Eva Rusz: "Hemligheten bakom en lång och lycklig relation" | Kurera.se
Par kysser varandra infälld bild på Eva Rusz

Foto: Anna-Lena Ahlström

Eva Rusz: “Hemligheten bakom en lång och lycklig relation”

Vad är hemligheten bakom en lång och lycklig relation och hur kan man få tillbaka gnistan?
Här ger Eva Rusz, psykolog och ledande relationsexpert, sina tips om hur man får relationen att hålla – och dementerar de vanligaste myterna om varför en relation inte håller.

Eva Rusz har bland annat skrivit böckerna "Bullshit! De tio dummaste myterna om varför en relation inte kan hålla" och "Relationskoden". I sina böcker berättar hon om hur du genomskådar de vanligaste myterna samt hittar de koder som gör att du kan få ditt förhållande att fungera bra.

Hemligheten – omvårdnad
I många parrelationer ger vi upp för lätt i stället för att fortsätta kämpa tillsammans, menar hon. Utmärkande för par som varit lyckliga tillsammans under många år är att de pratar mycket med varandra och att man vill fortsätta ge varandra en god fysisk- och känslomässig omvårdnad.
– Att hålla igång sexlivet utan att det alltid behöver innebära samlag, men där beröring av varandra dagligen sker, ökar det känslomässiga kittet. Kärlekshormonet oxytocin och andra hormoner hjälper till att skapa band genom beröring, berättar Eva Rusz och menar att även nyfikenhet och gemensamma värderingar är viktiga.

Känslorna är slut
Om vi blir medvetna om våra medfödda beteenden så kan vi få större förståelse för vad vi kan göra för att förbättra våra relationer.
– Känslor fungerar som olika åtgärdsprogram som styr oss mot eller från varandra. Känslor aktiveras av hur vi tänker om varandra och de hänger samman med våra olika behov. Får vi inte våra känslomässiga behov bekräftade kan vi bli deprimerade, stressade och besvikna, vilket i förlängningen gör att vi, fast vi inte kanske är medvetna om det, tar känslomässigt avstånd från sin partner. Det är då vi säger att känslorna dog, men det är vi själva som väljer att rikta dem mot andra ting eller personer, menar Eva Rusz.

 

Vi kan inte kommunicera
Många par som har hållit ihop länge tycker att de inte har något att prata om, och att samtalen ofta bara handlar om städning, planeringen för veckans måsten  eller ekonomin. När det kommer till känslor pratar man ofta runt varandra och missförstånd är vanliga.
– Man kan öva sig i att uttrycka vad man behöver. Att säga” Just nu behöver jag det här… för att jag ska känna mig bra". Man kan även öva medveten närvaro med mindfulness, till exempel via en app och efter att övningen är genomförd välja att aktivt och lyhört lyssna på vad din partner säger att hen behöver. Man kan öva sig i att aktivt ta emot partnerns budskap ungefär som man kanske gör då man skall öppna ett efterlängtat paket. Känna på det, ställa frågor och vara nyfiken på vad paketet eller din partner har att berätta.

Eva Rusz

Eva Rusz. Foto: Foto: Anna-Lena Ahlström

Vi vill ha tillbaka gnistan
Nyförälskade par som det gnistrar om beter sig ungefär som de nyblivna föräldrarna gör mot det nyfödda barnet. Man kuttrar, ser bara det vackra, men leker med barnet och man är oerhört mån om att möta barnets alla behov. Det kallas omvårdnadsbeteenden.
– Det är faktiskt inte så svårt att få tillbaka gnistan i en relation igen! Det handlar om att aktivera de gamla beteenden och tankar ni hade om varandra då ni en gång blev förälskade. Öva er på att tänka positiva tankar om varandra dagligen. Utforska, nyfiket din partner igen ”sniffa” och ställ frågor hur hens dag har varit, hur hen tänker, känner och vad hen behöver från dig. Om ni gör detta dagligen kommer förälskelsen gnista att kunna tändas igen, berättar Eva Rusz.

 Av Malin Duvstedt


Skriv ut artikel


Nytt på Kurera

Magsyrahämmande läkemedel ökar risken för allergier

Forskning

Magsyrahämmande läkemedel är bland de vanligaste läkemedlen och säljs receptfritt i Sverige. Nu visar en ny studie att användningen av främst PPI ökar risken för att drabbas av olika allergier. Forskarna varnar nu för att ta dessa läkemedel i onödan och manar istället att komma till rätta med bakomliggande orsaker till magbesvären.

”Sockermonstret satt på min axel och väste in i mitt öra”

Krönikan

”Jag unnar mig att vara utan socker". "Jag unnar mig hälsa". Louise Hafdell har kommit långt under sina snart fem sockerfria år. Från att nästan ha varit styrd av sitt sockersug och ha sett godis som tröst i svåra situationer och det hon firade med när något gått bra är hon numera helt sockerfri. Räddningen när siffrorna på vågen stod som högst var – riktig mat.

 

 

Kurkumin bidrar till att minska smärta efter operation

Forskning

Gurkmeja anses ha många hälsofördelar och golden latte och gurkmejashots har på senare år seglat högt upp på listan av populära superfoods. Nu kommer dessutom glädjande nyheter från forskarsamhället – det verksamma ämnet i gurkmeja har visat sig avsevärt minska smärtan i samband med kirurgi.

Hjärtläkaren om det paradoxala med hälsosam kost

Kost

Det pågår en rörelse för att vi ska äta mer växtbaserat både för miljön och vår hälsas skull men den amerikanske hjärtläkaren Steven Gundry höjer ett varnande finger. Alla grönsaker är nämligen inte lika nyttiga, vissa kan till och med vara skadliga för vår hälsa skriver han i sin bok ”Växtparadoxen”.

 

Bakterier i äpplen bidrar till en sund tarmmiljö

Forskning

Effekten av ett äpple om dagen för att hålla läkaren borta kan till stor del anses bero på de gynnsamma bakterier som koloniserar äpplet och därefter tarmen, enligt forskare. Forskningen styrker även att det går att känna skillnad på smaken mellan ekologisk frukt och konventionella äpplen.

Doktor Gillbros 10 budord för frisk och spänstig hud

Hud

I boken "Hudbibeln" summerar Johanna Gillbro, doktor inom experimentell och klinisk dermatologi sin omfattande kunskap inom hud och hudvård. I boken "Hudbibeln" delar hon med sig av sin kunskap och ger tips om hur man bäst tar hand om huden både utifrån och inifrån för i lokhet med många andra vet Johanna att skönhet även kommer inifrån.

 

Två klassiska pastarätter på vegovis

Recept

Tvekar du att lägga om till vegansk eller vegetarisk kost av rädsla för att inte längre kunna njuta av dina favoriträtter som spagetti bolognese eller lasagne? Lugn, det råder läkaren Veronica Hedberg och kokboksförfattaren och journalisten Susanne Hovenäs bot på. I nya boken "Smart mat för en frisk kropp och hjärna" finns flera goda recept att botanisera bland och Kurera kan bjuda på två smakprov. 

Växtbaserad mat – smart för kropp och hjärna

Kost

I år minskade köttkonsumtionen i Sverige för andra året i rad och ligger nu på samma nivå som den var 2007. Vi har fortfarande en bit kvar innan vi befinner oss på den nivå vi var innan Svreige gick med i EU och priset på kött sjönk men utvecklingen tycks gå stadigt nedåt. I takt med det ökar intresset för vegansk eller växtbaserad mat och i dagarna släpptes en ny bok med helt växtbaserade recept.

Tävla och vinn albumet “Svart katt”

Tävling

Sångerskan Cecilia Thorngrens album "Svart katt" fick ett varmt mottagande när det kom ut. Nu har du chansen att vinna ett signerat exemplar med låtar ur den svenska visskatten samt nyskrivet material av Staffan Hellstrand och Peter Le Marc.

Annelis kolesterolvärden sjönk med lagrad vitlök

Hälsa

Redan för 15 år sedan fick Anneli Bygg, 65 år, reda på att hon hade lite för höga kolesterolvärden. Hon ordinerades statiner av sin läkare, men biverkningarna blev kraftiga så Anneli ville inte fortsätta med medicinen. Med hjälp av lagrad vitlök har hennes kolesterolvärden blivit betydligt bättre.

 

Micke Gunnarsson: “Jag är inte min kropp”

Krönikan

Handen på hjärtat hur skulle det se ut om du skötte en hund som du sköter om dig själv? Kan insikten att vi inte är våra kroppar göra att vi tar bättre hand om dem? Jo, det menar Micke Gunnarsson, föreläsare och workshopledare, som tack vare det tankesättet tar bättre hand om sig än någonsin tidigare.