Cathrine Schück

Expertens jultips: “Så äter du smart i jul”

Ända fram till självaste dopparedagen låter vi våra experter tipsa om hur du får en stressfri jul med hälsan i behåll.
Här tipsar Kureras kostrådgivare Cathrine Schück om hur du äter smart under julen.

Under julen är det lätt att äta för mycket – och av fel saker. Här har Kureras kostrådgivare Cathrine Schück listat sina tio bästa tips hur du äter både smart och hälsosamt.

1. Välj smart. Lutfisk, lax, löksill, skinka, ägghalvor, grönkål, rödkål, sallad är exempel på julmat som du kan äta med gott samvete.

 

2. Ta EN ät-dag. Njut av julmaten och bestäm i förväg en dag, till exempel julafton, när du verkligen får äta av allt. Övriga dagar - tänk dig för. En pepparkaka om dagen under december är okej, men inte tio.

LÄS OCKSÅ: Undersökning: 8 av 10 väljer eko till jul

3. Dela ut överbliven mat till familjen eller vänner. Se till att det inte finns oändliga mängder julmat som åker in och ut ur kylskåpet flera veckor efter jul.

4. Rensa julbordet och laga mindre mat. Kanske är du en sådan som alltid lagar för mycket julmat så att det inte ska ta slut? Välj ut några favoriträtter och satsa på dem. Man behöver inte ha femtioelva olika rätter på julbuffén.

5. Hamstra inte mat! Affärerna har faktiskt öppet över jul. Man behöver inte bunkra upp med mat som räcker till ett helt regemente.

6. Hamna inte i kvinnofällan. Du behöver inte vara så himla duktig utan har också rätt att ta det lugnt och njuta i jul. Istället för att börja laga julmat flera veckor före jul, fundera över vad du kan köpa färdigt. Gå till exempel till fiskaffären och köp en bit gravad eller rökt lax. Gott och nyttigt.

LÄS OCKSÅ: Fredrik Paulún: “Så undviker du sockerfällorna på julbordet”

7. Undvik godis. Godiset är det stora problemet över jul. Köp färre och dyrare praliner av god kvalitet som man verkligen kan njuta av. Då äter man mindre godis och slipper få i sig härdat fett.

 

8. Drick inte flytande socker. Julmust och annan läsk ger massor av kalorier och ingen näring alls. Man behöver kanske inte dricka läsk varenda dag under julen. Ett glas på julafton är däremot helt okej.

LÄS OCKSÅ: Så väljer du rätt på julbordet

9. Ät olika saker olika dagar. Mitt favorittips för att hålla vikten över jul men ändå njuta, är att dela upp julmaten och äta olika saker olika dagar. I min familj äter vi lutfisk och gröt någon dag innan jul. På annandagen äter man revbensspjäll med brysselkål och äppelmos och så vidare. Då har man fått lov att smaka på allt man gillar, men överäter inte.

10. Låt inte julen vara ända till påska. Ät mindre, mer utvalt, lyxigare, och framför allt ät inte i flera veckor. Det stora skadan sker inte på 2-3 dagars avsteg utan efter 2-3 veckors småätande av pepparkakor, lussekatter nedsköljt med sjöar av sockerstinn glögg.

Av Cathrine Schück


Skriv ut artikel


Nytt på Kurera

Förälder – så lär du ditt barn goda digitala vanor

Mental hälsa

Föräldrar har en avgörande roll för sina barns välbefinnande - och ett ansvar att skydda dem från faror och säkerställa att de inte utsätter andra för trakasserier eller mobbning. Här följer några tips och råd för hur du kan stötta ditt barn till ett positivt och hälsofrämjande användande av digitala medier.

sa-lindrar-du-solbrannan

Så lindrar du solbrännan

Hud

Vad händer egentligen med huden om vi bränner oss, finns det något ställe som är farligare att bränna sig på – och går det att lindra solbrännan på något naturligt sätt? Vi ställde några frågor till Kureras skönhetsexpert om solbränna.

flaskor och glas med fläder

Flädersaft utan citronsyra

Hälsa

Nu blommar flädern för fullt och det är dags att göra bär, saft, smoothies eller te. Fläderblommorna har traditionellt använts för dess hälsofrämjande egenskaper, bland annat vid förkylning. Men hoppa över citronsyran om du vill vara nyttig. Den utvinns ur svartmögel.

rått kött

Fall av böldpest upptäckt i Kina

Övrigt

Just när bekymrade kinesiska forskare varnat för en annan potentiell pandemi orsakad av ett influensavirus hos grisar har en rapport om fall av böldpest kommit från inre Mongoliet. Böldpest är en bakterieinfektion som sprids från råttor och via loppor i form av bett, men också om man äter gnagare.

 

kvinna sprayar sina ben med myggmedel

Så gör du ditt egna giftfria myggmedel

Naturlig hälsa

Sommaren och värmen är här och bor man i Sverige innebär det också myggtider. Älskar du mygg och att bli myggbiten? Sluta då läs. Ogillar du däremot myggbett och även kemikalier – ja, då följer här några effektiva och naturliga sätt att slippa de irriterande små rackarna.

familj som äter

Diamantis Koukouvinos: Så kan du få ordning på din IBS

Hälsa

IBS beskrivs ofta i Sverige som ett funktionellt tarmbesvär som kan yttra sig olika från person till person. Symtomen är framförallt uppblåst mage efter en måltid, smärta och obehag, gaser, diarré eller förstoppning eller en kombination av de båda.– Det är inte svårt att få ordning på IBS om man vet hur man ska behandla, säger Diamantis Koukouvinos som är naprapat och naturläkare inom kinesisk medicin.

 

Män tränar löpning mer än kvinnor

Hälsa

 I Sverige tycker vi om att träna – drygt 70 procent tränar flera gånger i veckan. Men träningsformer  och skälen till att vi tränar skiljer sig åt mellan män och kvinnor. För män är det mest löpning och styrketräning som gäller, medan kvinnor gärna yogar.

 

Varför är det så lätt att bli sjuk när semestern kommer?

Hälsa

Äntligen semester, tänker du och har en lista av roliga saker att göra. Men så blir du trött och hängig de första dagarna på ledigheten. Kroppen vill bara vila och sedan kommer förkylningen som ett brev på posten. Det är inte ovanligt att bli sjuk när du är ledigt. Kurera frågade stresscoachen Karin Isberg varför det är så och vad man kan göra för att undvika att bli sjuk på sin semester?

Behandla svårläkta sår med manukahonung 

Hälsa

Den speciella manukahonungen som kommer från Nya Zeeland har både antibakteriella och antiinflammatoriska egenskaper. Den lämpar sig inte bara för invärtes bruk utan fungerar utmärkt som behandling vid svårläkta sår. Framförallt kan den vara en hjälp för anhöriga som vill hjälpa äldre personer med besvärliga bensår.

Vad händer när vi inte får kramas?

Forskning

Kerstin Uvnäs Moberg, professor i fysiologi, var först i världen att prata om hur och varför må-bra hormonet oxytocin påverkar vårt välbefinnande. Men nu när vi inte har kunnat kramas på ett tag, och även måste vara försiktiga en stund till – vad händer då med vårt välbefinnande? – Det är förödande för vår hälsa att vara isolerade. Oxytocin frisätts inte bara vid beröring utan även vid möten, det blir inte på samma sätt när vi pratar i telefon, säger Kerstin.

Nu slipper Jacob smärtan i magen

Hälsa

Jacob Löthman var elva år när han fick diagnosen Aspergers syndrom och ADHD. Medicinerna gav biverkningar – och ända sedan tonåren har han levt med magsmärta, gaser och svullnad. För knappt två år sedan hittade han kapslarna med mjölksyrabakterier och effekten kom omedelbart. Idag är i princip alla hans problem borta.

 

 

Jadå, klart du ska testa gado gado!

Recept

Gado gado är en klassisk indonesisk sallad med tempeh. Namnet betyder potpurri på indonesiska, vilket beror på att man ofta använder olika grönsaker beroende på säsong. Gör gärna det du också! En krämig jordnötssås är kronan på  verket.

Sofia har hittat sin hudvård

Hälsa

Sofia Marklund har haft problem med sin hud i många år och aldrig hittat en hudvårdsrutin som funkar – förrän nu. Efter bara några veckor med en svensk serie av veganska produkter både ser och känner hon skillnad.