Zarah Öberg svarar
Hej och tack för din fråga.
Ofta så beror sura uppstötningar inte på att man har för mycket magsyra utan för lite, det vill säga maten kan inte spjälkas ordentligt och åker då upp igen. Om du har tagit protonpumpshämmare så är magsyraproduktionen förmodligen inte heller som den borde vara. Enzymerna innehåller HCL, saltsyra, på grund av att saltsyra tillsammans med enzymer är en bra hjälp vid matsmältningsbesvär. Jag tycker absolut att du kan testa detta, men om du känner osäkerhet så köp matsmältningsenzymer som är utan HCL.
Betain HCL är saltsyra, så det stämmer. Mucosa innehåller örter som ökar kroppens naturliga produktion av saltsyra, så i det fallet tillför du inte saltsyra utan hjälper din egen produktion att normaliseras.
Vid de besvär som du beskriver så rekommenderar jag att du tar kontakt med en näringsterapeut som kan hjälpa dig. Generellt så kan det vara en god ide att testa med matsmältningsenzymer i kombination med att du behöver vara noga med att sitta ner när du äter, äta långsamt och tugga ordentligt. Ät långsamt och pröva med lite mindre portioner. Mucosa är absolut ett bra alternativ i och med att de innehåller de örter som hjälper dig att smälta maten bättre, men utan att du behöver ta HCL i ren form. Tänk också på att stress, sömn, motion med mera påverkar matsmältningen.
Varma hälsningar
Zarah Öberg