Prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Missa inga nyheter och erbjudanden från Kurera!
Vårt nyhetsbrev kommer två gånger i veckan och är helt gratis.
Anmäl dig genom att fylla i dina uppgifter här:

E-postadressen är nu registrerad, du kommer att få vårt nästa utskick!

Gravid kvinna håller om sin mage i säng

Experten tipsar: Så får du en orgasmisk förlossning

En förlossning är normalt inte något som förknippas med sexualitet och njutning. Men nu har begreppet ”orgasmic birth” blivit något av en snackis i gravidkretsar. Här förklarar vi hur det motsägelsefulla begreppet hänger ihop!

Det engelska begreppet som kan översättas till orgasmisk, eller extatisk, förlossning, handlar inte om att uppleva en regelrätt orgasm, utan snarare om sensualitet och kroppslig medvetenhet under sin förlossning. Och om att du genom att omfamna din sexuella lust och njutning, kan få mer av både avslappning och smärtlindring under din förlossning.

LÄS OCKSÅ: Så påverkas kvinnors hälsa under och efter graviditet av corona

Födde hemma utan smärta

Många förknippar fortfarande förlossningar med stark smärta och oro, även om det samtidigt är en omvälvande, mäktig och stark  upplevelse för de flesta. Sex- och förlossningscoachen Erika Alsborn, som själv upplevde en orgasmisk förlossning när hon födde barn 2019, vill därför upplysa om hur kvinnor genom förberedelser mentalt och fysiskt, samt njutning och sensualitet kan få en positiv förlossningsupplevelse.

 

Erika beskriver hur hon själv gått från att ha varit en person utan kontakt med sin egen sexualitet, till att ha fått en förlossning som tack vare det här synsättet blev en både mjuk, snabb, kraftfull och rolig upplevelse. Hon födde naturligt hemma, utan medicinsk smärtlindring, på sovrumsgolvet efter ett varmt bad, med assistans av en barnmorska.

LÄS OCKSÅ: L-arginin – för sexlust, energi och kraft

Fördelar med sexuell njutning under förlossning

Det har generellt pratats  mer om fördelarna med att få orgasm under sin graviditet –för att det frigör utsöndringen av oxytocin vilket sänker nivåerna av stresshormonet kortisol, lindrar smärta och minskar spänningar. Men det har inte varit lika accepterat att prata om att att använda sexuell njutning som smärtlindring under själva förlossningen, vilket Erika Alsbort tycker är synd.

För en del kan det kännas både främmande och underligt att kombinera förlossning med sexuell njutning. Men faktum är att det finns flera fördelar med att anamma sin sexuella njutning när man föder barn. Det kan till exempel göra att man blir mer avslappnad och känner sig stärkt under förlossningsarbetet. Det är inte ovanligt att höra om förlossningsrädsla eller om kvinnor som haft jobbiga eller till och med traumatiska förlossningsupplevelser. Det är ledsamt eftersom det i stället kan vara en otroligt mäktig upplevelse att föda barn, säger Erika Alsborn i ett pressmeddelande.

5 vägar till en "orgasmisk förlossning"

Här tipsar Erika Alsborn om olika sätt föra in mer njutning och sensualitet i sitt födande.

  1. Visualisera en positiv förlossning

Att försöka se framför dig hur en mer njutningsfull förlossning skulle kunna te sig är ett viktigt verktyg. Om du kan se något framför dig är det lättare att få det att ske i verkligheten. Förbered dig därför mentalt genom att repetera positiva tankar och kombinera dem med att visualisa det du vill ska hända.

2. Skapa en atmosfär som gör dig trygg

A och O för att kunna slappna av och njuta är förstås att du kan känna dig lugn och trygg där du befinner dig, när det väl är dags att föda. Sjukhus är av förklarliga skäl kanske inte de mest mysiga platserna, så för att skapa en behaglig atmosfär kan du till exempel ta med doftljus eller doftspray som du gillar och blir lugn och trygg av. Att dämpa belysningen eller sätta på lugnande musik kan också hjälpa dig att få en mer avslappnad och sensuell känsla i kroppen.

 

3. Ta hjälp av beröring

Massage och smekningar gör att kärlekshormonet oxytocin utsöndras, ämnet som har smärtlindrande och avslappnande effekt på oss. Om du eller din partner tar på dig under graviditeten och förlossningen så kan det underlätta för kroppen att bibehålla sin sexuella identitet även efter graviditeten. Fuktkräm, olja eller glidmedel som även fungerar på intimområden kan vara en bra hjälp.

4. Glöm inte andningen!

Att bli medveten om sin andning och känna in kroppens energi bidrar till att du blir mer avslappnad.

5. Onanera mellan värkar

Eftersom orgasmer hjälper oss att släppa på spänningar så kan onani öka chanserna till att få en mer positiv förlossningsupplevelse. För spänd och rädd är ju det sista man vill vara. Erika Alsborn menar att onani mellan verkarna kan hjälpa dig att slappna av.

Källa: Erika Alsborn och Lelo

Av Carolina ErikssonSkriv ut artikel


Nytt på Kurera

Jordgubbstårta

Härlig försommartårta i raw foodstil

Raw food

Den här härliga jordgubbstårtan passar fint att förgylla Mors dag eller Kristi himmelfärd med. Eller varför inte nationaldagen? En hälsosammare raw food-version av den klassiska svenska jordgubbstårtan: glutenfri, sockerfri och mjölkfri.

Ett par vilar

9 tips för att hjälpa sömnen på traven

Hälsa

Vi behöver sova tillräckligt för att må bra. Hjärnan repareras under natten och om du inte sover tillräckligt fungerar inte denna process optimalt. Anledningarna till sömnproblem kan vara många, och inte sällan går problemen i cykler. Här är några tips för att hjälpa sömnen på traven.

kvinna som får ansiktsbehandling

7 ansiktsbehandlingar som föryngrar din hud

Hud

Du har kanske hört talas om microdermabrasion, microneedling och plasma pen – men inte vet vad det är. Idag finns det en hel del föryngrande ansiktsbehandlingar. Det handlar bara att välja rätt efter hudtyp och plånbok. Kurera listar sju bra och effektiva behandlingar som ger dig år tillbaka i ansiktet.

Annika Kvist och Viktoria Tindberg

Gladare, piggare och lättare med växtbaserad kost

Kost

Hälsosam, växtbaserad mat ska vara enkel att laga och framför allt njutbar. Det menar författarna till boken ”Healthy happy food”. Genom att äta mer växtbaserat blir du piggare, gladare, får mer lyster i huden, blir lättare i kroppen – och ökar chansen att leva ett långt friskt liv. 

Enkel hjälp vid IBS och problemmage

Mage

Nästan var femte svensk lider av IBS – Irritable Bowel Syndrome. Det är en funktionell störning i tarmen som ger upphov till olika problem. Magsmärtor, förstoppning, svullnad och diarré är vanliga symtom. Att anpassa kosten efter magen är a och o. Och för att hjälpa till ännu mer kan probiotika ge en ännu bättre fungerade mage- och tarm.

fisk på skärbräda

Sill möjligt skydd mot viss diabetes 

Forskning

Ett ämne i fet fisk verkar kunna minska risken att drabbas av viss typ av diabetes. Det verkar som detta ämne kan påverka immunsystemet och de antikroppar som skadar insulinproduktionen. Det visar en europeisk studie där Umeå universitet deltagit.

 

Sallad i en träskål

Fräsch regnbågssallad med tahinisås

Recept

En matig, god och fräsch sallad i regnbågens alla färger är perfekt, enkel och vitaminspäckad mat – året om. Denna innehåller både grönkål, sötpotatis, zucchini och kikärter. Ringla över en smakrik tahinisås och njut!

Anders Wallensten

Anders Wallenstens svar på hälsogåtan

Hälsa

Han är läkaren som blev rikskänd under början av coronapandemin, då han syntes flitigt i tv i sin roll som biträdande statsepidemiolog. I sin bok och podd ”Hälsogåtan” utgår Anders Wallensten från naturlig hälsa ur ett helhetsperspektiv med sex delar. Han tycker vi ska sluta fokusera på en viss sorts träning eller mat – och istället se att allt hänger ihop och att även små val i vardagen är viktiga.

 

kvinna sover

Örterna som får dig att sova bättre

Hälsa

En av tre svenskar lider till och från av sömnbesvär. Att låta naturens läkande och lugnande krafter verka är ett skonsamt och snabbt sätt att få hjälp. Tillskott med örter som valeriana,  humle och silverax hjälper dig att somna, men också magnesium ger ro på kvällen.

Ljusa plagg hängande på galgar

Här är de miljövänligare textilvalen

Eko/miljö

Det bästa för miljön att köpa second hand eller laga sina kläder. Men när du ändå vill köpa nytt finns det bättre och sämre textilval att göra. Visste du till exempel att polyester framställs av olja, medan det naturliga valet hampa tillför jorden näringsämnen?

Omega-3 viktigt för kvinnor över 50 som tränar

Forskning

Det händer något när kvinnor passerar 50. Det handlar inte bara om att kroppen förändras av klimakteriet, kvinnor tappar även i muskelmassa, och mellan 50 och 65 är det extra viktigt hur livsstilen ser ut. En avhandling gjord av forskaren Peter Edholm visar att det är viktigt att träna styrketräning i kombination med en hälsosam kost rik på omega-3 fettsyror för att bibehålla god hälsa längre fram i livet.

lever i genomskärning

Fettlever förkortar livet

Forskning

Ungefär 15 procent av svenskarna har så kallad fettlever. Det betyder att fett lagrats in i levern och ökar risken för skrumplever. En analys visade att personer med fettinlagring i levern kommer att ha förkortad sitt liv med i snitt tre år.

 

Ung kvinna snyter sig med hund i famnen

Allergivänliga husdjur, finns det?

Husdjur

Vissa hundar och katter sägs vara mindre allergiframkallande än andra. De kan därmed locka husdjurssugna personer som vanligen tvekar på att skaffa fyrbent vän på grund av sin sin allergi. Men stämmer det verkligen att vissa raser är ”allergivänliga”?

Ugnsfrittata med broccoli

Smidig ugnsfrittata med broccoli och ost

Recept

Visst är det skönt med maträtter som bara går att ösa ner i en form och ställa in i ugnen? Den här smarriga, enkla versionen av en frittata är fylld med broccoli och ost och dessutom får du användning för torra brödbitar som annars kanske hade gått till svinn!

Alun hjälper dina svullna ben

Hälsa

Tunga, trötta och svullna ben som spänner och gör ont... När kirurgen Ivan Letterfors, som opererar åderbråck, hörde talas om krämen som stimulerar blodcirkulationen och minskar på spänningar i benen vaknade hans intresse. Tack vare honom kom alunkrämen till Sverige och många kan kasta sina stödstrumpor. 

 

kvinna tar sig i ögat

Vitamin B3 kan motverka glaukom

Hälsa

Glaukom är en ögonsjukdom som gör att synen kan gå förlorad. Upp emot 200 000 svenskar beräknas ha sjukdomen och 80 miljoner totalt i hela världen. Svenska forskare har tittat på effekten av vitamin B3 som behandling av glaukom.

kvinna tittar ut över vatten

Trött och utmattad? Här är näringen som ger energi

Naturlig hälsa

Långvarig stress och för lite återhämtning bereder vägen för utmattningssyndrom. Du kan också drabbas av näringsbrister. Här är en lista på vitaminer, mineraler och örter som hjälper dig att komma tillbaka. Här är en lista på vitaminer, mineraler och örter som hjälper dig att komma tillbaka och må bra igen.

Jamande kattunge i gräset

Det betyder din katts jamanden

Husdjur

När din katt jamar kan det betyda en rad olika saker, från att den är sjuk till att den är uttråkad och vill ha uppmärksamhet. Men hur vet du vilket jam som signalerar smärta, respektive kel? Vi reder ut mjauandet!