Annons
Annons
Zarah Öberg

Zarah Öberg

Näringsexpert

Medlem i SNLF, kostrådgivare, hälsopedagog, ayurvedarådgivare, näringsterapeut, fytoterapeut samt mental tränare, NLP Trainer, ICC-coach, yogalärare, Qi Gong-coach och journalist. 

Utöver det har Zarah fem års högskole- och universitetsutbildning inom medicin, farmakologi och miljömedicin, är utbildad inom kinesisk medicin, indisk medicin, näringsmedicin, holistisk medicin, energimedicin, naturmedicin, kinesiologi och mycket mer. Zarah Öberg är en av landets mest anlitade föreläsare och utbildare och hon driver en egen näringsterapeutisk klinik.

Zarah driver även flera hemsidor inom hälsa, kost, personlig utveckling och medicin och skriver för flera av Sveriges medier. Zarahs hemsida är zarahssida.se.

Medlem i SNLF, kostrådgivare, hälsopedagog, ayurvedarådgivare, näringsterapeut, fytoterapeut samt mental tränare, NLP Trainer, ICC-coach, yogalärare, Qi Gong-coach och journalist. 

Utöver det har Zarah fem års högskole- och universitetsutbildning inom medicin, farmakologi och miljömedicin, är utbildad inom kinesisk medicin, indisk medicin, näringsmedicin, holistisk medicin, energimedicin, naturmedicin, kinesiologi och mycket mer. Zarah Öberg är en av landets mest anlitade föreläsare och utbildare och hon driver en egen näringsterapeutisk klinik.

Zarah driver även flera hemsidor inom hälsa, kost, personlig utveckling och medicin och skriver för flera av Sveriges medier. Zarahs hemsida är zarahssida.se.

Läs fler frågor till Zarah Öberg
Stäng

Ställ din fråga till Zarah Öberg

Zarah Öberg

Hidden
Hidden
Hidden
Detta fält används för valideringsändamål och ska lämnas oförändrat.

Bör jag ta extra vitaminer trots att alla värden är okej?

20 januari, 2021
Hej Zarah, Jag lider av utmattningssyndrom sedan augusti 2019 och är än idag inte fri min mina värsta symptom så som diffus konstant yrsel, trötthet i samband med yrsel, koncentrationssvårigheter, dåligt minne, svårt att somna in vissa kvällar, försämrad syn (blir värre av mycket mobiltittande) och så vidare. De som har blivit bättre och försvunnit med tiden är trycket över bröstet. Annars är de övriga symtomen mer eller mindre konstanta. Jag hade kanske två-tre månader där jag började känna mig okej men sen kom den diffusa yrseln och i syn tur den försämrade synen tillbaka. Jag har inte fått någon direkt hjälp från läkaren på min vårdcentral mer än att han tillgodosett diverse provtagningar på min egen begäran. Allt visar bra. Så därav kom han fram till slutsatsen om att symtomen kommer från långvarig stress, vilket absolut känns rimligt. Men som sagt - jag har inte fått någon rådgivning för hur jag ska bli symtomfri, vad jag ska göra, vilken typ av behandling jag behöver eller liknande. Han bad mig, som sjuk patient, att själv gå in på 1177 och välja en random psykolog i min stad för att han sedan skulle skicka remiss dit. Jag vill ju självklart hamna hos någon rekommenderad expert på området kring att hantera personer som mig, med mina symtom och min bakgrund. Hur ska jag kunna veta vem jag ska välja bland alla 100 psykologer som finns i listan? Känns hopplöst och jag har ingen lust att träffa flera olika psykologer, slösa min tid och berätta om min bakgrund om och om igen. Hur som helst. Har ett par frågor till dig, som jag hoppas på att få korrekt svar på, en gång för alla, då jag läst lite olika teorier. Var gäller angående fysisk aktivitet under utmattning. Ska jag köra på gymmet, som jag gjorde tidigare, eller måste jag bara ta korta promenader? Min yrsel ökar bara jag springer upp för trapporna i fastigheten som vi bor i. Ska jag köra på ändå och hoppas på att det blir bättre med tiden? Jag har läst lite olika... Jag har bara tränat i en tremånaders period sedan jag blev utmattad. Dock vart jag alltid väldigt trött efter gymmet och det tog ett tag innan jag började få upp energin igen. Så var det aldrig förr, när jag var frisk. Då fick jag energi av träningen. Ashwagandha har jag börjat ta. Vet inte om det är placebo men jag tycker ändå det hjälper litegrann. Men är osäker? Behöver jag knapra extra vitaminer? Jag gjorde en stor hälsokontroll där man kollade alla möjliga hälsomarkörer, men i princip allt låg normalt. Borde jag ändå ta något för att hjälpa mig med min återhämtning av skadan som är skedd inombords? Tacksam för din kontakt och vägledning. Jag vill verkligen bli frisk.
Annons

Zarah Öberg svarar

Hej och tack för din fråga,

Långvarig stress skapar ofta besvär med utmattade binjurar och försämrad kortisolfrisättning. Detta beror på att kroppen haft väldigt hög produktion av kortisol under lång tid, vilket gör binjurarna trötta och till slut väldigt ineffektiva. Efter lång tids stress kommer en tid, då kortisolfrisättningen går från att ligga högt till att istället ligga lågt, och då upplever man de symtom med trötthet, hjärntrötthet, försämrat minne, hjärndimma etc som du beskriver. Detta beror på att det är kortisol (tillsammans med andra hormoner och signalsubstanser) som har som uppgift att göra oss pigga och alerta och om kortisol ligger lågt, så fungerar inte den vakenheten.

Givetvis ska du söka hjälp hos psykolog om det är något som behövs och som du känner ett behov av, men när det gäller tröttheten och utmattningen som uppstår vid binjureutmattning, så är det inget som är psykiskt utan beror på fysiska besvär. Det är därför så tokigt att många patienter avfärdas med att det ligger i deras vilja eller psyke, när det handlar om att binjurarna inte fungerar optimalt och därför gör att systemet är utmattat.

Det viktiga, som jag ser det, är att undersöka dina binjurar på ett korrekt sätt, och se var problemet ligger och hur det bäst bör åtgärdas. Det är dock viktigt att inte mäta kortisol i blodprov, då ett blodprov visar ett totalkortisol (totalvärde på kortisol), och således inte säger något om vilka hormoner som är aktiva respektive inaktiva. Det är alltså mycket vanligt att man har ett bra kortisolvärde i blod, medan ett salivtest på kortisolkurva visar var problemet ligger, då saliv endast mäter aktiva hormoner.

Nu till dina frågor. Vid utmattning bör man inte träna hårt, med styrketräning eller pulshöjande träning. Detta beror på att all form av slitage och pulshöjning gör att kroppen behöver frisätta kortisol, och på så vis blir din egen produktion ännu mer belastad. Man brukar märka det genom att man blir helt slut efter träning, eller dagen efter ett träningspass. Det är då ett tecken på att man inte bör träna. Däremot så kan en lugn promenad eller lugn simtur vara lämpligt för att hålla igång kroppen och få en stund av lugn. Även lugn yoga brukar fungera för många.

Att du får yrsel när du anstränger dig kan mycket väl vara ett tecken på att du inte klarar pulshöjande träning i nuläget. Det kan också vara en god idé att undersöka så att du inte har lågt järnvärde också, eftersom det också kan påverka och ge yrsel eller trötthet vid ansträngning. Nu verkar dina besvär höra samman med din utmattning, men jag skulle be läkaren kontrollera det för säkerhetskull om de inte redan gjort det. Både järn, ferritin, transferritin, hb och B12.
Oavsett så tycker jag inte att du ska köra på och hoppas på att det blir bättre, utan lyssna på kroppen och vila om den behöver det. Det är ett tecken på att du ska ta det lugnt. Sen kan du träna igen när dina binjurar mår bättre och din energi är tillbaka. Som jag skrev ovan, så är din trötthet efter träningspasset ett tecken på att din kortisolproduktion inte är tillräcklig. Sen är man såklart trött efter ett pass, men vid utmattning är det på en annan nivå, och man har svårt att få tillbaka energin och svårt att återhämta sig.

Ashwagandha är ett bra alternativ vid utmattning eftersom det har en normaliserande effekt på kortisolfrisättningen. Det som menas med det är att i vanliga fall stiger ditt kortisol väldigt snabbt om du blir stressad. När du tar ashwagandha, som exempelvis KSM66, så blir inte den frisättningen lika hög, utan ashwagandha hugger av den höga topp som blir av stress. Detta gör att man sparar på kortisolfrisättningen och att kortisolkurvan normaliseras. Dock så brukar ashwagandha vara en bra del av behandling vid utmattning, men man behöver ofta mer än så. Jag brukar alltid rekommendera att man undersöker kortisolvärdet och balanserar upp och stöttar binjurarna. Detta får du bäst hjälp med hos en näringsterapeut eller naturläkare. Utöver det så brukar många med utmattning ha hjälp av magnesium, zink och B-vitaminkomplex, då dessa är viktiga för att hantera stress och således ofta ligger lågt efter lång tids stress.

Varma hälsningar Zarah Öberg

Dela inlägget
Annons
Annons
Annons
Annons