Foto: Pia Nordlander

Eva: “Jag har glömt mitt onda knä”

Eva Granberg

Ålder: 72 år.
Familj: Singel.
Gör: Pensionär som återupptagit fiolspelandet.
Bor: I Västerås.
Så mår jag bra: När jag träffar vänner och när jag tränar på gymet.

Efter en knäskada hade Eva Granberg, 72, svåra smärtor och tog upp till åtta värktabletter om dagen. När hon provade en kombination av gurkmeja och boswellia märkte hon snabbt en förbättring.
– Idag kommer jag knappt ihåg hur ont jag hade, säger hon. 

Hon hade klivit upp på en köksstol för att byta en lampa i halltaket. När hon skulle ta sig ner orkade hon inte hålla emot med benet, och skadade sitt knä. 

Det här hände under våren för mer snart tre år sedan och smärtan kom gradvis. 

– Jag hade till en början inte speciellt ont. Jag kände av en smärta i knäet men jag var rörlig ändå, berättar hon.

Efter några veckor började hon få mer och mer ont. Vissa dagar orkade hon inte stå speciellt länge, och knäet började molvärka.

– Det kändes som tandvärk i knäleden, och det var inte en trevlig känsla, säger hon.

Eva hade börjat självmedicinera med värktabletterna Alvedon, åtta tabletter om dagen, för att stå ut med smärtan. När husläkaren inte hittade några fel i knäet bestämde sig Eva för att gå till den bästa fysioterapeuten hon kände till i stan.

 

– Min syster hade en gymkompis som hade haft väldiga besvär med artros och hon tipsade om en artrosskola, där man kunde lära sig att träna rätt, berättar hon.

LÄS OCKSÅ: Smärtan i mitt knä är helt borta

Blev stående framför ett skyltfönster
En dag blev Eva stående på stan, framför ett skyltfönster, oförmögen att ta ett enda steg. Knäet bultade och värkte och benen ville inte lyda henne. Hon tog en taxi till akuten och där fick hon kryckor.

– Det var helg och jag fick vänta några dagar på röntgen – som visade på artros bakom höger knäskål, men inte i själva leden.

– Jag fick tipset att använda motionscykel, för att hålla knäleden rörlig, berättar hon. 

Eva började på artrosskolan där hon tränade tillsammans med andra med liknande besvär. Hon fick många bra tips på rörelser att göra hemma, för att minska smärtan. Eva provade också flera olika preparat, i hopp om att kunna slippa ta så många värktabletter varje dag.

– Jag provade olika preparat, men hittade inget som hjälpte. Jag ville verkligen hitta något mer hälsosamt, som inte var receptbelagt, säger hon.

 

På en hälsokostaffär fick hon tipset om att prova kapslar som innehåller gurkmeja och boswellia, som ska vara bra för leder och för att öka ledens rörlighet.

– Jag var tveksam till en början, eftersom jag redan hade provat så många andra produkter. Men jag köpte två burkar ändå. Till min förvåning märkte jag efter någon månad att jag blev bättre och hade kunnat minska antalet Alvedon, berättar Eva.

LÄS OCKSÅ: Gurkmeja och Boswellia hjälper 9 av 10 med artros

Troligen inflammation
Allt eftersom tiden gått har hon tagit allt färre värktabletter.

– Troligen hade jag en inflammation bakom artrosen och det kan Curamin ta hand om. Jag vågar inte gå en dag utan att ta min dos.

Eva har fortsatt med kapslarna och med träningen. Hon märker att hon får mer ont om hon inte tränat på över en vecka.

– För mig är det jätteviktigt att hålla igång och vi har sådan tur att vi får fortsätta att träna i lokalerna där vi gick artrosskolan. Jag känner mig mycket starkare nu, inte så skör som tidigare, berättar hon.

 

Vid förra årsskiftet stängde Eva sin firma. Hon hade jobbat som massör och hade egentligen gärna velat fortsätta. 

– Jag stängde för att jag orkade stänga, man blir ju inte yngre, säger hon.

Nu mår Eva så bra i sitt knä att hon nästan hunnit glömma hur det kändes när det var som värst. Ibland har hon visserligen dagar när hon är lite sämre i knäet. Men aldrig lika dålig som hon var innan hon började med Curamin.

– Jag hade faktiskt glömt bort att jag var så dålig i knäet. Tidigare tänkte jag att jag borde skaffa en lägenhet med hiss. Men nu kvittar det känner jag. Jag trivs så bra i området att jag tänker bo kvar. Vissa dagar kan jag knappt tro att jag haft en knäskada, säger hon.

Av Anne Haavisto


Eva Granberg

Ålder: 72 år.
Familj: Singel.
Gör: Pensionär som återupptagit fiolspelandet.
Bor: I Västerås.
Så mår jag bra: När jag träffar vänner och när jag tränar på gymet.

Effektiv hjälp  för lederna

Studier visar att nio av tio får lindring av Curamin - många redan inom 1-2 veckor.

Förklaringen till den unika effekten är en vetenskapligt prövad kombination av gurkmeja (BCM95) och boswellia (BosPure). De båda örterna samverkar och förstärker varandra. 

Att extrakten tas upp, skyddar och lindrar är visat i 60 publicerade studier.

Skriv ut artikel


Nytt på Kurera

kvinna på badstrand

Svider det när du kissar? Lingon sköljer bort bakterierna

Hälsa

Långa dagar på stranden är underbara. Men om du känner att det svider i underlivet när du kissar efter en härlig baddag – då kan du ha fått blåskatarr. Att du glömmer bort att dricka vatten och badar kallt kan ge bränsle till bakterierna så att de förökar sig. Ett snabbt och naturlig sätt att få bukt med problemet är att ta en kur med lingonjuice.

frukt och grönsaker

10 anledningar att äta C-vitamin

Hälsa

Det pratas mycket om immunförsvaret just nu och vad man kan göra för att stärka det. En vitamin som bidrar till ett väl fungerande immunförsvar är C-vitamin. Det kan bland annat förkorta och lindra förkylningssymtom, men C-vitamin behövs också för kroppens brosk- och benvävnad, det är bra för tänderna och verkar kunna motverka träningsvärk.

Illustration av en doula som stöd till en gravid kvinna

Allt du vill veta om att föda med en doula

Gravid/barn

I en hårt ansatt förlossningsvård blir det allt populärare att anlita en doula för att få stöd och kontinuerlig närvaro under graviditet och förlossning. Även intresset för att bli doula växer. Men vad är egentligen en doula och vad behöver man tänka på när man väljer en?

skål med grönsaker

Ät efter säsong – för både smaken och klimatet

Kost

Förr i tiden anpassade vi den mat vi åt efter de råvaror som fanns tillgängliga. Idag är valmöjligheterna. Vi kan äta i princip allt året om, även om råvaror utanför säsong smakar sämre. Med sensommar och höst kommer skördesäsongen igång och ingen årstid passar väl bättre för att börja äta efter säsong än just vid den svenska höstskörden.

 

kvinna i spagat

En bra hållning bevarar vår hälsa

Hälsa

Ensidiga, upprepade rörelser försämrar din kroppshållning. Eftersom majoriteten i Sverige arbetar på kontor eller i andra yrken där upprepandet är en del av jobbet blir hållningen sämre – om du inte gör något åt det. Bli medveten om hur du går, sitter eller står och sträck på en krokig rygg och nacke med jämna mellanrum. Det kan minska besvär i rygg, nacke, axlar och även problem med höfterna. Dessutom så stärker en bra kroppshållning självförtroendet.

kvinna som får ansiktsbehandling

7 ansiktsbehandlingar som föryngrar din hud

Hälsa

Du har kanske hört talas om microdermabrasion, microneedling och plasma pen – men inte vet vad det är. Idag finns det en hel del föryngrande ansiktsbehandlingar. Det handlar bara att välja rätt efter hudtyp och plånbok. Kurera listar sju bra och effektiva behandlingar som ger dig år tillbaka i ansiktet.

Grön smoothie i skål med nötter på

Skönt grön detox-smoothie

Recept

Boosta ditt immunförsvar med en gudomlig mix av superfoods och gröna godsaker i en och samma smoothie: ingefära, avokado, vetegräs, mango, chlorella, grönkål, ananas, broccoli, selleri... Mixa och njut med valfri topping!

folk sitter i trädgården och äter mat

Så många av oss har magproblem under semestern

Hälsa

Förändrade matvanor under semestern kan ge problem med magen. Under några veckors ledighet äter en majoritet av oss mat som ger magproblem. Sex av tio svenskar uppger att magen blir extra orolig på semestern. Några veckors avsteg från rutinerna är lätt att åtgärda. Probiotika kan enkelt lugna svullnad och kurrande magar.

 

bönor i skål

Fem skäl att äta mer bönor

Kost

Bönor är billiga, goda och du kan tillaga dom på många olika sätt.  Och skälen till att äta bönor och linser är många. Här följer en lista på baljväxter att tillaga som kan gynna din hälsa.Tecknad jordglob på en tallrik och bestick

Missförstånden som ger ökat matsvinn

Eko/miljö

Tror du inte att din hantering av matrester och ditt sätt att planera och göra inköp av mat gör någon skillnad för miljön och klimatet på vår planet – eller för din egen plånbok för den delen? Dags att tänka om och minska ditt matsvinn!

kvinna håller i ett knä

Artros? Så får du hjälp!

Leder

Stela och värkande leder kan bero på artros. I Sverige uppskattas 800 000 personer vara drabbade av ledsjukdomen. Inget botemedel finns men med rätt träning, hjälpmedel och naturpreparat kan smärtan lindras, rörligheten förbättras och livskvaliteten öka.

olika kålsorter

Håll dig frisk med kål

Kost

Svenska naturen är full av nyttig mat. Ta en extra titt i grönsaksdisken efter kålsorter du inte känner till. Du kan laga både hälsosam och nyttig mat för en liten plånbok. Kål av olika slag är riktiga hälsobomber och har höga så kallade orac-värden.

kvinna tittar ut över vatten

Utmattad? Här är näringen för dig

Hälsa

Långvarig stress och för lite återhämtning bereder vägen för utmattningssyndrom. Du kan också drabbas av näringsbrister. Här är en lista på vitaminer, mineraler och örter som hjälper dig att komma tillbaka. Här är en lista på vitaminer, mineraler och örter som hjälper dig att komma tillbaka och må bra igen.

 

ärtor

Det här visste du inte om ärtor

Kost

Ärtor många hälsoegenskaper, förutom att de är smakrika. Bland annat har de en viktiga roll för aptitkontrollen samt ett högt proteininnehåll. Men du kanske inte visste att ärtan inte är en grönsak.

5 träningsklädda kvinnor

5 hemligheter bakom en vältränad kropp

Träning

Måste man träna varje dag och gå på diet för att skaffa sig en vältränad kropp eller bara ha väldigt bra gener? Nej, faktiskt inte. Hemligheten ligger i vanorna. Här är fem förhållningssätt som gör dig stark, frisk och vältränad.

darfor-ska-du-anvanda-oreganoolja

Därför ska du använda oreganoolja

Förkylning

Oreganooljan har använts i många hundratals år, bland annat som ett naturligt antibiotikum, och har flera hälsofördelar. Här listar Kureras näringsterapeut Zarah Öberg dess goda egenskaper – och även vad du bör tänka på vid användning.

Rawfoodsallad med gröna grönsaker och dressing

Rawfoodsallad med krämig cashewsås

Recept

Stärk din energinivå och ditt immunförsvar samtidigt som du kittlar smaklökarna med denna härliga, näringsrika rawfoodsallad med grönkål, broccoli, bladspenat och ruccola. Toppa med en krämig sås gjord på blötlagda cashewnötter, citron och vitlök. 

 

grönsaker och juice

Vill du rensa kroppen på toxiner? Kör en detoxvecka!

Kost

Krånglar magen? Har du huvudvärk, är ständigt trött och lättirriterad? Då kan det vara en god idé att låta mage och tarm vila genom att göra en fastevecka och låt kroppen få en välförtjänt vila. Resultat blir att du bland annat får en bättre fungerade mage, du blir piggare och får finare hy. Här får du tips på en veckas fasta.

Ensamheten bland unga ökar

Mental hälsa

Hur vi upplever vårt mående och skattar exempelvis vår sömn har försämrats de senaste 16 åren. Värst är problemen bland unga utan utbildning och kvinnor enligt en ny svensk studie som undersökt den upplevda hälsan hos personer i arbetsför ålder.

kvinna vid spegel

Maria Ahlgrens mat för vacker hud

Recept

Många funktioner som vi söker i hudvård finns i helt vanlig mat. Kroppens största organ är också vårt skyltfönster för insidan. Det säger Maria Ahlgren, skönhetsjournalist och författare till böcker om mat som gör oss vackrare – Beautyfood. Här kommer några recept från Marias bok.

 

kvinna hostar

Gia Fors: Förvärrar pyroluri covid-19?

Kurera debatt

Beror covid 19:s märkliga framfart med en blandning av obegripliga dödsfall, långvariga sjukdomsförlopp som går upp och ner samt milda förlopp som knappast märks på att de allvarligare fallen redan lider av pyroluri – en störning med försvårad avgiftning? Den frågan ställer sig Gia Fors, författare, reporter och friskvårds-terapeut i ett debattinlägg.

skoldkortelproblem-kom-palast-till-lakaren

Sköldkörtelproblem? Kom påläst till läkaren

Hälsa

År av lidande, felmedicinering och slussande mellan olika läkare. Många med sköldkörtelproblem vittnar om hur vägen till rätt hjälp kan vara både snårig och lång. Ett sätt att snabbare komma tillrätta med sina besvär är att komma påläst till doktorn. Här är en checklista inför läkarbesöket.

Ny upptäckt: Ägg kan välja spermier

Gravid/barn

Spännande forskning visar att ägg faktiskt kan välja spermier, vilket är en ny upptäckt inom fertilitetsforskningen. Denna interaktion mellan ägg och spermier kan förhoppningsvis hjälpa till att förstå de fall där det inte tydligt går att se varför ett visst par är infertilt.