POrträtt Veronica Jäderlund

Veronica Jäderlund arbetar som PT och kostrådgivare.

Experten: “De hetaste trenderna inom träning och hälsa”

PT, kostrådgivare och hälsocoach som har stenkoll på trender inom hälsa och träning – det är Veronica Jäderlund som driver bloggen Skön Puls. Vi tog oss ett snack med Veronica om de hetaste träningstrenderna just nu, om att allt fler tränar för glädjens skull och om varför intresset för hälsa ökar.

1. Vad ser du för trender inom träning?
Jag ser att träningen blir allt mer folklig och därför väldigt varierad. De sex hetaste träningstrenderna jag ser är:

HIIT – High Intensity Intervall Training. Trenden har pågått ett tag men håller i sig. Att försöka optimera tiden vi lägger på vår träning är definitivt kopplat till vår stressade livsstil och upptagna vardag.

 

Yoga – På gym, i yogastudion, online. Intresset och utbudet av yoga ökar och även småstäder söker nu upp sin lokala yogalärare. I vintras trendade #snowga på Instagram och vi börjar leta oss ut även med yogan. Det blir även vanligare att vi väljer yoga på resan och det har dykt upp minst tre svenska yoga onlinetjänster bara det senaste året, bland annat Yogobe och Yoga för alla.

Löpning i grupp – Nyutbildade löpcoacher tar över stadsgatorna i veckorna och löpgrupper poppar upp i varje kvarter. Nike har sin löpgrupp, The B.A.B.Y. Network har sina runnersteam i flera städer i Sverige där initiativtagare erbjuder gratis träning. Nu har det även startats Runacademy – löpcoachning på nätet för att hjälpa oss springa rätt.

För glädjens skull – utan krav. Detta är en trend jag gillar. Allt fler företag väljer att lyfta det roliga med träning. Exempelvis Suunto Pulsklockor som vill utbilda sina användare i hur de kan använda sin pulsklocka för att lägga upp ett kul pass och sedan optimera sin återhämtning. Det finns även grupper på Facebook där du kan hitta träningsparter eller grupper. Även årets tema på årets Allt för Hälsa-mässan är balans det är solklart att vi tränar för att vi vet att det är bra men vill ha kul på vägen!

Äventyr – utforska dina mentala och fysiska gränser. Dra nytta av vår nära natur och klättra, vandra, paddla, campa, åk skidor. Fokusen är inte direkt på träningen men vi rör oss ändå och stärker våra kroppar.

 

Resa – Om du älskar att cykla, vill få bättre löpteknik eller ha en stor variation. Trenden med träningsresor växer och börjar även smalna av för att ge dig vad du vill ha.

2. Vad ser du för trender inom hälsa?
Hälsa som helhet skulle jag säga riktar in sig allt mer på hållbarhet och individanpassat. En annan trend jag ser är allt fler investerar i livs- och hälsocoacher för att se till helheten av sin hälsa och få hjälp med hur de ska få ihop de olika delarna av livet.

3. Intresset för hälsa verkar öka, är det så och vad tror du att det beror på?
Så är det definitivt, och jag tror att det är flera faktorer som bidrar till det.
Dels tror jag att det ökade intresset skickar starka signaler till företagen som hakar på trenden och därför riktar in sina strategier på det. Jag tror också att det är en naturlig motreaktion till den attityd vi sett fram till nu. Då har det varit fokus på billig mat, att svälta sig själv och fokusera på att köpa saker. Därför kommer nu ett intresse för mat, stärka sig själv och aktivera sig själv och uppleva livet.

4. Vad är god hälsa för dig?
God hälsa för mig är när jag är i fas med mig själv. Det låter helflummigt men då spelar det ingen roll om jag inte hinner träna på en vecka, har mycket att göra på jobbet eller är på resande fot och inte kan hålla mina rutiner. När jag har en bra kommunikation med min magkänsla och känner kärlek till vad jag gör i stunden, oavsett vad det är, mår jag som bäst.

 

5. Vilka trender tror du att vi kommer se framöver inom mattrender?
Det är mycket matprat om ekologiskt, biodynamiskt och organiskt. Vi vill lära känna vår producent och tänker mycket på djurens rättigheter och även arbetarnas rättigheter. Vi efterfrågar bättre näring och vill aktivt stödja våra grannbönder. Vi lyfter även fram vikten av att göra bra val istället för att välja bort. Vi fokuserar mer på vad vi vill äta istället för på vad vi "inte ska äta". På det viset kommer det som du inte vill äta naturligt att falla bort. Uttrycket är "det du har hemma är det du äter" och det stämmer. Ha hemma vad du vill äta, så underlättar det att göra ett bättre val.

Nu blir det mer fokus på smak. Exempelvis tesmak i förrätter, efterrätter och drinkar. Även orientaliskt kommer mer, det vill säga mer smak i våra vanliga rätter. Vi vill lägga mer krut på själva upplevelsen av maten.

"Hello Green" av Josefine Jäger och Lisen och Runes "Det vilda köket" är två böcker som släppts inom loppet av en månad av varandra och båda har sålt slut nästan direkt. Vi börjar gå ifrån att äta kött varje dag och vi inser att det finns fullgoda vegetariska alternativ. Både som smakbärare men även som alternativt protein.

Av Emma V Larsson


Skriv ut artikel


Nytt på Kurera

Kvinna som sitter i yogaställning

Naturens under lindrar ledbesvär

Forskning

Kådan boswellia och roten gurkmeja har i årtusenden använts inom den ayurvediska medicinen för att lindra ledbesvär. Ny forskning visar att effekten förstärks när de renodlas och används tillsammans så att ett plus ett inte bara blir två – utan tre.

Snart kan vi läsa av psykisk ohälsa i blodet

Mental hälsa

Det kommer ständigt nya siffror på att den psykiska ohälsan bland unga ökar men inte så mycket som visar på varför. Vid Uppsala universitet bedrivs sedan några år en studie som ska öka den kunskapen genom att bland annat studera gener för att göra det möjligt att ställa tidigare diagnoser.

Högt blodtryck – Så funkar det

Hjärt- kärlhälsa

Högt blodtryck är en av våra vanligaste hjärt-kärlsjukdomar, de flesta som drabbas är män. Högt blodtryck kan leda till flera allvarliga sjukdomar och bör därför tas på allvar. Mycket kan göras genom livsstilsförändringar och kostomläggning, hjälper inte det bör man överväga andra behandlingsmetoder.

Skönhetspanelen testar: body scrubs

Hud

Kall och torr luft på ingång betyder att det är dags att vårda huden lite extra. Genom att återfukta – och inte minst skrubba får du både lyster och en len hud. Kureras skönhetspanel har testat några naturliga kroppsskrubbar och hittat en favorit.

 

Glutenintoleranta får oftare selenbrist

Kost

Närmare tre procent av svenskarna har diagnosen celiaki - en autoimmun sjukdom som kräver livslång kostbehandling, och även om man äter rätt kan tarmen ha svårare att ta upp näring. Därför kan glutenintoleranta oftare lida av vitamin- och mineralbrist. Studier visar en tydlig koppling mellan glutenintolerans och bland annat brist på selen.

Peder Gustafsson

“Rödbetan boostar min träning”

Hälsa

Peder Gustafsson har idrottat i hela sitt liv. Numera är skidträningen det han satsar mest på och i årets Vasalopp kom han på 331 plats. Det tackar han åtminstone delvis ett tillskott med rödbetsextrakt för. Med hjälp av det kan han träna hårdare och orka mer.

Ann blev kvitt sina ständiga urinvägsinfektioner

Hälsa

Anns urinvägsinfektioner började för tio år sedan och hon har flera gånger om året behandlats med penicillin. – Jag har haft en enda urininfektion i mitt liv tidigare, men efter klimakteriet har det varit tre, fyra gånger om året. Sedan jag hittade tranbärsextraktet har infektionerna försvunnit helt, säger hon.

 

Växtbaserad kost kan lindra reumatoid artrit

Forskning

En växtbaserad kost kan bidra till att lindra smärtsamma symtom vid reumatid artrit.   Tidigare har man sett förbättringar hos patienter med fibromyalgi, mycket talar nu för att flera autoimmuna sjukdomar kan förebyggas med en kost basesrad på frukt och grönt.

apelsiner och citroner

Därför behöver immunförsvaret C-vitamin

Hälsa

Just nu lider miljontals människor i världen av C-vitaminbrist, en brist som till slut kan leda till olika sjukdomar och i sällsynta fall till döden. Immunologen Sanna Ehdin, forskare, föreläsare och författare, säger att C-vitamin stärker immunförsvaret och ger ökat motstånd mot infektioner, influensa och förkylning

“Nu är magen lugnare och jag är mitt pigga jag igen”

Hälsa

I många år tänkte Annette att magvärken var något hon fick stå ut med och lära sig att acceptera. När hon efter akuta magsmärtor på en semesterresa provade kisel blev magen lugnare och värken kommer nu allt mer sällan. – Jag är positivt överraskad att jag får så bra effekt. Jag behöver inte känna att jag måste gilla läget, säger hon.

 

Magsyran är viktig för mer än matsmältningen

Mage

För många är magsyra något som till varje pris ska kontrolleras, det kopplas till magkatarr och sura uppstötningar som vi tar läkemedel för att dämpa. Men flera problem beror på att vi har för lite snarare än för mycket och magsyran spelar en viktig roll inte bara för matsmältningen utan också för att hålla oss friska i övrigt.

Marie Sjödin

Så fann Marie ork att leva fullt ut!

Hälsa

Kanske var det vårtrötthet, kanske arbetstempot, men Marie Sjödin var trött. När hon stod i gymmet kändes det tungt och hemma tog orken slut innan dagen var över. När hon hittade tabletter med aminosyror så ökade marginalerna och hon orkade mer – på flera plan

Återfukta hår och hud – inifrån och ut

Skönhet

Sommarsolen kan torka ut både håret och huden och så här frampå höstkanten behöver vi ge oss själva det bästa för att återfukta och reparera både inifrån och ut! Här ger Kureras skönhetsexpert Johanna Bjurström tips på några sköna produkter att ladda upp med inför kallare tider.

Tappade fisknät fångar upp stora mängder fisk 

Eko/miljö

Fisknät som tappas ute till havs kallas spökgarn. De sjunker ner till botten och blir en till en dödsfälla för fiskar i många år efteråt. Ett djurplågeri som aldrig tillåtits på land. I FN pågår nu förhandlingar om att ta fram ett globalt havsavtal men även lokalt efterlyser man åtgärder.

Lukas Färenstedt- Widerberg

Så fick Lukas, 16, hjälp med sin adhd

Intervju

Sedan Lukas Färenstedt-Widerberg fick sin adhd-diagnos har han provat olika mediciner för att få bukt med känsloutbrott och koncentrationen, men ingenting har fungerat. Det var inte förrän han provade ett näringstillskott som han kände sig lugnare, mer fokuserad och kunde sova bättre

 

Mellanösternpanna med broccoli

Recept

En rätt som går hem hos många barn är ugnsrostad broccoli. I det här receptet från kokboken "Little Green Kitchen" får broccolin sällskap av kikärter, kanel, granatäppel­kärnor, tahiniyoghurt och en fräsch melonsallad.

Sober October: Ta en vit månad för din egen skull

Kurera debatt

Med hösten flyttar aktiviteter och umgänge inomhus. Mycket är kopplat till alkohol som after work med kollegorna, middagar med vin eller krogkvällen med vännerna. Det är frestande enkelt att slå på alkoholens autopilot som en genväg till att ha trevligt, skriver Johnny Mostacero förbundsordförande IOGT-NTO i denna debattartikel där han uppmanar att haka på traditionen med sober october och ta en vit månad.

tjej med ont i magen

Så blir du vän med din IBS-mage

Kost

Stress och allergier är vanliga anledningar till en ledsen mage, men när problemen inte går över då kan det bero på något annat. Lider du av illamående, ont i magen, gaser och diarré? Då kan du ha IBS, Irritable Bowl Syndrome.

 

“Vad är det som driver denna galenskap?”

Krönikan

Är det verkligen så jädra roligt?  I den här krönikan skriver Jessica Odén Strand, ledarskapskonsult om drivkraft, stress och själens plats i arbetslivet. Hon ställer frågan vad som skulle hända om vi skulle göra ett försök att höra hemma i världen istället för att försöka äga den.