Prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Missa inga nyheter och erbjudanden från Kurera!
Vårt nyhetsbrev kommer två gånger i veckan och är helt gratis.
Anmäl dig genom att fylla i dina uppgifter här:

E-postadressen är nu registrerad, du kommer att få vårt nästa utskick!

Foto: Pia Nordlander

Eva: “Jag har glömt mitt onda knä”

Eva Granberg

Ålder: 72 år.
Familj: Singel.
Gör: Pensionär som återupptagit fiolspelandet.
Bor: I Västerås.
Så mår jag bra: När jag träffar vänner och när jag tränar på gymet.

Efter en knäskada hade Eva Granberg, 72, svåra smärtor och tog upp till åtta värktabletter om dagen. När hon provade en kombination av gurkmeja och boswellia märkte hon snabbt en förbättring.
– Idag kommer jag knappt ihåg hur ont jag hade, säger hon. 

Hon hade klivit upp på en köksstol för att byta en lampa i halltaket. När hon skulle ta sig ner orkade hon inte hålla emot med benet, och skadade sitt knä. 

Det här hände under våren för mer snart tre år sedan och smärtan kom gradvis. 

– Jag hade till en början inte speciellt ont. Jag kände av en smärta i knäet men jag var rörlig ändå, berättar hon.

Efter några veckor började hon få mer och mer ont. Vissa dagar orkade hon inte stå speciellt länge, och knäet började molvärka.

– Det kändes som tandvärk i knäleden, och det var inte en trevlig känsla, säger hon.

Eva hade börjat självmedicinera med värktabletterna Alvedon, åtta tabletter om dagen, för att stå ut med smärtan. När husläkaren inte hittade några fel i knäet bestämde sig Eva för att gå till den bästa fysioterapeuten hon kände till i stan.

 

– Min syster hade en gymkompis som hade haft väldiga besvär med artros och hon tipsade om en artrosskola, där man kunde lära sig att träna rätt, berättar hon.

LÄS OCKSÅ: Smärtan i mitt knä är helt borta

Blev stående framför ett skyltfönster
En dag blev Eva stående på stan, framför ett skyltfönster, oförmögen att ta ett enda steg. Knäet bultade och värkte och benen ville inte lyda henne. Hon tog en taxi till akuten och där fick hon kryckor.

– Det var helg och jag fick vänta några dagar på röntgen – som visade på artros bakom höger knäskål, men inte i själva leden.

– Jag fick tipset att använda motionscykel, för att hålla knäleden rörlig, berättar hon. 

Eva började på artrosskolan där hon tränade tillsammans med andra med liknande besvär. Hon fick många bra tips på rörelser att göra hemma, för att minska smärtan. Eva provade också flera olika preparat, i hopp om att kunna slippa ta så många värktabletter varje dag.

– Jag provade olika preparat, men hittade inget som hjälpte. Jag ville verkligen hitta något mer hälsosamt, som inte var receptbelagt, säger hon.

 

På en hälsokostaffär fick hon tipset om att prova kapslar som innehåller gurkmeja och boswellia, som ska vara bra för leder och för att öka ledens rörlighet.

– Jag var tveksam till en början, eftersom jag redan hade provat så många andra produkter. Men jag köpte två burkar ändå. Till min förvåning märkte jag efter någon månad att jag blev bättre och hade kunnat minska antalet Alvedon, berättar Eva.

LÄS OCKSÅ: Gurkmeja och Boswellia hjälper 9 av 10 med artros

Troligen inflammation
Allt eftersom tiden gått har hon tagit allt färre värktabletter.

– Troligen hade jag en inflammation bakom artrosen och det kan Curamin ta hand om. Jag vågar inte gå en dag utan att ta min dos.

Eva har fortsatt med kapslarna och med träningen. Hon märker att hon får mer ont om hon inte tränat på över en vecka.

– För mig är det jätteviktigt att hålla igång och vi har sådan tur att vi får fortsätta att träna i lokalerna där vi gick artrosskolan. Jag känner mig mycket starkare nu, inte så skör som tidigare, berättar hon.

 

Vid förra årsskiftet stängde Eva sin firma. Hon hade jobbat som massör och hade egentligen gärna velat fortsätta. 

– Jag stängde för att jag orkade stänga, man blir ju inte yngre, säger hon.

Nu mår Eva så bra i sitt knä att hon nästan hunnit glömma hur det kändes när det var som värst. Ibland har hon visserligen dagar när hon är lite sämre i knäet. Men aldrig lika dålig som hon var innan hon började med Curamin.

– Jag hade faktiskt glömt bort att jag var så dålig i knäet. Tidigare tänkte jag att jag borde skaffa en lägenhet med hiss. Men nu kvittar det känner jag. Jag trivs så bra i området att jag tänker bo kvar. Vissa dagar kan jag knappt tro att jag haft en knäskada, säger hon.

Av Anne Haavisto


Eva Granberg

Ålder: 72 år.
Familj: Singel.
Gör: Pensionär som återupptagit fiolspelandet.
Bor: I Västerås.
Så mår jag bra: När jag träffar vänner och när jag tränar på gymet.

Effektiv hjälp  för lederna

Studier visar att nio av tio får lindring av Curamin - många redan inom 1-2 veckor.

Förklaringen till den unika effekten är en vetenskapligt prövad kombination av gurkmeja (BCM95) och boswellia (BosPure). De båda örterna samverkar och förstärker varandra. 

Att extrakten tas upp, skyddar och lindrar är visat i 60 publicerade studier.

Skriv ut artikel


Nytt på Kurera

Glasstrutar mot turkos bakgrund

Tillsatser mer regel än undantag i glass

Eko/miljö

Vad finns egentligen i glassen som du unnar dig på helgen? Inte bara rena råvaror visar det sig. De flesta sorter är fulla av tillsatser, även de som utger sig för att vara handgjorda. Här listar vi 5 tillsatser att välja bort – och 6 äkta och riktigt goda glassar att välja istället!

par fikar vid vattnet

En kvart om dagen räcker för att sänka stressen

Mental hälsa

Psykisk ohälsa som är stressrelaterad har ökat de senaste decennierna och det fortsätter att öka så snabbt att det nu ses som ett stort hot mot folkhälsan. Statistiken är nedslående och visst, en del livssituationer är svåra att påverka, men det går att sänka stressen. Lär dig att varva ner och att ge dig tid för återhämtning, då klarar du stress bättre. En kvart om dagen, det räcker.

Så kan du slippa klåda och eksem under armarna

Hud

Aluminiumklorid skyddar från svett under armarna, men kan ge klåda, eksem och andra hudirritationer. Och det har antytts att aluminiumklorid kunna öka risken för vissa sjukdomar. I väntan på svar kan ett miljövänligt alternativ vara ett klokare val.

Vitaminet som kan förebygga hjärt-kärlsjukdomar

Hälsa

K2 är mest känt som vitaminen som kan stärka skelett och vävnad, men forskning visar att K2 fyller en viktig funktion för blodets koagulation och för att stärka kärlens väggar vilket i slutändan håller hjärt-kärlsjukdomar borta. Analyser har visat att det är vanligt med K2-brist på grund av att det kan vara svårt att få i sig vitaminet i kosten. Det kan behövas stora mängder yoghurt, nötkött, mjölk, ost och ägg för att täcka behovet.  

vitlök

Lagrad vitlök kan sänka blodtrycket

Naturlig hälsa

Tre av tio vuxna har högt blodtryck – och 40 procent av dessa riskerar att dö på grund av hjärtproblem. Ännu fler går omkring med en låggradig inflammation i kärlen utan att veta om det. En kost rik på antioxidanter och ett tillskott med vitlök kan både förebygga och sänka högt blodtryck, och dessutom stärka immunförsvaret.

 

Kvinna i sängen med mobil i handen

Så skyddar du huden mot skärmarnas blå ljus

Hud

De flesta av oss tillbringar numera många av dygnets timmar framför en skärm. Det tär på huden i ansiktet som åldras snabbare av det blå ljuset som datorn eller mobilen avger. Men det finns saker du kan göra själv för att skydda huden från ljuset!

Collage: kvinna som tvättar ansiktet och 6 rengöringsprodukter

Skönhetspanelen testar: Rengöring

Hud

Efter en lång dag då hyn har utsatts för såväl smuts som avgaser och make-up behöver ansiktet rengöras inför nattens vila. Önskemålet är en rengöringsprodukt som tvättar rent, är så naturlig som möjligt samt är skonsam och inte torkar ut huden. Vilken produkt gör ”rent hus” i vårt test?

Gröna pannkakor med hallon

Skönt gröna kikärtspannkakor

Recept

Pannkakor till middag även för vuxna – varför inte? Med  kikärtor och grön spenat i smeten och toppat med hallon blir det näringsrikt, mättande, färgglatt och riktigt gott! Dessutom gör du ett bra val för miljön. 

 

sågpalmetto blad

Så kan mannen slippa nattliga toabesök

Hälsa

Med ökad ålder är det vanligt att män får en förstorad prostata. Det kan bland annat leda till en akut känsla av att vilja kissa, och dessutom oftare. Händer det flera gånger per natt då stör det självklart nattsömnen. Men det går att lindra besvären. – Vid lättare urineringsbesvär kan extrakt av ekologisk sågpalmetto hjälpa, säger näringsexperten och medicine doktorn, Magnus Nylander.

kvinna hos tandläkare

En av fem undviker att gå till tandläkaren på grund av priset

Hälsa

Att gå till tandläkaren är dyrt. En undersökning visar att en av fem undviker tandläkarbesök på grund av kostnaderna. I stockholmsförorten Botkyrka är akuta tandvårdsbesök tre gånger vanligare än i Danderyd. Intresset för estetisk tandvård har ökat, när Tandhälsorapporten ställde frågor till svenskarna svarade en majoritet att de vill bleka tänderna.

några personer lyfter vikter

Därför får du inte ut lika mycket av träningen när du är stressad

TRÄNING

Om du känner dig stressad efter en jobbig arbetsdag kan det kännas skönt att träna – då brukar stressen rinna av. Men om du  känner hög psykologisk stress och samtidigt tränar hårt, då får du inte alls ut lika mycket av träning. Dessutom kan du skada dig. Dra ner på träningsintensiteten och ge dig tid till återhämtning när huvudet är överbelastat.

Ung kvinna omfamnar sin hund

Vad tänker och känner din hund?

Husdjur

Har du funderat över vad din hund egentligen menar med ett visst beteende, eller vad den tänker och känner i vissa situationer? Med en ny bok förklarar hundpsykolog Fredrik Karlsson hur du lär dig att förstå din hund bättre.

 

Råkostsallad

Råkostsallad med prebiotika

Recept

Sväng ihop den här färgsprakande vitaminbomben till sallad och förvara i en burk i kylen och ät lite av den i flera veckor. Full av prebiotika som gynnar de goda tarmbakterierna och perfekt som immunförsvarsboost!

rot av ashwagandha

”Vi kan garantera ren och säker ashwagandha” 

Hälsa

Nyligen återkallade Livsmedelsverket ett parti ashwagandha från Great Earth på grund av att rester av bekämpningsmedlet etylenoxid upptäckts vid en kontroll. Vågar vi lita på ashwagandha nu? Ja, det säger svenska leverantörer och förklarar hur deras ashwagandha odlas, kontrolleras och testas.

teckning mage-tarm

Kiselgel lindrar IBS-symtom

Mage

En av tio svenskar beräknas ha IBS, och tre procent behöver behandling för sina magproblem. Näringsterapeuten Anette Berglind möter dagligen patienter med magbesvär. Ändrad livsstil och kostomläggning krävs för att magen ska må bra, men hon rekommenderar även kiselgel och probiotika för bra tillfrisknande.

 

kvinna med migrän

Ny forskning visar på samband mellan mens och migrän

Forskning

Rapporter visar att det är runt en miljard människor i världen som drabbas av migrän. Kvinnor som är i fertil ålder påverkas tre gånger mer än män. Ett internationellt forskarteam presenterar en ny teori om sambandet mellan migrän och menscykeln. En upptäckt som forskarna hoppas kan hjälpa kvinnor med migrän.

Man lutar sig mot en lyktstolpe

Sonnys huvudvärk försvann med akupunktur

Naturlig hälsa

En dag fick Sonny Johnsson huvudvärk – en värk som höll i sig varje dag under ett helt år innan han sökte hjälp hos en akupunktör. Värken blev först värre, men sedan successivt bättre. Nu går Sonny till akupunktören en gång varje månad. Och huvudvärken är borta.

kvinna på yogamatta

Med små förändringar kan du minska det farliga bukfettet

TRÄNING

Förut var det oftast män som riskerade hälsan för att de ätit sig till en stor mage, men antalet kvinnor med det farliga bukfettet ökar. Det är dessutom farligare för kvinnor att bära på alldeles för många överviktskilon runt magen. Men små förändringar i vardagen kan göra att det förrädiska bukfettet snabbt minska i omfång.

 

Man och kvinna på äng med en drake

Potens – en fråga om friskt blodflöde

Hjärt- kärlhälsa

I den manliga självbilden ingår förmågan att få erektion. Men för att kunna ha sex behöver sinnena stimuleras och det har inte med ålder att göra. Stefan Arver är docent och överläkare på ANOVA vid Karolinska universitetssjukhuset. Han menar att ofta är erektionsproblem lätta att lösa. Det handlar i grunden om att få fart på blodflödet.