Kvinna som blickar ut genom fönstret

Experiment visar: En dag ledigt från jobbet ökar produktiviteten

En dag ledigt i veckan.
Det är receptet för gladare medarbetare som jobbar produktivare och till viss del belastar miljön mindre, visar ett nytt experiment.

Hinna med livspusslet, räcka till på jobbet eller i hemmet, och ladda batterierna.
Många har dömt ut 40-timmars arbetsveckan och flera arbetsgivare laborerar nu med metoder för att få effektiva – men inte sönderstressade medarbetare.

LÄS OCKSÅ: Ny rapport: Kvinnor drabbas hårdare av åldersdiskriminering än män

Fredagar ledigt
På it-företaget Microsofts Japan-kontor testade man i somras att ge sina medarbetare fredagar ledigt utan löneavdrag, något som visade sig vara en bra idé.
Medarbetarna blev både gladare, tog 25 procent mindre ledigt, mötena blev mer effektiva, och produktiviteten gick upp med 40 procent.

Projektet, som internt kallades Work-Life Choice Challenge Summer 2019, är ett led i företagets arbete för att öka medarbetarnas känsla av balans mellan arbets- och privatliv.
– Jobba kortare tid, var utvilad och lär dig mycket. Jag vill att medarbetarna ska tänka på och uppleva hur de kan nå samma resultat på 20 procent kortare tid, säger vd:n Takuya Hirano på Microsofts hemsida, enligt The Guardian.

 

LÄS OCKSÅ: Emma Holmgren: ”Våga anställa någon som bryter ihop en liten stund ibland!”

Nöjdare medarbetare
Experimentet visade sig också innebära en del positiva effekter på miljön, som att elen gick ner med 23 procent under försökstiden och att 59 procent färre papper skrevs ut.
Även de anställda själva var nöjda med de kortare arbetsveckorna. Hela 92 procent för att vara exakt.
Projektet var ett pilotprojekt och nu planerar företaget att genomföra liknande tester i framtiden.

Experimentet är långt ifrån det enda som gjorts när det kommer till kortare arbetsveckor.

Bland annat genomfördes ett liknande försök under två månader i Nya Zeeland ifjol. Där vittnade medarbetarna om bättre balans mellan jobb och fritid, bättre fokus på arbetsuppgifterna och att deras stressnivåer gick ner.

Av redaktionen

Källor: The Guardian  Chef

 


Skriv ut artikel


Nytt på Kurera

flaskor och glas med fläder

Flädersaft utan citronsyra

Hälsa

Nu blommar flädern för fullt och det är dags att göra bär, saft, smoothies eller te. Fläderblommorna har traditionellt använts för dess hälsofrämjande egenskaper, bland annat vid förkylning. Men hoppa över citronsyran om du vill vara nyttig. Den utvinns ur svartmögel.

rått kött

Fall av böldpest upptäckt i Kina

Övrigt

Just när bekymrade kinesiska forskare varnat för en annan potentiell pandemi orsakad av ett influensavirus hos grisar har en rapport om fall av böldpest kommit från inre Mongoliet. Böldpest är en bakterieinfektion som sprids från råttor och via loppor i form av bett, men också om man äter gnagare.

kvinna sprayar sina ben med myggmedel

Så gör du ditt egna giftfria myggmedel

Naturlig hälsa

Sommaren och värmen är här och bor man i Sverige innebär det också myggtider. Älskar du mygg och att bli myggbiten? Sluta då läs. Ogillar du däremot myggbett och även kemikalier – ja, då följer här några effektiva och naturliga sätt att slippa de irriterande små rackarna.

 

familj som äter

Diamantis Koukouvinos: Så kan du få ordning på din IBS

Hälsa

IBS beskrivs ofta i Sverige som ett funktionellt tarmbesvär som kan yttra sig olika från person till person. Symtomen är framförallt uppblåst mage efter en måltid, smärta och obehag, gaser, diarré eller förstoppning eller en kombination av de båda.– Det är inte svårt att få ordning på IBS om man vet hur man ska behandla, säger Diamantis Koukouvinos som är naprapat och naturläkare inom kinesisk medicin.

Män tränar löpning mer än kvinnor

Hälsa

 I Sverige tycker vi om att träna – drygt 70 procent tränar flera gånger i veckan. Men träningsformer  och skälen till att vi tränar skiljer sig åt mellan män och kvinnor. För män är det mest löpning och styrketräning som gäller, medan kvinnor gärna yogar.

 

Varför är det så lätt att bli sjuk när semestern kommer?

Hälsa

Äntligen semester, tänker du och har en lista av roliga saker att göra. Men så blir du trött och hängig de första dagarna på ledigheten. Kroppen vill bara vila och sedan kommer förkylningen som ett brev på posten. Det är inte ovanligt att bli sjuk när du är ledigt. Kurera frågade stresscoachen Karin Isberg varför det är så och vad man kan göra för att undvika att bli sjuk på sin semester?

Behandla svårläkta sår med manukahonung 

Hälsa

Den speciella manukahonungen som kommer från Nya Zeeland har både antibakteriella och antiinflammatoriska egenskaper. Den lämpar sig inte bara för invärtes bruk utan fungerar utmärkt som behandling vid svårläkta sår. Framförallt kan den vara en hjälp för anhöriga som vill hjälpa äldre personer med besvärliga bensår.

 

Vad händer när vi inte får kramas?

Forskning

Kerstin Uvnäs Moberg, professor i fysiologi, var först i världen att prata om hur och varför må-bra hormonet oxytocin påverkar vårt välbefinnande. Men nu när vi inte har kunnat kramas på ett tag, och även måste vara försiktiga en stund till – vad händer då med vårt välbefinnande? – Det är förödande för vår hälsa att vara isolerade. Oxytocin frisätts inte bara vid beröring utan även vid möten, det blir inte på samma sätt när vi pratar i telefon, säger Kerstin.

Nu slipper Jacob smärtan i magen

Hälsa

Jacob Löthman var elva år när han fick diagnosen Aspergers syndrom och ADHD. Medicinerna gav biverkningar – och ända sedan tonåren har han levt med magsmärta, gaser och svullnad. För knappt två år sedan hittade han kapslarna med mjölksyrabakterier och effekten kom omedelbart. Idag är i princip alla hans problem borta.

 

Jadå, klart du ska testa gado gado!

Recept

Gado gado är en klassisk indonesisk sallad med tempeh. Namnet betyder potpurri på indonesiska, vilket beror på att man ofta använder olika grönsaker beroende på säsong. Gör gärna det du också! En krämig jordnötssås är kronan på  verket.

Sofia har hittat sin hudvård

Hälsa

Sofia Marklund har haft problem med sin hud i många år och aldrig hittat en hudvårdsrutin som funkar – förrän nu. Efter bara några veckor med en svensk serie av veganska produkter både ser och känner hon skillnad.

 

Camilla kan springa med hundarna igen

Hälsa

När Camilla Hallgren såg hur hennes hundar blev piggare och rörligare i lederna av ett tillskott med musselextrakt så bestämde hon sig för att prova själv. Artrosen i ett knä som hindrat henne att leva ett aktivt liv är nu helt borta. Nu springer hon milen utan problem igen.

Går det att träna bort gäddhänget?

Hälsa

Kroppen förändras efter en graviditet, en viktnedgång och samband med klimakteriet. Utebliven fysisk aktivitet och sämre kosthållning sätter också spår på kroppen. En sak som kan uppstå är överskottshud – och något kvinnor ofta pratar om är gäddhänget, som plötsligt blivit påtagligt. Men går det att få bort gäddhänget? Vi frågade vår träningsexpert Monika Björn, som har flera goda råd att ge.