Annons
Annons
Zarah Öberg

Zarah Öberg

Näringsexpert

Medlem i SNLF, kostrådgivare, hälsopedagog, ayurvedarådgivare, näringsterapeut, fytoterapeut samt mental tränare, NLP Trainer, ICC-coach, yogalärare, Qi Gong-coach och journalist. 

Utöver det har Zarah fem års högskole- och universitetsutbildning inom medicin, farmakologi och miljömedicin, är utbildad inom kinesisk medicin, indisk medicin, näringsmedicin, holistisk medicin, energimedicin, naturmedicin, kinesiologi och mycket mer. Zarah Öberg är en av landets mest anlitade föreläsare och utbildare och hon driver en egen näringsterapeutisk klinik.

Zarah driver även flera hemsidor inom hälsa, kost, personlig utveckling och medicin och skriver för flera av Sveriges medier. Zarahs hemsida är zarahssida.se.

Medlem i SNLF, kostrådgivare, hälsopedagog, ayurvedarådgivare, näringsterapeut, fytoterapeut samt mental tränare, NLP Trainer, ICC-coach, yogalärare, Qi Gong-coach och journalist. 

Utöver det har Zarah fem års högskole- och universitetsutbildning inom medicin, farmakologi och miljömedicin, är utbildad inom kinesisk medicin, indisk medicin, näringsmedicin, holistisk medicin, energimedicin, naturmedicin, kinesiologi och mycket mer. Zarah Öberg är en av landets mest anlitade föreläsare och utbildare och hon driver en egen näringsterapeutisk klinik.

Zarah driver även flera hemsidor inom hälsa, kost, personlig utveckling och medicin och skriver för flera av Sveriges medier. Zarahs hemsida är zarahssida.se.

Läs fler frågor till Zarah Öberg
Stäng

Ställ din fråga till Zarah Öberg

Zarah Öberg

Hidden
Hidden
Hidden
Detta fält används för valideringsändamål och ska lämnas oförändrat.

Kan fermenterade grönsaker göda dåliga bakterier om man har SIBO?

14 oktober, 2022

Att äta fermenterade grönsaker, kimchi, kombucha etc sägs ju vara så bra för tarmhälsan. Men kan det göda dåliga bakterier om man har SIBO i tunntarmen, och att det goda då inte kommer ner till tjocktarmen för att göda de bra bakterierna där?

Annons

Zarah Öberg svarar

Hej och tack för din fråga.

Detta är en mycket omtvistad fråga, där vissa hävdar att man ska undvika fermenterade livsmedel medan andra säger motsatsen. Min erfarenhet är att SIBO handlar om felaktigt pH-värde, där de bakterier som vanligtvis finns i tjocktarmen vandrar upp i tunntarmen och skapar besvär. Det man således bör göra är att arbeta med både pH-värdet och tarmfloran samtidigt. Du kan exempelvis kombinera bra probiotika, fermenterat och samtidigt använda pH-balanserande produkter som björkaska, eller potatisvatten. På något sätt så behöver du ställa om din tarmflora för att få ordning på tarmen, och utan probiotika eller fermenterad mat, så kommer det vara svårt att återställa tarmen på ett normalt sätt. Det viktiga är, som alltid, att börja med orsaken och där är det alltså pH-värdet och floran man behöver jobba med och kombinera för gott resultat.

I många fall handlar SIBO även om dålig matsmältning, som i sin tur ger dålig flora. Man kan då få bra resultat genom att lägga till matsmältningsenzymer till alla dagens måltider. Om inte dessa saker fungerar, så är det bra att uppsöka en naturläkare som kan hjälpa dig att se över orsaken till dina besvär.

Varma hälsningar Zarah Öberg

Dela inlägget
Annons
Annons
Annons
Annons