Hur mycket ska jag äta?

Hej Ulrika,

Jag tycker det är jättesvårt att veta hur mycket mat jag ska äta vid de olika måltiderna. Jag äter vanligtvis tre gånger om dagen och gärna lite mer rejält då eftersom det går ganska många timmar emellan. Men jag trivs med det och mår bra av det men får det en negativ effekt på kroppen och blodsockret?

Jag är intresserad av hälsosam mat och gillar att ha en hälsosam kost. Har du tips på hur jag ska lägga upp mina måltider och ungefär vad som är normalt att äta för känns ibland som om jag äter för mycket då andra i min omgivning äter mindre, inte för att jag känner mig för mätt utan då brukar jag känna mig lagom mätt.

Tacksam för svar / Isa

Ulrika Davidsson svarar:

Hej Isa,

Tack för din fråga!

Det finns ingen kostplan som passar alla människor. Alla är vi olika och har olika behov. Det gör skillnad om du är ung eller gammal, frisk, sjuk stillasittande eller aktiv. Min erfarenhet som kostrådgivare är att jag tydligt har sett att lågkolhydratkost fungerar utmärkt som kostplan för de flesta – förutsatt att man äter rikligt med grönsaker och inte för mycket men inte heller för lite kolhydrater. Det handlar bland annat om hur man är som person, livsstil, hur man påverkas av kolhydrater och om man gillar mer eller mindre fett i sin kost.
Jag tycker att tre måltider per dag är jättebra att hålla sig till och det påverkar inte ditt blodsocker negativt.

Rent generellt skulle jag säga att om du vill behålla din hälsosamma livsstil tycker jag att du ska fortsätta äta tre måltider om dagen och undvika mellanmål och onödigt småätande. Det är också bra att äta varierat och variera dina måltider, frukost, lunch och middag bör se olika ut från dag till dag.
Ät tills du är lagom mätt och välj främst kolhydrater som kommer från grönsaker, frukt och bär. Ät naturliga proteiner som kött, fågel, fisk, skaldjur och ägg, samt både mättat och omättat fett – bara naturligt sådant.

Jag rekommenderar att ligga på ungefär 1 500 kalorier per dag varvat med dagar med 2000-3000 kalorier. Är du nöjd med din vikt kan du öka på mängden kalorier och om du är väldigt aktiv och tränar mycket kan du äta lite mer kolhydrater som till exempel quinoa, råris och matvete.

Om du vill kan du även lägga in en fastedag i veckan där du äter max 500 kcal. Ett annat bra alternativ kan vara att skippa frukosten någon dag i veckan (kallas 16:8-dieten) och istället njuta av en god brunch lite senare på dagen.

Lycka till!

Hälsningar Ulrika

Ställ din egen fråga till Ulrika Davidsson

Finns det något jag kan göra mot mitt höga blodtryck?

Fråga till Kostrådgivare

Hej Ulrika! Jag har högt blodtryck 150/93. Vad ska jag göra? Motionerar dagligen i 45 minuter. Har slutat röka för ett år sedan. Jag har gått ner lite i vikt men det finns några kilon kvar. Är 171 lång min och min vikt i dag är 79 kilo. Med vänliga hälsningar Kerstin

Läs mer →

Kvinna 68: Hur ska jag göra för att gå ned i vikt?

Fråga till Kostrådgivare

Hej! Jag är en tant på 68 år som försöker gå ner i vikt genom att äta enligt LCHF, men jag har bara gått ner 4 kilo sedan februari. Jag äter under 20 gram kolhydrater per dag men äter inte så mycket fett, kan det vara därför vågen nästan står still? Jag har köpt alla […]

Läs mer →

Blir träningen lidande av periodisk fasta?

Fråga till Kostrådgivare

Hej Ulrika! Jag vet inte riktigt hur jag hittade hit men du verkar mycket kunnig så chansar på att du kan ge mig ett svar! Jag har nu börjat med 16:8-dieten (äter mellan 11:00 och 19:00) något jag tycker fungerar bra, men jag vill även dygnsfasta två gånger i veckan. Jag äter sista gången måndag […]

Läs mer →

Hur mycket ska jag äta?

Fråga till Kostrådgivare

Hej Ulrika, Jag tycker det är jättesvårt att veta hur mycket mat jag ska äta vid de olika måltiderna. Jag äter vanligtvis tre gånger om dagen och gärna lite mer rejält då eftersom det går ganska många timmar emellan. Men jag trivs med det och mår bra av det men får det en negativ effekt […]

Läs mer →

Hur blir jag av med sockersuget?

Fråga till Kostrådgivare

Jag har ett otroligt sug efter socker och sötsaker hela tiden. Vad beror det på? Hur blir jag av med sockersuget?

Läs mer →

Varför skall man vattenfasta?

Fråga till Kostrådgivare

Har läst mycket om vattenfasta men undrar varför man egentligen ska göra det?

Läs mer →

Vilken kostplan är mest effektiv om man vill gå ner i vikt?

Fråga till Kostrådgivare

Hur ska jag äta för att gå ner i vikt? Det finns så många olika kostplaner och dieter, hur ska man veta vilken som fungerar bäst?

Läs mer →