Zarah Öberg svarar
Hej och tack för din fråga.
Om avföringen flyter eller ej beror mycket på om den innehåller mer eller mindre fett. Det är möjligt att du inte bryter ner fettet på optimalt sätt och då rekommenderar jag att du testar lipozym, det vill säga enzymer som bryter ner fetter (lipider). Proteazym innehåller proteasenzymer, vilket är enzymer som bryter ner proteiner. Detta fungerar således bra vid önskan om förbättrad proteinspjälkning, men inte för att bryta ner fetter på ett bättre sätt. Ergozyme innehåller också mestadels proteasenzymer, även om den innehåller lite lipas. För att erhålla den effekt du önskar, så behöver du komplettera med ett enzympreparat som endast innehåller lipas, det vill säga de enzymer som bryter ner fett. Lipozym är ett alternativ.
Försämrad nedbrytning kan även bero på att levergångarna eller gallgångarna är påverkade (kan bli svullna om andra slemhinnor i kroppen är påverkade såsom de är vid glutenintolerans). Det kan även bero på att det inte finns material för att producera galla. Galla tillverkas i levern av till exempel kolesterol och skall sedan transporteras via levergångarna till gallan och sedan via gallgångarna till tarmen. För att det ska fungera optimalt, så behöver alla dessa steg fungera.
Ett tips är att du kan kontakta en näringsterapeut som kan hjälpa dig att läka tarmen på ett bra sätt så att du tar upp näringen på ett mer optimalt sätt. Tyvärr så är en dålig tarm inte särskilt bra på att ta upp näring. Vanliga näringsämnen som behövs vid den typen av behandling är glutamin, zink och probiotika som alla hjälper till att läka tarmen. Utöver dessa så kan det vara lämpligt med lipozym som jag angivit ovan, samt att du är noga med att tugga maten noga och äta mat som är lätt för kroppen att bryta ner. Undvik gärna socker och tillsatser och var noga med att äta mat av god kvalité och helst ekologiskt. En god ide är också att komplettera din kost med smoothies eller grönsaksjuicer eftersom tarmen lättare tar upp flytande näring som redan är spjälkad. Ett sätt att optimera näringen är också att välja bort alla vetestärkelse-baserade glutenfria produkter och istället använda sig av till exempel amaranth, quinoa, bovete och andra naturligt glutenfria alternativ.
Varmt lycka till! Hälsningar Zarah Öberg.