Prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Missa inga nyheter och erbjudanden från Kurera!
Vårt nyhetsbrev kommer två gånger i veckan och är helt gratis.
Anmäl dig genom att fylla i dina uppgifter här:

E-postadressen är nu registrerad, du kommer att få vårt nästa utskick!

Är det så illa att äta potatis?

Cathrine Schück svarar:

Hej!
Du utesluter inte kolhydrater ur kosten genom att skippa ”fluffet” det vill säga ris, pasta, bröd  och potatis. Du får i dig bättre och nyttigare kolhydrater genom att äta mycket grönsaker. Gärna röda grönsaker som är ganska rejält kolhydratrika. Visst har vi ätet mycket potatis i Sverige men den kom hit på grund av fransmännen och då tänkt som föda åt grisar. Rätt behandlad är potatis inte sämre än någon annan grönsak, men fullt ersättningsbar av andra så kallade ”underjordgrönsaker”. Äter någon enstaka potatis till en måltid som i övrigt är väl sammansatt så gör det absolut ingen skada, och du lär heller inte gå varken upp eller ned i vikt. Det kan ju vara bra att veta att kokt kall potatis har det bästa och lägst GI glykemiska belastningen, medan potatismos och bakad potatis har ett skyhögt GI, som höjer ditt blodsocker.
Med vänlig hälsning
Cathrine

Ställ din egen fråga till Cathrine Schück

Vad har vattenfasta för fördelar?

Fråga till Kostrådgivare

Hej! Jag vet inte om jag skriver till rätt ställe men jag har en fråga till expertpanelen om kost, eller ja kanske avsaknaden av kost. Jag har hört att vattenfasta ska vara bra för hälsan, men undrar på vilket sätt. Till exempel sju dagar vattenfasta en gång om året, vilka hälsofördelar ger det?

Läs mer →

Är det så illa att äta potatis?

Fråga till Kostrådgivare

Hej Cathrine! Jag är en 59-årig kvinnan som har funderat på det här med att utesluta kolhydrater ur kosten. Kan förstå om man inte äter överdrivet mycket pasta, vitt ris och bröd. Men min fundering handlar om potatis. Vi har ju ätit potatis i alla tider i Sverige och det är ju mycket näring i […]

Läs mer →

Kan jag äta AIP-kost?

Fråga till Kostrådgivare

Hej. Jag har en fråga om AIP kost. Jag har hypotyreos och Hashimotos och mår inte bra trotts att sjukvård tycker att jag har rätt dos av Levaxin. Jag har funderat på att testa strikt AIP kost för att se om det kan hjälpa mig. Men är lite fundersam på hur det blir efteråt om […]

Läs mer →

Vilket Omega-3 tillskott ska man ta?

Fråga till Kostrådgivare

Hej! Jag såg ett program med Michael Mosley där han testade Omega-3 kosttillskott och kom fram till att de inte fungerar utan man måste äta fisk. Jag kollade på Folkhälsoinstitutet och där står det att de inte rekommenderar att ta Omega-3 som kosttillskott utan att man ska äta fisk minst tre gånger i veckan och […]

Läs mer →

Vad ska jag ta för min artros?

Fråga till Kostrådgivare

Hej. Jag är kvinna 73 år, som alltid har gympat. I dag har jag svår artros i knäna. Tar promenader med hunden, en-två timmar varje dag. Tycker att matlagningen är svårt, så vad råder du mig att göra/äta? Jag röker inte och har cirka sju kilos övervikt. Bor i Spanien. Hälsningar från Spanien

Läs mer →

Finns enzymtillskott för tarmen?

Fråga till Kostrådgivare

Hej Cathrine Jag har nyligen fyllt 40 och märker att förändringar i vikt samt näringsupptag inte fungerar som det gjorde för bara två år sedan. Jag undrar är om det finns enzymtillskott för tarmen? Trots att jag äter rätt för min ålder så lyckas jag inte bli av med extrakilona runt mage och höfter som satt […]

Läs mer →

Vilka kosttillskott behöver jag?

Fråga till Kostrådgivare

Hej Jag är kvinna på 59 år. Har i kortare och längre perioder sedan 30-årsåldern tagit magsyradämpande läkemedel mot sår och inflammationer i magsäck och matstrupe. Gastroskopi och glutentest är gjorda. Slutade med vete för drygt ett halvår månader sedan och blev något bättre av det, men inte helt. Undviker socker, men äter frukt. Har minskat […]

Läs mer →

Vad är bästa fettet att steka i?

Fråga till Kostrådgivare

Hej! Skulle gärna vilja veta vad du tycker är det bästa fettet att använda vid stekning. Brukar nästan alltid steka i olivolja men har nu läst att det inte är så bra. Vill inte använda smör eftersom min man är bypass opererad och inte bör äta animaliska fettprodukter.  

Läs mer →

Vad är quorn?

Fråga till Kostrådgivare

Hej, Jag undrar vad quorn egentligen är?

Läs mer →

Är det riskfritt att äta hirsgröt varje dag?

Fråga till Kostrådgivare

Hej, Jag har sköldkörtelproblem och tar levaxin, en tablett om dagen. Jag tänkte leva lite mer hälsosamt så har börjat äta mer grönkål och hirs. Nu har jag läst på internet att överkonsumtion av grönkål och hirs påverkar sköldkörteln negativt. Är det riskfritt äta gröt på hirs varje dag och äta stekt grönkål?

Läs mer →

Vilka mjölsorter är basbildande?

Fråga till Kostrådgivare

Hej. Har några frågor kring kost och intolerans. Är laktosintolerant sedan många år. Har vad man kallar IBS, så jag är känslig mot vissa mjölsorter. Mina frågor handlar om syrabas och havre är ju syrabildande, har under flera år använt mig av havrebaserade livsmedel. Jag är känslig mot soja, nötter och kokosmjölk, kanske blir det […]

Läs mer →

Vilken mat bör jag äta som har kol och astma?

Fråga till Kostrådgivare

Hej Cathrine, Har du förslag på livsmedel/mat, eventuellt kosttillskott, när man som jag har kronisk obstruktiv lungsjukdom, astma och nu också osteoporos? Är sjuttiofyra år, alltid gjort mindfulness, hatha yoga, motionerat och ätit hälsosamt, men kanske ensidigt hälsosamt. Jag uteslöt alla produkter från kossor, men har börjat med yoghurt och ost. Ätit mycket fet fisk, […]

Läs mer →

Vilka kosttillskott kan man kombinera?

Fråga till Kostrådgivare

Hej! Jag har fråga angående kombination av olika kosttillskott. Jag har typ 2-diabetes, högt blodtryck, högt kolesterol, problem med syrauppstötning och ont i knäet. Min fråga är om man får ta kapslar med röd ris, gurkmeja och nyponpulver tillsammans? Jag hört att gurkmeja höjer blodtrycket och nypon höjer magsyran. Alla artiklar om kosttillskott och mediciner […]

Läs mer →

Vilken mat bör jag som har hjärtsvikt äta?

Fråga till Kostrådgivare

Hej, Har konstaterad hjärtsvikt efter proppar i benen och åtföljande lungemboli. Legat inne på sjukhus november och december 2018. Har läst mycket om hjärtsvikt och skaffat mig all den information själv som jag inte fått av mina läkare. Bland annat har jag läst att man kan få magbesvär på grund av att tarmarna inte kan […]

Läs mer →

Varför är det bra med kollagentillskott?

Fråga till Kostrådgivare

Har läst eller hört att du rekommenderar att ta kollagen när man äter enligt din metod. Kollagen har ju helt plötsligt blivit väldigt poppis och finns nu i olika varianter och fabrikat på både gym och hälsokostaffärer. Så nu till mina frågor – vilken kollagenprodukt förespråkar du? Och varför anser du att det är bra/viktigt […]

Läs mer →

Hur höjer jag järnvärdena enbart via kosten?

Fråga till Kostrådgivare

Hej Cathrine, Jag undrar om du kanske kan hjälpa mig. Förra året gjorde jag ett blodtest som har visat att jag ligger lågt med järn- samt ferritinvärde, vilket avspeglar tillgången på järn i kroppen. Min husläkare gjorde inget speciellt när jag berättade att jag tappar otroliga mängder av hår, det var också det som gjorde […]

Läs mer →

Vad kan jag ersätta mjölken med?

Fråga till Kostrådgivare

Hej Cathrine! Jag är 80+ och har diagnosen osteoporos sedan cirka tio år tillbaka. Är behandlad lika länge och har mått ganska bra ända tills för ett halvår sedan. Jag har läst Kurera i alla år och försökt följa alla “goda råd” angående kosten som man får där. Min fråga är, vad ersätter jag den […]

Läs mer →

Vad finns det för alternativ till antibiotika mot urinvägsinfektion?

Fråga till Kostrådgivare

Hej Catrine. Jag har återkommande urinvägsinfektioner. Har avslutat en kur antibiotika men nu känns det som jag vill ha ett annat alternativ. Jag har hört talas om D-Mannose som ska vara bra, och även vitamin D3, vad tror du om det? Värt att prova kanske? Ganska less på att ha det här besvären.

Läs mer →

Hur blir jag kvitt min herpes – en gång för alla?

Fråga till Kostrådgivare

Hej, Har än en gång fått tillbaka min herpes som oftast bryter ut i näsan. Jag var hos en homeopat för cirka 15 år sedan och han konstaterade att jag var amalgamförgiftad. Jag hade åtta plomber som jag tog bort och herpesen var borta i cirka åtta år, sedan kom den tillbaka. Jag började med […]

Läs mer →

Vilket fett ska jag steka i?

Fråga till Kostrådgivare

Hej! Jag skulle gärna vilja veta vad som du tycker är det bästa fettet att använda vid stekning. Jag brukar nästan alltid steka i olivolja men har nu läst att det inte är så bra. Jag vill inte använda smör eftersom min man är bypass opererad och inte bör äta animaliska fettprodukter.

Läs mer →

Hur kan jag få tillbaka energin och gå ner i vikt?

Fråga till Kostrådgivare

Hej Cathrine, Jag hoppas du kan hjälpa mig och ge mig lite bra vägledning och tips. Jag är en kvinna på snart 50 år, och i klimakteriet. Nu är det kring tre år sedan min sista blödning. Klimakteriet har varit en mardröm rent ut sagt. Ingen har förvarnat mig för detta elände. Min gynekolog menar […]

Läs mer →