Zarah Öberg svarar
Hej och tack för din fråga
Glutamin och L-glutamin är detsamma, en aminosyra som är viktig för tarmens läkning och för immunförsvaret. L-Glutamin är kroppens mest omsatta aminosyra och är mycket viktig för kroppens vävnader och tarmens slemhinna. Glutamin tillverkas i en frisk tarm, men det kan uppstå brist om tarmen är dålig, vid svår sjukdom eller hög stress. När glutamin finns i för låg mängd, så bryts kroppens egna protein ner (kallas katabolism).
Det intressanta med glutamin är att den är väldigt essentiell vid dålig tarm. Detta beror på att glutamin hjälper till med matsmältningen och kroppens näringsupptag, men också genom att syntetisera nukleinsyror (DNA) och bygga upp tarmens cellväggen (enormt viktigt vid läckande tarm). Glutamin minskar även negativ effekt från ammoniak som bildas vid högt proteinintag.
Glutamin och andra aminosyror används oftast i pulverform, vilket också är att föredra eftersom pulver är lättare för tarmen att ta upp. Alternativt om du blandar ner glutamin i en smoothie eller blandar ner i morgongröten eller liknande.
Jag har inte hört att glutamin påverkar blodsockret mer än möjligen genom att du intar mer aminosyror (protein) än om du inte använder glutamin. Det är så pass låga doser. Har inte heller hört att det skulle påverka koaguleringsförmågan. Du kan testa med låga doser och se hur du reagerar, då glutamin kan irritera mage och tarm om du har problem med matsmältningskanalen.
Varma hälsningar Zarah Öberg