Bör jag ta extra vitaminer trots att alla värden är okej?

Hej Zarah,

Jag lider av utmattningssyndrom sedan augusti 2019 och är än idag inte fri min mina värsta symptom så som diffus konstant yrsel, trötthet i samband med yrsel, koncentrationssvårigheter, dåligt minne, svårt att somna in vissa kvällar, försämrad syn (blir värre av mycket mobiltittande) och så vidare.
De som har blivit bättre och försvunnit med tiden är trycket över bröstet. Annars är de övriga symtomen mer eller mindre konstanta. Jag hade kanske två-tre månader där jag började känna mig okej men sen kom den diffusa yrseln och i syn tur den försämrade synen tillbaka.

Jag har inte fått någon direkt hjälp från läkaren på min vårdcentral mer än att han tillgodosett diverse provtagningar på min egen begäran. Allt visar bra. Så därav kom han fram till slutsatsen om att symtomen kommer från långvarig stress, vilket absolut känns rimligt. Men som sagt - jag har inte fått någon rådgivning för hur jag ska bli symtomfri, vad jag ska göra, vilken typ av behandling jag behöver eller liknande.
Han bad mig, som sjuk patient, att själv gå in på 1177 och välja en random psykolog i min stad för att han sedan skulle skicka remiss dit. Jag vill ju självklart hamna hos någon rekommenderad expert på området kring att hantera personer som mig, med mina symtom och min bakgrund. Hur ska jag kunna veta vem jag ska välja bland alla 100 psykologer som finns i listan? Känns hopplöst och jag har ingen lust att träffa flera olika psykologer, slösa min tid och berätta om min bakgrund om och om igen.
Hur som helst.
Har ett par frågor till dig, som jag hoppas på att få korrekt svar på, en gång för alla, då jag läst lite olika teorier.
Var gäller angående fysisk aktivitet under utmattning. Ska jag köra på gymmet, som jag gjorde tidigare, eller måste jag bara ta korta promenader? Min yrsel ökar bara jag springer upp för trapporna i fastigheten som vi bor i. Ska jag köra på ändå och hoppas på att det blir bättre med tiden?
Jag har läst lite olika...
Jag har bara tränat i en tremånaders period sedan jag blev utmattad. Dock vart jag alltid väldigt trött efter gymmet och det tog ett tag innan jag började få upp energin igen. Så var det aldrig förr, när jag var frisk. Då fick jag energi av träningen.
Ashwagandha har jag börjat ta. Vet inte om det är placebo men jag tycker ändå det hjälper litegrann. Men är osäker?
Behöver jag knapra extra vitaminer? Jag gjorde en stor hälsokontroll där man kollade alla möjliga hälsomarkörer, men i princip allt låg normalt. Borde jag ändå ta något för att hjälpa mig med min återhämtning av skadan som är skedd inombords?
Tacksam för din kontakt och vägledning. Jag vill verkligen bli frisk.

Zarah Öberg svarar:

Hej och tack för din fråga,

Långvarig stress skapar ofta besvär med utmattade binjurar och försämrad kortisolfrisättning. Detta beror på att kroppen haft väldigt hög produktion av kortisol under lång tid, vilket gör binjurarna trötta och till slut väldigt ineffektiva. Efter lång tids stress kommer en tid, då kortisolfrisättningen går från att ligga högt till att istället ligga lågt, och då upplever man de symtom med trötthet, hjärntrötthet, försämrat minne, hjärndimma etc som du beskriver. Detta beror på att det är kortisol (tillsammans med andra hormoner och signalsubstanser) som har som uppgift att göra oss pigga och alerta och om kortisol ligger lågt, så fungerar inte den vakenheten.

Givetvis ska du söka hjälp hos psykolog om det är något som behövs och som du känner ett behov av, men när det gäller tröttheten och utmattningen som uppstår vid binjureutmattning, så är det inget som är psykiskt utan beror på fysiska besvär. Det är därför så tokigt att många patienter avfärdas med att det ligger i deras vilja eller psyke, när det handlar om att binjurarna inte fungerar optimalt och därför gör att systemet är utmattat.

Det viktiga, som jag ser det, är att undersöka dina binjurar på ett korrekt sätt, och se var problemet ligger och hur det bäst bör åtgärdas. Det är dock viktigt att inte mäta kortisol i blodprov, då ett blodprov visar ett totalkortisol (totalvärde på kortisol), och således inte säger något om vilka hormoner som är aktiva respektive inaktiva. Det är alltså mycket vanligt att man har ett bra kortisolvärde i blod, medan ett salivtest på kortisolkurva visar var problemet ligger, då saliv endast mäter aktiva hormoner.

Nu till dina frågor. Vid utmattning bör man inte träna hårt, med styrketräning eller pulshöjande träning. Detta beror på att all form av slitage och pulshöjning gör att kroppen behöver frisätta kortisol, och på så vis blir din egen produktion ännu mer belastad. Man brukar märka det genom att man blir helt slut efter träning, eller dagen efter ett träningspass. Det är då ett tecken på att man inte bör träna. Däremot så kan en lugn promenad eller lugn simtur vara lämpligt för att hålla igång kroppen och få en stund av lugn. Även lugn yoga brukar fungera för många.

Att du får yrsel när du anstränger dig kan mycket väl vara ett tecken på att du inte klarar pulshöjande träning i nuläget. Det kan också vara en god idé att undersöka så att du inte har lågt järnvärde också, eftersom det också kan påverka och ge yrsel eller trötthet vid ansträngning. Nu verkar dina besvär höra samman med din utmattning, men jag skulle be läkaren kontrollera det för säkerhetskull om de inte redan gjort det. Både järn, ferritin, transferritin, hb och B12.
Oavsett så tycker jag inte att du ska köra på och hoppas på att det blir bättre, utan lyssna på kroppen och vila om den behöver det. Det är ett tecken på att du ska ta det lugnt. Sen kan du träna igen när dina binjurar mår bättre och din energi är tillbaka. Som jag skrev ovan, så är din trötthet efter träningspasset ett tecken på att din kortisolproduktion inte är tillräcklig. Sen är man såklart trött efter ett pass, men vid utmattning är det på en annan nivå, och man har svårt att få tillbaka energin och svårt att återhämta sig.

Ashwagandha är ett bra alternativ vid utmattning eftersom det har en normaliserande effekt på kortisolfrisättningen. Det som menas med det är att i vanliga fall stiger ditt kortisol väldigt snabbt om du blir stressad. När du tar ashwagandha, som exempelvis KSM66, så blir inte den frisättningen lika hög, utan ashwagandha hugger av den höga topp som blir av stress. Detta gör att man sparar på kortisolfrisättningen och att kortisolkurvan normaliseras. Dock så brukar ashwagandha vara en bra del av behandling vid utmattning, men man behöver ofta mer än så. Jag brukar alltid rekommendera att man undersöker kortisolvärdet och balanserar upp och stöttar binjurarna. Detta får du bäst hjälp med hos en näringsterapeut eller naturläkare. Utöver det så brukar många med utmattning ha hjälp av magnesium, zink och B-vitaminkomplex, då dessa är viktiga för att hantera stress och således ofta ligger lågt efter lång tids stress.

Varma hälsningar Zarah Öberg

Ställ din egen fråga till Zarah Öberg

Krockar mina tillskott med det bioidentiska progesteron jag äter?

Fråga till Näringsexpert

Hej Zarah, Jag äter bioidentiskt progesteron 12 dagar i månaden och undrar om något av mina tillskott krockar. Jag äter C-vitamin, msm, magnesium, Zink plus (med koppar och selen)? Frågan är mer om det är något man inte ska ta under de här dagarna. Eller vad rekommenderar du?    

Läs mer →

Kan jag ta binjurepulver, varje dag året runt?

Fråga till Näringsexpert

Hej Zarah, Min fråga är hur länge kan man ta 160 mg Binjurepulver av hel binjure? Har varit ömsom trött och ömsom lite piggare nu i cirka ett år och haft sådana svängningar tidigare, men inte så ihållande. Har kollat struma med mera, men allt sett bra ut alltid. Haft en seg förkylning sedan sensommaren 2019 som […]

Läs mer →

Behöver man öka Levaxin-dosen när man kommer in i klimakteriet?

Fråga till Näringsexpert

Hej, Jag har en fråga gällande klimakteriet och Levaxin. Jag har opererat bort min sköldkörtel helt och hållet så jag har ingen egen produktion. Jag har ätit 125 mg ända sedan operation som var för åtta år sedan. Nu har jag fyllt 50 och börjar väl så smått komma in i klimakteriet, mensen strular lite grann […]

Läs mer →

Min mage kraschar av folsyratillskott. Vad kan jag äta istället?

Fråga till Näringsexpert

Hej  Zarah! Det är så att jag fick reda på att jag har brist på folsyra men när jag tar tillskott av folsyra så blir jag illamående, får extremt ont i magen och får som magknip långt ner i magen och måste springa på toaletten hela tiden. Så vet inte riktigt hur jag ska få […]

Läs mer →

Kan jag göra något för att förebygga hypotyreos?

Fråga till Näringsexpert

Jag är en 22-årig tjej som har haft problem med magen (svåra besvär) och har gått ner extremt mycket i vikt. Problemen började hösten 2019 och vid blodprov låg TSH på 3,3 och T4 på 16. Jag tog blodprov i maj 2020 och då låg TSH på 1,8, vilket jag har uppfattat som bättre? Nu […]

Läs mer →

Äter cancerceller magnesiumglycinat för sin tillväxt?

Fråga till Näringsexpert

Hej Zarah, Jag vet att det pågår forskning där man sett att cancerceller glufsar i sig glycin för sin tillväxt. Undrar om du vet något om magnesiumglycinat i detta sammanhang? Har ätit en multivitamin som var väldigt bra, men vågade ej fortsätta. Tacksam för svar.    

Läs mer →

Kan jag ta johannesört mot panikattacker och ångest?

Fråga till Näringsexpert

Hej Zarah, Har sedan några månader tillbaka haft problem med panikattacker och ångest som fått mig att känna mig låg och orolig. Valde att göra en del stora livsförändringar med fokus på mer sömn, mindre alkohol, inget koffein m.m. Har även börjat äta kosttillskott för att hjälpa mig på traven, som består av: Omega 3, […]

Läs mer →

Jag har epilepsi och Aspergers. Kan jag äta magnesiumtillskott?

Fråga till Näringsexpert

Jag har epilepsi och Aspergers syndrom och har börjat ta magnesium för jag har nästan alla symtom som man har vid magnesiumbrist. Jag äter också waran som jag har hört kan äta upp magnesium i kroppen. Även min epilepsimedicin äter upp näringsämnen i kroppen. Jag undrar om det är bra att äta magnesium som tillskott? […]

Läs mer →

Min kropp är i total obalans – vart ska jag börja för att läka på bästa sätt?

Fråga till Näringsexpert

Den här frågan kommer att komma in på flera ämnen och bli ganska komplicerad men ska försöka formulera den. Jag är 41 år och har nyss fött mitt andra barn, jag lider av fetma, har kopparöverskott, hormonell obalans i form av PCOS, har utläkt hepatit c där min lever hann ta stor skada innan det upptäcktes men som […]

Läs mer →

Kan DHEA hjälpa mot torra slemhinnor?

Fråga till Näringsexpert

Jag är 66 år, tränar och känner mig pigg och frisk. Normalviktig även om det sitter lite för mycket runt ”midjan”. Dock har jag väldigt torra slemhinnor och får ofta urinvägsinfektion vid samlag. Använder Vagifem och tar en Furadantin efter samlag, som dock inte händer så ofta på grund av detta… Har två adoptivbarn eftersom […]

Läs mer →

Vilken sorts magnesium och b-vitamin är bäst vid svår stress och ångest?

Fråga till Näringsexpert

Min dotter (31 år) har levt med svår stress och ångest sedan 10-11 årsåldern. Hjälpen från psykiatrin har varit adhd-medicin och sömnmedel. Jag skulle vilja att hon testade magnesium och b-vitaminer men blir förvirrad av alla sorter. Vilket magnesium skulle du rekommendera i så fall? Så tacksam för svar.

Läs mer →

Kan jag ta ashwaganda vid överproduktion av sköldkörteln?

Fråga till Näringsexpert

Kan man ta ashwaganda även vid överproduktion av sköldkörteln, och i kombination med blodförtunnande?

Läs mer →

Vad är ketoner och är de bra eller dåliga att ha i kroppen?

Fråga till Näringsexpert

Snälla Zarah, kan du hjälpa mig med en sak? Jag kan bara inte få in i mitt huvud vad ketoner är. Jag ser det liksom inte framför mig. Var kommer ketoner ifrån? Ibland är de bra att ha i blodet/kroppen, men ibland inte..? Stämmer det? Man kan svälta sig och få ketoner i blodet/urinen har jag […]

Läs mer →

Hur ska jag behandla min överväxt av candida?

Fråga till Näringsexpert

Hejsan, Jag har frågor om candida-överväxt. Under lång tid har jag haft svamp i armhålorna och i slidan. Jag har sedan 2015 haft psykiska besvär och ständigt oro för min hälsa, vilket leder till att jag stressar upp mig. För några veckor sedan gjorde jag blodprover för diabetes och vanliga hälsokollprover och allt visar sig vara […]

Läs mer →

Varför får jag nattsvettningar bara när jag ätit rött kött?

Fråga till Näringsexpert

Hej Zarah! Jag har fått nattsvettningar efter mitt första, och enda, barn. Märker dock att det försvinner helt om jag inte äter rött kött. Vad kan detta bero på? Är i allmänhet mycket trött av mig. Har fått svårt att somna och vaknar på nätterna med. Äter inga mediciner och de jag testat har varit […]

Läs mer →

Varför får jag magproblem av tillskott med D-vitamin?

Fråga till Näringsexpert

  Jag har problem med att jag inte tål extra tillskott av D-vitamin. Jag har provat många olika fabrikat och även flytande Tran, men jag får alltid problem med magen. Jag har haft jobbigt med magen hela mitt liv (är nu 51 år) och det har bland annat lett till utbrändhet i omgångar. Nu har […]

Läs mer →

Beror min insomni på hormonella obalanser?

Fråga till Näringsexpert

Jag lider av insomni. Har svårt att somna trots att jag är trött. Får lov att äta insomningstabletter för att somna och sover då ca 3-5 timmar vilket inte är hållbart. Fryser på kvällarna och svettas på natten och det känns som jag har feber. Tempen ligger på runt 37- 37,5 när jag vaknar. Brukar […]

Läs mer →

Stämmer ”för tidigt klimakterie” på mig eller kan jag få hjälp att må bättre?

Fråga till Näringsexpert

Hej!  Jag är en kvinna på snart 40 år som fick diagnosen ”för tidigt klimakterie” redan vid 27 års ålder. Jag har behandlats med Femanest och Femanor sedan dess. Fick som tur var en son vid 26. Gick igenom en separation när jag var 30 så livet var lite uppochner då ett tag framåt. Så […]

Läs mer →

Vilket budgettillskott är bäst till en äldre anhörig?

Fråga till Näringsexpert

Hej Zarah, Jag har en äldre anhörig som jag vill hjälpa. Hon behöver stöttande kosttillskott för benstomme, tarmar och minnet/hjärnan. Jag har funderat på K2 och gurkmeja bland annat, men behöver lite tips om annat som kan hjälpa henne, och helst inte så dyra preparat då både hennes och min ekonomi haltar lite. Vad skulle du […]

Läs mer →

Är Mivitotal cancerframkallande?

Fråga till Näringsexpert

Hej Zarah, jag har använt Mivitotal plus till mina barn på 11 och 15 år och nu när jag skulle köpa mer, så blev jag lite mörkrädd. Mivitotal anses enligt vissa källor vara cancerframkallande? På grund av natriumbensoat kombinerat med c-vitamin. Vad anser du om Mivitotal och om detta? Och vilket multiextrakt skulle du rekommendera […]

Läs mer →

Hur får man tag i en bra terapeut?

Fråga till Näringsexpert

Du skriver i svaren att man kan kontakta en terapeut. Var och hur får man tag i dessa terapeuter?

Läs mer →

Vad hjälper mot ulcerös kolit?

Fråga till Näringsexpert

Hej! Min son har två kroniska sjukdomar, hipotroid och ulcerös kolit, han äter många mediciner och är 23 år gammal och samtidigt har han övervikt och fetma. Nu vill jag veta om vi kan göra något test eller äta paleo eller något annat som hjälper honom. Tack för svaret.

Läs mer →

Hur får jag bukt med matsmältningen?

Fråga till Näringsexpert

Hej Zarah! Jag har problem med matsmältningen och ofta ont på mornar i mitten på magen högt upp. Är även väldigt öm om jag trycker där. Jag äter glutenfritt, mejerifritt och nästan inget kött då jag får ondare av det. Har fått höra att jag har svag bukspottkörtel av en terapeut men ingen aning om […]

Läs mer →

Kan min 11-åring också äta D-vitamin?

Fråga till Näringsexpert

Hej! Jag tar Holistics D-vitamindroppar. Kan 11 åriga dottern också ta dem nu under vinterhalvåret? Hur många droppar per dag?

Läs mer →

Varför får jag hjärtklappning av jodberikat salt?

Fråga till Näringsexpert

Hej! Jag upplever att jag får hjärtklappning av jodberikat salt, men inte av havssalt utan jod. Vad kan det bero på? Har under en period ätit enbart havssalt utan jod, men blir orolig att jag ska få jodbrist. Kan jag få i mig tillräckligt med jod utan att äta jodberikat salt? Äter en del ägg, […]

Läs mer →

Vilka tillskott kan jag äta om jag samtidigt har typ 1-diabetes?

Fråga till Näringsexpert

Hej, Jag är en kvinna på 62 år och har typ 1-diabetes sen 1967 (53år). Jag skulle gärna vilja ha hjälp med hur jag ska gå tillväga. Jag vill lägga till tillskott med D-vitamin, C-vitamin, magnesium, zink och selen. Jag blandar redan nu 1 kryddmått askorbinsyra i1/2 liter vatten och dricker under hela dagen. Bör […]

Läs mer →

Är det dåligt för vår hälsa att äta odlad lax?

Fråga till Näringsexpert

Är det dåligt för människors hälsa att äta odlad lax?

Läs mer →

Bör jag ta extra vitaminer trots att alla värden är okej?

Fråga till Näringsexpert

Hej Zarah, Jag lider av utmattningssyndrom sedan augusti 2019 och är än idag inte fri min mina värsta symptom så som diffus konstant yrsel, trötthet i samband med yrsel, koncentrationssvårigheter, dåligt minne, svårt att somna in vissa kvällar, försämrad syn (blir värre av mycket mobiltittande) och så vidare. De som har blivit bättre och försvunnit […]

Läs mer →

Kan höga D-vitamindoser leda till förkalkning?

Fråga till Näringsexpert

Hej, Jag är 49 år, håller mig i form, går på gym två dagar i veckan men har generellt svårare att lägga på mig vikt än andra. Sen 2012 har jag undvikit gå till doktorer och vårdcentraler då jag upplevt negativa konsekvenser i samband med läkarbesök sen jag var 24 år och sattes på plendil […]

Läs mer →

Hur kan jag sänka mitt blodvärde?

Fråga till Näringsexpert

Hejsan Zarah! Ser att ni haft en liknande fråga men tyvärr var den inte tillräckligt uttömmande för mig. Jag haft ett högt blodvärde så gott som hela mitt liv, 175-180. Jag är idag 63 år. Börjar bli smått orolig hur mycket högre det kan bli innan jag märker en förändring rent medicinskt/fysiskt. Blodet blir ju […]

Läs mer →

Har jag sämre upptagninsgförmåga i tarmen?

Fråga till Näringsexpert

Kan medicin som Dispril göra blodtrycksmedicinen mindre verksam? Har 1/4 kvar av tjocktarmen. Kan jag ha sämre upptagningsförmåga på grund av detta? Är det okej med rödbetsjuice, vitlök, möllers tran (är den likvärdig gällande omega-3?).Tar även magnesium (vilket är den bästa ?). Tar även Redasin, Spektro vitamin. Är detta för mycket? Tack på förhand. Så […]

Läs mer →

Vilket kosttillskott ska vi ge vår 4-åring?

Fråga till Näringsexpert

Hej! Jag skulle bli väldigt tacksam om du ville hjälpa mig ta ett bra beslut om kosttillskott till vårt barn. Vi ger vår fyraåring två kosttillskott varje dag, eftersom hon äter mestadels vegetariskt. (Hon äter fisk 1-2 gånger i veckan). Vi ger 1 tsk Blue Iron och 1 tsk Eskimo Omega kids. Det är järn […]

Läs mer →

Bör man börja med höga doser zink om man är känslig för utrensning?

Fråga till Näringsexpert

Hej Zarah, Jag fick nyss svar från min hårmineralanalys att jag ligger högt på koppar (9,4) och även lite lågt på zink (10) och lågt på zink/koppar och järn/koppar. Jag har varit sjuk i utmattningssyndrom i fem år, fick diagnosen IBS för 20 år sedan och hypotyreos för tio år sedan. Är väldigt infektionskänslig och […]

Läs mer →

Är det normalt att få en blödning vid intag av wild yam?

Fråga till Näringsexpert

Hej! Är 45 år, sjukskriven på grund av utmattning och har varit med om mycket stress de sista åren! De sista månaderna runt mensen har varit väldigt ojämna, jag lider mycket av huvudvärk och muskelvärk. Började ta wild yam, eller läkejams, men har fått blödning/ mens igen, sista mensen är bara tio dagar sen. Min […]

Läs mer →