Annons
Annons
Zarah Öberg

Zarah Öberg

Näringsexpert

Medlem i SNLF, kostrådgivare, hälsopedagog, ayurvedarådgivare, näringsterapeut, fytoterapeut samt mental tränare, NLP Trainer, ICC-coach, yogalärare, Qi Gong-coach och journalist. 

Utöver det har Zarah fem års högskole- och universitetsutbildning inom medicin, farmakologi och miljömedicin, är utbildad inom kinesisk medicin, indisk medicin, näringsmedicin, holistisk medicin, energimedicin, naturmedicin, kinesiologi och mycket mer. Zarah Öberg är en av landets mest anlitade föreläsare och utbildare och hon driver en egen näringsterapeutisk klinik.

Zarah driver även flera hemsidor inom hälsa, kost, personlig utveckling och medicin och skriver för flera av Sveriges medier. Zarahs hemsida är zarahssida.se.

Medlem i SNLF, kostrådgivare, hälsopedagog, ayurvedarådgivare, näringsterapeut, fytoterapeut samt mental tränare, NLP Trainer, ICC-coach, yogalärare, Qi Gong-coach och journalist. 

Utöver det har Zarah fem års högskole- och universitetsutbildning inom medicin, farmakologi och miljömedicin, är utbildad inom kinesisk medicin, indisk medicin, näringsmedicin, holistisk medicin, energimedicin, naturmedicin, kinesiologi och mycket mer. Zarah Öberg är en av landets mest anlitade föreläsare och utbildare och hon driver en egen näringsterapeutisk klinik.

Zarah driver även flera hemsidor inom hälsa, kost, personlig utveckling och medicin och skriver för flera av Sveriges medier. Zarahs hemsida är zarahssida.se.

Läs fler frågor till Zarah Öberg
Stäng

Ställ din fråga till Zarah Öberg

Zarah Öberg

Hidden
Hidden
Hidden
Detta fält används för valideringsändamål och ska lämnas oförändrat.

Förstörs nyttigheterna i ingefära om den upphettas?

6 november, 2015
Jag heter Lena och driver bloggen Träning 40+. I förra veckan skrev jag ett inlägg om en frukostshot bestående av ingefära, honung och citron som lästs och kommenterats av väldigt många personer. En fråga som kommit upp är om nyttigheterna i ingefära förändras vid upphettning och kokning. Intressant fråga som jag själv undrar över och inte kan svara på. Jag frågade Livsmedelsverket som svarade så här: Hej Lena! Vad helst som kokas länge eller steks vid höga temperaturer påverkas. Vi har inget specifikt om hur ingefära förstörs/inaktiveras men generellt så gäller det att vitaminer som vit C förstörs först. Även folat, tiamin och riboflavin inaktiveras. De antioxidanter som finns i livsmedel är ju per definition reaktiva och inaktiveras tidigt. Kan du inte lägga i ingefäran tillsammans med citronsaften och honungen? Nu vet inte jag exakt vilka ämnen som är verksamma i ingefära och hur de påverkas, men tror att det är andra än de som nämns ovan…förutom vitamin C? Hittar detta på webben: Aktiva växtämnen i ingefära är eterisk olja zingiberen, zingiberol, zingerol, gingerol, mineralerna kalcium, kalium och magnesium samt vitaminer B6, E och C. Många rekommendationer finns också angående ingefärste, där färsk ingefära får dra i varmt vatten under ganska lång tid. Kan du hjälpa mig med mer information i frågan? Mitt blogginläggt finns här: http://traning40plus.wordpress.com/2015/10/01/ingefara-for-immunforsvar-och-leder/#comments
Annons

Zarah Öberg svarar

Hej Lena och tack för din fråga.

För att börja med vitaminerna och mineralerna, så förstörs både vitamin B och vitamin C vid upphettning, då de är vattenlösliga vitaminer och lätt oxiderar. Vitamin E och mineralerna är dock mer stabila.

Såsom jag ser det så driver du absolut ut mer av de aktiva ämnen som finns i ingefära om du låter ingefäran få dra under en tid som tex när du gör ingefärsvatten. Dock så är det oklart hur mycket av dessa ämnen som då finns kvar. Många av de verksamma ämnen som finns i ingefära, gurkmeja och andra rötter som vi använder ur hälsosynpunkt är lättpåverkade och tål inte höga temperaturer.

Det är också lite komplext då de ämnen som finns i ingefära omvandlas vid upphettning eller torkning. Vid dessa processer omvandlas gingerol till shogaol och zingeron, vilket påverkar både smak och karaktär. Från att erhålla en lite mjukare smak från gingerol, uppstår istället en aromatisk smak (zingeron) och mer smakrik karaktär (shogaol). Det är alltså inte bara det faktum att torkad ingefära innehåller mindre vatten som gör att den är starkare i smaken, utan att dess ämnen har omvandlats. Det är också denna omvandling som gör att ett ingefärsvatten är mer smakrikt och pepprigt.

De ämnen som jag annars tänker på är de peptidaser som finns i ingefära och som förstörs vid upphettning. Ingefära anses även ha en antibakteriell effekt samt förmåga att stärka vårt immunförsvar. Denna effekt försvinner vid upphettning eftersom bakteriedödande ämnen förstörs vid upphettning kring 40 grader.

Varma hälsningar
Zarah Öberg

Dela inlägget
Annons
Annons
Annons
Annons