märke 100 % organic

EU:s förslag kan bli slutet för den populära ekotrenden

Nu kan EU minska ökningen av ekologiska livsmedel. Drastiskt. 
Blir deras nya förslag verklighet kan nämligen alla affärer som säljer ekoprodukter tvingas ha ett särskilt certifikat.
Med resultatet att ekomat blir en lyxprodukt som kanske bara får säljas i specialbutiker.

Försäljningen av ekologiskt har länge varit på rejäl uppgång. Snart kan det vara slut på det. EU-kommissionen anser nämligen att allmänheten har ett för lågt förtroende för ekologisk odling och vill därför införa hårdare krav på producenter och försäljare av ekoprodukter.

Läs också: 10 skäl att välja ekologiskt

Blir svårt att få tag på
Affärer som i fortsättningen vill ha ekologiska varor i sortimentet kommer till exempel att behöva ha ett särskilt certifikat, enligt Aftonbladet.
– Du kan glömma att hitta ekologisk mjölk på bensinmacken eller i din lokala butik. Det blir svårare att få tag på när det bara blir specialbutiker som får sälja det. Kravet på producenterna kommer även leda till dyrare produkter för konsumenterna, säger EU-parlamentarikern Christofer Fjellner (M), till tidningen.

 

Hårt slag mot ekomaten
Förslaget får organisationer som Naturskyddsföreningen och KRAV att rasa. Förslaget slår rakt mot den ekologiska maten, anser man, och kommer även att försvåra för Sverige att utveckla det ekologiska lantbruket. EU vill att ett oberoende certifieringsorgan utför kontroller - och det kommer att svida i plånboken för mindre butiker, tror Emelie Hansson, sakkunnig på Naturskyddsföreningen.
– Risken är väldigt stor att det bara är de stora livsmedelskedjorna och specialbutiker som i framtiden kommer kunna sälja ekologiska produkter. Troligen kommer många inte tycka det är värt att erbjuda kunder ekologiska produkter, säger hon till Aftonbladet.

Läs också - Ny WHO-rapport: Kemikalier bakom flera folksjukdomar

Inte värt att sälja ekologiskt
EU-kravet väntas inte bara slå hårt mot butiker utan även mot producenterna eftersom de nya reglerna även skulle innebära att den som som odlar ekologisk mat heller inte längre ska få odla något som oekologiskt.
– Du får inte ens för hobbybruk odla konventionellt. Du får inte ens gödsla med konstgödsel i din kryddträdgård, säger Christofer Fjellner, som även säger till Aftonbladet att han ska göra allt för att stoppa förslaget.

Av Isabelle Hedander


Skriv ut artikel


Nytt på Kurera

 

Fett från fisk dämpar inflammationer i kroppen

Forskning

Balansen mellan ditt intag av omega-3 och omega-6 påverkar din risk för inflammation. En kost rik på omega-3 minskar risken att drabbas. Studierna på omega-3 har dock varit tvetydiga – vilket bland annat beror på att alla fiskoljor helt enkelt inte är lika. Uppsalaprofessorn Tom Saldeen har forskat på just fiskolja. Kurera bad honom förkla­ra varför vissa oljor inte har någon effekt alls – medan andra har en signifikant antiinflammatorisk effekt på bland annat hjärta, kärl och leder.

Enzymerna lugnade Karins mage

Hälsa

Ett aktivt liv med familj, karriär och träning. Men en mage som reagerar precis före ett spännande möte eller när spinningpasset ska börja, ställer till det. Lösningen – några kapslar med örter och enzymer.

“Mångfald och artrikedom gynnar alla bin”

Övrigt

Idag 20 maj firas honungbina över hela världen. I Slovenien, som ligger bakom införandet av World Bee Day, håller man honungsbiet högt och biodlingen har traditionellt hög status. I Danmark har det däremot utbrutit en infekterad konflikt mellan anhängare till de vilda bina och biodlarna och deras honungsbin. I Sverige menar forskare att konflikten är onödig.

5 enkla steg för att äta nyttigare

Kost

Jenny Westman och Linnea Eriksson är fullfjädrade hälsopedagoger och proffsiga matbloggare med ett välbesökt Instagramkonto, som är en total dröm för alla foodies. De utsågs till Årets hälsobloggare 2017 – och tycker att det är viktigt att fylla på kroppen med bra bränsle för att orka med livets alla utmaningar. Här delar de med sig av fem tips för hur du enkelt äter nyttigare – och avslöjar vad de själva äter för dagliga kosttillskott.

 

Smartphone med podden synlig - petra månström infälld

Kunskapsföretaget lanserar hälsopodd

Allmänt

Ihop med poddkändisen Petra Månström drar nu hälso- och kunskapsföretaget Holistic igång en ny podd. Tanken är att inspirera och sprida kunskap om nya vägar till hälsa och välmående - men utan pekpinnar och orimliga krav. "Tillsammans har vi skapat podden som jag så länge har letat efter. En podd som alla kan ta till sig", säger programledaren Petra Månström.

 

Nutritionisten: Vad är kalorirestriktion?

Kost

Kalorirestriktion är när man äter färre kalorier men ändå får i sig tillräckligt med näring. Det har länge varit känt att en minskning av intaget av kalorier främjar hälsan. Hälsosam kalorirestriktion ger positiva effekter på vikt och hjärt-kärlhälsa men extrem kalorirestriktion eller självsvält är varken bra för hälsan eller effektiv vid viktminskning, varnar Lina Åhlén.

 

Din favoritmusik aktiverar hjärnans belöningssystem

Mental hälsa

Dopamin spelar en direkt roll i den känsla av välmående som framkallas av att lyssna på musik vi tycker om visar en ny studie. Att lyssna på den musik du älskar gör att din hjärna frigör mer dopamin – en kemikalie som gör att vi känner oss engagerade och motiverade och som spelar en viktig roll för människans känslomässiga och kognitiva funktion. 

Större risk att dö efter operation för singlar och lågutbildade

Forskning

Det finns en tydlig koppling mellan sociala faktorer och risken att avlida efter bypassoperation. Personer som lever ensamma eller saknar vidareutbildning befinner sig i större utsträckning i riskzonen än personer som lever i par eller har "Det är första gången man kan se att de sociala förutsättningarna har så stark koppling till den förväntade livslängden efter operationen", säger Susanne Nielsen, forskare vid Göteborgs universitet.

 

Skönhetspanelen testar ansiktsmasker

Hud

Lägg en ansiktsmask – blunda och vila medan masken gör sitt på huden. Bättre boost för både hud och själ får man leta efter. Kureras skönhetspanel har testat några ekologiska ansiktsmasker och hittat en favorit.