Expertens jultips: “Öva er på att uttrycka hur era behov ser ut”

Ända fram till självaste dopparedagen låter vi våra experter tipsa om hur du får en stressfri jul med hälsan i behåll.
Relationsexperten Eva Rusz uppmanar oss att bli medvetna om våra behov  - och att dela med oss av våra förväntningar på julen.

Julen är en tid som jag tror de allra flesta längtar till och som vi ofta kan ha högt ställda förväntningar på. Men det är inte alltid så enkelt eller lätt att få till den där ultimata julkänslan. Mitt tips är, om du lever i en familj, att ni var och en för sig, och därefter tillsammans, delar med er av vilka föreställningar och förväntningar ni har på varandra och julfirandet.

 

LÄS OCKSÅ: Expertens jultips: “Jobba med motivationen att äta hälsosamt”

Ventilera och "felsök"
Öva er på att uttrycka hur era respektive behov ser ut, och vad ni ser framför er ska ske under helgen, både i konkreta beteenden och i känslor. Förväntningarna och föreställningarna kan ha ändrats sen förra julen eller så har de kanske aldrig ventilerats?

Om förra julens firande inte blev som ni hade önskat kan det också vara på sin plats att ni ventilerar och ”felsöker”  för att förbereda er, och ändra på de skeenden som inte blev så bra. Att bli medveten om vad som fallerade kan bli till växande balans och hälsa.

LÄS OCKSÅ: Psykologen Anna Bennich visar vägen bort från ensamheten

Tillåt dig att bli lite okonventionell
Är du ofrivilligt ensam under julen så öva dig på att inte jämföra din situation med andra. Man kan skapa en fantastisk egen jul och julkänsla även om man är själv. Fokusera istället på vad och hur du innerst inne skulle vilja göra, äta och fira. Tillåt dig att bli lite okonventionell och bejaka olika idéer oavsett om de denna julen går utanför de invanda cirklarna. Du ska se till att det du gör under helgen, det gör du för din egen skull, inte för andras!

Och jämför dig inte med andra. Du är du. Fokusera på att uppleva god mat, bra tv, filmer, böcker, promenader eller res bort. Förväntningar kan också ibland leda till en massa måsten och borden och dessa kommer inte hjälpa er att känna er glada, lugna och nöjda. Måsten och borden brukar skapa prestationsoro och ångest. Försök istället att skippa dessa två ord och fokusera på vad du/ni vill göra för att känna er glada.

Konflikter önskar nog alla att man ska slippa under julhelgen. Men ibland kan man stöta ihop med varandra och då vill jag uppmuntra till att, om det är möjligt, lösa konflikten direkt. Men om det visar sig kunna bli en djupare ihopstötning så ta fram en julsäck och skriv ner på lappar vad ni är arga på, hur ni känner er och vad ni tycker. Lägg sedan lapparna i säcken och dra åt, räkna bakifrån från 200 tills ilskans har lagt sig och gå ut och möt familjen och släkten igen.

 

LÄS OCKSÅ: Karin Isberg: “Bry dig mindre om julen”

Mindre konfliktbenägna
Detta är ett utmärkt sätt att skjuta upp konflikten, då du kan känna dig trygg med att du efter julhelgen i lugn och ro kan öppna säcken och läsa lapparna och se om konflikten fortfarande behöver lösas, eller om den har löst sig själv.

En av de viktigare upptäckterna under senare år är att om vi dagligen går ner i varv, slappnar av, mediterar, och gör mindfulness i minst 30 minuter så blir vi lugnare, gladare och mindre konfliktbenägna.
Om båda parter i en parrelation slappnade av 30 minuter dagligen så skulle förmodligen skilsmässoantalen sjunka drastiskt! Börja därför varje dag med avslappning. Ta också en promenad på mints 30 minuter - det kommer att göra susen för julfriden!

Av Eva Rusz


Skriv ut artikel


Nytt på Kurera

Naturens apotek: Läkeörter som ger energi och vila

Hälsa

Negativ stress är inte bara en stark känsla av oro, obehag och utmattning. Det är ett fysiskt tillstånd som går att mäta, och om stressen har blivit långvarig kan den bli skadlig. Hjälp då kroppen att gå ner i varv. Många av de läkeörter som ger vila, ger dig samtidigt energi. Här är tolv örter som hjälper.

Lukttest kan ge tidig indikation på covid-19

Forskning

Visste du att förlorat luktsinnet är ett av de första symtomen på att du smittats av det nya coronaviruset? Forskare vid bland annat Karolinska Institutet hoppas på att enkla lukttester som kan utföras i hemmet kan ge en tidig indikation på om man är smittad.

“Jag har inte varit förkyld på flera år”

Hälsa

Nina ÅkesDotters immunförsvar svajade och hon kunde få dras med snuva och hosta under hela vintern. Men så hörde hon talas om förkylningsörten echinacea. Efter att hon stöttat immunförsvaret under nästan ett år med det växtbaserade läkemedlet går det numera flera år mellan förkylningarna.

 

Gör ditt egna karantän-spa

Hud

Med mer tid hemma finns också lite extra tid att ta hand om dig själv. Här tipsar Kureras skönhetsexpert Johanna Bjurström om hur du fixar ett avkopplande karantän-spa.

Gröna sköna påskrecept

Fest

Vad sägs om en sallad med brie och jordgubbar, en rödbetstzatziki och en påskbakelse med kardemumma och cannelinibönor. Kokboksförfattaren Birgitta Höglund bjuder på enkla tillbehör till påskbuffén.

D-vitamin kan minska risken för virusinfektion

Hälsa

En vanlig vitaminbrist hos svenskar är vitamin D. Maten vi äter ger väldigt lite D-vitamin jämfört med vad solen gör under sommarhalvåret. Forskning visar att brist på D-vitamin spelar en roll i flera olika sjukdomar. Idag vet vi att D-vitamin kan stärka immunförsvaret och minska risken för luftvägsinfektion. I USA ställer sig man frågan om kraftig D-vitaminbrist spelar en roll i svårighetsgraden av covid-19.

Läkaren Peter Martin: ”Ett starkt immunförsvar byggs under lång tid”

Hälsa

Coronapandemin förändrar vår värld en bit dag för dag. Vad vi kan göra för att skydda oss från att bli smittade är ett hett samtalsämne. Den senaste tiden har de som arbetar med alternativmedicin blivit attackerade på olika sätt. Peter Martin är legitimerad läkare med inriktning på funktionsmedicin. Han säger: – Det finns en hel del evidens för att olika näringsämnen kan minska risken att insjukna i virussjukdomar. Vi vet inte så mycket om SARS CoV-2, därför ska vi inte använda näringstillskott urskillningslöst, och ett starkt immunförsvar byggs under lång tid. Vi vet att vitaminer och mineraler bidrar till ett väl fungerande immunförsvar och att echinacea och vitlök kan skydda mot vissa virus.

 

Torkild Sköld: Så praktiserar du självledarskap i kristid

Krönikan

Vi befinner oss i kris. Utöver hälsohotet har många av oss fått förändrade arbetssituationer och förändring av vår normala vardag. Vi behöver samarbeta för att klara oss ur detta – men var och en av oss, särskilt vi som har hälsan kvar behöver också ta ansvar för oss själva. Det är viktigare nu är någonsin skriver föreläsaren Torkild Sköld i denna krönika.

Micke Syd hjälper blåljuspersonal samla in pengar och skyddsutrustning

Allmänt

Stiftelsen ”Blåljus I Samverkan” samlar in medel till hjälp för personal inom bland annat polis och räddningstjänst i olika former. Artisten och trummisen i bandet Gyllene Tider – Micke Syd Andersson är ambassadör för stiftelsen och går nu ut och vädjar till allmänheten att bidra till skyddsutrustning åt de som i sitt jobb dagligen utsätts för smittan.

Fysioterapeuten: “Se på kroppen som en god vän”

Mental hälsa

Stress är ett växande problem något inte minst fysioterapeuter märker av i sitt arbete. Eva Moberg har varit yrkesverksam i 30 år och har sett hur problemen med stress eskalerat. I sin bok "Återta balansen" skriver hon om vikten av en helhetssyn på kropp och hälsa och manar oss att se våra kroppar som våra bästa vänner. 

Pulvret som skapar en mur mot pollen

Hälsa

Mike Jones insåg att ingen på fabriken där han jobbade fick hösnuva på våren – och kopplade ihop det med det vita pulvret av cellulosa som yrde i lokalerna. Idag har cellulosapulvret hela 36 vetenskapliga studier bakom sig. Miljontals människor världen över får hjälp med sin pollenallergi genom att puffa upp pulvret i näsborrarna där det lägger sig som en barriär mot irriterande pollen.

 

Katter skänker tröst i oroliga tider

Mental hälsa

Många av oss tvingas stanna hemma, då umgås vi också mer med våra husdjur än vanligt. Katt är ett omtyckt sällskapsdjur och en färsk undersökning visar att de flesta värdesätter sina katter högt och många tycker att katten är den som ger mest tröst när de är ledsna.

Fredrik Paulún: ”Stroken fick mig att gå mot ett nytt håll”

Hälsa

För 15 år sedan drabbades Fredrik Paulun av en stroke. Det blev en dramatisk vändpunkt för hälsogurun, efter det har han optimerat näringsintaget och han tar det betydligt lugnare med träningen. I den senaste boken, Biohack, ät rätt för din kropp, beskriver Fredrik hur han äter för att hålla sig frisk och förebygga sjukdomar.

 

Efter coronakrisen: “Ställ om – inte tillbaka!”

Eko/miljö

Vi står inför en ekologisk kollaps om vi inte drastiskt minskar vår förbrukning av jordens resurser. Pella Thiel är ekolog, 2019 utsågs hon tillsammans med Greta Thunberg och sångaren Magnus Carlson till Årets miljöhjälte och fick motta pris ur kungens hand. I detta debattinlägg uppmanar hon oss att ta tillvara på Coronakrisens möjlighet att ställa om till ett hållbart samhälle.

Så undviker du vårdepression

Mental hälsa

På våren när ljuset kommer tillbaka blir en del av oss trötta och nedstämda och vissa får till och med en depression. Johannesört är ett sätt att få hjälp då den ger en lättare sinnesstämning och lindrar oro. Efter två veckor kan du känna att glädjen återvänder.

Går det att träna vid förkylning?

TRÄNING

Du har säkert funderat på om du vågar tränar när du är förkyld. En grundregel är att aldrig träna med feber eller en infektion i kroppen, för det kan i värsta fall gå hårt åt hjärta och njurar. Att vara småförkyld och träna lite lätt är oftast inget problem, men ibland kan det vara svårt att känna var gränsen går.

30 dagars gratis online träning

TRÄNING

Är du sugen på att träna - men vill stanna hemma? För dig som inte redan är medlem på Yogobe har vi på Kurera tagit fram ett specialerbjudande: Du får tillgång till alla Yogobes träningsfilmer online under 30 dagar. 

 

“Maxvärden för vitaminer gynnar myndigheterna – inte konsumenterna”

Kurera debatt

När risken för influensa är som störst och många svenskar vill stärka sitt immunförsvar lägger Livsmedelsverket fram ett förslag om maxvärden för vitaminer och mineraler i kosttillskott. Om förslaget antas kommer många effektiva och hälsofrämjande näringstillskott att förbjudas i Sverige. Detta är helt i motsatt riktning mot övriga nordiska länders hälsostrategier. Det skriver Filip Sjöström, ordförande i Nordic Nutrition Council i detta debattinlägg, där han även uppmanar till att göra din röst hörd genom att skriva under den namninsamling som NNC startat.