Kroppen svarar inte längre på träning – hur gör jag?

Hej, 
Undrar hur jag skall lägga upp min träning, vid 54 års ålder?
Tränar 4-6 ggr i  veckan, allround med löpning, cirkelträning, styrketräning och yoga. Kroppen inte svarar som förut, utan jag får mer skador, (har fått artros ovanpå allt)  sträckningar, mer fluff runt magen och rumpan är gone with the wind.

Tacksam för tips!

Monika Björn svarar:

Hej!

Först och främst stort grattis till en aktiv livsstil!

Ja, du är inte ensam om att uppleva att det sker en stor förändring runt 50.

I takt med att östrogenproduktionen minskar drastiskt är det vanligt att man upplever mer värk och smärta, samt att överflödigt fett sätter sig runt midjan istället för runt höfter/lår och säte. Förutom det faktum att de flesta av oss går igenom klimakteriet någon gång mellan 45-55-års åldern, börjar det även märkas att ämnesomsättningen går ned och att man förlorar muskelmassa.

Fortsätt att röra på dig – du har en fin blandning mellan kondition, styrka och rörlighet, redan idag. Se till att du får in tillräckligt med vila och återhämtning efter tuffare pass. Väldigt ofta får kvinnor i en liknande situation till din, en fin utväxling på några få tuffare träningspass (2-3 st och gärna styrkebaserade) istället för många träningstillfällen med medelhög intensitet. Titta över din ”vardagsstress”, finns det något du kan göra för att minska den? Hur är din sömn, sover du tillräckligt och med bra kvalitét?

Är kosten varierad och hyfsat proteinrik? Vi behöver mer protein från 50-års åldern och framåt.

Vi blir känsligare både för alkohol och kolhydrater med åldern,

Det innebär inte att man ska utesluta kolhydrater i kosten, utan se till att man får i sig en bra balans mellan kolhydrater, proteiner och fett.

Hoppas att svaret kan ge dig några bra idéer var du kan börja någonstans. Om du efter 2-3 månader upplever att inget av dina besvär har förändrats och du även har andra klimakteriesymptom, skulle jag rekommendera dig att söka hjälp hos en duktig gynekolog för att diskutera hormonbehandling.

Stort lycka till!

Monika

Ställ din egen fråga till Monika Björn

Kroppen svarar inte längre på träning – hur gör jag?

Fråga till Gästexpert: Träning

Hej,  Undrar hur jag skall lägga upp min träning, vid 54 års ålder? Tränar 4-6 ggr i  veckan, allround med löpning, cirkelträning, styrketräning och yoga. Kroppen inte svarar som förut, utan jag får mer skador, (har fått artros ovanpå allt)  sträckningar, mer fluff runt magen och rumpan är gone with the wind. Tacksam för tips!

Läs mer →

Kan ashwaganda hjälpa mig att sova bättre?

Fråga till Gästexpert: Träning

Hej, Är i klimakteriet sedan två år och sover numera aldrig en hel natt. Har provat både gaba, melatonin och magnesium men har bara fått en liten förbättring. Har nu fått nytt tips av kolleger som har hjälpt dem sova bättre – KSM 66, tror du det kan vara en lösning för mig? eller ska […]

Läs mer →