Zarah Öberg svarar
Hej och tack för din fråga.
Detta är en mycket omtvistad fråga, där vissa hävdar att man ska undvika fermenterade livsmedel medan andra säger motsatsen. Min erfarenhet är att SIBO handlar om felaktigt pH-värde, där de bakterier som vanligtvis finns i tjocktarmen vandrar upp i tunntarmen och skapar besvär. Det man således bör göra är att arbeta med både pH-värdet och tarmfloran samtidigt. Du kan exempelvis kombinera bra probiotika, fermenterat och samtidigt använda pH-balanserande produkter som björkaska, eller potatisvatten. På något sätt så behöver du ställa om din tarmflora för att få ordning på tarmen, och utan probiotika eller fermenterad mat, så kommer det vara svårt att återställa tarmen på ett normalt sätt. Det viktiga är, som alltid, att börja med orsaken och där är det alltså pH-värdet och floran man behöver jobba med och kombinera för gott resultat.
I många fall handlar SIBO även om dålig matsmältning, som i sin tur ger dålig flora. Man kan då få bra resultat genom att lägga till matsmältningsenzymer till alla dagens måltider. Om inte dessa saker fungerar, så är det bra att uppsöka en naturläkare som kan hjälpa dig att se över orsaken till dina besvär.
Varma hälsningar Zarah Öberg