Har du tips på mjuka övningar?

Hej Monika.
Jag är snart 50 år, har varit sjuk och fått behandlingar. Min kropp kan ha skjutsats in i klimakteriet på grund av det.  Jag märker att mina leder (skelettet?) knakar enormt mycket när jag exempelvis böjer knäna eller går i trappor (det låter som kex som smulas) och även när jag vrider på huvudet. Jag är otränad, men inte överviktig.
Har du några bra tips på mjuka övningar för att öva upp mitt av sjukdomen svaga skelett och framförallt mina svaga knän? Kosttillskott? Det är nästan så att jag själv får rysningar när jag hör hur knäna låter vid knäböj.

Monika Björn svarar:

Hej!

Själva knakandet är inte farligt i sig, även om jag förstår att det kan kännas oerhört obehagligt när man hör ljudet.

För att motverka benskörhet måste kroppen belastas och den behöver belastas både i ben, bål och överkropp, armar. Börja med enkla övningar med egen kroppsvikt, som att sätta dig ned på en stol och ställa dig upp igen 10 ggr (benböj), om du har trappor hemma, gå upp och ned för trappan 10 ggr. Ställ dig med ansiktet vänt mot en vägg och gör armhävningar ståendes. Köp ett gummiband som du kan fästa i en stängd dörr och gör olika typer av dragövningar. Olika typer av situps och rygglyft för bålen. Till detta kan du göra mjuka yogaövningar i 15 minuter. Det finns mängder med gratisprogram på t.ex YouTube. Du kan även använda min kod ”Monika” på yogobe.com om du vill testa 30 dagar gratis.

När det kommer till kosttillskott, skulle jag först rekommendera dig att se över så att du får i dig tillräckligt mycket protein, samt ordentligt med grönsaker. Om du redan äter varierat och näringsrikt kan du ta komplettera med magnesium i kombination med kalcium.

Stort lycka till!

Ställ din egen fråga till Monika Björn

Har du tips på mjuka övningar?

Fråga till Gästexpert: Träning

Hej Monika. Jag är snart 50 år, har varit sjuk och fått behandlingar. Min kropp kan ha skjutsats in i klimakteriet på grund av det.  Jag märker att mina leder (skelettet?) knakar enormt mycket när jag exempelvis böjer knäna eller går i trappor (det låter som kex som smulas) och även när jag vrider på […]

Läs mer →

Hur ska jag lägga upp min träning?

Fråga till Gästexpert: Träning

Hej Monika Undrar hur jag skall lägga upp min träning, vid 54 års ålder? Tränar 4-6 ggr i veckan, allround med löpning, cirkelträning, styrketräning och yoga. Kroppen inte svarar som förut, utan jag får mer skador, (har fått artros ovanpå allt)  sträckningar, mer fluff runt magen och rumpan är gone with the wind. Tacksam för tips.

Läs mer →

Kroppen vill vila, men jag vill träna

Fråga till Gästexpert: Träning

Jag undrar nu när det är höst och min kropp säger att den vill vila, hur jag ska göra med träningen? Och hur bekämpar jag känslan att vilja gå ner i varv och bara ta det lugnt ? Tar promenader och gör lite yoga hemma tre gånger i veckan. Vad tycker du?

Läs mer →

Smärtan i höften är tillbaka – hur tränar jag?

Fråga till Gästexpert: Träning

Hej Monika! Jag är 45 år och när jag fick ont i höften, av vad jag tror är för mycket ensidig träning, gick jag till doktorn som konstaterade att det var en muskelinflammation. Jag fick en kortisonspruta och vips var smärtan borta. Men nu har den kommit tillbaka, lite grand. Jag undrar om du har […]

Läs mer →

Jag får olika svar från olika gynekologer

Fråga till Gästexpert: Träning

Hej! Jag får olika svar från olika gynekologer om jag ska ta Utrogestan eller inte då jag har opererat bort min livmoder. Hur det du på saken? Jag har Estradotplåster också.

Läs mer →

Kroppen svarar inte längre på träning – hur gör jag?

Fråga till Gästexpert: Träning

Hej,  Undrar hur jag skall lägga upp min träning, vid 54 års ålder? Tränar 4-6 ggr i  veckan, allround med löpning, cirkelträning, styrketräning och yoga. Kroppen inte svarar som förut, utan jag får mer skador, (har fått artros ovanpå allt)  sträckningar, mer fluff runt magen och rumpan är gone with the wind. Tacksam för tips!

Läs mer →

Kan ashwaganda hjälpa mig att sova bättre?

Fråga till Gästexpert: Träning

Hej, Är i klimakteriet sedan två år och sover numera aldrig en hel natt. Har provat både gaba, melatonin och magnesium men har bara fått en liten förbättring. Har nu fått nytt tips av kolleger som har hjälpt dem sova bättre – KSM 66, tror du det kan vara en lösning för mig? eller ska […]

Läs mer →