Zarah Öberg svarar
Som jag förstår på ditt mail, så menar du att du behöver äta snabbt för att orka äta den mängd som du behöver energimässigt, men att denna sortens ätande gör dig illamående på grund av din magkatarr. Det bästa som du kan göra ur den synvinkeln är att tillaga mer närings- och energität mat, då du då inte behöver äta lika stora mängder utan får i dig tillräckligt med näring och energi på mindre mängd mat.
Många som har magkatarr känner av sina symtom mindre när de äter mindre snabba kolhydrater och mindre fett. Du bör även minska ner på starka kryddor, kaffe, söta drycker med mer. Men framförallt så behöver du fokusera på att stressa ner och äta på ett lugnt sätt. Matsmältningen är beroende av att vi är lugna och vilosamma. Om man stressar när man äter, så blir alltså inte matsmältningen bra. Nu vet jag att du skrev att du äter väldigt långsamt, men inre stress och stress över att ha ont är också stressande, på samma vis som yttre stress.
Som vegetarian så kan det självfallet vara mindre lätt att få i sig det som kroppen behöver, särskilt om man fokuserar merparten av sin kost på grönsaker, bär och så vidare. Ägg är väldigt rika på näring, energi och på de mättade fetter som du annars ofta får väldigt lite av när du väljer en vegetarisk kosthållning (lite mättade fetter mår kroppen bra av, då det ingår i cellens membran, hormonella balanser, i hjärnan m.m.). Om du klarar ägg trots det höga fettinnehållet och att det är relativt svårsmält, så är det en bra källa som du kan komplettera med. Tänk på att du bör använda ekologiska ägg för att få den näring och de omega 3-fettsyror som du behöver. Du kan även använda andra bra fettkällor såsom kokosolja till stekning, wokning eller som extra energi under dagen, samt att du kompletterar dina grönsaker med avokado, nötter, frön, oliver och olika oljor (inte bara en sorts olja).
Om du önskar mer tips så läs gärna på mina vegetariska sajter: www.vegetarisk.info, www.rawfood-kost.se, www.detoxa.nu, www.detox-guiden.se, www.ekologiskaval.se, www.kostkoll.se