Prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Missa inga nyheter och erbjudanden från Kurera!
Vårt nyhetsbrev kommer två gånger i veckan och är helt gratis.
Anmäl dig genom att fylla i dina uppgifter här:

E-postadressen är nu registrerad, du kommer att få vårt nästa utskick!

Erica vill göra det enklare att laga fermenterat

Fakta

Namn: Erica Palmcrantz Aziz
Familj: Man och två barn
Bor: Göteborg
Gör: Föreläsare och kokboksförfattare
Aktuell med: Boken "Enkel Kombucha och Kimchi: Recept för kropp och hjärna" på Tucan förlag.
Tränar: Någon form av rörelse blir det varje dag: yoga, kondition
Hemsida: rawfoodbyerica.se
Facebook: Rawfood by Erica
Instagram: @rawfoodbyerica

Erica Palmcartz Aziz var tidigt ute med raw food och har flera böcker i ämnet på sitt CV, nu har hon gett sig på trenden med fermenterat som landar väl i hennes rawfoodkök. I sin nya bok bjuder hon på recept som ska göra det enkelt även för den ovane att göra sin egen kombucha. Hon tipsar dessutom om att bjuda in barnen så att de på ett naturligt sätt får smak för det sura,

I boken "Enkel kimchi och kombucha" visar raw foodinsiratören Erica Palmcartz Aziz hur man själv hemma i köket kan skapa härproducerad supermat som inte bara ger ett uppsving för hälsan utan också är bra för plånboken.
– Jag gillar tanken att denna tusenåriga kunskap med fermenterad mat fortfarande kan göra underverk för vår helhetshälsa, säger Erica.

Enkel kombucha och kimchi heter din nya bok, hur kommer det sig? Var det svårt förut?

– Att min nya bok har ”Enkel” i sin titel beror att jag mött så många som vill göra fermenterad mat hemma men det stupar på att det verkar så komplicerat och omständligt. Jag ville därför understryka hur enkelt och lätt det faktiskt går att skapa fermenterad mat hemma i sitt eget kök.

Vilka är de vanligaste misstagen som de flesta gör? 
– Det kluriga med att komma igång med kombucha är att det är ett helt nytt moment som man vanligtvis inte gjort tidigare. Misstagen kan vara vilket te som används, att sockermängden inte är rätt och att den står för länge så det smakar mer vinäger men det är faktiskt svårt att misslyckas med sin kombucha. Oddsen att lyckas är tusen gånger högre än att misslyckas.

 

LÄS OCKSÅ: Så ger du de goda bakterierna lite extra hjälp

Vad kan man göra för att förenkla?
– Man kan kallbrygga teet och att göra flera olika  satser på samma gång så att man kan bunkra upp med kombucha. När jag brygger gör jag ofta tolv liter i taget.

Vad ska man vara uppmärksam på?
– A och O är verkligen hygienen. Tvätta händerna noggrant om du ska ta i din scoby, täck över kombucha så exempelvis inga små flugor kan komma in och sterilisera kärlen som du använder när du gör kombuchan.

Mat för kropp och hjärna står det i titeln, på vilket sätt gynnar fermenterade livsmedel vår hälsa och hjärnhälsa?
– I fermenterad mat finns bakterier som är otroligt viktiga för oss. Det har bevisats i forskning om och om igen, att de är otroligt viktiga för vår både fysiska och mentala hälsa. Nu är ämnet hetare än någonsin med vad bakterier gör för oss. När vi har mycket goda bakterier får vi ett väldigt högt immunförsvar, vi får lättare att ta upp näringen i maten och i vår tarm utvecklas också 95  procent av vårt serotonin i hjärnan, vilket är vårt lyckohormon.

LÄS OCKSÅ: Nutritionisten: Tarmflorans viktiga roll

Varför ska vi ha in fler av dessa livsmedel i vår kost?
– Att få in fermenterad mat på daglig basis stärker våra goda bakterier i tarmfloran. Det gör kortfattat att vi blir mer motståndskraftiga mot sjukdomar och lite gladare på köpet. Jag har sett på mina barn sedan de gick från att äta fermenterad mat då och då under veckan till att äta något fermenterad dagligen att de inte varit sjuka eller förkylda på snart två år. Och det enda jag har gjort är att tillföra mer goda bakterier till deras kost. För egen del kommer jag inte ihåg när jag var sjuk senast, kanske fyra år sedan, jag har den fermenterade maten att tacka för mycket.

Hur gör du själv för att ha mer fermenterat i kosten?
– Jag försöker att få in fermenterad mat flera gånger dagligen - jag tar probiotika och dricker kombucha och kefir det första jag gör på fastande mage eller som uppiggare under dagen.
Erica berättar att familjen också använder kombucha som måltidsdryck på helgen. Dessutom äter hon dagligen surkål, kimchi och andra syrade grönsaker till sina måltider.
– Till frukost och mellanmål gillar jag att fermentera min egen växtbaserade yoghurt och jag gillar även att göra glassar och kakor där jag använder fermenterade produkter.

 

LÄS OCKSÅ: Tarmflorans vanligaste bakterier

Många barn kan nog ha svårt för smaken, har du några tips till föräldrar för att få barn att äta mjölksyrat?
– Jag tror att det är en vanesak, det är en ny smak men när de väl fått smak för syrligheten så frågar till och med barnen efter det. Mina tips är att berätta för barnen vad den fermenterade maten gör, barn är vetgiriga och när de kan koppla varför de ska äta en mat som de kanske inte tycker om till en början så tar de ofta till sig kunskapen.
Erica tipsar även om att prova olika slags smaker på kombucha, kefir och kvass.
– Mina barn är överförtjusta i ginger beer - en perfekt sommardryck för hela familjen som smakar mer som en läsk faktiskt.

Mixa med annan mat
Ett annat tips är att blanda ut surkålen med den andra maten, till exempel att blanda in den i en coleslaw.
– Ett tips är att när man gör en smoothie till barnen att tillsätta kombuchan i den, det bubblar och det gillar barnen men smaken som barn kan ha svårt för blir dold. Att göra växtbaserad yoghurt smaksatt med honung och bär funkar fint i frukostskålen för barn och kan serveras ihop med deras vanliga musli eller granola.
Det finns många tips och tricks Och Erica slår ett slag för att involvera barnen och ge dem egen scoby och låta dem brygga sin egen sats kombucha.
– Det är ungefär som när de är med och odlar och sår ett frö som de sedan kan skörda. De blir delaktiga i hela processen.

Av Nina Törmark


Fakta

Namn: Erica Palmcrantz Aziz
Familj: Man och två barn
Bor: Göteborg
Gör: Föreläsare och kokboksförfattare
Aktuell med: Boken "Enkel Kombucha och Kimchi: Recept för kropp och hjärna" på Tucan förlag.
Tränar: Någon form av rörelse blir det varje dag: yoga, kondition
Hemsida: rawfoodbyerica.se
Facebook: Rawfood by Erica
Instagram: @rawfoodbyerica

Skriv ut artikel


Nytt på Kurera

Har du magnesiumbrist? Här är maten som innehåller magnesium

Kost

Magnesium är ett vanligt och viktigt mineral som många av oss kan ha brist på. Anledningen till att så många har för lite magnesium i kroppen beror på att mineralet förbrukas snabbare när vi stressar men också att dagens mat inte är tillräckligt magnesiumrik. Vill du öka på ditt magnesiumintag, ät kakao, bönor, havregryn eller nötter.

rysk rot

Trött? Prova rysk rot som snabbt ger energi

Naturlig hälsa

Rysk rot kallas också sibirisk ginseng och är den fysiska adaptogenen. Den har använts vid stressrelaterade besvär, utmattning och som en behandling för att undvika biverkningar av andra läkemedel på grund av örtens leverrenande effekt. Rysk rot har också används vid mental trötthet och impotens.

kvinna på badstrand

Drick mer och undvik urinvägsinfektion

Naturlig hälsa

Många har någon gång haft urinvägsinfektion och känner väl igen den brännande känslan vid urinering, och behovet av att ständigt gå på toaletten. Men gå känner till att något så enkelt som att dricka mer vatten kan bidra till att minska risken för att få besvär med urinvägarna.

 

flicka som blåser på maskros

Ogräsen som är riktigt nyttiga

Kost

Ogräs är inte bara dåligt. Det finns en anledning till att ogräs växer i ohejdat takt. Dessa är starka och när de växer under dåliga förutsättningar utvecklar de kraft. Många medicinalväxter är  vad vi kallar för ogräs. Här kommer några spännande ogräs att lägga på minnet.

kvinna tar sig för munnen

Lindra herpes på naturlig väg

Hälsa

Det är många som lider av herpes. Det finns rapporter om att åtta av tio har herpes typ 1, vilket oftast betyder att man får munsår. Cirka en av fyra svenskar har herpes typ 2, vilket betyder att man har det i underlivet. Det finns naturliga sätt att lindra smärtan av ett herpesutbrott.

bär

Bären som främjar god hälsa

Kost

När vi använder ordet superbär så beskriver det bär som är särskilt rika på antioxidanter, vitaminer och mineraler. Antioxidanter skyddar mot fria radikaler i kroppen, och kan likans vid ett rostskydd på bilen. Forskningar har visat att befolkningsgrupper med hög medellivslängd och låg sjukdomsförekomst har haft ett högt intag av antioxidanter. Här kommer några antioxidantrika bär.

kvinna serverar seniorer mat

Så ska undernäring hos äldre förhindras

Äldre

2017 kom en rapport från Socialstyrelsen som berättade att 40 000 personer som har äldreomsorg lider av undernäring och att fler än 100 000 riskerar att hamna där. I Sigtuna utbildar man personalen, men även seniorer som vill, för att komma tillrätta med problemet.

 

Ett par vilar

9 effektiva tips för att hjälpa sömnen på traven

Hälsa

Vi behöver sova tillräckligt för att må bra. Hjärnan repareras under natten och om du inte sover tillräckligt fungerar inte denna process optimalt. Anledningarna till sömnproblem kan vara många, och inte sällan går problemen i cykler. Här är några tips för att hjälpa sömnen på traven.

 

färgglad omelett på tallrik

Lunchtips: Grekisk omelett

Glutenfritt

Utsökt sälta från fetaost, härlig krämighet från avokado och protein från ägg gör det här till en snabb, enkel och somrig lunch full av näring. Granatäpple och valnötter ger förutom supernäring även ett skönt tuggmotstånd. 

kvinna som får skönhetsbehandling

IPL – kan det vara bra för huden?

Hud

Det finns en uppsjö av nya behandlingsformer med olika maskiner inom skönhetsindustrin. Fokus ligger på att förbättra hudkvalitén i ansikte, hals och på dekolltaget. Har du hört talas om IPL? Det är en form av mjukverkande laser som stimulerar kollagenet och ger en jämnare hudton.

kvinna och mygg

Variant av botox som skydd mot myggor

Eko/miljö

Pål Stenmark är professor i strukturell biokemi och han har belönats med ett pris för att ha hittat ett nytt botox-gift som fungerar mot malariamyggor. Insektsgifter är ofta väldigt miljöovänliga, men just detta botoxmedlet, som är ett protein, bryts ner i naturen och lämnar inte några onaturliga rester.

 

två kvinnor med former vid stranden

Därför går vi upp i vikt när vi blir äldre

Vikt

De allra flesta tycker nog att det blir allt svårare att hålla vikten i takt med att de blir äldre. Forskning från Karolinska Institutet visar att vi med åren får en minskad omsättning av fett – eller så kallade lipider – i fettväven, vilket gör att vi lättare går upp i vikt när vi blir äldre.

 

Kvinna före och efter viktnedgång

Så gjorde Mam Zuta sin fantastiska hälsoresa

Hälsa

I januari 2018 vägde Mam Zuta 100,5 kilo. Värken i kroppen gjorde att hon hade svårt att fungera i sitt vardagsliv. Då bestämde hon sig för att nu fick det vara nog. Hon började en hälsoresa som idag landat i 56 kilo och en kropp som många drömmer om.

flaskor och glas med fläder

Flädersaft utan citronsyra

Hälsa

Nu blommar flädern för fullt och det är dags att göra bär, saft, smoothies eller te. Fläderblommorna har traditionellt använts för dess hälsofrämjande egenskaper, bland annat vid förkylning. Men hoppa över citronsyran om du vill vara nyttig. Den utvinns ur svartmögel.