Zarah Öberg svarar
Hej och tack för din fråga.
Det har tvistats länge om mättade fetter är bra eller dåliga och att det skulle vara dåligt stämmer inte. Det stora problemet med hjärt- kärlsjukdom beror inte på mättade fetter och kolesterol, utan på högt sockerintag. (http://kurera.se/ny-forskning-socker-ligger-bakom-dalig-hjarthalsa-inte-mattat-fett/)
Att mättade fetter skulle vara farligt är gammal kunskap från 1950-talet och bygger egentligen på gamla teorier. Läs gärna artikeln ovan, då den förklarar detta oerhört bra.
Däremot ska man aldrig äta för mycket av något, oavsett om det är mättade fetter eller något annat, utan lagom är bäst.
Och transfettsyror bör man alltid undvika. Mättade fetter ökar mängden kolesterol i blodet och det har man tidigare trott varit dåligt, men kolesterol behövs som fett i cellernas membran, det behövs för hjärnan, det behövs för hormonell balans och så vidare.
Kroppen har egen produktion av kolesterol som är väldigt viktig och som sker i levern, så det är inget som är farligt. Anledningen till att man får högt kolesterol är i de flesta fall att man har för högt sockerintag, och att kolesterolproduktionen ökas upp för att skydda kärlen från det höga blodsockret.
Det finns ingen anledning att undvika mättade fetter och det finns gott om forskning som visar motsatsen. Livsmedelsverkets rekommendationer kan man ifrågasätta både vad gäller denna rekommendation och även andra rekommendationer och tyvärr är min erfarenhet att deras rekommendationer följer gammal kunskap snarare än ny forskning.
Det finns många positiva saker med mättade fetter som till exempel kokosolja som innehåller mediumlånga fettsyror som används som energi istället för fett. Kokosolja innehåller även laurinsyra som finns i bröstmjölk. Mättade fetter tål dessutom höga temperaturer till skillnad mot andra fetter, vilket gör att de passar bättre för matlagning.
Många saker som vi tidigare trott var dåliga har ny forskning kastat nytt ljus över. Jag tänker till exempel på ägg som tidigare svartmålades för att de ansågs öka det onda kolesterolet i kroppen, men idag vet man att man måste äta orimliga mängder för att risken för hjärt- och kärlsjukdom ska öka. Det är viktigt att vara ödmjuk inför att gammal kunskap kanske inte stämmer och att råd som ges till allmänheten bör revideras kontinuerligt istället för att gå ut med råd som inte stämmer.
Oavsett så vill jag säga att det är väldigt bra att du mår bra av din kosthållning och att du lyckats gå ner i vikt. Alla människor är olika och det viktigaste är att man hittar sitt sätt att leva, och att man använder sig av en det man mår bäst av snarare än olika dieter från media eller myndigheter. Fortsätt med det du gör om det fungerar för dig.
Varma hälsningar Zarah Öberg