Erik Hörstadius

Foto: Anders Göransson Meisner

Erik Hörstadius: ”Så blir en tjockis en permanent-smalis”

Fakta

Erik Hörstadius är 54 år, pappa till två tonårsdöttrar och bor i Vasastan, Stockholm. Han är journalist, TV-redaktör, samhällsdebattör och har publicerat tre böcker. Just nu är han aktuell med boken "Livsnjutardieten – Kan jag så kan du".
Utöver detta har han också fullföljt elva maratonlopp. Det tolfte ryktas vara på gång...

Omslag boken "Livsnjutardieten – Kan jag så kan du".

Till och med 28 februari 2019 har du som läser Kurera möjlighet att köpa Erik Hörstadius bok till det rabatterade priset 149 kronor (ord. pris 175 kronor).
Uppge bara rabattkoden "Kurera" i kassan.
Läs mer här.

“Hunger och energilöshet accepteras som bantarens nödvändiga följeslagare. Genom en stark viljeinsats förväntas man härda ut.”
När Erik Hörstadius vann “Biggest Loser VIP ” 2018 gick han gick ner 35 kilo på mindre än fyra månader och sänkte sin metabola ålder från 70 till 40 år.
I sin krönika beskriver han hur man genom ett fokusskifte kan kortsluta systemet – och gå ner i vikt utan att behöva plåga sig. 

Det är både sympatiskt och lite sorgligt att en bok som “Slutbantat” av överviktsforskaren Erik Hemmingsson sålt så bra. Sympatiskt, eftersom Hemmingsson övertygande visar hur svårt det faktiskt är att långsiktigt banta ner sig. Bantaren drabbas nämligen av både högre hunger och lägre förbränning. De smalisar som tror att tjockisar bara är soffpotatisar med dålig karaktär, blir förhoppningsvis mer toleranta av boken.

Vad gör då bokens framgång sorglig? Jo, att den erbjuder så lite i form av lösning. Resonemangen landar i att önskad målvikt aldrig kommer att nås. Bara någon enstaka procent blir permanent-smalisar, och det till priset av en superasketisk livsstil, med upp emot två timmars hård träning per dag.

 

LÄS OCKSÅ: Sömnbrist påverkar våra tarmbakterier – och kan leda till övervikt

Finns då inget hopp för oss icke-asketiska tjockisar? Jo, jag menar att det faktiskt gör det. Under förutsättning att vi överger konceptet kaloriräkning, den länge totaldominerande modellen inom “det bantningsindustriella komplexet”. “Ät mindre och rör på dig mer”, lyder det eviga mantrat. Maten ska vägas och mätas, och fettrika livsmedel ratas. Hunger och energilöshet accepteras som bantarens nödvändiga följeslagare. Genom en stark viljeinsats förväntas man härda ut. Tyvärr medför kroppens viktförsvar att vågen snart pekar upp igen.

Går det då inte att kortsluta systemet? Jo, bevisen hopar sig för att detta är möjligt. Framgångshistorierna inom LCHF (lågkolhydratkost) och den liknande dietregimen ketogen kost är närmast oändliga. Och i höstas kunde jag och mina medtjockisar i “Biggest Loser VIP” visa på kraften i det nya paradigmet.

Själv tappade jag 23 kilo på fem veckor! Utan hunger-cravings, hela tiden med glad, hög energi. Vissa kilon var vatten, men långt över tio kilo var ren fettförlust. Detta åstadkom jag genom ett fokusskifte från MÄNGDEN kalorier till TYPEN kalorier. Olika kalorier beter sig olika i kroppen. Till exempel triggas det fettinlagrande hormonet insulin av kolhydrater, särskilt de fiberlösa. Medan fett inte har den effekten. Och när insulinet är lågt, har kroppen lätt att bränna fett. Inte bara fettet i maten, utan också de egna fettreserverna. Kroppen slipper “kaloribantarens” svälttillstånd, eftersom den äter 24/7 från “det inre skafferiet”!

I en trivial mening är det förstås fortfarande sant att kalorier ut måste överstiga kalorier in. Men genom att vända på kostpyramiden och glida in i fettdrift, blir detta en enkel match. Särskilt när ketosen kickat in, alltså det tillstånd då levern producerar ketonkroppar. Dessa är extrapotenta fettmolekyler som är utmärkt bränsle i både muskelmitokondrierna och hjärnan.

Ett sätt att snabba på omställningen till ketos är att fasta. Jag avser då både korttidsfastor på 16–24 timmar och de längre. Vi snackar nu extrem vapenkraft mot fläsket! Fasta plus en längre daglig promenad trollar bort runt fyra hekto späck per dygn! (2 500–3 000 kalorier.) Nästan tre kilo i veckan.

LÄS OCKSÅ: Fasta – en rivstart för nya sundare vanor

Men tappar man inte muskler? Nej, studier visar att kroppen prioriterar fettreserverna som bränsle, inte muskelprotein.
Alltså: håll insulinet lågt! Så blir du en vinnare i viktkampen. Och har du typ 2-diabetes kanske du till och med kommer att kunna upphöra med dina insulinsprutor. På vårt Tjockis-slott lyckades Carl-Jan Granqvist med detta.

Finns det då inga förlorare i det här scenariot? Jo, då. Dels de livsmedelsföretag som har mycket högre marginaler på smakmanipulerade hel- och halvfabrikat än på fräscha råvaror. Dels de bantnings- och läkemedelsföretag som vill att du ska köpa mediciner och tillskott och medlemsabonnemang istället för att göra något så enkelt och “gratis” som att rata skräpmat och ibland hoppa över måltider.

LÄS OCKSÅ: Återhållsam diet kan ge ett längre liv

Särskilt mycket forskningsresurser kommer därför inte att sättas in för att utvärdera effekterna av denna hormonellt baserade syn på bantning. De stora pengarna sätts ju in där stora pengar är att tjäna. En nåd att stilla bedja om, är därför att Livsmedelsverket och dietister och läkare och andra aktörer på folkhälsans område tar till sig av den kunskap och den erfarenhetsmassa som nu växer fram i rasande fart.

Att man länge haft fel och predikat dumheter, får ju inte rättfärdiga att man av rena prestigeskäl vägrar byta ståndpunkt.

Av Erik Hörstadius,  journalist och samhällsdebattör

Kureras sektion Krönikan ger möjligheten att ventilera en tanke, idé eller åsikt.
Krönikan skrivs av skribenter som är fristående från Kurera och behöver alltså inte handla om åsikter Kurera delar.
Är du intresserad av att skriva en krönika på Kurera.se? Kontakta då: webbredaktor(@)kurera.se.

 Vill du läsa fler liknande artiklar?
Gilla Kurera på Facebook och signa upp dig för Kureras nyhetsbrev så missar du inget!


Fakta

Erik Hörstadius är 54 år, pappa till två tonårsdöttrar och bor i Vasastan, Stockholm. Han är journalist, TV-redaktör, samhällsdebattör och har publicerat tre böcker. Just nu är han aktuell med boken "Livsnjutardieten – Kan jag så kan du".
Utöver detta har han också fullföljt elva maratonlopp. Det tolfte ryktas vara på gång...

Omslag boken "Livsnjutardieten – Kan jag så kan du".

Till och med 28 februari 2019 har du som läser Kurera möjlighet att köpa Erik Hörstadius bok till det rabatterade priset 149 kronor (ord. pris 175 kronor).
Uppge bara rabattkoden "Kurera" i kassan.
Läs mer här.

Skriv ut artikel


Nytt på Kurera

Kontorshund

Kontorshundar minskar stressen

Hälsa

Mer än hälften av svenskarna tycker att hundar leder till en mindre stressad arbetsmiljö. Både hundägare och arbetskamrater trivs bättre och stressar mindre om hunden får hänga med till jobbet.

Tips för ett medvetet val av påskgodis

Hälsa

Vegan, miljömedveten, födoämnesallergiker – eller "bara" mån om att hålla nere mängden socker? Det traditionella butiksutbudet av godis är inte för alla – men det är inte egentillverkning av godis heller. Samtidigt förväntar sig barnen att de där påskäggen ändå ska vara fyllda. Frågan är bara med vad? Här är 13 köpegodisalternativ där tillverkaren, på ett eller annat sätt, tänkt till för att den hälso- och miljömedvetnes samvete ska kännas lite renare.

Så färgar du påskägg naturligt

Allmänt

Inte hunnit påskpyssla än? Gör det, dina barn kommer att älska det. Och förmodligen du med. Allt du behöver är ägg och gärna några naturliga färgämnen – som till exempel gurkmeja, rödbetsjuice, blåbär, kaffesump och alger. Eller varför inte lökskal? Kul och helt giftfritt! 

Värsta pollenåret på 45 år – så kan naturen hjälpa dig

Allmänt

I Sverige lider 30 procent av den vuxna befolkningen av pollenallergi – men i år förväntas antalet drabbade bli ännu fler. Pollensäsongen 2019 kan nämligen bli den värsta på 45 år. Anledningen? Fjolårets ovanligt varma sommar – i alla fall delvis. Men känn till att det finns bra naturlig behandling – särskilt om du börjar redan nu.

Två tips på nyttigare påskgott

Recept

Lagom till att det är dags både att fylla påskägg och påskkärringarnas korgar med (o)nyttigheter levererar Kureras receptskapare Maya Dilek dessa två chokladgodingar. Toppade med både superbär och andra nyttigheter. Dessutom enkla att slänga ihop – och supergoda! 

Hudterapeutens 9 beautyhacks

Hud

Att åldras med skönhet behöver inte vara så svårt.  Det finns flera saker du kan göra själv för att behålla huden mjuk, smidig och strålande vacker. Här är hudterapeuten Marie Oddssons bästa tips.

3 lifehacks i pollentider

Allmänt

Äntligen vår! Och då kommer snuvan som på beställning. I år spås pollensäsongen bli extra jobbig – och då kan även de som inte normalt känner av allergi drabbas. Men det finns hjälp. Och det gäller även om snuvan beror på förkylning.

Nu avråds gravida från att dricka ingefärashots

Gravid/barn

Gravid? Undvik stora mängder ingefära. Baserat på en ny riskutvärdering går nu danska myndigheter ut med rådet att gravida bör undvika att dricka ingefärashots – och att i övrigt inta för stora mängder av kryddan, till exempel via kosttillskott mot illamående. Detta efter att forskare gjort bedömningen att ett stort intag av kryddan kan öka risken för missfall.

Chokladbräck

Sötsaker

Ett enkelt och snabbt tillagat godis toppat med nyttigheter. Ha på din egen favorit-topping i form av nötter, torkad frukt och, eller superfruits. Perfekt att bryta upp i påskäggs-stora bitar...

Med barken från tall blev Kristina av med sin pollenallergi

Naturlig hälsa

Kristina Lund är röst- och sångpedagog – så när rösten blev skör av en ständigt irriterad hals blev det svårt att sköta jobbet. Receptfria läkemedel gav så svåra biverkningar att det var lättare att vara utan. Men så hittade Kristina ett tillskott gjort på bark från tall – och sedan dess har allergisymtomen nästan helt upphört.

Fem recept för ett veganskt påskbord

Recept

Svårt att vara vego vid högtider – som påsk till exempel? Nej då, i alla fall inte om man vet var man ska hitta inspirationen. Här delar Väljvego.se – organisationen Djurens Rätts inspirationssajt för vegomat – med sig av fem förslag till den som vill bjuda på en både väldigt god och väldigt djurvänlig påskmeny. 

Avokadohalvor med vegansk skagen

Mat

Fräscha avokadohalvor fyllda med veganskagen gjord på frisk havre fraiche, tångrom och dill. Passar perfekt till kokt potatis eller tillsammans med rågbröd - och som förrätt vid festligheter.

Snart kan EU förbjuda “vegoburgare”

Kost

I en tid då vi äter en allt grönare kost och allt färre animalier är fenomenet med vegokött en rejält växande marknad.  Produkterna ser ut som kött och heter saker som burgare, stek, biff och korv – men det bör de inte längre få göra. Det har Europaparlamentets jordbruksutskott nu beslutat och lagt fram ett förslag på lagändring. En liknande lagstiftning finns redan i Frankrike.

5 smarta knep för vackra händer

Hud

Dina händer har under många kalla månader nu varit särskilt utsatta. Det är inte konstigt att de nu känns extra torra och fnasiga. Det är det dags att ändra på nu, och ta hand om dem lite extra inför sommaren. Här är tipsen som kommer att göra dina händer snygga, lena och mjuka igen.

Eldsjälen som gjorde vego till sitt jobb

Intervju

Han brinner för grön kost, är definitivt urtypen för det man brukar kalla eldsjäl och har en genuin vilja att inspirera så många människor som möjligt – i förhoppningen om att på så sätt bidra till att förändra världen.  "Mina vapen för att lyckas är ruskigt god och enkel vegomat och ett stort leende", säger Mattias Kristiansson, chefredaktör och grundare av tidningen VEGO.

5 tips på djur- och naturvänligt pynt till påskriset

Allmänt

Vill du inte heller ha fjädrar i ditt påskris?  Vad bra – för handen på hjärtat: visst är det dags att vi varierar oss lite? Det är ju ändå 2019 och de stackars kalkonerna har kanske plockats nog?  Så resonerar i alla fall allt fler och väljer därför aktivt bort påskfjädrarna till förmån för andra material.  Här delar Djurens Rätt med sig av fem steg-för-steg-guider för hur du skapar ditt egna djurvänliga påskpyssel – bland annat två färgglada fjäderalternativ av papper respektive tyg.

Vegantrenden växer explosionsartat – även inom kosttillskottsbranschen

Kost

Nu är det växtbaserad kost som gäller – världen över. Bara i USA har antalet veganer ökat med 600 procent – på bara tre år. Idag handlar veganism inte längre bara om djurhållningsfrågor utan är för allt fler en fråga även om hälsa och hållbar livsstil. Och nu börjar trendens framfart bli synlig även inom andra områden – skönhetsindustrin och kosttillskottsbranschen till exempel.