Jag får olika svar från olika gynekologer

Hej!
Jag får olika svar från olika gynekologer om jag ska ta Utrogestan eller inte då jag har opererat bort min livmoder. Hur det du på saken? Jag har Estradotplåster också.

Monika Björn svarar:

Hej!

Sverige ligger efter både USA och England i denna fråga, där gyn rekommenderar att hysterektomipatienter får både östrogen, progesteron och testosteron utskrivet för att hamna i hormonell balans.

Svenska gynekologer menar att det ej behövs eftersom det inte kan ske en förtjockning av någon livmoderslemhinna, men progesteronet är ett viktigt välmående hormon och agerar även på signalsubstanser i hjärnan.

Beroende på hur du mår, kan det mycket väl vara så att du behöver tillskott av både progesteron och testosteron även om du har äggstockarna kvar. Det är inte alls ovanligt att äggstockarna skrumpnar och förlorar sin kapacitet efter hysterektomin.

Hoppas det löser sig.

Ställ din egen fråga till Monika Björn

Jag får olika svar från olika gynekologer

Fråga till Gästexpert: Träning

Hej! Jag får olika svar från olika gynekologer om jag ska ta Utrogestan eller inte då jag har opererat bort min livmoder. Hur det du på saken? Jag har Estradotplåster också.

Läs mer →

Kroppen svarar inte längre på träning – hur gör jag?

Fråga till Gästexpert: Träning

Hej,  Undrar hur jag skall lägga upp min träning, vid 54 års ålder? Tränar 4-6 ggr i  veckan, allround med löpning, cirkelträning, styrketräning och yoga. Kroppen inte svarar som förut, utan jag får mer skador, (har fått artros ovanpå allt)  sträckningar, mer fluff runt magen och rumpan är gone with the wind. Tacksam för tips!

Läs mer →

Kan ashwaganda hjälpa mig att sova bättre?

Fråga till Gästexpert: Träning

Hej, Är i klimakteriet sedan två år och sover numera aldrig en hel natt. Har provat både gaba, melatonin och magnesium men har bara fått en liten förbättring. Har nu fått nytt tips av kolleger som har hjälpt dem sova bättre – KSM 66, tror du det kan vara en lösning för mig? eller ska […]

Läs mer →