Zarah Öberg svarar
Hej och tack för din fråga,
Om man har Hp-bakterier så har man större risk att utveckla magsår. En Hp-infektion innebär således att man har bakterier från Helicobacter pylori. Mäter kontrollerar ofta Hp-infektion genom att göra en gastroskopi, då man går ner med kamera och ser över magsäcken. Det går även att mäta i avföringsprov och i helblod, men jag vet inte hur pass tillförlitligt helblod är i detta avseende. Om det ger olika svar kan jag inte svara på, men jag vet att olika mättekniker har olika tillförlitlighet.
Dock så bör biopsi och avföringstest visa detsamma kan jag tycka, då Hp-infektion är isolerad till ventrikelslemhinnan. Detta bör du diskutera med din läkare, och om du inte känner att du har fått inkorrekta svar, så kan ni utöka provtagningen.
Enligt min erfarenhet så har de flesta människor inte problem med helicobacter utan med för lite magsyra, som på så vis skapar mycket besvär med magkatarr, försämrad matsmältning då magsyra frisätts tillsammans med det enzym som bryter ner protein (pepsin) samt försämrad tarmflora på grund av att det kommer mer osmält mat i tarmen, osmält mat mynnar ofta ut i candidaöverväxt och att det bildas bakterier som i sin tur bildar gifter som kallas för endotoxiner.
Det vanliga vid järnbrist som är svår att korrigera, är att järn inte tas upp optimalt i tarmen. En frisk tarmslemhinna tar upp järn fint, medan en slemhinna som är irriterad eller inflammerad har försämrat upptag. Om man har svårt att få upp sina järnvärden och samtidigt äter järnrika källor och/eller kosttillskott, så brukar jag undersöka tarmen och om det är näringsupptaget som är problem. Jag har svårt att tro att det är kopplat till Hp-infektion, utan snarare till andra faktorer. Ett exempel är att det är kopplat till långvarig stress, då långvarig stress gör att magsyraproduktionen minskar. Vid minskad magsyraproduktion blir det stora besvär med matsmältningen, då magsyran frisätts tillsammans med det enzym som bryter ner protein (pepsin) samt det ämne intrinstic faktor, som binder upp B12 längre ner i tarmen. Ofta har man därför brist på både järn och B12 vid matsmältningsbesvär.
Ett tips är att kontakta en näringsterapeut och undersöka detta vidare. Det kan vara klokt att gå igenom din sjukdomshistorik och på så vis se orsaken till varför du inte tar upp järn på ett korrekt sätt. Jag skulle inte eliminera det med Holistics ultra balans och ultra detox, även om dessa produkter är mycket bra till annat. När det gäller bakteriell infektion, så är det naturlig antibiotikum som kan passa, som till exempel oreganoolja eller olivbladsextrakt. Du bör dock samråda med en näringsterapeut om detta innan, så att du får rätt rekommendation och rätt dosering.
Om det är svårare infektioner så använder man sig av antibiotika och därefter en rejäl återställande behandling med probiotika. Mitt tips är alltså att ta personligt anpassad hjälp, då dina besvär sannolikt beror på flera orsaker och det är viktigt att du får anpassad hjälp. Ovan nämnda saker är endast generella tips, och vid större besvär så bör man alltid ta hjälp.
Varma hälsningar Zarah Öberg