Zarah Öberg svarar
Hej Jannike och tack för ditt mail,
Proteinrika livsmedel skapar ökad urinsyraproduktion, vilket i sin tur kan vara skadligt för njurarna. Om det är skadligt för dig eller inte beror på olika faktorer, såsom om du har bra eller svaga njurar och så vidare. När man har till exempel njurproblem eller njursjukdom avråds man från livsmedel som är proteinrika av just denna anledning.
Det är inte riktigt att protein kan omvandlas till kolhydrater då de är har helt olika kemiska strukturer. Däremot så kan ett överskott av protein lagras in i kroppen på samma vis som kolhydrater, och således ge överskott.
Ofta brukar argumenten till en proteinrik kost, vara att det mättar bättre än kolhydrater och att kroppen har svårare att lagra in den formen av energi. Men om man överdoserar saker så blir det aldrig bra. Det är bättre att ha en balans i det man äter.
En annan sak som också är viktig att ta hänsyn till, både vid proteinrik och fettrik kost, är att det är stor skillnad på ekologiska och icke ekologiska råvaror. Kött som är konventionellt framavlat och ägg som är från höns som inte fått den föda som de ska äta, har lägre halter av omega 3, lägre nivåer av D-vitamin (om de inte får vistas ute i solen) och de har också mer gifter som binder till fettet.
Om man ska äta så mycket kött och mejeriprodukter som du äter är det oerhört viktigt att råvarorna kommer från naturkött/ekologiskt kött, kravmärkta ägg och att man äter mycket grönt som hjälper levern att omvandla gifter så att de kan elimineras från kroppen.
Du kan läsa mer om detta på: www.kemikalier.eu och www.ekologiskaval.se.
Varma hälsningar,
Zarah