Zarah Öberg svarar
Hej och tack för din fråga.
Oxalater är ett antinäringsämne som kan orsaka problem med kroppens mineralabsorption, särskilt kopplat till njurarna och njursten. Oxalater finns främst i plantbaserad, fiberrik mat. I vanliga fall ska dessa föreningar elimineras via avföringen eller urinen, men oxalsyra är vattenlösligt och kan binda till mineraler som exempelvis kalcium, och då bilda kristallbildande salter som oxalater.
Vad gäller spirulina så borde det inte vara några problem, då spirulina inte innehåller särskilt mycket fibrer, och inte har cellulosastruktur i cellmembranet. Däremot, så kan man tänka på att mörkare frukter och grönsaker generellt innehåller mer oxalater än ljusare frukter och bär. Blåbär är således rik på oxalater och detsamma gäller många bär, särskilt de med svart eller mörkblå färg. Jag hittade ingen information om just lingon, men jordgubbar och hallon är rika på oxalater, så det kan även vara så med lingon.
Varma hälsningar Zarah Öberg