Annons
Annons
Zarah Öberg

Zarah Öberg

Näringsexpert

Medlem i SNLF, kostrådgivare, hälsopedagog, ayurvedarådgivare, näringsterapeut, fytoterapeut samt mental tränare, NLP Trainer, ICC-coach, yogalärare, Qi Gong-coach och journalist. 

Utöver det har Zarah fem års högskole- och universitetsutbildning inom medicin, farmakologi och miljömedicin, är utbildad inom kinesisk medicin, indisk medicin, näringsmedicin, holistisk medicin, energimedicin, naturmedicin, kinesiologi och mycket mer. Zarah Öberg är en av landets mest anlitade föreläsare och utbildare och hon driver en egen näringsterapeutisk klinik.

Zarah driver även flera hemsidor inom hälsa, kost, personlig utveckling och medicin och skriver för flera av Sveriges medier. Zarahs hemsida är zarahssida.se.

Medlem i SNLF, kostrådgivare, hälsopedagog, ayurvedarådgivare, näringsterapeut, fytoterapeut samt mental tränare, NLP Trainer, ICC-coach, yogalärare, Qi Gong-coach och journalist. 

Utöver det har Zarah fem års högskole- och universitetsutbildning inom medicin, farmakologi och miljömedicin, är utbildad inom kinesisk medicin, indisk medicin, näringsmedicin, holistisk medicin, energimedicin, naturmedicin, kinesiologi och mycket mer. Zarah Öberg är en av landets mest anlitade föreläsare och utbildare och hon driver en egen näringsterapeutisk klinik.

Zarah driver även flera hemsidor inom hälsa, kost, personlig utveckling och medicin och skriver för flera av Sveriges medier. Zarahs hemsida är zarahssida.se.

Läs fler frågor till Zarah Öberg
Stäng

Ställ din fråga till Zarah Öberg

Zarah Öberg

Hidden
Hidden
Hidden
Detta fält används för valideringsändamål och ska lämnas oförändrat.

Hur kan kokosfett vara bra för vikten?

13 september, 2018
Hej Zarah I en artikel om att använda olja för stekning skrev du: "Kokosoljan är ett mättat fett som har många fördelar både hälsomässigt, viktmässigt och temperaturmässigt." Att mättat fett är hälsosamt får jag bara inte ihop – än mindre att fettet är bra för vikten. När jag slutade med kött och mejerier som består av stora mängder mättat fett – gick jag kraftigt ned i vikt. Idag, fyra år senare är jag fortfarande lika smal tack vare min ändrade kost. Därtill har jag enligt hälsoundersökningarna ett gott hälsotillstånd, så därför undrar jag vad du menar med att mättat fett skulle vara nyttigt? (Livsmedelsverket anser att vi bör undvika fettet.)
Annons

Zarah Öberg svarar

Hej och tack för din fråga.
Det har tvistats länge om mättade fetter är bra eller dåliga och att det skulle vara dåligt stämmer inte. Det stora problemet med hjärt- kärlsjukdom beror inte på mättade fetter och kolesterol, utan på högt sockerintag. (http://kurera.se/ny-forskning-socker-ligger-bakom-dalig-hjarthalsa-inte-mattat-fett/)
Att mättade fetter skulle vara farligt är gammal kunskap från 1950-talet och bygger egentligen på gamla teorier. Läs gärna artikeln ovan, då den förklarar detta oerhört bra.
Däremot ska man aldrig äta för mycket av något, oavsett om det är mättade fetter eller något annat, utan lagom är bäst.
Och transfettsyror bör man alltid undvika. Mättade fetter ökar mängden kolesterol i blodet och det har man tidigare trott varit dåligt, men kolesterol behövs som fett i cellernas membran, det behövs för hjärnan, det behövs för hormonell balans och så vidare.
Kroppen har egen produktion av kolesterol som är väldigt viktig och som sker i levern, så det är inget som är farligt. Anledningen till att man får högt kolesterol är i de flesta fall att man har för högt sockerintag, och att kolesterolproduktionen ökas upp för att skydda kärlen från det höga blodsockret.
Det finns ingen anledning att undvika mättade fetter och det finns gott om forskning som visar motsatsen. Livsmedelsverkets rekommendationer kan man ifrågasätta både vad gäller denna rekommendation och även andra rekommendationer och tyvärr är min erfarenhet att deras rekommendationer följer gammal kunskap snarare än ny forskning.
Det finns många positiva saker med mättade fetter som till exempel kokosolja som innehåller mediumlånga fettsyror som används som energi istället för fett. Kokosolja innehåller även laurinsyra som finns i bröstmjölk. Mättade fetter tål dessutom höga temperaturer till skillnad mot andra fetter, vilket gör att de passar bättre för matlagning.
Många saker som vi tidigare trott var dåliga har ny forskning kastat nytt ljus över. Jag tänker till exempel på ägg som tidigare svartmålades för att de ansågs öka det onda kolesterolet i kroppen, men idag vet man att man måste äta orimliga mängder för att risken för hjärt- och kärlsjukdom ska öka. Det är viktigt att vara ödmjuk inför att gammal kunskap kanske inte stämmer och att råd som ges till allmänheten bör revideras kontinuerligt istället för att gå ut med råd som inte stämmer.
Oavsett så vill jag säga att det är väldigt bra att du mår bra av din kosthållning och att du lyckats gå ner i vikt. Alla människor är olika och det viktigaste är att man hittar sitt sätt att leva, och att man använder sig av en det man mår bäst av snarare än olika dieter från media eller myndigheter. Fortsätt med det du gör om det fungerar för dig.
Varma hälsningar Zarah Öberg

Dela inlägget
Annons
Annons
Annons
Annons