sjukhuspersonal kör iväg sjuksäng med liten flicka

EU varnar för resistenta superbakterier

Fakta

Resistenta bakterier
Antibiotika är en grupp läkemedel som används för att behandla bakteriella infektioner. Men ju mer antibiotika som används desto större är risken att bakterierna blir motståndskraftiga, alltså resistenta, mot det aktuella antibiotikumet.
Resistenta bakterier kan spridas mellan människor, djur och i miljön. Dessutom kan bakterier byta resistensgener sinsemellan.
Källa: Folkhälsomyndigheten

Varje år dör omkring 25 000 personer bara inom EU:s gränser på grund av olika “superbakterier”, det vill säga extra resistenta bakterier som tål nästan all antibiotika. Det visar en rapport från den europeiska livsmedelsmyndigheten EFSA.
Nu ska EU ta fram en handlingsplan för att få bukt med spridningen av antibiotikaresistens, vilken ska lanseras redan i sommar.

Tusentals människor dör i Europa av extra resistenta bakterier varje år enligt en rapport som den europeiska livsmedelsmyndigheten EFSA och den europeiska smittskyddsmyndigheten ECDC presenterat, rapporterar nyhetsbyrån Reuters.

► Läs också: Multiresistenta bakterier fortsätter öka

 

Svårbehandlat: ”I några enstaka fall kanske det inte finns några alternativ kvar”
De multiresistenta bakterierna har länge ställt till problem i sjukvården eftersom de leder till stora svårigheter att behandla infektioner på grund av att de står emot i princip nästan all tillgänglig antibiotika. Ofta går det att behandla de som drabbats av den typen av bakterier, men det riskerar att bli komplicerat, berättar Anders Tegnell, statsepidemiolog vid Folkhälsomyndigheten, för TT.
– Man behöver ligga inne för att få vård och antibiotika behöver ges i dropp eller sprutor. I några enstaka fall kanske det inte finns några alternativ kvar, men det är väldigt sällan att man hamnar i en situation då man inte kan behandla, säger han till nyhetsbyrån.

Kan ställa till det inom ett brett område
Problemet med resistensen ökar över hela världen, och enligt EU:s nya rapport har man denna gång hittat så kallade karbapenemresistenta Escherichia coli hos grisar och i griskött. Samma superbakterie har tidigare även hittats i Sverige, men då i sjukvården.
– Problemet med den resistensen är att de kan fastna på många typer av bakterier och kan ställa till det inom ett brett område, säger Anders Tegnell.

► Läs också: Livsmedelsverket: ”Antibiotikaresistenta bakterier – vår tids största folkhälsoproblem”

Bättre läge i Sverige än för andra länder
Men – jämfört med många andra länder är situationen i Sverige under någorlunda kontroll menar Folkhälsomyndigheten.
– Vi ser enstaka fall varje år, men vi ligger bra till i de här sammanhangen, säger Anders Tegnell.

Ny handlingsplan för att motverka antibiotikaresistens
Problemen varierar då länder i norra och västra Europa uppvisar lägre förekomst av extraresistenta bakterier jämfört med länder i södra och östra Europa, slår rapporten fast. Skillnader som sannolikt kan härledas till användning av antibiotika bland djur och människor.
– Vi måste bli snabbare, starkare och agera på flera fronter, konstaterade EU:s hälsokommissionär Vytenis Andriukaitis i ett pressmeddelande i februari och meddelade att EU-kommissionen ska lansera en ny handlingsplan för att få bukt med spridningen av antibiotikaresistens redan i sommar.

► Läs också: WWF: Ökad antibiotikaresistens – undvik importkött och ät mer vego!

Av Isabelle G Hedander

Källa: TT

Vill du läsa fler liknande artiklar?
Gilla Kurera på Facebook och signa upp dig för Kureras nyhetsbrev så missar du inget!

Fakta

Resistenta bakterier
Antibiotika är en grupp läkemedel som används för att behandla bakteriella infektioner. Men ju mer antibiotika som används desto större är risken att bakterierna blir motståndskraftiga, alltså resistenta, mot det aktuella antibiotikumet.
Resistenta bakterier kan spridas mellan människor, djur och i miljön. Dessutom kan bakterier byta resistensgener sinsemellan.
Källa: Folkhälsomyndigheten

Skriv ut artikel


Nytt på Kurera

Så fick Kjell normalt blodtryck utan mediciner

Hälsa

Kjell Anthelenius körde på i ett högt tempo – och både blodtryck och kolesterolvärdet sköt i höjden. Han bestämde sig för att sätta sin hälsa först och lägga om sin livsstil. Nu är hans värden normala igen, tack vare regelbunden träning, meditation, mer vegetarisk mat och ett tillskott med lagrad vitlök.

kvinna oroar sig mind 2018

Mind 2018: Orons viktiga funktion

Mental hälsa

Oro hjälper oss att förbereda oss för svårigheter och att kunna fatta bra och genomtänkta beslut. Att inte oroa sig kan göra att man är oförberedd på att handskas med problem menar stresscoachen Karin Isberg som dock skiljer på konstruktiv oro och oro som livsinställning.yoga i tantolunden yogaläraren anna gordh humlesjö

Anna ordnar yoga i parken för en god sak

Trendspaning

Att yoga utomhus sommartid är en växaande rörelse, i parker landet runt samlas människor för att yoga under bar himmel. Ofta är det gratis och ibland kan man ges möjlighet att bidra med en slant till en viktig sak, som i Tantolunden i Stockholm där det anordnas yoga med humanitärt fokus för femte året i rad.

bonsallad

Krispig grön bönsallad

Recept

Det bästa med skördetider är att det är så enkelt och går så snabbt att laga mat och få till goda och näringsrika måltider. Gå på marknader och botanisera bland nyskördade grönsaker. Detta recept från Nilla's Kitchen innehåller förvällda bondbönor, brytbönor och sockerärtor.

övrrviktig kvinna tränar på gym

Försämrad fettnedbrytning kan ligga bakom fetma

Vikt

Vad som gör att vissa kan hålla sig smala till synes utan ansträngning medan andra går upp i vikt bara de tittar på en bakelse, det är en fråga som gäckat mänskligheten länge. Svenska forskare har nu kommit med en möjlig förklaring och det är att övervikten i vissa fall kan förklaras med en sämre förmåga att omsätta fett.

hund i gräns och simmar

Tio bästa tipsen för en hundvänlig semester

Övrigt

78 procent av alla hundägarna tar med sig hunden på semestern något både hund och människa kan ha glädje av. Miljöombyte, tid med familjen och roliga lekar står högt på önskelistan för den fyrbenta vännen. Här följer några tips på hur du gör din semester mer hundvänlig.

skylt varnar för fästingar

“Fästingburna sjukdomen borrelia är en dold epidemi”

Krönikan

Varje sommar får tusentals svenskar fästingbett och blir infekterade av de sjukdomar dessa  kryp sprider.  När hon själv drabbades svårt blev Cornelia Södergren tvungen att ta reda på så mycket hon kunde om fästingburna sjukdomar, deras förlopp och hur hon skulle skydda sig i fortsättningen. Ett arbete som resulterade i boken ”Borreliafenomenet – Den dolda epidemin”, som kommer ut senare i sommar.

Friskare hår – en kick för självkänslan

Hud

Håret är ett viktigt och känsligt kapitel för många. Teresa hade tjockt, välmående hårsvall – ett hår att vara stolt över. När hon plötsligt började tappa stora tussar hår i höstas blev hon riktigt orolig. Hade hon drabbats av någon allvarlig sjukdom?

bulgursalad

Saftig bulgursallad med mandel

Recept

Saftig, sammetslen bulgur i sällskap av grönsaker. Servera som huvuddelen av en måltid och komplettera med valfritt protein eller mer grönsaker. Resterna passar förträffligt i matlådan.

rosor

”De är blommornas Rolls royce”

Hud

Rosor har en air av romantik kring sig, de uppskattas både för sin skönhet och sin ljuvliga doft men vad kanske inte alla känner till är att de även har medicinska egenskaper – särskilt gynnsamma är de för huden.

Berika tarmfloran – 8 anledningar att välja mjölksyrat

Mage

Det bor två kilo bakterier, svampar och mikroorganismer i din tarm. Du har allt att vinna på att vårda dem, för de styr allt från humör till vikt och immunförsvar. Mjölksyrabakterier är en förutsättning för en näringsrik tarmflora – och kan dessutom göra underverk för huden. Här är åtta smarta tips om hur vassle kan hjälpa din hälsa.

Nu kan jag äntligen njuta av solen!

Hud

Tuula Gunnarsson älskar solen på alla sätt. När hon för många år sedan fick soleksem så var det en katastrof. Rådet var att ha långärmat och sitta i skuggan, vilket Tuula inte ville. När hon hittade ett tillskott för pigment och solbränna, med bland annat betakaroten, kunde hon njuta av solen igen. 

“Storasyster? Nej, jag är hans mamma!”

Hud

Annette fyller snart 45 år men får ändå inte sällan frågan om hon är storasyster till sin son som är 19. Hemligheten bakom Annette Carlssons ungdomliga utseende är en kombination av bra gener, positiv livssyn och en svensk, patenterad hudkräm.