Zarah Öberg svarar
Hej och tack för din fråga,
Det viktigaste vid sköldkörtelproblematik är att minska ner på alla former av stress, även stress som påverkas av maten såsom exempelvis när man äter sockerrik kost. Stress kan också uppstå om det finns en födoämnesintolerans i botten som stör, exempelvis mot gluten. Levern uppskattar så ren mat som möjligt, gärna ekologisk och giftfri mat, fri från fruktsocker och socker.
Socker bör alltså elimineras och det är bra att undvika kålsorter, tomat och aubergine. Tänk gärna på att komplettera kosten med jod, selen och aminosyran tyrosin, då sköldkörtelhormoner bildas av tyrosin och jod, och behöver selen för att konvertera från inaktiva sköldkörtelhormoner T4 till det aktiva hormonet T3.
Det är väldigt vanligt att ett sköldkörtelprov visar värden inom referensvärdet trots att det finns tydliga symtom. Anledningen är att referensintervallet är väldigt brett i Sverige, och det kan alltså vara så att dina värden ligger inom referensramen, men långt ner i referensintervallet. Det är dessutom olika från person till person, vilka värden som är lämpligast. De värden som du mår bra av kanske inte passar för någon annan. Det man vill basera rekommendationen och diagnosen på är alltså inte referensvärdet, utan om dina värden är inom optimala värden eller inte. Min rekommendation är att du kontaktar en duktig näringsterapeut som kan hjälpa dig att se över dina provsvar och lägga upp en personligt anpassad plan. Jag vill också säga att merparten av alla sköldkörtelbesvär härstammar från långvarig stress och binjureutmattning, så det är viktigt att se över kortisolproduktionen och hur dina binjurar mår. Detta gör du enklast genom att ta ett labrixtest som visar din kortisolkurva över dagen. Om din kortisolfrisättning är låg så är det viktigt att stötta upp binjurarna och hjälpa kroppens hormoner att återfå sin korrekta balans.
Varma hälsningar Zarah Öberg