Foto: Pia Nordlander

Eva: “Jag har glömt mitt onda knä”

Eva Granberg

Ålder: 72 år.
Familj: Singel.
Gör: Pensionär som återupptagit fiolspelandet.
Bor: I Västerås.
Så mår jag bra: När jag träffar vänner och när jag tränar på gymet.

Efter en knäskada hade Eva Granberg, 72, svåra smärtor och tog upp till åtta värktabletter om dagen. När hon provade en kombination av gurkmeja och boswellia märkte hon snabbt en förbättring.
– Idag kommer jag knappt ihåg hur ont jag hade, säger hon. 

Hon hade klivit upp på en köksstol för att byta en lampa i halltaket. När hon skulle ta sig ner orkade hon inte hålla emot med benet, och skadade sitt knä. 

Det här hände under våren för mer snart tre år sedan och smärtan kom gradvis. 

– Jag hade till en början inte speciellt ont. Jag kände av en smärta i knäet men jag var rörlig ändå, berättar hon.

Efter några veckor började hon få mer och mer ont. Vissa dagar orkade hon inte stå speciellt länge, och knäet började molvärka.

– Det kändes som tandvärk i knäleden, och det var inte en trevlig känsla, säger hon.

Eva hade börjat självmedicinera med värktabletterna Alvedon, åtta tabletter om dagen, för att stå ut med smärtan. När husläkaren inte hittade några fel i knäet bestämde sig Eva för att gå till den bästa fysioterapeuten hon kände till i stan.

 

– Min syster hade en gymkompis som hade haft väldiga besvär med artros och hon tipsade om en artrosskola, där man kunde lära sig att träna rätt, berättar hon.

LÄS OCKSÅ: Smärtan i mitt knä är helt borta

Blev stående framför ett skyltfönster
En dag blev Eva stående på stan, framför ett skyltfönster, oförmögen att ta ett enda steg. Knäet bultade och värkte och benen ville inte lyda henne. Hon tog en taxi till akuten och där fick hon kryckor.

– Det var helg och jag fick vänta några dagar på röntgen – som visade på artros bakom höger knäskål, men inte i själva leden.

– Jag fick tipset att använda motionscykel, för att hålla knäleden rörlig, berättar hon. 

Eva började på artrosskolan där hon tränade tillsammans med andra med liknande besvär. Hon fick många bra tips på rörelser att göra hemma, för att minska smärtan. Eva provade också flera olika preparat, i hopp om att kunna slippa ta så många värktabletter varje dag.

– Jag provade olika preparat, men hittade inget som hjälpte. Jag ville verkligen hitta något mer hälsosamt, som inte var receptbelagt, säger hon.

 

På en hälsokostaffär fick hon tipset om att prova kapslar som innehåller gurkmeja och boswellia, som ska vara bra för leder och för att öka ledens rörlighet.

– Jag var tveksam till en början, eftersom jag redan hade provat så många andra produkter. Men jag köpte två burkar ändå. Till min förvåning märkte jag efter någon månad att jag blev bättre och hade kunnat minska antalet Alvedon, berättar Eva.

LÄS OCKSÅ: Gurkmeja och Boswellia hjälper 9 av 10 med artros

Troligen inflammation
Allt eftersom tiden gått har hon tagit allt färre värktabletter.

– Troligen hade jag en inflammation bakom artrosen och det kan Curamin ta hand om. Jag vågar inte gå en dag utan att ta min dos.

Eva har fortsatt med kapslarna och med träningen. Hon märker att hon får mer ont om hon inte tränat på över en vecka.

– För mig är det jätteviktigt att hålla igång och vi har sådan tur att vi får fortsätta att träna i lokalerna där vi gick artrosskolan. Jag känner mig mycket starkare nu, inte så skör som tidigare, berättar hon.

 

Vid förra årsskiftet stängde Eva sin firma. Hon hade jobbat som massör och hade egentligen gärna velat fortsätta. 

– Jag stängde för att jag orkade stänga, man blir ju inte yngre, säger hon.

Nu mår Eva så bra i sitt knä att hon nästan hunnit glömma hur det kändes när det var som värst. Ibland har hon visserligen dagar när hon är lite sämre i knäet. Men aldrig lika dålig som hon var innan hon började med Curamin.

– Jag hade faktiskt glömt bort att jag var så dålig i knäet. Tidigare tänkte jag att jag borde skaffa en lägenhet med hiss. Men nu kvittar det känner jag. Jag trivs så bra i området att jag tänker bo kvar. Vissa dagar kan jag knappt tro att jag haft en knäskada, säger hon.

Av Anne Haavisto


Eva Granberg

Ålder: 72 år.
Familj: Singel.
Gör: Pensionär som återupptagit fiolspelandet.
Bor: I Västerås.
Så mår jag bra: När jag träffar vänner och när jag tränar på gymet.

Effektiv hjälp  för lederna

Studier visar att nio av tio får lindring av Curamin - många redan inom 1-2 veckor.

Förklaringen till den unika effekten är en vetenskapligt prövad kombination av gurkmeja (BCM95) och boswellia (BosPure). De båda örterna samverkar och förstärker varandra. 

Att extrakten tas upp, skyddar och lindrar är visat i 60 publicerade studier.

Skriv ut artikel


Nytt på Kurera

Viktigt med goda matvanor vid oro och stress

Kost

Tröstäter du? I tider av oro och hög stress är det lätt att ta till mat för att lugna oss, särskilt om vi går hemma och har nära till skafferiet. Man behöver knappast lida av någon ätstörning för att ta en macka till, mumsa på chips eller smågodis i större utsträckning än vanligt.

Sverige ska bli bäst på hjärtforskning

Hälsa

I Sverige samlar vi information i medicinska register. Det ger unika förutsättningar att göra stora befolkningsstudier som sträcker sig över lång tid. Forskare vid Uppsala universitet vill inom fem år ha hittat nya och ovanliga riskfaktorer att drabbas av hjärt-kärlsjukdomar. Detta för att bland annat kunna förutsäga en hjärtinfarkt några månader innan den uppstår.

Örten som lindrar Clas-Görans allergi

Hälsa

Clas-Göran Svensson trodde att de rinnande ögonen, nysningarna och den tunga andningen var en vanlig förkylning. Efter ett besök hos distriktsläkaren konstaterade han att det var pollenallergi. Sedan följde några år med mediciner som gav tråkiga biverkningar som satte sina spår. Men när en kollega gav Clas-Göran en örtbaserad kapsel, som kunde motverka allergi, försvann problemen.

Kureras expert Monika Björn tipsar om enkla hemmaövningar

Hälsa

För snart tre veckor sedan satt Kureras träningsexpert Monika Björn på ett café innan hon skulle iväg och leda ett yogapass. Då fick hon reda på att gymmet stäng på grund av smittrisken av covid-19. Där och då föddes idén om direktsänd onlineträning.  Har du inte möjlighet att träna på ett gym, följa onlinekurser eller Monikas Instagram live yogapass så kan du med lite fantasi göra din hemmaträning väldigt effektiv.

 

Till er alla fantastiska människor därute – stärk ert försvar mot covid-19!

Kurera debatt

”Vi är livrädda för corona – men många inser inte kostens påverkan på vårt immunförsvar” skriver Elena Malmefeldt, grundare av Hälsokunskap i Sverige – och ger en rad enkla, konkreta råd på hur vi kan äta och leva för att faktiskt gå starkare ur den här situationen. För att sprida goda hälsoråd och framtidstro har hon skapat facebook-gruppen Tillsammans blir vi starkare. Läs hennes debattinlägg här.

Tips på träning som du enkelt kan göra hemma

Hälsa

Allt fler gym och andra träningsanläggningar stänger för att bidra till att försöka stoppa spridningen av coronaviruset. En del erbjuder träning online och andra har förkortade öppningstider. Vill du träna hemma, finns det många videos på youtube att välja mellan, och naturen är ju fortfarande öppen, och du kanske inte har så långt till ett utegym.

Faktorerna som påverkar immunförsvaret mest

Forskning

Forskare vid Lunds universitet och Pasteur-institutet studerade vad som påverkar våra immunceller mest och varför vi reagerar så olika på infektioner. De har analyserat miljontals variabler och har funnit att fyra faktorer påverkar immunförsvaret mer än andra.

 

WHO avråder från antiinflammatoriska läkemedel vid covid-19

Hälsa

Det finns enligt franska myndigheter bevis för att antiinflammatoriska läkemedel som Ipren, Voltaren och Treo kan förvärra tillståndet hos personer drabbade av covid-19, man avråder därför sjuka från att ta den typen av läkemedel. Rekommendationer som nu även får stöd av Världshälsoorganisationen WHO. Svenska myndigheter har dock hittills tonat ned risken.

Livsmedelsverket om maxvärden: Konsumentens säkerhet går först

Hälsa

Trots att det inte finns några rapporterade fall där personer blivit sjuka av att ta vitaminer eller mineraler i höga doser, väljer Livsmedelsverket att rekommendera lagstadgade maxdoser som gör att flera preparat riskerar försvinna från marknaden. Astrid Walles-Granberg, rådgivare på myndigheten som deltagit i arbetet med att ta fram förslaget försvarar beslutet med att konsumentens säkerhet har högsta prioritet.

 

Så undviker du smitta – nio goda råd

Hälsa

Det pågår en pandemi i världen och i nuläget finns vare sig bot eller vaccin, därför behöver vi alla göra vad vi kan för att motverka att smittan sprids och undvika att själva bli smittade. Alla har säkert hört av vi behöver tvätta händerna – här kommer ytterligare några tips som är bra att tänka på.

Nedsatt njurfunktion inte så farligt när vi blir äldre

Hälsa

När vi blir äldre minskar många funktioner i kroppen. Till exempel drabbas vi av benskörhet och får en nedsatt njurfunktion. Men en njurfunktion som anses som nedsatt hos en yngre person behöver inte vara nedsatt hos en äldre person. Vid Lunds universitet har forskare tittat på några av åldrandets sjukdomar och dess klassificeringar för att undvika överflödig medicinering.

 

8 enkla tips till extra träning

TRÄNING

Hur gick det med nyårslöftet att komma i bättre form? Tillhör du dom som ofta vill men sällan kan hålla en satsning om mer träning? Deppa inte och ha inte dåligt samvete. Det är många som inte får ihop livspusslet och inte hinner. Det går att få in den motion i din vardag som du behöver. Här får du 8 smarta och enkla råd.

Annika Kvist

Annika Kvist: “Jag missade att lyssna inåt”

Krönikan

När Annika Kvist kom stressad till sin första dag på jobbet i L.A insåg hon snart att hon var ensam på kontoret - övriga kollegor var ute och vågsurfade. Det väckte något till liv inom henne - det fanns andra prioriteringar i livet och det fanns de som valde att fånga dagen och leva livet fullt ut.

Så påverkar depression och oro kroppen

Mental hälsa

Psykiska åkommor som oro, ångest och depression är inte något som enbart påverkar våra tankar, det kan även i allra högra grad påverka hur vi mår i kroppen, Visste du till exempel att deprimerade personer kan ha högre smärttröskel eller att oro kan påverka immunsystemet.

“Rädslan är din värsta fiende – stärk dig med källkritik och sunt förnuft”

Krönikan

Oro, stress och rädsla för coronavirus och pandemi lamslår världen just nu. I många fall är rädslan värre än viruset. Hysterin skapar ännu mer stress som i sin tur påverkar dig negativt. Satsa istället på källkritik, sunt virus-förnuft och det som stärker dig, skriver yogalärare och skrattinstruktör Tanja Dyredand i denna krönika där hon uppmanar till att sprida glädje och omtanke även i eländet.

 

Recept från "Kokbok för sköldkörteln"

Fyra recept för sköldkörteln

Recept

En mustig gryta, syrade morötter, laxsallad och te med kollagen. Här är fyra recept från kokboken "Kokbok för sköldkörteln", som syftar till att att minska symptomen av autoimmun sjukdom och kronisk inflammation.

5 kännetecken på stress och vad du kan göra åt det

Naturlig hälsa

Hjärtklappning, spända muskler och svettningar är alla symtom på stress och förhöjda kortisolnivåer. Men vårt stresshormon är lika viktigt som nödvändigt. För att inte ständigt gå omkring och vara trött av för hög stressnivå så finns det olika knep som gör att du går ner i varv. Här är fem kännetecken på stress och ännu fler lösningar.

Naturliga ämnen som får bukt med problemhy

Naturlig hälsa

Problem med hyn får inte enbart tonåringar med hormonella förändringar. Det drabbar även vuxna, särskilt kvinnor mellan 20 och 40 år. Stress och oro är andra faktorer som också kan skapa obalanser och ge sämre hud. Men det finns ämnen med antibakteriella egenskaper som hjälper problemhy, till exempel pilträd, lakritsrot och trollhassel.