Zarah Öberg svarar
Hej och tack för din fråga,
Jag har svårt att bemöta din fråga gällande att chaga är 40 procent närmare kroppens DNA än andra växter. Jag har inte hört den informationen tidigare utan den information jag har sett är att den är 30 procent mer lik människans DNA än andra växter. Jag kan därför inte yttra mig om just den delen i din fråga, men berättar gärna lite om varför chaga ses som hälsosam. Jag tänker generellt att en växt som är lik vårt DNA också passar bättre för oss att äta, men det är min egen teori.
Chaga, även kallad sprängticka, är en svamp som växer i kalla klimat såsom Sverige eller andra nordiska länder. Chaga anses vara mycket näringsrik, växer på björkar och har använts i många hundra år inom näringsmedicinen. Vanligtvis så skördar man chaga under hösten och vintern, och kan sedan torka den för att göra té eller näringspulver. Om man vill bevara alla näringsämnen och enzymer så är det klokt att torka chaga i högst 40 grader. Chaga är full av vitaminer och mineraler och har en stärkande, stimulerande och normaliserande effekt på kroppens immunförsvar. Chaga är rik på antioxidanter, är naturligt blodtryckssänkande och kolesterolsänkande samt är antibakteriell, antiviral och svampdödande. Chaga smakar lite speciellt, men är gott som te eller i en smoothie.
Varma hälsningar Zarah Öberg