POrträtt Veronica Jäderlund

Veronica Jäderlund arbetar som PT och kostrådgivare.

Experten: ”De hetaste trenderna inom träning och hälsa”

PT, kostrådgivare och hälsocoach som har stenkoll på trender inom hälsa och träning – det är Veronica Jäderlund som driver bloggen Skön Puls. Vi tog oss ett snack med Veronica om de hetaste träningstrenderna just nu, om att allt fler tränar för glädjens skull och om varför intresset för hälsa ökar.

1. Vad ser du för trender inom träning?
Jag ser att träningen blir allt mer folklig och därför väldigt varierad. De sex hetaste träningstrenderna jag ser är:

HIIT – High Intensity Intervall Training. Trenden har pågått ett tag men håller i sig. Att försöka optimera tiden vi lägger på vår träning är definitivt kopplat till vår stressade livsstil och upptagna vardag.

 

Yoga – På gym, i yogastudion, online. Intresset och utbudet av yoga ökar och även småstäder söker nu upp sin lokala yogalärare. I vintras trendade #snowga på Instagram och vi börjar leta oss ut även med yogan. Det blir även vanligare att vi väljer yoga på resan och det har dykt upp minst tre svenska yoga onlinetjänster bara det senaste året, bland annat Yogobe och Yoga för alla.

Löpning i grupp – Nyutbildade löpcoacher tar över stadsgatorna i veckorna och löpgrupper poppar upp i varje kvarter. Nike har sin löpgrupp, The B.A.B.Y. Network har sina runnersteam i flera städer i Sverige där initiativtagare erbjuder gratis träning. Nu har det även startats Runacademy – löpcoachning på nätet för att hjälpa oss springa rätt.

För glädjens skull – utan krav. Detta är en trend jag gillar. Allt fler företag väljer att lyfta det roliga med träning. Exempelvis Suunto Pulsklockor som vill utbilda sina användare i hur de kan använda sin pulsklocka för att lägga upp ett kul pass och sedan optimera sin återhämtning. Det finns även grupper på Facebook där du kan hitta träningsparter eller grupper. Även årets tema på årets Allt för Hälsa-mässan är balans det är solklart att vi tränar för att vi vet att det är bra men vill ha kul på vägen!

Äventyr – utforska dina mentala och fysiska gränser. Dra nytta av vår nära natur och klättra, vandra, paddla, campa, åk skidor. Fokusen är inte direkt på träningen men vi rör oss ändå och stärker våra kroppar.

Resa – Om du älskar att cykla, vill få bättre löpteknik eller ha en stor variation. Trenden med träningsresor växer och börjar även smalna av för att ge dig vad du vill ha.

2. Vad ser du för trender inom hälsa?
Hälsa som helhet skulle jag säga riktar in sig allt mer på hållbarhet och individanpassat. En annan trend jag ser är allt fler investerar i livs- och hälsocoacher för att se till helheten av sin hälsa och få hjälp med hur de ska få ihop de olika delarna av livet.

3. Intresset för hälsa verkar öka, är det så och vad tror du att det beror på?
Så är det definitivt, och jag tror att det är flera faktorer som bidrar till det.
Dels tror jag att det ökade intresset skickar starka signaler till företagen som hakar på trenden och därför riktar in sina strategier på det. Jag tror också att det är en naturlig motreaktion till den attityd vi sett fram till nu. Då har det varit fokus på billig mat, att svälta sig själv och fokusera på att köpa saker. Därför kommer nu ett intresse för mat, stärka sig själv och aktivera sig själv och uppleva livet.

4. Vad är god hälsa för dig?
God hälsa för mig är när jag är i fas med mig själv. Det låter helflummigt men då spelar det ingen roll om jag inte hinner träna på en vecka, har mycket att göra på jobbet eller är på resande fot och inte kan hålla mina rutiner. När jag har en bra kommunikation med min magkänsla och känner kärlek till vad jag gör i stunden, oavsett vad det är, mår jag som bäst.

5. Vilka trender tror du att vi kommer se framöver inom mattrender?
Det är mycket matprat om ekologiskt, biodynamiskt och organiskt. Vi vill lära känna vår producent och tänker mycket på djurens rättigheter och även arbetarnas rättigheter. Vi efterfrågar bättre näring och vill aktivt stödja våra grannbönder. Vi lyfter även fram vikten av att göra bra val istället för att välja bort. Vi fokuserar mer på vad vi vill äta istället för på vad vi ”inte ska äta”. På det viset kommer det som du inte vill äta naturligt att falla bort. Uttrycket är ”det du har hemma är det du äter” och det stämmer. Ha hemma vad du vill äta, så underlättar det att göra ett bättre val.

Nu blir det mer fokus på smak. Exempelvis tesmak i förrätter, efterrätter och drinkar. Även orientaliskt kommer mer, det vill säga mer smak i våra vanliga rätter. Vi vill lägga mer krut på själva upplevelsen av maten.

”Hello Green” av Josefine Jäger och Lisen och Runes ”Det vilda köket” är två böcker som släppts inom loppet av en månad av varandra och båda har sålt slut nästan direkt. Vi börjar gå ifrån att äta kött varje dag och vi inser att det finns fullgoda vegetariska alternativ. Både som smakbärare men även som alternativt protein.

Av Emma V Larsson


Skriv ut artikel


Nytt på Kurera

chokladask palmoljeodling

Palmolja – en miljöbov i julmyset

Eko/miljö

Palmoljan som smugit sig in i en mängd produkter är en av livsmedelsindustrins största miljöbovar. Inte nog med det – den finns i ljus också. Men det är lätt att minska sin konsumtion av palmolja menar Naturskyddsföreningen som uppmanar oss att fira julen utan.

Mathilda Zakrisson med katt

Magkatarren försvann med kisel

Mage

På högstadiet fick Mathilda Zakrisson, 25 år, magkatarr. Problemen blev så besvärliga att Mathilda tills slut inte vågade gå ut efter att hon ätit. Men för ett år sedan hittade hon ett preparat med kisel och det förändrade Mathildas liv. Magen började fungera normalt redan efter några dagar.

tecken pa stress

13 vanliga symptom på långvarig stress

Mental hälsa

Har du varit stressad länge? Ligger du på gränsen till utmattning? Här listar stressexperten Karin Isberg de vanligaste symtomen på långvarig stress. Om du känner igen flera av dem är det sannolikt ett tecken på att stressen i ditt liv är för hög och har pågått för länge.

brod

Vad är det för fel på gluten?

Krönikan

Varför är det så många som mår dåligt av gluten? Varför pratas det så mycket om det – är det en hype eller inte? Här reder näringsterapeuten Ellinor Ladenberg ut begreppen och svarar på några viktiga frågor om gluten.

Mage-tarm-tema: matsmältningen

Magspecial: Matsmältningen – så funkar den

Mage

Mat som inte bryts ner kan jäsa i tarmen och ställa till med oreda. När tarminnehållet jäser bildas det bland annat gaser som kan göra magen uppblåst och smärtande. Vår matsmältning består av ett stort antal olika funktioner som ska samverka för att på bästa sätt förvandla maten till näring. Matsmältningen påbörjas redan i munnen och sedan hanteras maten hela vägen till ändtarmen där restprodukterna lämnar kroppen.

kanel

Kanel hjälper kroppen att bränna fett

Hälsa

Nya studier från ett amerikanskt universitet har visat att en av julens mest älskade kryddor han hjälpa till vid övervikt. Forskare har tidigare visat att ett ämne i kanel tycktes skydda möss mot övervikt och högt blodsocker men visste inte då vad som gjorde att kanel hade den effekten.

julskinka

Julens överlevnadsguide för intoleranta

Kost

Under julhelgen ligger stort fokus på mat och den gemensamma måltiden. För den som har födoämnesintoleranser och allergier eller har valt att leva som vegetarian eller vegan kan det vara lite knixigt, särskilt när man blir bortbjuden.

vinnare_detox

Årets detoxprodukt 2017 – rening på naturlig väg

Hälsa

Pure Cleanse röstades fram till vinnaren av Årets detoxprodukt 2017 bland sammanlagt 35 549 inkomna röster, i Swedish health awards. Pure cleanse är en produkt som hjälper kroppens utrensningsorgan på ett skonsamt sätt. Swedish health awards uppmärksammar personer, företag och produkter som främjar hälsa och välmående. 

patrik Wincent julklappar och en dator

Experten: ”Låt inte julen bli en skuldfälla”

Krönikan

Julen närmar sig och med den en fantastisk tid där familj och vänner samlas. Det är en tid på året där vi oftast spenderar mer pengar än vanligt. Det är trevligt att köpa gåvor till sina nära och kära – även om det ibland kan innebära att vi lägger för mycket pengar. Många kommer därför sitta med stora skulder i januari. För de flesta innebär det bara en tillfälligt dipp i ekonomin men för andra kan det vara ett tecken på shoppingmissbruk där ekonomin riskerar försätta försämras, skriver Patrik Wincent terapeut och författare som delar med sig av några tips för att undvika alltför stora hål i fickorna.

Lena

Hon fick lusten tillbaka med mannens potensmedel

Sex- och relationer

Lena och hennes man möttes mitt i livet. De hade vuxna barn och mycket tid för varandra. Sexlivet var fantastiskt ändå tills den dag Lena kom in i klimakteriet. – Jag var arg och ovillig i nästan ett år. Då provade jag att ta samma kosttillskott som min man tog när han hade problem med potensen, och då kom lusten till sex tillbaka, säger Lena.

man läser på sin telefon

Undvik gamnacke med dessa enkla övningar

Naturlig hälsa

Börjar din nackrot sticka ut av att du sitter och tittar in i en dataskärm hela dagarna och ner i din smartphone resten av dagen – då har du troligen en gamnacke på väg. Besvär i nacke och axlar plus huvudvärk blir allt vanligare som en följd av all tid vi spenderar med huvudet framåttippat. Här följer kiropraktor Martin Franssons enkla tips på hur du motverkar gamnacke.

nio_anledningar_pyknogenol

9 anledningar att äta pyknogenol

Antioxidanter och fria radikaler

Pyknogenol hjälper vid flera olika problem och åkommor. Man kan tycka att det nästan är för bra för att vara sant, men anledningen till att pyknogenol hjälper på så vitt skilda områden är för att det är den mest kraftfulla naturliga antioxidant man idag känner till. Pyknogenol är ett tallbarkextrakt från fransk strandtall som är känt för sin antiinflammatoriska effekt.

rep som brister karin isberg

Stressexperten: ”Om stressen inte går över”

Mental hälsa

Under hösten har du kunnat följa Kureras artikelserie om stress med stressexperten Karin Isberg. Stress är inte farligt när den fungerar som det är tänkt, det vill säga som en tillfällig reaktion som rustar dig för att möta en fara. Problemet uppstår är när stressen blir ett konstant tillstånd.

vad_ar_en_adaptogen

Så upptäcktes ”antistress-vitaminerna”

Naturlig hälsa

Adaptogener är en relativt nyupptäckt kategori av naturligt förekommande substanser. Under 1960-talet startade det hittills största forskningsprojektet inom läkemedelsörter i öst. Målet var att hitta de växter som kunde öka prestationsförmågan hos soldater och arbetare.

Buddha_bowl

Buddha bowl med syrlig lök och vegansk chiliaioli

Recept

Vi ser dem överallt på sociala medier, Buddha bowl, poké bowl med flera. Skålarna med härligt färgglad inbjudande mat. En Buddha bowl är egentligen näringsrik mat som stärker din kropp och serveras till bredden i stora skålar. Innehållet kan varieras helt utifrån dina preferenser. Det här en variant som passar bra inför höstens kyliga kvällar. Den syrliga löken och aiolin kan förberedas och förvaras flera dagar i kylskåp.

Årets hälsoboost

Älskad liljeväxt blev Årets hälsoboost

Hälsa

Swedish health awards uppmärksammar personer, företag och produkter som främjar hälsa och välmående. I Swedish health awards röstades Årets hälsoboost fram bland sammanlagt 35 549 röster. Vinnaren Forever aloe vera gel är ett naturligt kosttillskott som utvinns ur innergelén på en liljeväxt. Aloe vera-växten har traditionellt använts som medicinalväxt av människan i tusentals år. 

Blue eye

Så får du bättre syn – 6 tips!

Naturlig hälsa

Efter 65 års ålder ökar risken att drabbas av försämringar på synen markant. Vanliga problem är till exempel makulativ degeneration som är förändringar i gula fläcken, och grå starr. Men det finns sätt att förebygga och även minska symtom som uppkommit. Blåbär, ringblommor och salvia hjälper dig i kampen. Bli expert och vässa synen med vår guide för ögonen.

kvinna äter vid datorn

Din arbetsplats – en bakteriehärd

Förkylning

Ett skrivbord rymmer mer än 400 gånger så mycket bakterier som en genomsnittlig toalett, därför är det viktigt att tänka på hygienen och hålla rent. Men det är inte bara ditt skrivbord som utgör en hälsorisk – hela arbetsplatsen kan vara full av dolda bakteriehärdar.

Sofia

Nu sover Sofia som på moln

Värk

Sofia Hansson, 36 år, har vant sig att leva med smärta. Hon har haft ont i kroppen så länge hon kan minnas. För bara några år sedan fick smärtan också ett namn. Men det kanske allra viktigaste, Sofia fann smärtlindring där hon minst anade. Sedan tre år tillbaka sover Sofia på magneter. Då försvinner smärtan under natten vilket gör att hon får en bra nattsömn och att hon vaknar utvilad.

två flickor kramas

Varför är det viktigt att visa tacksamhet?

Mental hälsa

Tacksamhet gör oss lyckligare. Det kan låta som någon sorts new age mubo jumbo men faktum är att forskning visar att vi blir lyckligare såväl i våra relationer som i livet i övrigt om vi påminner oss själva om att vara tacksamma för det vi har att glädjas åt i livet.

julgodis

Fyra fina recept till första advent

Hälsa

Första advent är det officiella startskottet för jul. Här ifrån och framåt är det fritt fram med glögg, pynt och allsköns julgodis med anledning av det vill vi på Kurera dela med oss av några av våra nyttiga varianter på säsongens godsaker.

Gunilla Andersson

Nypon minskade stelheten

Naturlig hälsa

För snart 20 år sedan började Gunilla Andersson bli stel i ena knäleden. En dag kom hon inte upp ur en låg stol och fick åka akut in till sjukhuset på grund av smärtan. Först trodde läkarna att hon led av benskörhet men sedan förstod man att hon fått artros. Gunilla valde att ta kosttillskott före konventionell medicin mot sin försämrade rörlighet. De senaste tio åren har hon tagit ett nyponpulver som gör henne rörligare i knäleden.

malena_sexualitet_lust

Sex och sånt med Malena Ivarsson

Sex- och relationer

I över 38 år har Malena Ivarsson gett råd om sex och relationer. Hon har följt män och kvinnors sexualitet både historiskt och i det personliga samtalet. I vårt moderna samhälle är det viktigt lyfta på tabun när det gäller sex, som när kvinnan har mer lust än mannen  – det finns en lösning på det problemet också menar Malena.

agneta_10_favoriter

Agneta Sjödins 10 hälsofavoriter

Hälsa

Agneta Sjödin är en kvinna med många järn i elden. Som programledare på TV har hon arbetat i nästan 27 år. Men hon är också författare och släppte sin åttonde bok i  år. De senaste åren har hon ägnat mycket tid åt sin inre resa. Idag känner hon sig starkare än någonsin och njuter av livet till fullo. Läs hennes tio bästa hälsotips.