Erica vill göra det enklare att laga fermenterat | Kurera.se

Erica vill göra det enklare att laga fermenterat

Fakta

Namn: Erica Palmcrantz Aziz
Familj: Man och två barn
Bor: Göteborg
Gör: Föreläsare och kokboksförfattare
Aktuell med: Boken "Enkel Kombucha och Kimchi: Recept för kropp och hjärna" på Tucan förlag.
Tränar: Någon form av rörelse blir det varje dag: yoga, kondition
Hemsida: rawfoodbyerica.se
Facebook: Rawfood by Erica
Instagram: @rawfoodbyerica

Erica Palmcartz Aziz var tidigt ute med raw food och har flera böcker i ämnet på sitt CV, nu har hon gett sig på trenden med fermenterat som landar väl i hennes rawfoodkök. I sin nya bok bjuder hon på recept som ska göra det enkelt även för den ovane att göra sin egen kombucha. Hon tipsar dessutom om att bjuda in barnen så att de på ett naturligt sätt får smak för det sura,

I boken "Enkel kimchi och kombucha" visar raw foodinsiratören Erica Palmcartz Aziz hur man själv hemma i köket kan skapa härproducerad supermat som inte bara ger ett uppsving för hälsan utan också är bra för plånboken.
– Jag gillar tanken att denna tusenåriga kunskap med fermenterad mat fortfarande kan göra underverk för vår helhetshälsa, säger Erica.

Enkel kombucha och kimchi heter din nya bok, hur kommer det sig? Var det svårt förut?

– Att min nya bok har ”Enkel” i sin titel beror att jag mött så många som vill göra fermenterad mat hemma men det stupar på att det verkar så komplicerat och omständligt. Jag ville därför understryka hur enkelt och lätt det faktiskt går att skapa fermenterad mat hemma i sitt eget kök.

Vilka är de vanligaste misstagen som de flesta gör? 
– Det kluriga med att komma igång med kombucha är att det är ett helt nytt moment som man vanligtvis inte gjort tidigare. Misstagen kan vara vilket te som används, att sockermängden inte är rätt och att den står för länge så det smakar mer vinäger men det är faktiskt svårt att misslyckas med sin kombucha. Oddsen att lyckas är tusen gånger högre än att misslyckas.

 

LÄS OCKSÅ: Så ger du de goda bakterierna lite extra hjälp

Vad kan man göra för att förenkla?
– Man kan kallbrygga teet och att göra flera olika  satser på samma gång så att man kan bunkra upp med kombucha. När jag brygger gör jag ofta tolv liter i taget.

Vad ska man vara uppmärksam på?
– A och O är verkligen hygienen. Tvätta händerna noggrant om du ska ta i din scoby, täck över kombucha så exempelvis inga små flugor kan komma in och sterilisera kärlen som du använder när du gör kombuchan.

Mat för kropp och hjärna står det i titeln, på vilket sätt gynnar fermenterade livsmedel vår hälsa och hjärnhälsa?
– I fermenterad mat finns bakterier som är otroligt viktiga för oss. Det har bevisats i forskning om och om igen, att de är otroligt viktiga för vår både fysiska och mentala hälsa. Nu är ämnet hetare än någonsin med vad bakterier gör för oss. När vi har mycket goda bakterier får vi ett väldigt högt immunförsvar, vi får lättare att ta upp näringen i maten och i vår tarm utvecklas också 95  procent av vårt serotonin i hjärnan, vilket är vårt lyckohormon.

LÄS OCKSÅ: Nutritionisten: Tarmflorans viktiga roll

Varför ska vi ha in fler av dessa livsmedel i vår kost?
– Att få in fermenterad mat på daglig basis stärker våra goda bakterier i tarmfloran. Det gör kortfattat att vi blir mer motståndskraftiga mot sjukdomar och lite gladare på köpet. Jag har sett på mina barn sedan de gick från att äta fermenterad mat då och då under veckan till att äta något fermenterad dagligen att de inte varit sjuka eller förkylda på snart två år. Och det enda jag har gjort är att tillföra mer goda bakterier till deras kost. För egen del kommer jag inte ihåg när jag var sjuk senast, kanske fyra år sedan, jag har den fermenterade maten att tacka för mycket.

Hur gör du själv för att ha mer fermenterat i kosten?
– Jag försöker att få in fermenterad mat flera gånger dagligen - jag tar probiotika och dricker kombucha och kefir det första jag gör på fastande mage eller som uppiggare under dagen.
Erica berättar att familjen också använder kombucha som måltidsdryck på helgen. Dessutom äter hon dagligen surkål, kimchi och andra syrade grönsaker till sina måltider.
– Till frukost och mellanmål gillar jag att fermentera min egen växtbaserade yoghurt och jag gillar även att göra glassar och kakor där jag använder fermenterade produkter.

 

LÄS OCKSÅ: Tarmflorans vanligaste bakterier

Många barn kan nog ha svårt för smaken, har du några tips till föräldrar för att få barn att äta mjölksyrat?
– Jag tror att det är en vanesak, det är en ny smak men när de väl fått smak för syrligheten så frågar till och med barnen efter det. Mina tips är att berätta för barnen vad den fermenterade maten gör, barn är vetgiriga och när de kan koppla varför de ska äta en mat som de kanske inte tycker om till en början så tar de ofta till sig kunskapen.
Erica tipsar även om att prova olika slags smaker på kombucha, kefir och kvass.
– Mina barn är överförtjusta i ginger beer - en perfekt sommardryck för hela familjen som smakar mer som en läsk faktiskt.

Mixa med annan mat
Ett annat tips är att blanda ut surkålen med den andra maten, till exempel att blanda in den i en coleslaw.
– Ett tips är att när man gör en smoothie till barnen att tillsätta kombuchan i den, det bubblar och det gillar barnen men smaken som barn kan ha svårt för blir dold. Att göra växtbaserad yoghurt smaksatt med honung och bär funkar fint i frukostskålen för barn och kan serveras ihop med deras vanliga musli eller granola.
Det finns många tips och tricks Och Erica slår ett slag för att involvera barnen och ge dem egen scoby och låta dem brygga sin egen sats kombucha.
– Det är ungefär som när de är med och odlar och sår ett frö som de sedan kan skörda. De blir delaktiga i hela processen.

Av Nina Törmark


Fakta

Namn: Erica Palmcrantz Aziz
Familj: Man och två barn
Bor: Göteborg
Gör: Föreläsare och kokboksförfattare
Aktuell med: Boken "Enkel Kombucha och Kimchi: Recept för kropp och hjärna" på Tucan förlag.
Tränar: Någon form av rörelse blir det varje dag: yoga, kondition
Hemsida: rawfoodbyerica.se
Facebook: Rawfood by Erica
Instagram: @rawfoodbyerica

Skriv ut artikel


Nytt på Kurera

Grön midsommarmiddag signerad Sophie

Recept

Ni har väl inte missat Sophies Bohnstedts blogg på Kurera med ljuvliga recept på mat som är både miljövänlig och hälsosam. Här bjuder hon på ett specialkomponerad midsommarmiddag till Kureras läsare. Vad sägs om purjolöks”rösti” med ugnsbakade rödbetor i balsamicodressing med pinjeparmesan, basilika och gräslök. Till det serveras ruccola och ugnsrostad sparris. 

“Det är anti-aging inifrån”

Hud

När Maria Carlweitz passerade 40 upplevde hon att någonting hände med huden. Den blev torrare, slappare och förlorade sin lyster. I dag mår hennes hud bättre än någonsin – mycket tack vare näringsboosten med kollagen.

 

Ny studie: “Vi får i oss fem gram plast i veckan”

Eko/miljö

Det finns i allt från öl och vatten till skaldjur. Nu visar en ny sammanställning att vi kan få i oss så mycket som fem gram eller lika mycket som ett kreditkort plast i veckan. Det mesta kommer från vattnet vi dricker. Nu visar dessutom ny forskning att det finns betydligt mer mikroplast i haven än vi tidigare förstått.

Så upptäcker du farliga knölar hos din hund

Så upptäcker du potentiellt farliga knölar hos din hund

Allmänt

Cancer är den vanligaste dödsorsaken bland hundar och ungefär varannan hund över åtta år drabbas. Som vid all cancer kan tidig diagnos vara avgörande och som hundägare är det därför bra att själv kunna undersöka sin älskling i jakten på knölar – även om långt ifrån alla ojämnheter i din hunds hud är farliga. Här får du veta mer om hur du går till väga.

Så skapar du en må-bra-trädgård

Eko/miljö

En prunkande, härlig trädgård kan fylla fler funktioner än att bara vara vacker. Genom att tänka på dofter, placering av växter och möbler kan du skapa en alldeles egen läkande trädgård där du får ro och kan koppla av.

Hudexperten: “Vi måste lära oss sola smart”

Forskning

Kemiska uv-filter i solskydd tränger in genom huden och ut i blodet enligt en ny studie. För vissa solskydd blir nivåerna i blodet så höga att de bör utredas som hälsorisk menar forskarna bakom studien. Vi frågade Kureras hudexpert hudvårdsterapeuten och homeopaten Johanna Bjurström vad hon anser om de nya rönen.

 

Hela Sverige springer för Terese

Allmänt

Träningsprofilen och inspiratören Térese Alvén 37, slog igenom med sin träningsblogg ”Spark i baken”, sedan dess har hon varit en förebild för många. I maj fick hon beskedet att hon drabbats av en svår form av cancer och i dagarna gick hennes make ut och meddelade att Térese valt att sövas ned sin sista tid. Nu pågår en insamling till Cancerfonden i hennes namn.

 

”Smärtan i mitt knä är helt borta”

Hälsa

Jan Lindberg är banchef på en golfklubb i Värmland och milslånga promenader ingår i arbetet. För två år sedan började ett knä värka. Röntgen visade på artros och värken tilltog så att Jan allt oftare fick ta golfbilen. I november förra året började Jan ta ett tillskott med gurkmeja och boswellia. Tre månader senare var smärtan i knäet helt borta.

Behåll hälsan med maten som skyddar mot sjukdom

Kost

Han är kändisarnas favorit och inte att undra på att han är populär, till exempel säger han att det är nyttigt att ta en öl. I boken "Ät dig frisk" som nyligen kom ut på svenska lyfter läkaren William W Li fram livsmedel som på olika sätt bidrar till att skydda mot sjukdom. 

“Unna dig att vila in semestern” 

Krönikan

För många kan försommaren vara en tid med många aktiviteter, sådant man vanligtvis gillar kan bli en börda som pliktskyldigt bockas av. Även roliga saker blir stressande om de blir för många. Känner du som vi att det lätt kan bli för mycket av det goda? Frågar Lotta Lagerqvist och Victoria Carinci i denna krönika där de tipsar om olika sätt att stressa ned.

 

Nutritionisten om hälsofördelarna med att fasta

Kost

Fasta har traditionellt används sedan urminnes tider inom olika religioner och traditioner. Det är skillnad på fasta och kalorirestriktion. Kalorirestriktion är när man minskar sitt intag av kalorier överlag och fasta innebär att man endast äter under specifika perioder eller tidpunkter. Många använder fasta för att gå ner i vikt med det har även visats ha många andra positiva hälsoeffekter. Nutritionisten Lina Åhlén hjälper oss att reda ut begreppen.

Allt fler barn kan prata med sin pappa om problem

Gravid/barn

Andelen barn och unga som kan prata med sin mamma om problem har varit hög i Sverige under lång tid. Nu ökar andelen som uppger att de kan prata förtroligt även med sin pappa, hos båda könen men särskilt bland flickor. Det visar de senaste resultaten från Folkhälsomyndighetens årliga undersökning om skolbarns hälsovanor.

Man skjutsar glad kvinna i skottkärra

Nya trenden: odla mat i grannens trädgård

Eko/miljö

Matcha odlingssugna med trädgårdsägare. Det är Rebecka Hagmans enkla idé som kan bidra till både mångfald och att outnyttjade trädgårdar tas tillvara. – Genom att dela trädgård skapas också nya möten mellan människor som annars inte hade träffats, säger hon.

 

Nationaldagsfirande med grekisk touch

Recept

Oavsett om du ska fira nationaldagen eller bara njuta med av en picknick i den underbara grönskan kan det vara gott med något att äta. Kurera bjuder på två recept med grekisk touch ur boken "Jills och Marias Taverna" av  Jill Johnson & Maria Molin Ljunggren. Båda rätterna passar utmärkt att ta med sig i den vegetariska picknickkorgen eller servera ihop med grillat – varför inte halloumi?

Så hittar du vägen bort från oron

Hälsa

Att oroa sig är normalt och fyller en funktion för att vi ska kunna lösa problem och tackla svårigheter. Men när oron blir till ett ältande som skapar osäkerhet och kanske handlingsförlamning, då är det dags att ta sig en ordentlig titt på sitt beteende. Kurera träffade stressexperten och samtalsterapeuten Karin Isberg som vet hur man kliver ur negativa tankemönster.