med apelsiner och avokado. Från en dag till en annan blev hon frälst och efter det blev raw food inte bara hennes favoritkost, utan också hennes yrke. Hennes förhoppning med böckerna, bloggen och föreläsningarna är att sprida den kosten till andra människor – utan pekpinnar. Själv äter hon inte hundra procent raw och hon poängterar att man behöver inte gör det. Viktigast är att hitta det som känns möjligt och bra för en själv.

LÄS OCKSÅ: Expertens enkla knep för att komma igång med raw food

I nya boken presenterar Erica det som hon själv tror är nya tidens matpyramid. Den består av råvaror som är veganska och minimalt processade. Att de inte hettas upp över 42 grader innebär att näringen bevaras så mycket som möjligt.
– Pyramiden är baserad på grönt och så gör man personliga tillägg till den, efter egna behov. Någon kanske vill äta kött en dag, bröd eller ost. Men pyramiden är en stomme och grund i gemene mans kost. Det är min förhoppning i alla fall, förklarar hon.

”Melliset är fallgropen”
Varför Erica har valt att fokusera på just mellanmål beror på att det är ett mål som ofta innebär en fallgrop för många.
– Det är vanligt att man inte planerar sina mellanmål. Istället blir man eftermiddagstrött och köper något sött i farten. Jag tror att man kan göra stor skillnad med ett näringsrikt mellanmål. Många skräms kanske av att planera en hel raw food-middag, men kan kanske känna sig manade att ta steget och förändra de mindre målen.
Och det är mellis som även barnen kan tycka om – eller till och med älska.
– Glassarna i boken är ett säkert kort! Mina barn älskar också alla smoothies, bollar och bars. De matigare målen är de lite mer skeptiska till, skrattar hon.

Maten som medicin
Att maten är vår medicin är jätteviktigt att komma ihåg tror Erica. Kanske är det faktiskt viktigare än någonsin.
– Man fokuserar så mycket på kalorier och fett, men glömmer vad vitaminer och mineraler gör för våra kroppar. Hur arbetar dessa ämnen i vårt system? Om man ställer sig den frågan kan man hjälpa sin egen kropp att orka vara frisk. Om man analyserar en bulle exempelvis. Vad är nyttigt i den? Kanelen möjligtvis. Men det finns inte så mycket mer, inga nyttiga aminosyror eller vitaminer. Det vita sockret i den stjäl din energi. Bullen är mestadels bara tomma kalorier. Den ger dig alltså ingenting mer än ett svajigt blodsocker.

LÄS OCKSÅ: Hur mycket socker åt du i helgen?

Kanske handlar det mest om kopplingen tror hon. Du ska inte bara fylla en hunger, utan ha en förståelse för vad maten gör med kroppen. Hur känns olika rätter? Blir du pigg eller trött, bullrig i magen?
– Om vi lär oss vad våra kroppar tycker om och dessutom är i rörelse regelbundet så tror jag att vi kan minska medicineringen i samhället. Mat, motion och sömn går hand i hand och är de tre ben som hälsan står på. Min mamma åt kolesterolmediciner förut. När hon la om till raw food gick hon ned 25 kilo och slapp alla mediciner och säkerligen andra eventuella följdsjukdomar. Det är ganska unikt att vara 75 år och inte äta ett enda piller idag, konstaterar hon.

Lugnare mage
Erica har själv upplevt förändringar när hon la om sin kost. Det var normalt för henne att magen var gasig och svullen, att ha ett svajigt blodsocker som påverkade humör och ork. Först efter att hon slog om till raw food insåg hon att det inte behöver vara ett normaltillstånd.
– Jag finner en så stor glädje i maten när jag vet att den gör mig gott. Ett sidospår ibland gör inget, eftersom grunden är stabil. Kosten supportar min kropp nu. Med superfoods får kroppen inga tomma kalorier och du belastar den inte med mat som är svår att omsätta till energi. Man ska välja en kost som gör att man orkar och kan leva fullt ut. Det är mitt budskap.

Av Emma V Larsson

Vill du läsa fler liknande artiklar?
Gilla Kurera på Facebook och signa upp dig för Kureras nyhetsbrev så missar du inget!

Fakta

Namn: Erica Palmcrantz Aziz
Ålder: 40 år
Familj: Man och två barn
Bor: Göteborg
Gör: Föreläsare och kokboksförfattare
Bästa råvaran: Avokado. Har man det hemma kan man göra så mycket med den, eller bara äta den
som den är.
Tränar: Någon form av rörelse blir det
varje dag: yoga, kondition
Hemsida: rawfoodbyerica.se
Facebook: Rawfood by Erica
Instagram: @rawfoodbyerica

Skriv ut artikel


Nytt på Kurera

Cannabisplanta

Förbjuden ört ska testas mot nervsmärta

Allmänt

Cannabis är en kontroversiell växt då den vanligtvis används som drog. På grund av dessa egenskaper är den också förbjuden på många håll i världen men då den även visat sig ha medicinsk effekt vid bland annat smärta börjar allt fler länder lätta på restriktionerna.

ensam man sedd bakifrån går mitt i väg i regn

”Mineralet litium skulle kunna förbättra den mentala folkhälsan radikalt”

Mental hälsa

I början av året skrev Pehr-Johan Fager en krönika om mineralet litium. Kurera fick så mycket läsarfrågor på det inlägget, och blev själva så nyfikna, att vi ville följa upp det med en längre intervju. Det gör vi här. "Trots att man visat att litium har viktig betydelse för allt levande har det fastnat i facket för läkemedel. Det gör att man inte får sälja litium som kosttillskott, inte ens i doser hundra gånger lägre än läkemedelsdosen. Det är synd eftersom mineralet skulle kunna förbättra den mentala folkhälsan radikalt. Studier visar till exempel att man i områden med mer litium i dricksvattnet har lägre frekvens av självmord", säger Pehr-Johan, kemist och författare till boken ”Litium – det nya hälsomineralet”. 

Peter Wilhelmsson

Du är vad du äter

Krönikan

Vi har alla hört uttrycket ”Du är vad du äter”. Det är en bra påminnelse för att motivera människor att äta bättre, men är samtidigt en grov förenkling av verkligheten. ”Du är vad du äter, smälter och absorberar” är en mer korrekt påminnelse om att det är viktigt att både äta bättre och smälta maten bättre för en optimal hälsa. Här är min detaljerade topp 12-lista för att öka medvetenheten om hur intag av livsmedel påverkar din hälsa.

Karl Dyall i danspose

Karl Dyall om vägen tillbaka från sin svåra tid – och om sin nya kärlek…

Hälsoprofilerna berättar

Karl Dyall är ex-dansaren som skadade sig mitt under en föreställning och sedan botade sin smärta med crossfit. Han blev så biten att han till och med skrev en bok om den högintensiva träningsformen och startade ett crossfit-gym. För Kurera berättar han om vägen tillbaka, hur han håller sig ung och om tilliten till så kallad supernäring. – Jag har privilegiet att ha en fru som är näringsterapeut så jag är väl medveten om vilken roll kost, tillskott och så kallad superfoods kan spela, säger han till Kurera.

Mango i skål

Ericas mangobowl med kokos

Desserter/sötsaker

I sin nya bok "Superfood boost" visar Erica Palmcrantz Aziz att nya, bättre vanor varken behöver vara krångliga eller tidskrävande. Här får läsaren lära sig om råvaror som ger lite extra skjuts åt hälsan – eller enkelt översatt ingredienser som är lika mycket mat som de är medicin. Kureras reporter Emma V Larsson testar ett recept och ger sitt omdöme

Övning: Boosta din energi

Träning

Det är lätt att känna sig trött framåt eftermiddagen och då kan det vara svårt att motstå den där chokladkakan. Byt ut eftermiddagsfikat mot en snabb energihöjande yogaövning istället.

Erica Palmcrantz Aziz håller ett mangoldblad

Ericas 10 hälsofavoriter

Hälsa

Erica Palmcrantz Aziz delar med sig av sina tio absoluta hälsofavoriter. Träning och det japanska matchatéet hamnar högt upp på listan andra kärlekar är skratt och att göra egna ansiktskrämer. Erica är lika noga ned vad hon har på utsidan som vad hon stoppar i kroppen.

Lyckad semester med adaptogener

Hälsa

När det är dags för semester brukar Ann-Sofi Kronvall, 53 år, alltid rasa ihop. Antingen blir hon förkyld eller så sover hon sig igenom den första veckan. Men förra året laddade Ann-Sofi med så kallade adaptogener, naturliga ämnen som bland annat förbättrar kroppens återhämtningsförmåga och resultatet blev helt annorlunda.

Pinus maritima tallskog i norra portugal

Därför bör du upptäcka pyknogenol

Naturlig hälsa

Har du upptäckt ämnet pyknogenol än? Om inte är det dags nu. Det helt naturliga ämnet, som kommer från barken från en specifik typ av tall, är den mest kraftfulla naturliga antioxidant man idag känner till. Pyknogenol gör nytta på en lång rad områden. Här är några av dem.

Karin Isberg

Exklusivt för Kureras läsare: En artikelserie om effektiv stresshantering

Mental hälsa

Karin Isberg är författare och stressexpert. När Kurera hösten 2015 intervjuade henne i en artikel om utmattning blev den snabbt en av sajtens absolut mest lästa artiklar någonsin och fick till och med fick Kureras server att krascha. Nu har Karin skrivit boken "15 sätt att bli fri från stress" där hon ger råd om hur man snabbt och enkelt kan sänka stressen i sitt liv. Kurera har som enda tidning fått möjlighet att publicera en artikelserie som bygger på boken. Under sommaren kommer du som besöker Kurera.se att få ta del av den.

Jerry Brännmyr

”Din kropp är perfekt men fungerar inte perfekt om du inte tar hand om den”

Hälsoprofilerna berättar

På Kurera brinner vi för naturlig hälsa och att informera om hur man förebygger sjukdom snarare än att man bara symtomlindrar den. Därför pratar vi mycket om vikten av rätt näring, tillräckligt med näring och ett i övrigt hälsosamt leverne. Av den anledningen är vi också väldigt nyfikna på hur kända hälsoprofiler tänker i ämnet. Därför har vi dragit igång artikelserien "Hälsoprofilerna berättar" där näringsexperter av olika slag får berätta om vilken näring, om någon, de tycker att folk bör tillföra – ur ett rent generellt perspektiv så klart. Samt vilka tillskott, om några, de äter själva. Det har blivit dags för Kureras kanske mest åsiktsfulle krönikör att säga sitt: Varsågod Jerry Brännmyr.

johanna bjurström

Hur kan jag minska på stressen?

Krönikan

Stress påverkar din kropp mycket negativt. Att hitta lugna stunder med återhämtning arbetar jag mest personligen med, det är min stora svaghet. Som egenföretagare med många idéer är det en utmaning att kunna hitta stödsystem att luta sig mot för att inte stressen ska påverka mig så mycket. Här ska jag berätta mer om hur jag gör.

brun kvinna i gul bikini vid strandkant med röd drink

Effektivt solskydd – från insidan

Hud

När vi solar förbrukas mängder av E-vitamin och betakaroten som finns naturligt i huden. Genom att tillföra dessa ämnen kan huden lättare skydda sig och behålla sin naturliga balans. Betakarotenet ger dessutom huden en lätt solkysst ton. Här får du veta mer om betakarotenets – och andra näringsämnens förmåga att skydda mot solen.

Zarah Öberg

Zarah Öberg: ”Är noga med att tillskotten är naturliga och fria från tillsatser”

Hälsoprofilerna berättar

På Kurera brinner vi för naturlig hälsa och att informera om hur man förebygger sjukdom snarare än att bara symtomlindra den. Därför pratar vi mycket om vikten av rätt näring, tillräckligt med näring och ett i övrigt hälsosamt leverne. Av den anledningen är vi också väldigt nyfikna på hur kända hälsoprofiler tänker i ämnet och har dragit igång artikelserien ”Hälsoprofilerna berättar”, där näringsexperter av olika slag får berätta om hur de tänker kring näring och näringstillskott – ur ett generellt perspektiv. Och så klart avslöja vilka eventuella tillskott de själva äter. Det har blivit dags för den tionde intervjupersonen i serien: Kureras egna näringsexpert Zarah Öberg.

Erica Palmcrantz Aziz

Ericas 8 skäl till att börja superfoodboosta dig

Hälsa

Raw foodinspiratören och kokboksförfattaren Erica Palmcrantz Aziz är aktuell med en nya boken "Superfood boost". Här listar hon de åtta främsta fördelarna med att boosta sitt näringsintag med näringstäta livsmedel eller så kallade superfoods. Fördelar som bland annat inbegriper viktminskning, bättre hälsa och mer energi.

Maya Nestorov

Maya Nestorov – om bästa verktygen för att läka och stärka sig själv

Hälsoprofilerna berättar

På Kurera brinner vi för naturlig hälsa och att informera om hur man förebygger sjukdom snarare än att bara symtomlindra den. Därför pratar vi mycket om vikten av rätt näring, tillräckligt med näring och ett i övrigt hälsosamt leverne. Av den anledningen är vi också väldigt nyfikna på hur kända hälsoprofiler tänker i ämnet och har dragit igång artikelserien "Hälsoprofilerna berättar", där näringsexperter av olika slag får berätta om vilken näring de tycker att folk bör tillföra - ur ett rent generellt perspektiv. Och vilka tillskott de själva äter. Det har blivit dags för Maya Nestorov – känd hälsobloggare och "Youtuber".

Mia Hagenmalm i köket

Mia Hagenmalm: ”Ta hand om din mage, sedan kommer allt annat”

Hälsoprofilerna berättar

På Kurera brinner vi för naturlig hälsa och att informera om hur man förebygger sjukdom snarare än att man bara symtomlindrar den. Därför pratar vi mycket om vikten av rätt näring, tillräckligt med näring och ett i övrigt hälsosamt leverne. Av den anledningen är vi också väldigt nyfikna på hur kända hälsoprofiler tänker i ämnet. Därför har vi dragit igång artikelserien "Hälsoprofilerna berättar" där näringsexperter av olika slag får berätta om vilken näring, om någon, de tycker att folk bör tillföra - ur ett rent generellt perspektiv så klart. Samt vilka tillskott, om några, de äter själv. Det har blivit dags för vår alldeles egna Kurerabloggare, Mia Hagenmalm.