Prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Missa inga nyheter och erbjudanden från Kurera!
Vårt nyhetsbrev kommer två gånger i veckan och är helt gratis.
Anmäl dig genom att fylla i dina uppgifter här:

E-postadressen är nu registrerad, du kommer att få vårt nästa utskick!

Foto: Pia Nordlander

Eva: “Jag har glömt mitt onda knä”

Eva Granberg

Ålder: 72 år.
Familj: Singel.
Gör: Pensionär som återupptagit fiolspelandet.
Bor: I Västerås.
Så mår jag bra: När jag träffar vänner och när jag tränar på gymet.

Efter en knäskada hade Eva Granberg, 72, svåra smärtor och tog upp till åtta värktabletter om dagen. När hon provade en kombination av gurkmeja och boswellia märkte hon snabbt en förbättring.
– Idag kommer jag knappt ihåg hur ont jag hade, säger hon. 

Hon hade klivit upp på en köksstol för att byta en lampa i halltaket. När hon skulle ta sig ner orkade hon inte hålla emot med benet, och skadade sitt knä. 

Det här hände under våren för mer snart tre år sedan och smärtan kom gradvis. 

– Jag hade till en början inte speciellt ont. Jag kände av en smärta i knäet men jag var rörlig ändå, berättar hon.

Efter några veckor började hon få mer och mer ont. Vissa dagar orkade hon inte stå speciellt länge, och knäet började molvärka.

– Det kändes som tandvärk i knäleden, och det var inte en trevlig känsla, säger hon.

Eva hade börjat självmedicinera med värktabletterna Alvedon, åtta tabletter om dagen, för att stå ut med smärtan. När husläkaren inte hittade några fel i knäet bestämde sig Eva för att gå till den bästa fysioterapeuten hon kände till i stan.

 

– Min syster hade en gymkompis som hade haft väldiga besvär med artros och hon tipsade om en artrosskola, där man kunde lära sig att träna rätt, berättar hon.

LÄS OCKSÅ: Smärtan i mitt knä är helt borta

Blev stående framför ett skyltfönster
En dag blev Eva stående på stan, framför ett skyltfönster, oförmögen att ta ett enda steg. Knäet bultade och värkte och benen ville inte lyda henne. Hon tog en taxi till akuten och där fick hon kryckor.

– Det var helg och jag fick vänta några dagar på röntgen – som visade på artros bakom höger knäskål, men inte i själva leden.

– Jag fick tipset att använda motionscykel, för att hålla knäleden rörlig, berättar hon. 

Eva började på artrosskolan där hon tränade tillsammans med andra med liknande besvär. Hon fick många bra tips på rörelser att göra hemma, för att minska smärtan. Eva provade också flera olika preparat, i hopp om att kunna slippa ta så många värktabletter varje dag.

– Jag provade olika preparat, men hittade inget som hjälpte. Jag ville verkligen hitta något mer hälsosamt, som inte var receptbelagt, säger hon.

 

På en hälsokostaffär fick hon tipset om att prova kapslar som innehåller gurkmeja och boswellia, som ska vara bra för leder och för att öka ledens rörlighet.

– Jag var tveksam till en början, eftersom jag redan hade provat så många andra produkter. Men jag köpte två burkar ändå. Till min förvåning märkte jag efter någon månad att jag blev bättre och hade kunnat minska antalet Alvedon, berättar Eva.

LÄS OCKSÅ: Gurkmeja och Boswellia hjälper 9 av 10 med artros

Troligen inflammation
Allt eftersom tiden gått har hon tagit allt färre värktabletter.

– Troligen hade jag en inflammation bakom artrosen och det kan Curamin ta hand om. Jag vågar inte gå en dag utan att ta min dos.

Eva har fortsatt med kapslarna och med träningen. Hon märker att hon får mer ont om hon inte tränat på över en vecka.

– För mig är det jätteviktigt att hålla igång och vi har sådan tur att vi får fortsätta att träna i lokalerna där vi gick artrosskolan. Jag känner mig mycket starkare nu, inte så skör som tidigare, berättar hon.

 

Vid förra årsskiftet stängde Eva sin firma. Hon hade jobbat som massör och hade egentligen gärna velat fortsätta. 

– Jag stängde för att jag orkade stänga, man blir ju inte yngre, säger hon.

Nu mår Eva så bra i sitt knä att hon nästan hunnit glömma hur det kändes när det var som värst. Ibland har hon visserligen dagar när hon är lite sämre i knäet. Men aldrig lika dålig som hon var innan hon började med Curamin.

– Jag hade faktiskt glömt bort att jag var så dålig i knäet. Tidigare tänkte jag att jag borde skaffa en lägenhet med hiss. Men nu kvittar det känner jag. Jag trivs så bra i området att jag tänker bo kvar. Vissa dagar kan jag knappt tro att jag haft en knäskada, säger hon.

Av Anne Haavisto


Eva Granberg

Ålder: 72 år.
Familj: Singel.
Gör: Pensionär som återupptagit fiolspelandet.
Bor: I Västerås.
Så mår jag bra: När jag träffar vänner och när jag tränar på gymet.

Effektiv hjälp  för lederna

Studier visar att nio av tio får lindring av Curamin - många redan inom 1-2 veckor.

Förklaringen till den unika effekten är en vetenskapligt prövad kombination av gurkmeja (BCM95) och boswellia (BosPure). De båda örterna samverkar och förstärker varandra. 

Att extrakten tas upp, skyddar och lindrar är visat i 60 publicerade studier.

Skriv ut artikel


Nytt på Kurera

Tävla och vinn i Kureras julkalender

Julkalender

Lucka 5: Tävla och vinn ett julpaket från Organics by Sara som är ekologisk hudvård. Christmas Gift Set är ett kit med ekologisk ansiktsvård som innehåller rengöring, ansiktsvatten och ansiktsolja. Huden får en näringsboost med nyttiga vitaminer och oljor. 

Glasburkar med rawbollar med pepparkakssmak

Raw pepparkaksbollar med apelsin

Recept

Tid för adventsmys, tända ljus och julgodis! Men allt godis behöver inte innehålla vitt socker och mjöl utan kan istället innehålla många vitaminer och mineraler – samtidigt som de är söta och goda. Rulla ihop och bjud på dessa raw pepparkaksbollar och njut!

Doktor känner på patients hals

Så kan du påverka din sköldkörtel

Hälsa

En halv miljon svenskar har diagnostiserats med sköldkörtelsjukdom. Det vanligaste är en underfunktion i sköldkörteln och åtta av tio som drabbas är kvinnor. Den kinesiska medicinen ställer ingen diagnos när det kommer till sköldkörteln. Det ser symtomen som brister av vitala substanser. Kurera pratade med Diamantis Koukouvinos som är naturläkare i kinesisk medicin om hur han behandlar sina patienter med sköldkörtelrubbningar.

 

Matrester på en köksbänk med en stekpanna och en röd kastrull i bakgrunden

Zero waste – så nollar du ditt matavfall i köket

Eko/miljö

Hela 200 000 ton onödigt matsvinn produceras av de svenska hemmen varje år. Och 224 000 ton hälls ut i avloppet. Vi behöver helt enkelt bli bättre på att återvinna mat och bli mer kreativa i vår matlagning, för att vända trenden, det menar bokaktuella Karin Bohlin - som också bjuder på ett smarrigt "restrecept".

kvinna som håller blommor framför underlivet

Tvättar du underlivet rätt?

Hälsa

Besvär i underlivet är ett problem hos många kvinnor som vi sällan pratar om. Irritation som torrhet, klåda och svamp kan påverka humör som samliv. Hur tvättar du själv ditt underliv? Med vatten, tvål eller en duschgelé? Det ska du inte göra! Rätt intimvård kan återställa balansen i underlivet och du kan bli kvitt dina besvär.  

3 burkar med kosttillskott

Tävla och vinn i Kureras julkalender

Julkalender

Det lackar mot jul – och vad är då bättre än vakna varje morgon till en julkalender? I år har vi på Kurera laddat kalendern med allt från nyttiga vitaminer och välgörande kosttillskott till hudvård och konsultationer av våra experter. Varje morgon mellan 1 december och ända fram till julafton öppnar vi en ny lucka och ger dig en ny chans att vinna! Luckan öppnas klockan 05.30 och stängs vid midnatt.

porträttbild kvinna

Hög dos C-vitamin håller Camilla frisk

Hälsa

Camilla Eide jobbar som butiksbiträde och har en son som precis börjat förskoleklass. Hon exponeras med andra ord mycket för virus och bakterier. För att slippa förkylningar är Camilla noga med vad hon äter. För ett år sedan började hon ta en C-vitamin som stannar i kroppen under ett dygn, för att hålla sig frisk. 

 

kvinna som håller sig för magen

Låt bitterörter lugna orolig mage

Hälsa

Har det blivit för mycket av det goda? Tillfälliga besvär med magen drabbar alla någon gång. Lugn, det finns enkel och naturlig hjälp. Och snabb! Bitterörter är första hjälpen för matsmältningssystem som hamnat i obalans.

Rödvit katt tittar på chokladmuffins i granris

Så märker du om din katt fått chokladförgiftning

Husdjur

Temadagen Kattens dag infaller samma dag som första advent varje år, alltså söndag 29 november! En dag att både fira och uppmärksamma de älskade fyrbenta vännerna och adventsmysa. Men tänk på att hålla praliner eller rawfoodbollar med kakao borta från din katt – den kan nämligen drabbas av chokladförgiftning om den äter kakao.

 

nypon buskar

Nypon dämpar värken i lederna

Hälsa

Artros är vår vanligaste kroniska sjukdom, och inflammation i lederna kan ge smärtor som begränsar vardagen. Men det finns flera naturliga ämnen som kan få värken att avta, som nypon och vitamin C – och kondroitin från nötkreatur. Kurera har talat med smärtläkaren Bo Dettner om naturlig smärtlindring för ledbesvären.

ben

Hjälp mot kryp i benen

Hälsa

Det pirrar, kryper och smärtar i benen – och sömnen blir lidande. Restless legs är en pina för den som drabbas. Ny spännande forskning visar att spårämnet selen kan hjälpa vid lätta till medelsvåra symtom. Kurera har pratat med Jan Ulfberg, docenten och specialistläkaren som forskat på restless legs i 30 år och sett patienter bli hjälpta.

två kvinnor kör plankan

Vad är bäst? Kondition- eller styrketräning

Hälsa

Vi som gillar att träna pratar gärna länge och ofta om vad som är bästa sättet att träna. Är det styrketräning eller kanske konditionsträning? Färsk forskning visade att båda sätten är bra, men på olika sätt. Vill du slippa typ 2 diabetes ska du förbättra konditionen, men för viktnedgång och andra sjukdomar är valet inte lika uppenbart.

kvinna

Örten motade hormonell oro

Hälsa

För tre år sedan fick Gloria Tonnvik svår ångest. Humöret gick upp och ner och sömnlösheten tärde. Läkare gav diagnosen PMDS, en svårare form av PMS och hon fick antidepressiv medicin – men det ville inte Gloria ta. Lösningen kom i form av en ayurvedisk ört – ashwagandha.

 

kvinna tittar ut genom fönster

Naturlig hjälp mot depression

Hälsa

Håller oron på att ta över din vardag? Många lever med malande tankar – och även om det är helt naturligt så är det viktigt att vara vaksam på hur det påverkar livet och kroppen. Ett växtbaserat läkemedel med johannesört kan dämpa oro och ångest, utan biverkningar eller risk för beroende.

kvinna med hund

Så slapp Emelie knäsmärtan

Hälsa

En svår skidolycka trasade sönder knäet för Emelie von der Burg. Två operationer och en lyckosam rehabilitering gjorde henne bra igen. Men tio år senare började knät smärta – plötsligt och helt utan anledning. Då tog veterinären Emelie till samma metod som hon rekommenderar till djuren: ett tillskott med grönläppad mussla. Och nu är hon smärtfri igen.

 

Skål med kokosyoghurt toppad med bär och granola

Hemmagjord kokosyoghurt med probiotika

Recept

Njut av en egen yoghurt till frukost eller mellis, gjord på kokosmjölk och boostad med välgörande probiotika, men fri från tillsatser. Inspireras av detta recept från Kureras bloggare Sophie Bohnstedt. Allra godast blir den toppad med immunstärkande bär och knaprig granola.