Annons
Annons

EU varnar för resistenta superbakterier

Varje år dör omkring 25 000 personer bara inom EU:s gränser på grund av olika "superbakterier", det vill säga extra resistenta bakterier som tål nästan all antibiotika. Det visar en rapport från den europeiska livsmedelsmyndigheten EFSA. Nu ska EU ta fram en handlingsplan för att få bukt med spridningen av antibiotikaresistens, vilken ska lanseras redan i sommar.

Redaktionen

23 april, 2017
EU varnar för resistenta superbakterier
Dela inlägget

Varje år dör omkring 25 000 personer bara inom EU:s gränser på grund av olika ”superbakterier”, det vill säga extra resistenta bakterier som tål nästan all antibiotika. Det visar en rapport från den europeiska livsmedelsmyndigheten EFSA.
Nu ska EU ta fram en handlingsplan för att få bukt med spridningen av antibiotikaresistens, vilken ska lanseras redan i sommar.

Tusentals människor dör i Europa av extra resistenta bakterier varje år enligt en rapport som den europeiska livsmedelsmyndigheten EFSA och den europeiska smittskyddsmyndigheten ECDC presenterat, rapporterar nyhetsbyrån Reuters.

Läs också: Multiresistenta bakterier fortsätter öka

Svårbehandlat: ”I några enstaka fall kanske det inte finns några alternativ kvar”
De multiresistenta bakterierna har länge ställt till problem i sjukvården eftersom de leder till stora svårigheter att behandla infektioner på grund av att de står emot i princip nästan all tillgänglig antibiotika. Ofta går det att behandla de som drabbats av den typen av bakterier, men det riskerar att bli komplicerat, berättar Anders Tegnell, statsepidemiolog vid Folkhälsomyndigheten, för TT.
– Man behöver ligga inne för att få vård och antibiotika behöver ges i dropp eller sprutor. I några enstaka fall kanske det inte finns några alternativ kvar, men det är väldigt sällan att man hamnar i en situation då man inte kan behandla, säger han till nyhetsbyrån.

Kan ställa till det inom ett brett område
Problemet med resistensen ökar över hela världen, och enligt EU:s nya rapport har man denna gång hittat så kallade karbapenemresistenta Escherichia coli hos grisar och i griskött. Samma superbakterie har tidigare även hittats i Sverige, men då i sjukvården.
– Problemet med den resistensen är att de kan fastna på många typer av bakterier och kan ställa till det inom ett brett område, säger Anders Tegnell.

Läs också: Livsmedelsverket: ”Antibiotikaresistenta bakterier – vår tids största folkhälsoproblem”

Bättre läge i Sverige än för andra länder
Men – jämfört med många andra länder är situationen i Sverige under någorlunda kontroll menar Folkhälsomyndigheten.
– Vi ser enstaka fall varje år, men vi ligger bra till i de här sammanhangen, säger Anders Tegnell.

Ny handlingsplan för att motverka antibiotikaresistens
Problemen varierar då länder i norra och västra Europa uppvisar lägre förekomst av extraresistenta bakterier jämfört med länder i södra och östra Europa, slår rapporten fast. Skillnader som sannolikt kan härledas till användning av antibiotika bland djur och människor.
– Vi måste bli snabbare, starkare och agera på flera fronter, konstaterade EU:s hälsokommissionär Vytenis Andriukaitis i ett pressmeddelande i februari och meddelade att EU-kommissionen ska lansera en ny handlingsplan för att få bukt med spridningen av antibiotikaresistens redan i sommar.

Läs också: WWF: Ökad antibiotikaresistens – undvik importkött och ät mer vego!

Av Isabelle G Hedander

Källa: TT

Vill du läsa fler liknande artiklar?
Gilla Kurera på Facebook och signa upp dig för Kureras nyhetsbrev så missar du inget!

Annons
Fakta

Fakta

Resistenta bakterier
Antibiotika är en grupp läkemedel som används för att behandla bakteriella infektioner. Men ju mer antibiotika som används desto större är risken att bakterierna blir motståndskraftiga, alltså resistenta, mot det aktuella antibiotikumet.
Resistenta bakterier kan spridas mellan människor, djur och i miljön. Dessutom kan bakterier byta resistensgener sinsemellan.
Källa: Folkhälsomyndigheten

Annons
Annons