Johanna Bjurström

Expertens tips: “Ta pauser trots att du tror att du inte hinner”

Ända fram till självaste dopparedagen låter vi våra experter tipsa om hur du får en stressfri jul med hälsan i behåll.
Skönhetsexperten Johanna Bjurström tipsar om att ta pauser - trots att du inte tror att du hinner.

Julefrid står långt uppe på önskelistan för de allra flesta av oss. Ändå är det lätt att vi dränks i att-göra-listor både hemma och på jobbet under december månad.
Och vad är då mer lockande än att frossa i julgodiset och lussekatterna för att orka lite till?

LÄS OCKSÅ: Bästa tipsen för en mjuk och vacker vinterhy!

Skapar obalanser i huden
Dessvärre har dessa goda stunder, som kan vara ett sätt att möta stressen, flera baksidor, menar Kureras skönhetsexpert Johanna Bjurström.
– När man stressar kroppen inifrån skapar det obalanser i huden. När du istället sänker stressen kommer din hud och kropp att tacka dig, säger hon.

 

Ta därför dagligen en paus, fast du inte tror att du hinner, tycker Johanna Bjurström.
– Andas frisk luft i 15 minuter. Ta en medveten promenad i dagsljus där du ser upp mot trädtopparna för att fylla på med energi och bilda mer serotonin. Promenaden lugnar även ner ditt nervsystem, sorterar dina tankar och hjälper dig att välja saker i rätt ordning på din att-göra-lista.

LÄS OCKSÅ: Naturlig hjälp mot influensa och förkylningar

En lugnande effekt
Ta dig också tid att stänga in dig i badrummet, tipsar Johanna Bjurström.
– Gör en ansiktsmask av honung, avokadoolja och banan. Skrubba kroppen med kaffesump blandat med kokosolja och smörj. Har du badkar, sjunk ner i ett varmt bad med väldoftande lavendelolja. Det har en lugnande effekt på både kropp och själ.

LÄS OCKSÅ: Därför ska du dricka kombucha – 6 hälsofördelar

Medvetna val
Att äta mat som eldar på inflammationerna i kroppen ger också en tydlig avspegling på utsidan som bland annat torr hud, eksem och akne. Därför bör vi göra medvetna val kring vad vi äter även under julmånaden.
Välj växtbaserade alternativ, som olika kålsorter som innehåller massor med C-vitamin som är bra för din hud. Och istället för vitt socker och vetemjöl - välj sötsaker gjorda på nötter och dadlar.
– Drick två liter vatten om dagen för att återställa vätskebalansen och hålla huden mer spänstig. Och boosta dig med nyttiga bakterier, välj en kombucha istället för glöggen. Både magen och huden blir lyckliga.

Av Tina Harr


Skriv ut artikel


Nytt på Kurera

flaskor och glas med fläder

Flädersaft utan citronsyra

Hälsa

Nu blommar flädern för fullt och det är dags att göra bär, saft, smoothies eller te. Fläderblommorna har traditionellt använts för dess hälsofrämjande egenskaper, bland annat vid förkylning. Men hoppa över citronsyran om du vill vara nyttig. Den utvinns ur svartmögel.

rått kött

Fall av böldpest upptäckt i Kina

Övrigt

Just när bekymrade kinesiska forskare varnat för en annan potentiell pandemi orsakad av ett influensavirus hos grisar har en rapport om fall av böldpest kommit från inre Mongoliet. Böldpest är en bakterieinfektion som sprids från råttor och via loppor i form av bett, men också om man äter gnagare.

kvinna sprayar sina ben med myggmedel

Så gör du ditt egna giftfria myggmedel

Naturlig hälsa

Sommaren och värmen är här och bor man i Sverige innebär det också myggtider. Älskar du mygg och att bli myggbiten? Sluta då läs. Ogillar du däremot myggbett och även kemikalier – ja, då följer här några effektiva och naturliga sätt att slippa de irriterande små rackarna.

 

familj som äter

Diamantis Koukouvinos: Så kan du få ordning på din IBS

Hälsa

IBS beskrivs ofta i Sverige som ett funktionellt tarmbesvär som kan yttra sig olika från person till person. Symtomen är framförallt uppblåst mage efter en måltid, smärta och obehag, gaser, diarré eller förstoppning eller en kombination av de båda.– Det är inte svårt att få ordning på IBS om man vet hur man ska behandla, säger Diamantis Koukouvinos som är naprapat och naturläkare inom kinesisk medicin.

Män tränar löpning mer än kvinnor

Hälsa

 I Sverige tycker vi om att träna – drygt 70 procent tränar flera gånger i veckan. Men träningsformer  och skälen till att vi tränar skiljer sig åt mellan män och kvinnor. För män är det mest löpning och styrketräning som gäller, medan kvinnor gärna yogar.

 

Varför är det så lätt att bli sjuk när semestern kommer?

Hälsa

Äntligen semester, tänker du och har en lista av roliga saker att göra. Men så blir du trött och hängig de första dagarna på ledigheten. Kroppen vill bara vila och sedan kommer förkylningen som ett brev på posten. Det är inte ovanligt att bli sjuk när du är ledigt. Kurera frågade stresscoachen Karin Isberg varför det är så och vad man kan göra för att undvika att bli sjuk på sin semester?

Behandla svårläkta sår med manukahonung 

Hälsa

Den speciella manukahonungen som kommer från Nya Zeeland har både antibakteriella och antiinflammatoriska egenskaper. Den lämpar sig inte bara för invärtes bruk utan fungerar utmärkt som behandling vid svårläkta sår. Framförallt kan den vara en hjälp för anhöriga som vill hjälpa äldre personer med besvärliga bensår.

 

Vad händer när vi inte får kramas?

Forskning

Kerstin Uvnäs Moberg, professor i fysiologi, var först i världen att prata om hur och varför må-bra hormonet oxytocin påverkar vårt välbefinnande. Men nu när vi inte har kunnat kramas på ett tag, och även måste vara försiktiga en stund till – vad händer då med vårt välbefinnande? – Det är förödande för vår hälsa att vara isolerade. Oxytocin frisätts inte bara vid beröring utan även vid möten, det blir inte på samma sätt när vi pratar i telefon, säger Kerstin.

Nu slipper Jacob smärtan i magen

Hälsa

Jacob Löthman var elva år när han fick diagnosen Aspergers syndrom och ADHD. Medicinerna gav biverkningar – och ända sedan tonåren har han levt med magsmärta, gaser och svullnad. För knappt två år sedan hittade han kapslarna med mjölksyrabakterier och effekten kom omedelbart. Idag är i princip alla hans problem borta.

 

Jadå, klart du ska testa gado gado!

Recept

Gado gado är en klassisk indonesisk sallad med tempeh. Namnet betyder potpurri på indonesiska, vilket beror på att man ofta använder olika grönsaker beroende på säsong. Gör gärna det du också! En krämig jordnötssås är kronan på  verket.

 

Sofia har hittat sin hudvård

Hälsa

Sofia Marklund har haft problem med sin hud i många år och aldrig hittat en hudvårdsrutin som funkar – förrän nu. Efter bara några veckor med en svensk serie av veganska produkter både ser och känner hon skillnad.

Camilla kan springa med hundarna igen

Hälsa

När Camilla Hallgren såg hur hennes hundar blev piggare och rörligare i lederna av ett tillskott med musselextrakt så bestämde hon sig för att prova själv. Artrosen i ett knä som hindrat henne att leva ett aktivt liv är nu helt borta. Nu springer hon milen utan problem igen.