grönsaker

Expert: “Det är lönsamt att odla ekologiskt”

En anledning till att omställningen till ekologisk odling ökar är att det faktiskt är lönsammare att odla ekologiskt än konventionellt. Något som beror på den ökande efterfrågan rapporterar Dagens Industri.

”Det är lönsamt att odla ekologiskt”, säger Johan Ascard som är samordnare och rådgivare på Jordbruksverket som menar att ekonomiska kalkyler tydligt visar på högre lönsamhet för både ekologisk odling och mjölkproduktion jämfört med konventionella gårdar.

Stadig ökning av ekojordbruk
Enligt en färsk rapport från Jordbruksverket var uppemot 600.000 hektar av all jordbruksmark ekologiskt odlad förra året, en ökning med ungefär 5 procent, jämfört med året innan.

 

LÄS OCKSÅ: Schweiz folkomröstar om kemiska bekämpningsmedel

Tryggare att ställa om
Totalt har andelen ekologisk produktion i Sverige ökat med 32 procent de senaste åtta åren. Något som enligt Johan Ascard till viss del beror  på att odlingstekniken har utvecklats på ett sätt som gör att lantbrukare inte längre behöver vara oroliga för att klara omställningen. Johan Ascard menar också att stora gårdar även ställer om av affärsmässiga skäl.

LÄS OCKSÅ: Nationellt program för minskat matsvinn

Lätt att nå regeringsmål
En orsak till det är en stor efterfrågan på ekoprodukter, skriver tidningen Dagens Industri. Johan Ascard säger till tidningen att om utvecklingen fortsätter kommer det inte vara några problem att uppnå regeringens mål att 30 procent av all svensk odlingsmark ska vara ekologisk 2030.

Av redaktionen

Källa: Dagens industri

Vill du läsa fler liknande artiklar?
Gilla Kurera på Facebook och signa upp dig för Kureras nyhetsbrev så missar du inget!


Skriv ut artikel


Nytt på Kurera

Kureras skönhetspanel testar: Handkrämer

Hud

Torr inomhusluft och kyligare luft ute gör snabbt våra utsatta händer torra och fnasiga. Skönt då att hålla händerna mjuka med en välgörande kräm. Kurera satte ett gäng handkrämstuber i händerna på testpanelen och lät den prova sig fram bland fem naturliga alternativ. Läs om panelens utlåtande och favorit!

Vanligt med muskelsmärta vid skrivbordsarbete

Värk

Besvär på grund av arbete vid bildskärm i form av spända axlar och smärta i armar och nacke kryper nedåt i åldrarna i takt med att datoranvändande startar allt tidigare. Bland vuxna är kvinnor överrepresenterade och så många som var tredje kvinna i vuxen ålder uppger enligt en ny underökning att de har besvär.

Slipper förkylningar med bättre immunförsvar

Hälsa

Efter många år med kliande utslag fick Britt-Marie äntligen en medicin som hjälpte mot hennes psoriasis – sprutor som funkade som trolleri! Fast medaljen hade en baksida. Sprutorna försvagade hennes immunförsvar så att Britt-Marie drog på sig den ena förkylningen efter den andra. Lösningen heter probiotika och stöttar den viktiga bakteriefloran i magen. Med det kan Britt-Marie träna simning och tävla som hon vill, för nu håller hon sig frisk.

eva sanner

Eva Sanner om naturens läkande kraft

Intervju

Alla har väl hört att det är hälsosamt att vistas i naturen. Men även om vi ”vet” att det är bra och kan känna att vi mår bättre är det först på senare år som vi tack vare vetenskapen börjat förstå varför.

kind

Näring för huden – utsidan speglar insidan

Skönhet

Idag finns stor kunskap om hur vi kan ta hand om vår hud på bästa sätt. Utsidan speglar insidan, och faktorer så som livsstil, kost och genetiska förutsättningar påverkar hudens funktion och utseende. Här berättar Nina Jonasson hudterapeut och diplomerad näringsterapeut om hur du skapar bäst förutsättningar för frisk och ungdomlig hud.

saffranssoppa med tofu

Saffransoppa med tofu

Recept

En vegansk tappning av en klassisk fisksoppa passar perfekt när höstkylan kryper sig på för den som heller vill ha fisk är det bara att byta ut tofun mot valfri vit firre.

Immunförsvaret – ett underverk att vårda

Förkylning

Vi kommer dagligen i kontakt med tusentals virus och bakterier. Bara genom ett tryck på din mobilskärm så har du kommit i kontakt med cirka 6000 bakterier. Vi har dessutom miljoner bakterier och virus i vår egen mikroflora. Med tanke på det är det ett under att vi inte blir sjuka oftare. Underverket kallas immunförsvar.

Kureras skönhetspanel testar: Duschkrämer

Hud

Idag är det premiär för Kureras skönhetspanel, först ut är duschkrämer. Oavsett när och hur du duschar är sällskapet i duschen viktigt. Ja, duschkrämen, alltså. Eller gelen. Kurera har låtit skönhetstestpanelen prova sig fram bland fem naturliga alternativ och hittat en löddrande och smart favorit.

äng

Cancer- och allergifonden hjälper från två håll

Forskning

Cancer- och Allergifonden bildades för lite drygt trettio år sedan och delar ut anslag till forskning som syftar till att öka kunskapen om dessa sjukdomar, vad som orsakar och vad som förhoppningsvis kan bota. Utöver det kan även sjukdomsdrabbade privatpersoner söka ekonomiskt stöd hos fonden.