Kvinna med solskydd som solar

Experten: “Så solar du säkert”

Vilket solskydd använder du och kanske framförallt – hur använder du det? Det går att njuta av solen i vår och i sommar på ett säkert sätt. Näringsexperten Zarah Öberg berättar hur.

Det viktigaste och enklaste solskyddet är att sola med måtta och för dem med vinterblek hy krävs lite extra försiktighet. Zarah Öberg råder att man  vänjer huden långsamt och skapar ett skydd genom att börja med 10-15 minuter.
– Om du lätt blir röd och har mindre lätt att bli brun, så bör du vara extra försiktig, till skillnad mot dig som har vistats utomlands eller har lätt att bli brun, berättar hon.

Använd alltid ekologiskt
När du väljer solskydd rekommenderar Zarah att du tar hänsyn till både märke och effektivitet samt om den är naturlig eller innehåller tillsatser.
– Det är givetvis bäst att använda ekologiska solkrämer, fria från gifter.

 

D-vitaminet
Det kan också vara en idé att se till att tillgodogöra sig det D-vitamin som solen bjuder på.
– Du omvandlar D-vitamin i kroppen under sommarhalvåret då solens strålar står tillräckligt högt. Mellan höst- och vårdagjämning, tidigt på morgon och på kvällskanten, så står solens strålar för lågt och filtreras bort av molnen, vilket innebär att du behöver sola en stund kring lunchtid.

Zarah Öbergs 10 tips för säker, naturlig solning:

1. Bästa solskyddet för barn är att de har gott om kläder på sig, och att de vistas i skuggan mellan varven. Komplettera med en naturlig solkräm och var noga med att lägga tjocka lager på känsliga områden.

2. Tänk på att allt du smörjer in på huden, också går rakt in i blodomloppet och ditt lymfsystem. Allt du smörjer på huden, skall vara så rent att du kan äta det. Att smörja på sig gifter och sedan gå ut i solen är inte att rekommendera.

3. Vanliga ingredienser i solskyddsmedel, som oxibenson och metoxicinnamat, är kända för att orsaka hormonstörningar och de fungerar även som potentiella cancerframkallande ämnen. Det senaste är dessutom att de är baserade på nanoteknik, som ytterligare ökar riskerna och samtidigt för in ämnen i cellerna, som cellen inte kan avlägsna på naturligt vis. Köp alltid ekologisk solkräm.

4. Många mineralbaserade solskyddsmedel innehåller titandioxid, som påvisats störa celltillväxten. Zinkoxid-baserade solkrämer är mycket dyrare än de billiga kommersiella solskyddsmedel som finns i butiken, men är väl värda att betala lite extra för.

 

5. Bilar och medhavda strandväskor kan bli varma redan under försommaren. Förvara därför alltid solkräm eller andra känsliga saker i en solskyddande miljö och allra helst i en kylväska. Tänk också på att solkrämer oftast inte håller från säsong till säsong. Köp alltid ny kräm inför varje sommar eller semester.

6. Solens gassande kan dämpas med solhattar och solglasögon, men för att tillgodogöra dig solens strålar så bör strålarna nå din hud minst 15 minuter per dag. Allt för mycket kläder minskar hudens tillverkning av D-vitamin.

7. Smörj in huden ordentligt efter solningen, med exempelvis ekologisk kokosolja, aloe vera-creme eller sesamolja som återfuktar och reparerar. Var noga med inpackning av hår, och regelbunda återfuktande kurer för kropp och ansikte.

8. Hudens skydd förbättras avsevärt genom en näringsrik kost. Du erhåller ett gott skydd mot solen när du äter lykopen, betakaroten, zink och D-vitamin. För återhämtning av huden så är E-vitaminrika livsmedel att föredra, som nötter och avokado. Se över om du har brist på dessa näringsämnen och komplettera med tillskott om och när det behövs.

 

9. Lika viktigt att återfukta huden från utsidan, är att återfukta från insidan. Var noga med att dricka ordentligt med vatten, särskilt under soliga dagar. För varje ökning av 10 grader från 20 grader, så bör du öka ditt intag med en liter, där två liter är utgångsläget. Det vill säga; vid 20 grader bör vätskeintaget ligga kring två liter, vid 30 grader på tre liter och vid 40 grader på fyra liter.

10. Om du bränner dig, så återfukta huden på bra vis, gärna med ekologisk aloe vera-gel, olivolja eller avokadoolja som är rik på E-vitamin och/eller lägg återfuktande mask på huden för att återfukta och reparera.

 

Läs mer: www.kostkoll.se eller www.zarahssida.se

Av Emma V Larsson


Skriv ut artikel


Nytt på Kurera

Dans ger mer muskler än styrketräning

TRÄNING

Att dansa stärker dina muskler betydligt mer än om du lyfter vikter på gymmet. Det är glada nyheter för dig som inte gillar traditionell styrketräning. Dansträning ger dig också bättre koordination, balans och samverkan med din danspartner skapar inte bara glädje utan din hjärna får arbeta mycket mer än om du upprepar monotona styrkeövningar – och det är bra för minnet.

Årets miljöhjälte Magnus Carlson visar vägen till förändring

Eko/miljö

Magnus Carlson, sångare i bandet Weeping willows, utsågs nyligen till årets miljöhjälte och fick ta emot diplom ur kungens hand för sitt enträgna klimatarbete. Magnus lever som han lär, han har nästan helt slutat flyga, bandets turnéer sker med tåg och han slutade nyligen äta kött – för både hälsans och miljöns skull. Kurera växlade några ord med svenskt musiklivs kanske flitigaste miljökämpe. 

 

Elaine Jenderklint

Elaine fick tillbaka glans och liv i håret igen

Hälsa

För två år sedan kom cancern tillbaka och Elaine Jenderklints ena bröst opererades bort. I efterbehandlingen ingick hormontabletter – som gav starka biverkningar. Kroppen värkte och håret blev tunnare och livlöst, men ett tillskott med bland annat hirs har gett Elaine glansen och hårkvaliteten tillbaka.

Fredrik Ölander

Fiskolja lindrar inflammerad tarm

Mage

Inflammatoriska tarmsjukdomar som Chrons sjukdom och ulcerös kolit har en sak gemensamt – de kommer i skov. Studier har visat att ett tillskott av omega-3 är ett sätt att minska inflammation i tarmen och göra skoven färre och lindrigare. – Men var noga med att välja en fiskolja som är stabil och håller hög kvalitet, säger Fredrik Ölander, funktionsmedicinsk terapeut som dagligen träffar klienter med besvärliga magar.

Kaeng phet – röd currygryta med grönsaker

Recept

Denna thailändska gryta är fullproppad med av grönsaker. Detta och många andra goda vegetariska recept från hela världen hittar du i den gröna kokboken boken "Zeinas green kitchen" av matprofilen Zeina Mourtada – känd för sin uppskattade blogg "Zeinas kitchen" och sin medverkan i TV.

 

”Jag valde bort medicinen och blev frisk av träning och bra mat”

Hälsa

För tio år sedan när Benny Ottosson fick reda på att blodtrycket var förhöjt valde han bort medicinen och ändrade livsstil. På tre månader lyckades han sänka sitt blodtryck till normal nivå, men för två år sedan, när han fick en hudcancerdiagnos gjorde han en ny och djupare förändring – denna gång i sin inre värld. Om sin hälsoresa berättar Benny Ottosson i boken, "Frisk, lugn, utvilad, stark. Hela livet".

Kvinna som sitter i yogaställning

Naturens under lindrar ledbesvär

Forskning

Kådan boswellia och roten gurkmeja har i årtusenden använts inom den ayurvediska medicinen för att lindra ledbesvär. Ny forskning visar att effekten förstärks när de renodlas och används tillsammans så att ett plus ett inte bara blir två – utan tre.

Snart kan vi läsa av psykisk ohälsa i blodet

Mental hälsa

Det kommer ständigt nya siffror på att den psykiska ohälsan bland unga ökar men inte så mycket som visar på varför. Vid Uppsala universitet bedrivs sedan några år en studie som ska öka den kunskapen genom att bland annat studera gener för att göra det möjligt att ställa tidigare diagnoser.

Högt blodtryck – Så funkar det

Hjärt- kärlhälsa

Högt blodtryck är en av våra vanligaste hjärt-kärlsjukdomar, de flesta som drabbas är män. Högt blodtryck kan leda till flera allvarliga sjukdomar och bör därför tas på allvar. Mycket kan göras genom livsstilsförändringar och kostomläggning, hjälper inte det bör man överväga andra behandlingsmetoder.

 

Skönhetspanelen testar: body scrubs

Hud

Kall och torr luft på ingång betyder att det är dags att vårda huden lite extra. Genom att återfukta – och inte minst skrubba får du både lyster och en len hud. Kureras skönhetspanel har testat några naturliga kroppsskrubbar och hittat en favorit.

Glutenintoleranta får oftare selenbrist

Kost

Närmare tre procent av svenskarna har diagnosen celiaki - en autoimmun sjukdom som kräver livslång kostbehandling, och även om man äter rätt kan tarmen ha svårare att ta upp näring. Därför kan glutenintoleranta oftare lida av vitamin- och mineralbrist. Studier visar en tydlig koppling mellan glutenintolerans och bland annat brist på selen.

Peder Gustafsson

“Rödbetan boostar min träning”

Hälsa

Peder Gustafsson har idrottat i hela sitt liv. Numera är skidträningen det han satsar mest på och i årets Vasalopp kom han på 331 plats. Det tackar han åtminstone delvis ett tillskott med rödbetsextrakt för. Med hjälp av det kan han träna hårdare och orka mer.

 

Ann blev kvitt sina ständiga urinvägsinfektioner

Hälsa

Anns urinvägsinfektioner började för tio år sedan och hon har flera gånger om året behandlats med penicillin. – Jag har haft en enda urininfektion i mitt liv tidigare, men efter klimakteriet har det varit tre, fyra gånger om året. Sedan jag hittade tranbärsextraktet har infektionerna försvunnit helt, säger hon.

Växtbaserad kost kan lindra reumatoid artrit

Forskning

En växtbaserad kost kan bidra till att lindra smärtsamma symtom vid reumatid artrit.   Tidigare har man sett förbättringar hos patienter med fibromyalgi, mycket talar nu för att flera autoimmuna sjukdomar kan förebyggas med en kost basesrad på frukt och grönt.

apelsiner och citroner

Därför behöver immunförsvaret C-vitamin

Hälsa

Just nu lider miljontals människor i världen av C-vitaminbrist, en brist som till slut kan leda till olika sjukdomar och i sällsynta fall till döden. Immunologen Sanna Ehdin, forskare, föreläsare och författare, säger att C-vitamin stärker immunförsvaret och ger ökat motstånd mot infektioner, influensa och förkylning

 

“Nu är magen lugnare och jag är mitt pigga jag igen”

Hälsa

I många år tänkte Annette att magvärken var något hon fick stå ut med och lära sig att acceptera. När hon efter akuta magsmärtor på en semesterresa provade kisel blev magen lugnare och värken kommer nu allt mer sällan. – Jag är positivt överraskad att jag får så bra effekt. Jag behöver inte känna att jag måste gilla läget, säger hon.

Magsyran är viktig för mer än matsmältningen

Mage

För många är magsyra något som till varje pris ska kontrolleras, det kopplas till magkatarr och sura uppstötningar som vi tar läkemedel för att dämpa. Men flera problem beror på att vi har för lite snarare än för mycket och magsyran spelar en viktig roll inte bara för matsmältningen utan också för att hålla oss friska i övrigt.