Experten: ”Hälsa börjar i magen!”

Fakta

Namn: David Jonsson
Gör: Näringsfysiolog och hälsoutvecklare. Jobbar på Pauluns Näringscenter med utbildning av kostrådgivare. Föreläser och coachar.
Bor: Stockholm
Tränar: Triathlon. Har tävlingssimmat i många år.
Aktuell med: Boken Magsmart och bloggar på magsmart.se

Bli vän med din mage om du vill få bukt med IBS, inflammationer, övervikt och andra sjukdomstillstånd.
Näringsfysiologen David Jonsson är trött på att vi stirrar oss blinda på enskilda näringsämnen och räknar kalorier.
Hans budskap är att du först och främst ska ta hand om tarmen och bli magsmart.

Var fjärde svensk har någon form av återkommande problem med magen och tarmen.
Från att ha varit det organ som det har talats minst om har tarmen kommit på tapeten. Den senaste forskningen visar att om mage och tarm inte mår bra påverkar det precis hela kroppen. Det är den bakomliggande orsaken till att David Jonsson skrev boken Magsmart. Han är näringsfysiolog och vill att vi ska lära oss om sambandet mellan magen, hjärnan och alla de viktiga bakterierna som finns i kroppen.
– Jag försöker inte på något vis skapa en ny kostreligion eller diet. Men jag vill försöka ändra på sättet som vi pratar om kost och näringslära. Jag vill gå bort från fokus på exakt hur mycket kolhydrater och fett du äter och istället gå på djupet och se maten som en helhet. Om du på allvar vill ta kontroll över din hälsa så är det i magen du måste börja, förklarar David.

► Läs också: 5 saker alla borde veta om magen

 

Tarmbakterierna har ett samband med vikt, hjärthälsa, depression och autism
David var förr ganska ointresserad av tarmarna. Som näringsfysiolog tyckte han att det intressanta uppstod när maten brutits ner till näring och tagits upp i blodet. Men forskningen visar tydligt idag att tarmbiotans sammansättning kan sättas i samband med alltifrån övervikt, diabetes, fettlever och hjärtsjukdom till depressioner, schizofreni och autism.

► Läs också: Ny forskning: Tarmbakteriernas inverkan på ADHD och autism

David Jonsson, hälsoutvecklare och aktuell med boken "Magsmart"

David Jonsson, hälsoutvecklare och aktuell med boken ”Magsmart”

Gynna tarmens ekosystem 
David förklarar att den i särklass vanligaste typen av magproblem är det som med ett samlingsnamn kallas IBS. Det är ett syndrom, det vill säga en samlingsdiagnos för ett antal olika besvär.
– IBS är alltså inte bara en sjukdom och det finns inte bara en lösning. Flera saker kan samverka och det kan kopplas till tarmbiotan, bakterier som bildar gas och det kan även vara psykologiskt betingat. Det handlar oftast inte om att bara undvika ett specifikt livsmedel.
Genom att se till att gynna tarmens ”ekosystem” kan man komma till rätta med mycket.

Bakterierna – våra allierade
Tarmbiota är samlingsnamnet på de bakterier och mikroorganismer som lever i tarmen. Det utgör ett ekosystem som påverkar hur vi mår, hur mätta vi är, om vi är stressade, deprimerade eller lugna. I mag- och tarmkanalen finns 100 biljoner bakterier – och de flesta är faktiskt våra allierade. Om man skulle ta bort en tredjedel av alla bakterier i vår tarm, skulle det få förödande konsekvenser för ekosystemet.
– För en god hälsa är vi beroende av att ekosystemet i tarmen fungerar som det ska, sammanfattar David.

► Läs också: Fredrik Paulún om tarmflorans vikt för magen – och allmänhälsan

Utarmad tarmbiota vanligt vid sjukdom
Tarmbiotan kan påverkas negativt av såväl kost, som andra livsstilsval. Vid olika sjukdomstillstånd är det vanligt att tarmbiotan är utarmad.
– Om en frisk person har 1000 olika arter bakterier, kanske en sjuk person bara har 500. Vill man ha god hälsa är det därför rimligt att man försöker vara magsmart och gynna ekosystemet av goda bakterier i tarmarna.

”Fel tarmbiota kan ge negativa psykologiska effekter”
Ska man komma till rätta med magbesvär gäller det att se hela individen och inte tro att en enda förändring kommer att lösa problematiken.
– För att komma till rätta med IBS eller andra magproblem behöver en del lägga om kosten eller sin livsstil. Andra behöver faktiskt KBT eftersom fel tarmbiota kan ge negativa psykologiska effekter och vice versa. Det är svårt att veta vad som kommer först. Antingen är jag stressad och skapar en dålig miljö i tarmen, eller så blir jag stressad av en sämre miljö i min tarmflora.

► Läs också: Probiotika minskar negativa tankar

Stress påverkar tarmen
Något som verkligen bråkar med tarmbiotan är just stresshormoner. Ett viktigt steg att ta för tarmens skull är alltså att stressa mindre och att ta hand om sig. Ett annat viktigt steg är kosten.
– Maten är ett extremt viktigt verktyg. Det handlar egentligen om att mata de bakterier som du vill ska växa och att svälta de bakterier du inte vill ska dominera i tarmfloran. Socker och annan processad mat är inte de hälsofrämjande bakteriernas favoritföda. Det gynnar istället bakterier som utsöndrar ämnen som ökar risken för hjärtsjukdom, diabetes, fettlever och andra inflammatoriska tillstånd. Samtidigt verkar de kunna förstöra våra mättnadssignaler och göra oss hungriga på mer skräp.

Frossa i fibrer
Och vad är rätt sorts mat? Jo, de goda bakterierna suktar efter livsmedel rika på de sorters fibrer som de kan bryta ner: grönsaker, frukt, bär, rotfrukter, bönor, linser, havregryn, råris och andra oprocessade vegetabilier. Även rätt sorts fett och protein verkar spela roll och det ska komma från hela vegetabilier, fisk och fågel och inte alltför stora mängder rött kött.
– Jag skulle råda en person med magproblem att främst lägga om kosten samt att analysera hur man äter den. Är man stressad äter man lätt för snabbt och på språng. Du ska sitta ned, låta matsmältningen ta den tid den behöver. Om du får kontroll över måltidsituationen, det vill säga vad, hur och när, då kan du få god hjälp av det.

► Läs också: Ny forskning bekräftar: Probiotika och fibertillskott hjälper vid IBS

Många hjälpta av glutenfri kost
En del med IBS anser sig må bättre utan gluten. Majoriteten av Davids IBS-drabbade klienter har blivit hjälpta av en glutenfri kost.
– Det behöver inte vara så att de faktiskt är glutenintoleranta. Studier har visat att glutenkänsliga personer kanske i själva verket är FODMAP-känsliga. När man ger stora grupper av personer som upplever sig som glutenkänsliga FODMAP-fri mat blir de flesta betydligt bättre och blir inte heller sämre om man ger dem rent gluten. Man kanske blir bättre av att undvika gluten, men det är sällan bara den pusselbiten som behövs.

Viktigt med små steg
Alla små steg är bra och att bara byta ut ett livsmedel kan göra skillnad.
– Till exempel om du byter ut sylten mot frysta bär. Allt eller inget fungerar oftast inte, utan det är de små stegen som är viktiga. Man måste jobba med hur livet faktiskt ser ut och inte skapa en fantasibild.

 Läs också: Enzymer – för en fungerande matsmältning och bättre hälsa

Överviktig? Det kan vara dina tarmfloras fel
En annan vanlig effekt av obalans i tarmfloran är övervikt. Många nöjer sig med förklaringen att man äter mer kalorier än vad man gör av med, men den orsaken köper inte David.
– Vikten blir ett problem på grund av flera faktorer, som brist på fysisk aktivitet, fel kostmönster och ätbeteende samt obalanserad livsstruktur. Kaloririk mat är lättillgänglig och lätt att överäta, dessutom kan den göra att kroppen får svårt att känna en naturlig mättnad. Balansen är skadad.

Vikthormonet ghrelin produceras i magen
Ny forskning visar att en viktig pusselbit till övervikten kan finnas i våra magar. Hos friska, normalviktiga personer styrs kaloriintaget av ett samspel mellan hungersignaler och mättnadssignaler. Detta fungerar för de flesta bra. Personer som inte tänker nämnvärt på vad de stoppar i sig är ofta viktstabila år efter år. I magsäcken produceras ett hormon som heter ghrelin. Ghrelin fungerar som en signal att det är dags att börja äta och ger också sug efter energirika livsmedel.
– Och det är bara ett av flera hormon som inverkar på hunger och mättnad. Finns det en obalans i tarmen så kan de här ämnena sända helt fel signaler om vår aptit. Viss forskning visar att överviktiga personer delvis blir det på grund av deras tarmbiota. Donerar man bakterieuppsättningen från överviktiga till normalviktiga så lägger de sistnämnda snabbt på sig kilon.

► Läs också: Dina tarmbakterier påverkar vilken effekt du får av din diet

”Satsa på hel mat”
Istället för att fokusera på optimal fettförbränning, eller exakt mängd kolhydrater, fett eller protein, är det alltså viktigare att äta på ett sätt som förbättrar din hälsa och gör det lättare att äta smart och hålla vikten. Det gör man genom att låta de goda tarmbakterierna ta över. Samtidigt vill du svälta ut de bakterier som orsakade problemen med mättnadssignalerna. Stress, för lite sömn och dålig kost – allt riskerar skada tarmfloran och därmed ge dig probem med IBS, inflammation eller övervikt.
– Egentligen blir det hela en ond cirkel och det finns ingen enkel lösning. Om du stressar så skadas ditt sömnmönster, du tenderar att äta mer socker och orkar inte röra på dig lika mycket. Allt går hand i hand. Det handlar mer om beteenden än om en viss diet som ska hållas. Det du kan göra, både vid övervikt, svullen mage eller gaser, är att undvika stress och se över din livsstil. Det behöver det inte vara svårt, ät hel mat.

► Läs också: Antibiotika slår ut tarmfloran och påverkar BMI – för resten av ditt liv

Skippa processade livsmedel
Med hel mat menar David kost som inte är processad, man ska äta så naturligt som möjligt.
– Det är enkelt och utan förbud. Du måste inte äta rätt till 100 procent, utan ta steg i rätt riktning, ju fler steg desto bättre blir det. Fråga dig själv vad du kan äta som underlättar för dig att göra bra val. Vad mättar? En bra hållpunkt är att tänka att vi vill öka mångfalden av goda bakterier i tarmen.

Av Emma V Larsson

Gillar du att läsa och följa denna typ av artiklar så följ oss på Facebook:

Fakta

Namn: David Jonsson
Gör: Näringsfysiolog och hälsoutvecklare. Jobbar på Pauluns Näringscenter med utbildning av kostrådgivare. Föreläser och coachar.
Bor: Stockholm
Tränar: Triathlon. Har tävlingssimmat i många år.
Aktuell med: Boken Magsmart och bloggar på magsmart.se

Skriv ut artikel


Nytt på Kurera

Mango i skål

Ericas mangobowl med kokos

Desserter/sötsaker

I sin nya bok "Superfood boost" visar Erica Palmcrantz Aziz att nya, bättre vanor varken behöver vara krångliga eller tidskrävande. Här får läsaren lära sig om råvaror som ger lite extra skjuts åt hälsan – eller enkelt översatt ingredienser som är lika mycket mat som de är medicin. Kureras reporter Emma V Larsson testar ett recept och ger sitt omdöme

Övning: Boosta din energi

Träning

Det är lätt att känna sig trött framåt eftermiddagen och då kan det vara svårt att motstå den där chokladkakan. Byt ut eftermiddagsfikat mot en snabb energihöjande yogaövning istället.

Erica Palmcrantz Aziz håller ett mangoldblad

Ericas 10 hälsofavoriter

Hälsa

Erica Palmcrantz Aziz delar med sig av sina tio absoluta hälsofavoriter. Träning och det japanska matchatéet hamnar högt upp på listan andra kärlekar är skratt och att göra egna ansiktskrämer. Erica är lika noga ned vad hon har på utsidan som vad hon stoppar i kroppen.

Lyckad semester med adaptogener

Hälsa

När det är dags för semester brukar Ann-Sofi Kronvall, 53 år, alltid rasa ihop. Antingen blir hon förkyld eller så sover hon sig igenom den första veckan. Men förra året laddade Ann-Sofi med så kallade adaptogener, naturliga ämnen som bland annat förbättrar kroppens återhämtningsförmåga och resultatet blev helt annorlunda.

Pinus maritima tallskog i norra portugal

Därför bör du upptäcka pyknogenol

Naturlig hälsa

Har du upptäckt ämnet pyknogenol än? Om inte är det dags nu. Det helt naturliga ämnet, som kommer från barken från en specifik typ av tall, är den mest kraftfulla naturliga antioxidant man idag känner till. Pyknogenol gör nytta på en lång rad områden. Här är några av dem.

Karin Isberg

Exklusivt för Kureras läsare: En artikelserie om effektiv stresshantering

Mental hälsa

Karin Isberg är författare och stressexpert. När Kurera hösten 2015 intervjuade henne i en artikel om utmattning blev den snabbt en av sajtens absolut mest lästa artiklar någonsin och fick till och med fick Kureras server att krascha. Nu har Karin skrivit boken "15 sätt att bli fri från stress" där hon ger råd om hur man snabbt och enkelt kan sänka stressen i sitt liv. Kurera har som enda tidning fått möjlighet att publicera en artikelserie som bygger på boken. Under sommaren kommer du som besöker Kurera.se att få ta del av den.

Jerry Brännmyr

”Din kropp är perfekt men fungerar inte perfekt om du inte tar hand om den”

Hälsoprofilerna berättar

På Kurera brinner vi för naturlig hälsa och att informera om hur man förebygger sjukdom snarare än att man bara symtomlindrar den. Därför pratar vi mycket om vikten av rätt näring, tillräckligt med näring och ett i övrigt hälsosamt leverne. Av den anledningen är vi också väldigt nyfikna på hur kända hälsoprofiler tänker i ämnet. Därför har vi dragit igång artikelserien "Hälsoprofilerna berättar" där näringsexperter av olika slag får berätta om vilken näring, om någon, de tycker att folk bör tillföra – ur ett rent generellt perspektiv så klart. Samt vilka tillskott, om några, de äter själva. Det har blivit dags för Kureras kanske mest åsiktsfulle krönikör att säga sitt: Varsågod Jerry Brännmyr.

johanna bjurström

Hur kan jag minska på stressen?

Krönikan

Stress påverkar din kropp mycket negativt. Att hitta lugna stunder med återhämtning arbetar jag mest personligen med, det är min stora svaghet. Som egenföretagare med många idéer är det en utmaning att kunna hitta stödsystem att luta sig mot för att inte stressen ska påverka mig så mycket. Här ska jag berätta mer om hur jag gör.

brun kvinna i gul bikini vid strandkant med röd drink

Effektivt solskydd – från insidan

Hud

När vi solar förbrukas mängder av E-vitamin och betakaroten som finns naturligt i huden. Genom att tillföra dessa ämnen kan huden lättare skydda sig och behålla sin naturliga balans. Betakarotenet ger dessutom huden en lätt solkysst ton. Här får du veta mer om betakarotenets – och andra näringsämnens förmåga att skydda mot solen.

Zarah Öberg

Zarah Öberg: ”Är noga med att tillskotten är naturliga och fria från tillsatser”

Hälsoprofilerna berättar

På Kurera brinner vi för naturlig hälsa och att informera om hur man förebygger sjukdom snarare än att bara symtomlindra den. Därför pratar vi mycket om vikten av rätt näring, tillräckligt med näring och ett i övrigt hälsosamt leverne. Av den anledningen är vi också väldigt nyfikna på hur kända hälsoprofiler tänker i ämnet och har dragit igång artikelserien ”Hälsoprofilerna berättar”, där näringsexperter av olika slag får berätta om hur de tänker kring näring och näringstillskott – ur ett generellt perspektiv. Och så klart avslöja vilka eventuella tillskott de själva äter. Det har blivit dags för den tionde intervjupersonen i serien: Kureras egna näringsexpert Zarah Öberg.

Erica Palmcrantz Aziz

Ericas 8 skäl till att börja superfoodboosta dig

Hälsa

Raw foodinspiratören och kokboksförfattaren Erica Palmcrantz Aziz är aktuell med en nya boken "Superfood boost". Här listar hon de åtta främsta fördelarna med att boosta sitt näringsintag med näringstäta livsmedel eller så kallade superfoods. Fördelar som bland annat inbegriper viktminskning, bättre hälsa och mer energi.

Maya Nestorov

Maya Nestorov – om bästa verktygen för att läka och stärka sig själv

Hälsoprofilerna berättar

På Kurera brinner vi för naturlig hälsa och att informera om hur man förebygger sjukdom snarare än att bara symtomlindra den. Därför pratar vi mycket om vikten av rätt näring, tillräckligt med näring och ett i övrigt hälsosamt leverne. Av den anledningen är vi också väldigt nyfikna på hur kända hälsoprofiler tänker i ämnet och har dragit igång artikelserien "Hälsoprofilerna berättar", där näringsexperter av olika slag får berätta om vilken näring de tycker att folk bör tillföra - ur ett rent generellt perspektiv. Och vilka tillskott de själva äter. Det har blivit dags för Maya Nestorov – känd hälsobloggare och "Youtuber".

Mia Hagenmalm i köket

Mia Hagenmalm: ”Ta hand om din mage, sedan kommer allt annat”

Hälsoprofilerna berättar

På Kurera brinner vi för naturlig hälsa och att informera om hur man förebygger sjukdom snarare än att man bara symtomlindrar den. Därför pratar vi mycket om vikten av rätt näring, tillräckligt med näring och ett i övrigt hälsosamt leverne. Av den anledningen är vi också väldigt nyfikna på hur kända hälsoprofiler tänker i ämnet. Därför har vi dragit igång artikelserien "Hälsoprofilerna berättar" där näringsexperter av olika slag får berätta om vilken näring, om någon, de tycker att folk bör tillföra - ur ett rent generellt perspektiv så klart. Samt vilka tillskott, om några, de äter själv. Det har blivit dags för vår alldeles egna Kurerabloggare, Mia Hagenmalm.

Fredrik Paulún

Fredrik Paulún: ”Omega-3 bygger upp hjärnan och minskar inflammationer”

Hälsoprofilerna berättar

På Kurera brinner vi för naturlig hälsa och att informera om hur man förebygger sjukdom snarare än man bara symtomlindrar den. Därför pratar vi mycket om vikten av rätt näring, tillräckligt med näring och ett i övrigt hälsosamt leverne. Av den anledningen är vi också väldigt nyfikna på hur kända hälsoprofiler tänker i ämnet. Därför har vi dragit igång artikelserien "Hälsoprofilerna berättar" där näringsexperter av olika slag avslöjar vilka kosttillskott de anser att gemene man bör prioritera och - inte minst - vilka de är noga med att få i sig själva. Sjunde personen ut: Näringsfysiologen och författaren Fredrik Paulún.

gonorrébakterie

Nya fall av antibiotikaresistens – nu gällande könssjukdomen gonorré

Hälsa

Problemet med resistenta bakterier fortsätter att öka världen över, med risk för att allt mer antibiotika blir verkningslös – något som skulle få katastrofala konsekvenser. Allt fler fall där människor inte reagerar på antibiotikabehandling dyker upp. Nu senast har tre personer smittats av en variant av gonorré som inte går att behandla. Det handlar alltså om en "superbakterie" som har blivit motståndskraftig antibiotika, rapporterar Världshälsoorganisationen WHO. "Gonorré är en väldigt smart bakterie. Varje gång man introducerar en ny typ av antibiotika utvecklar den resistens", säger Teodora Wi, expert på WHO.

Mikaela Bjerring

Mikaela Bjerring: ”Är inte bakteriefloran i balans påverkas hela vår kropp”

Hälsoprofilerna berättar

På Kurera brinner vi för naturlig hälsa och att informera om hur man förebygger sjukdom snarare än man bara symtomlindrar den. Därför pratar vi mycket om vikten av rätt näring, tillräckligt med näring och ett i övrigt hälsosamt leverne. Av den anledningen är vi också väldigt nyfikna på hur kända hälsoprofiler tänker i ämnet. Därför har vi dragit igång serien "Hälsoprofilerna berättar" där näringsexperter av olika slag avslöjar vilken näring de själva är noga med att få i sig och vad de oftast rekommenderar till andra. Sjätte personen ut: Näringsterapeuten och succébloggaren Mikaela Bjerring.