Par kysser varandra infälld bild på Eva Rusz

Foto: Anna-Lena Ahlström

Eva Rusz: “Hemligheten bakom en lång och lycklig relation”

Vad är hemligheten bakom en lång och lycklig relation och hur kan man få tillbaka gnistan?
Här ger Eva Rusz, psykolog och ledande relationsexpert, sina tips om hur man får relationen att hålla – och dementerar de vanligaste myterna om varför en relation inte håller.

Eva Rusz har bland annat skrivit böckerna "Bullshit! De tio dummaste myterna om varför en relation inte kan hålla" och "Relationskoden". I sina böcker berättar hon om hur du genomskådar de vanligaste myterna samt hittar de koder som gör att du kan få ditt förhållande att fungera bra.

Hemligheten – omvårdnad
I många parrelationer ger vi upp för lätt i stället för att fortsätta kämpa tillsammans, menar hon. Utmärkande för par som varit lyckliga tillsammans under många år är att de pratar mycket med varandra och att man vill fortsätta ge varandra en god fysisk- och känslomässig omvårdnad.
– Att hålla igång sexlivet utan att det alltid behöver innebära samlag, men där beröring av varandra dagligen sker, ökar det känslomässiga kittet. Kärlekshormonet oxytocin och andra hormoner hjälper till att skapa band genom beröring, berättar Eva Rusz och menar att även nyfikenhet och gemensamma värderingar är viktiga.

Känslorna är slut
Om vi blir medvetna om våra medfödda beteenden så kan vi få större förståelse för vad vi kan göra för att förbättra våra relationer.
– Känslor fungerar som olika åtgärdsprogram som styr oss mot eller från varandra. Känslor aktiveras av hur vi tänker om varandra och de hänger samman med våra olika behov. Får vi inte våra känslomässiga behov bekräftade kan vi bli deprimerade, stressade och besvikna, vilket i förlängningen gör att vi, fast vi inte kanske är medvetna om det, tar känslomässigt avstånd från sin partner. Det är då vi säger att känslorna dog, men det är vi själva som väljer att rikta dem mot andra ting eller personer, menar Eva Rusz.

 

Vi kan inte kommunicera
Många par som har hållit ihop länge tycker att de inte har något att prata om, och att samtalen ofta bara handlar om städning, planeringen för veckans måsten  eller ekonomin. När det kommer till känslor pratar man ofta runt varandra och missförstånd är vanliga.
– Man kan öva sig i att uttrycka vad man behöver. Att säga” Just nu behöver jag det här… för att jag ska känna mig bra". Man kan även öva medveten närvaro med mindfulness, till exempel via en app och efter att övningen är genomförd välja att aktivt och lyhört lyssna på vad din partner säger att hen behöver. Man kan öva sig i att aktivt ta emot partnerns budskap ungefär som man kanske gör då man skall öppna ett efterlängtat paket. Känna på det, ställa frågor och vara nyfiken på vad paketet eller din partner har att berätta.

Eva Rusz

Eva Rusz. Foto: Foto: Anna-Lena Ahlström

Vi vill ha tillbaka gnistan
Nyförälskade par som det gnistrar om beter sig ungefär som de nyblivna föräldrarna gör mot det nyfödda barnet. Man kuttrar, ser bara det vackra, men leker med barnet och man är oerhört mån om att möta barnets alla behov. Det kallas omvårdnadsbeteenden.
– Det är faktiskt inte så svårt att få tillbaka gnistan i en relation igen! Det handlar om att aktivera de gamla beteenden och tankar ni hade om varandra då ni en gång blev förälskade. Öva er på att tänka positiva tankar om varandra dagligen. Utforska, nyfiket din partner igen ”sniffa” och ställ frågor hur hens dag har varit, hur hen tänker, känner och vad hen behöver från dig. Om ni gör detta dagligen kommer förälskelsen gnista att kunna tändas igen, berättar Eva Rusz.

 Av Malin Duvstedt


Skriv ut artikel


Nytt på Kurera

Dans ger mer muskler än styrketräning

TRÄNING

Att dansa stärker dina muskler betydligt mer än om du lyfter vikter på gymmet. Det är glada nyheter för dig som inte gillar traditionell styrketräning. Dansträning ger dig också bättre koordination, balans och samverkan med din danspartner skapar inte bara glädje utan din hjärna får arbeta mycket mer än om du upprepar monotona styrkeövningar – och det är bra för minnet.

Årets miljöhjälte Magnus Carlson visar vägen till förändring

Eko/miljö

Magnus Carlson, sångare i bandet Weeping willows, utsågs nyligen till årets miljöhjälte och fick ta emot diplom ur kungens hand för sitt enträgna klimatarbete. Magnus lever som han lär, han har nästan helt slutat flyga, bandets turnéer sker med tåg och han slutade nyligen äta kött – för både hälsans och miljöns skull. Kurera växlade några ord med svenskt musiklivs kanske flitigaste miljökämpe. 

 

Elaine Jenderklint

Elaine fick tillbaka glans och liv i håret igen

Hälsa

För två år sedan kom cancern tillbaka och Elaine Jenderklints ena bröst opererades bort. I efterbehandlingen ingick hormontabletter – som gav starka biverkningar. Kroppen värkte och håret blev tunnare och livlöst, men ett tillskott med bland annat hirs har gett Elaine glansen och hårkvaliteten tillbaka.

Fredrik Ölander

Fiskolja lindrar inflammerad tarm

Mage

Inflammatoriska tarmsjukdomar som Chrons sjukdom och ulcerös kolit har en sak gemensamt – de kommer i skov. Studier har visat att ett tillskott av omega-3 är ett sätt att minska inflammation i tarmen och göra skoven färre och lindrigare. – Men var noga med att välja en fiskolja som är stabil och håller hög kvalitet, säger Fredrik Ölander, funktionsmedicinsk terapeut som dagligen träffar klienter med besvärliga magar.

Kaeng phet – röd currygryta med grönsaker

Recept

Denna thailändska gryta är fullproppad med av grönsaker. Detta och många andra goda vegetariska recept från hela världen hittar du i den gröna kokboken boken "Zeinas green kitchen" av matprofilen Zeina Mourtada – känd för sin uppskattade blogg "Zeinas kitchen" och sin medverkan i TV.

 

”Jag valde bort medicinen och blev frisk av träning och bra mat”

Hälsa

För tio år sedan när Benny Ottosson fick reda på att blodtrycket var förhöjt valde han bort medicinen och ändrade livsstil. På tre månader lyckades han sänka sitt blodtryck till normal nivå, men för två år sedan, när han fick en hudcancerdiagnos gjorde han en ny och djupare förändring – denna gång i sin inre värld. Om sin hälsoresa berättar Benny Ottosson i boken, "Frisk, lugn, utvilad, stark. Hela livet".

Kvinna som sitter i yogaställning

Naturens under lindrar ledbesvär

Forskning

Kådan boswellia och roten gurkmeja har i årtusenden använts inom den ayurvediska medicinen för att lindra ledbesvär. Ny forskning visar att effekten förstärks när de renodlas och används tillsammans så att ett plus ett inte bara blir två – utan tre.

Snart kan vi läsa av psykisk ohälsa i blodet

Mental hälsa

Det kommer ständigt nya siffror på att den psykiska ohälsan bland unga ökar men inte så mycket som visar på varför. Vid Uppsala universitet bedrivs sedan några år en studie som ska öka den kunskapen genom att bland annat studera gener för att göra det möjligt att ställa tidigare diagnoser.

Högt blodtryck – Så funkar det

Hjärt- kärlhälsa

Högt blodtryck är en av våra vanligaste hjärt-kärlsjukdomar, de flesta som drabbas är män. Högt blodtryck kan leda till flera allvarliga sjukdomar och bör därför tas på allvar. Mycket kan göras genom livsstilsförändringar och kostomläggning, hjälper inte det bör man överväga andra behandlingsmetoder.

 

Skönhetspanelen testar: body scrubs

Hud

Kall och torr luft på ingång betyder att det är dags att vårda huden lite extra. Genom att återfukta – och inte minst skrubba får du både lyster och en len hud. Kureras skönhetspanel har testat några naturliga kroppsskrubbar och hittat en favorit.

Glutenintoleranta får oftare selenbrist

Kost

Närmare tre procent av svenskarna har diagnosen celiaki - en autoimmun sjukdom som kräver livslång kostbehandling, och även om man äter rätt kan tarmen ha svårare att ta upp näring. Därför kan glutenintoleranta oftare lida av vitamin- och mineralbrist. Studier visar en tydlig koppling mellan glutenintolerans och bland annat brist på selen.

Peder Gustafsson

“Rödbetan boostar min träning”

Hälsa

Peder Gustafsson har idrottat i hela sitt liv. Numera är skidträningen det han satsar mest på och i årets Vasalopp kom han på 331 plats. Det tackar han åtminstone delvis ett tillskott med rödbetsextrakt för. Med hjälp av det kan han träna hårdare och orka mer.

 

Ann blev kvitt sina ständiga urinvägsinfektioner

Hälsa

Anns urinvägsinfektioner började för tio år sedan och hon har flera gånger om året behandlats med penicillin. – Jag har haft en enda urininfektion i mitt liv tidigare, men efter klimakteriet har det varit tre, fyra gånger om året. Sedan jag hittade tranbärsextraktet har infektionerna försvunnit helt, säger hon.

Växtbaserad kost kan lindra reumatoid artrit

Forskning

En växtbaserad kost kan bidra till att lindra smärtsamma symtom vid reumatid artrit.   Tidigare har man sett förbättringar hos patienter med fibromyalgi, mycket talar nu för att flera autoimmuna sjukdomar kan förebyggas med en kost basesrad på frukt och grönt.

apelsiner och citroner

Därför behöver immunförsvaret C-vitamin

Hälsa

Just nu lider miljontals människor i världen av C-vitaminbrist, en brist som till slut kan leda till olika sjukdomar och i sällsynta fall till döden. Immunologen Sanna Ehdin, forskare, föreläsare och författare, säger att C-vitamin stärker immunförsvaret och ger ökat motstånd mot infektioner, influensa och förkylning

 

“Nu är magen lugnare och jag är mitt pigga jag igen”

Hälsa

I många år tänkte Annette att magvärken var något hon fick stå ut med och lära sig att acceptera. När hon efter akuta magsmärtor på en semesterresa provade kisel blev magen lugnare och värken kommer nu allt mer sällan. – Jag är positivt överraskad att jag får så bra effekt. Jag behöver inte känna att jag måste gilla läget, säger hon.

Magsyran är viktig för mer än matsmältningen

Mage

För många är magsyra något som till varje pris ska kontrolleras, det kopplas till magkatarr och sura uppstötningar som vi tar läkemedel för att dämpa. Men flera problem beror på att vi har för lite snarare än för mycket och magsyran spelar en viktig roll inte bara för matsmältningen utan också för att hålla oss friska i övrigt.