Hur höjer jag järnvärdena enbart via kosten?

Hej Cathrine,
Jag undrar om du kanske kan hjälpa mig.
Förra året gjorde jag ett blodtest som har visat att jag ligger lågt med järn- samt ferritinvärde, vilket avspeglar tillgången på järn i kroppen.

Min husläkare gjorde inget speciellt när jag berättade att jag tappar otroliga mängder av hår, det var också det som gjorde att jag bestämde mig att göra ett blodtest.
Jag gjorde på nytt ett blodtest i fredags, mitt järn- samt ferritinvärden ligger fortfarande lågt.

Jag har tagit järntabletter i kanske två eller tre månader, efter att jag fick mina första blodresultat, men de ska man inte ta för länge.

Var hos min trikolog som sa att förutom att mina järn- och ferritinvärden är alldeles för låga för att nytt hår skulle kunna börja växa lutar även TSH åt hypotyreos och detta kan man reglera med hjälp av rätt och speciellt utvald kost.

Det viktigaste för mig är att hitta någon som kan hjälpa mig höja värdena på järn via enbart kost och balansera min TSH. Jag kan nämna samtidigt att jag inte äter några animalier.

Jag ser fram emot din återkoppling!

Cathrine Schück svarar:

Hej, du borde egentligen ta hjälp av en näringsterapeut eller funktionsterapeut, jag tipsar gärna om min kollega Fredrik Ölander på Hälsomottagningen i Stockholm.

En funktionsterapeut tar reda på de bakomliggande orsakerna till dina besvär och har en utbildning som närmar sig den traditionella sjukvården.

Där får du möjlighet att göra de tester som behövs för att hjälpa dig och få rekommendationer på en kost som bäst passar dig. Att äta vegetariskt är inga problem så länge man säkerställer alla näringsbehov.

Mitt tips och råd när det gäller maten är att äta antiinflammatoriskt, det vill säga ta bort allt gluten, laktos och socker.

Fokusera på järnrika grönsaker, som exempelvis bladspenat eller jordgubbar och ät det tillsammans med C-vitaminrika grönsaker som citrus för att öka upptaget av järn i kroppen.

Tillskott i form av kollagenprotein, ( gärna animaliskt) samt B-vitaminkomplex är bra.
Detta kommer hjälpa dig att balansera din hypo och förmodligen se till att du får hår tillbaka.

Varmt lycka till!

Cathrine

Ställ din egen fråga till Cathrine Schück

Hur höjer jag järnvärdena enbart via kosten?

Fråga till Kostrådgivare

Hej Cathrine, Jag undrar om du kanske kan hjälpa mig. Förra året gjorde jag ett blodtest som har visat att jag ligger lågt med järn- samt ferritinvärde, vilket avspeglar tillgången på järn i kroppen. Min husläkare gjorde inget speciellt när jag berättade att jag tappar otroliga mängder av hår, det var också det som gjorde […]

Läs mer →

Vad kan jag ersätta mjölken med?

Fråga till Kostrådgivare

Hej Cathrine! Jag är 80+ och har diagnosen osteoporos sedan cirka tio år tillbaka. Är behandlad lika länge och har mått ganska bra ända tills för ett halvår sedan. Jag har läst Kurera i alla år och försökt följa alla “goda råd” angående kosten som man får där. Min fråga är, vad ersätter jag den […]

Läs mer →

Vad finns det för alternativ till antibiotika mot urinvägsinfektion?

Fråga till Kostrådgivare

Hej Catrine. Jag har återkommande urinvägsinfektioner. Har avslutat en kur antibiotika men nu känns det som jag vill ha ett annat alternativ. Jag har hört talas om D-Mannose som ska vara bra, och även vitamin D3, vad tror du om det? Värt att prova kanske? Ganska less på att ha det här besvären.

Läs mer →

Hur blir jag kvitt min herpes – en gång för alla?

Fråga till Kostrådgivare

Hej, Har än en gång fått tillbaka min herpes som oftast bryter ut i näsan. Jag var hos en homeopat för cirka 15 år sedan och han konstaterade att jag var amalgamförgiftad. Jag hade åtta plomber som jag tog bort och herpesen var borta i cirka åtta år, sedan kom den tillbaka. Jag började med […]

Läs mer →

Vilket fett ska jag steka i?

Fråga till Kostrådgivare

Hej! Jag skulle gärna vilja veta vad som du tycker är det bästa fettet att använda vid stekning. Jag brukar nästan alltid steka i olivolja men har nu läst att det inte är så bra. Jag vill inte använda smör eftersom min man är bypass opererad och inte bör äta animaliska fettprodukter.

Läs mer →

Hur kan jag få tillbaka energin och gå ner i vikt?

Fråga till Kostrådgivare

Hej Cathrine, Jag hoppas du kan hjälpa mig och ge mig lite bra vägledning och tips. Jag är en kvinna på snart 50 år, och i klimakteriet. Nu är det kring tre år sedan min sista blödning. Klimakteriet har varit en mardröm rent ut sagt. Ingen har förvarnat mig för detta elände. Min gynekolog menar […]

Läs mer →