Annons
Annons
Zarah Öberg

Zarah Öberg

Näringsexpert

Medlem i SNLF, kostrådgivare, hälsopedagog, ayurvedarådgivare, näringsterapeut, fytoterapeut samt mental tränare, NLP Trainer, ICC-coach, yogalärare, Qi Gong-coach och journalist. 

Utöver det har Zarah fem års högskole- och universitetsutbildning inom medicin, farmakologi och miljömedicin, är utbildad inom kinesisk medicin, indisk medicin, näringsmedicin, holistisk medicin, energimedicin, naturmedicin, kinesiologi och mycket mer. Zarah Öberg är en av landets mest anlitade föreläsare och utbildare och hon driver en egen näringsterapeutisk klinik.

Zarah driver även flera hemsidor inom hälsa, kost, personlig utveckling och medicin och skriver för flera av Sveriges medier. Zarahs hemsida är zarahssida.se.

Medlem i SNLF, kostrådgivare, hälsopedagog, ayurvedarådgivare, näringsterapeut, fytoterapeut samt mental tränare, NLP Trainer, ICC-coach, yogalärare, Qi Gong-coach och journalist. 

Utöver det har Zarah fem års högskole- och universitetsutbildning inom medicin, farmakologi och miljömedicin, är utbildad inom kinesisk medicin, indisk medicin, näringsmedicin, holistisk medicin, energimedicin, naturmedicin, kinesiologi och mycket mer. Zarah Öberg är en av landets mest anlitade föreläsare och utbildare och hon driver en egen näringsterapeutisk klinik.

Zarah driver även flera hemsidor inom hälsa, kost, personlig utveckling och medicin och skriver för flera av Sveriges medier. Zarahs hemsida är zarahssida.se.

Läs fler frågor till Zarah Öberg
Stäng

Ställ din fråga till Zarah Öberg

Zarah Öberg

Hidden
Hidden
Hidden
Detta fält används för valideringsändamål och ska lämnas oförändrat.

Hur mycket av bärens vitaminer försvinner vid kokning?

30 april, 2022
Hej! Jag har en massa bär i frysen. Det är bara jag som äter dom tinade. Nu tänkte jag göra avkok med aronia, havtorn, vinbär bland annat, så att det blir som små shots. Aroniabär har jag läst gör att kroppen tar upp C-vitamin bättre, plus att det har en viss blodtryckssänkande effekt. Frågan är: hur mycket av vitaminerna försvinner vid kokningen? Jag vet att C-vitamin inte vill ha högre temperatur än 32 grader. Försöker få resten av familjen att få i sig lite (trots att de är vuxna). Har du några andra tips?  
Annons

Zarah Öberg svarar

Hej och tack för din fråga,

Det är svårt att säga exakt hur mycket som försvinner vid kokning men just C-vitamin är mycket känsligt för upphettning. C-vitamin oxiderar redan i kontakt med syre och vid värme och solljus, så det är ytterst känsligt.

Ett tips är att använda dina bär kallpressade, där du pressar ur bärens saft utan att hetta upp bären. Alternativt om du mixar tinade bär i en bra mixer och silar dem i bärsil. Ett annat tips är att använda alla fibrer som blir kvar efter silning, i exempelvis bröd eller i annan matlagning. Kallpressning eller mixer är mycket skonsammare för bärens C-vitamin, men också för alla fytonäringsämnen och enzymer.

Varma hälsningar Zarah Öberg

 

Dela inlägget
Annons
Annons
Annons
Annons