Kroppen svarar inte längre på träning – hur gör jag?

Hej, 
Undrar hur jag skall lägga upp min träning, vid 54 års ålder?
Tränar 4-6 ggr i  veckan, allround med löpning, cirkelträning, styrketräning och yoga. Kroppen inte svarar som förut, utan jag får mer skador, (har fått artros ovanpå allt)  sträckningar, mer fluff runt magen och rumpan är gone with the wind.

Tacksam för tips!

Monika Björn svarar:

Hej!

Först och främst stort grattis till en aktiv livsstil!

Ja, du är inte ensam om att uppleva att det sker en stor förändring runt 50.

I takt med att östrogenproduktionen minskar drastiskt är det vanligt att man upplever mer värk och smärta, samt att överflödigt fett sätter sig runt midjan istället för runt höfter/lår och säte. Förutom det faktum att de flesta av oss går igenom klimakteriet någon gång mellan 45-55-års åldern, börjar det även märkas att ämnesomsättningen går ned och att man förlorar muskelmassa.

Fortsätt att röra på dig – du har en fin blandning mellan kondition, styrka och rörlighet, redan idag. Se till att du får in tillräckligt med vila och återhämtning efter tuffare pass. Väldigt ofta får kvinnor i en liknande situation till din, en fin utväxling på några få tuffare träningspass (2-3 st och gärna styrkebaserade) istället för många träningstillfällen med medelhög intensitet. Titta över din ”vardagsstress”, finns det något du kan göra för att minska den? Hur är din sömn, sover du tillräckligt och med bra kvalitét?

Är kosten varierad och hyfsat proteinrik? Vi behöver mer protein från 50-års åldern och framåt.

Vi blir känsligare både för alkohol och kolhydrater med åldern,

Det innebär inte att man ska utesluta kolhydrater i kosten, utan se till att man får i sig en bra balans mellan kolhydrater, proteiner och fett.

Hoppas att svaret kan ge dig några bra idéer var du kan börja någonstans. Om du efter 2-3 månader upplever att inget av dina besvär har förändrats och du även har andra klimakteriesymptom, skulle jag rekommendera dig att söka hjälp hos en duktig gynekolog för att diskutera hormonbehandling.

Stort lycka till!

Monika

Ställ din egen fråga till Monika Björn

Har du tips på mjuka övningar?

Fråga till Gästexpert: Träning

Hej Monika. Jag är snart 50 år, har varit sjuk och fått behandlingar. Min kropp kan ha skjutsats in i klimakteriet på grund av det.  Jag märker att mina leder (skelettet?) knakar enormt mycket när jag exempelvis böjer knäna eller går i trappor (det låter som kex som smulas) och även när jag vrider på […]

Läs mer →

Hur ska jag lägga upp min träning?

Fråga till Gästexpert: Träning

Hej Monika Undrar hur jag skall lägga upp min träning, vid 54 års ålder? Tränar 4-6 ggr i veckan, allround med löpning, cirkelträning, styrketräning och yoga. Kroppen inte svarar som förut, utan jag får mer skador, (har fått artros ovanpå allt)  sträckningar, mer fluff runt magen och rumpan är gone with the wind. Tacksam för tips.

Läs mer →

Kroppen vill vila, men jag vill träna

Fråga till Gästexpert: Träning

Jag undrar nu när det är höst och min kropp säger att den vill vila, hur jag ska göra med träningen? Och hur bekämpar jag känslan att vilja gå ner i varv och bara ta det lugnt ? Tar promenader och gör lite yoga hemma tre gånger i veckan. Vad tycker du?

Läs mer →

Smärtan i höften är tillbaka – hur tränar jag?

Fråga till Gästexpert: Träning

Hej Monika! Jag är 45 år och när jag fick ont i höften, av vad jag tror är för mycket ensidig träning, gick jag till doktorn som konstaterade att det var en muskelinflammation. Jag fick en kortisonspruta och vips var smärtan borta. Men nu har den kommit tillbaka, lite grand. Jag undrar om du har […]

Läs mer →

Jag får olika svar från olika gynekologer

Fråga till Gästexpert: Träning

Hej! Jag får olika svar från olika gynekologer om jag ska ta Utrogestan eller inte då jag har opererat bort min livmoder. Hur det du på saken? Jag har Estradotplåster också.

Läs mer →

Kroppen svarar inte längre på träning – hur gör jag?

Fråga till Gästexpert: Träning

Hej,  Undrar hur jag skall lägga upp min träning, vid 54 års ålder? Tränar 4-6 ggr i  veckan, allround med löpning, cirkelträning, styrketräning och yoga. Kroppen inte svarar som förut, utan jag får mer skador, (har fått artros ovanpå allt)  sträckningar, mer fluff runt magen och rumpan är gone with the wind. Tacksam för tips!

Läs mer →

Kan ashwaganda hjälpa mig att sova bättre?

Fråga till Gästexpert: Träning

Hej, Är i klimakteriet sedan två år och sover numera aldrig en hel natt. Har provat både gaba, melatonin och magnesium men har bara fått en liten förbättring. Har nu fått nytt tips av kolleger som har hjälpt dem sova bättre – KSM 66, tror du det kan vara en lösning för mig? eller ska […]

Läs mer →