Hur kan man snabbast får ner kopparöverskott i kroppen?

Hej Zarah!

Jag är elöverkänslig sedan 1990 och undrar hur man snabbast får ner kopparöverskott i kroppen. Jag har varit extra känslig senaste tiden och undrar ifall jag ska fortsätta med ett tillskott som jag köpte Bio-Selen med (vitamin A, C, E, B6, selen + zink) som jag började ta men slutade med efter att jag upplever elöverkänsligheten värre.

Jag läste om en kvinna som blev av med sin elöverkänslighet med Dolomitkalk, B-vitamin, zink, magnesium, Selen+E och C-vitamin. Jag började då inta Dolomitkalk och ovannämda preparat.

Känns inte bra att vara så här känslig igen. Hur ska jag göra?

Mvh Pauline

G Hedander, webbredaktör svarar:

Hej Pauline och tack för ditt mail,

Koppar kan ta lång tid att få ner men då koppar samarbetar med zink är det en god idé att komplettera med ett bra zink-tillskott.

Har du gjort en hårmineralanalys eller hur kommer det sig att du vet att koppar är orsaken till din elöverkänslighet? Att jag frågar beror på att jag sett många samband mellan elöverkänslighet och kemikaliebelastning.
Om du vet att detta beror på högt koppar, så kan du komplettera din kost med ett raw food-tillskott och i terapeutiska doser under en kort tid. Kombinera med råvaror rika på zink och gärna att du läser på vilka råvaror som innehåller koppar och undviker dem ett tag. Det är viktigt att göra detta i samråd med en näringsterapeut eftersom det aldrig är bra att ta höga doser av ett tillskott under längre tid.

Det tillskott som du äter är säkert bra, men du behöver högre doser av zink om du ska få ner höga kopparvärden. Att kvinnan blev bra från sin elöverkänslighet kan bero på att B-vitaminer, magnesium och zink behövs för att leverns avgiftningssystem kan fungera. Jag säger inte att det är så i just ditt fall, men det är min erfarenhet att levern behöver de näringsämnen som krävs för att både oxidera koppar och bryta ner kemikalier och tungmetaller. Att du varit extra känslig kan bero på att du börjat rensa ut och på så vis belastar levern mera, men det kan också vara något helt annat som ligger som grund för din försämring. Det är väldigt svårt att säga utan mer information.

Min rekommendation är att du kontaktar en duktig näringsterapeut och tar hjälp med detta, då det krävs någon som är duktig på detta för att sätta rätt doseringar och rätt näringsämnen. Det är bättre, så att du inte blir sämre eller inte får effekt alls.

Varma hälsningar,
Zarah Öberg

Ställ din egen fråga till G Hedander, webbredaktör

Hur kan man snabbast får ner kopparöverskott i kroppen?

Fråga till Isabelle

Hej Zarah! Jag är elöverkänslig sedan 1990 och undrar hur man snabbast får ner kopparöverskott i kroppen. Jag har varit extra känslig senaste tiden och undrar ifall jag ska fortsätta med ett tillskott som jag köpte Bio-Selen med (vitamin A, C, E, B6, selen + zink) som jag började ta men slutade med efter att jag […]

Läs mer →