Zarah Öberg svarar
Hej och tack för din fråga,
Vad gäller D-vitamin, så stämmer det att höga nivåer av D-vitamin kan leda till att förkalkning, men det behövs höga nivåer av D-vitamin och det beror inte på att D-vitamin är farligt utan på att det inte kombineras med kofaktorer för D-vitaminomsättning. För att D-vitamin ska omsättas korrekt krävs många näringsämnen. Först och främst, så krävs goda nivåer med magnesium för att ha fullgott upptag av kalcium i tarmen. D-vitamin är också viktigt för att optimalt upptag av kalcium ifrån tunntarmen och bidrar till att ny benvävnad kan mineraliseras. D-vitamin är även en viktig reglator för blodets kalciumnivåer, vilket är orsaken till att höga nivåer kan ställa till det.
Utöver det så bör det påpekas att man oftast inte bara behöver D-vitamin, utan även vitamin K2 och bor, eftersom dessa näringsämnen är viktiga för att kalcium ska kunna ta sig in i benstommen. Det är alltså viktigt att se till att nivåerna av magnesium är optimala, att D-vitamin kombineras med K2-vitamin antingen via kosten eller som kosttillskott och att värden på bor är optimala. När det gäller K2, så finns det ofta K2 i D-vitamintillskott, och annars kan man ta det som enskilt kosttillskott. Borbrist är ingen vanlig näringsbrist men det förekommer. Det mäts enklast i en hårmineralanalys (var noga med att se så att den hårmineralanalys du mäter verkligen mäter bor). Min rekommendation när det gäller D-vitamin är alltid att mäta det först, och sedan supplementera med en personligt anpassad dosering. Anledningen är att D-vitaminbehovet är otroligt olika från person till person, beroende på hur mycket solljus som kroppen exponerats av, om det är vinter eller sommar, hur kosthållningen ser ut, om det förekommer kroniska sjukdomar eller liknande (D-vitamin styr immunförsvaret till stor del). Mitt råd är alltså att du kontrollerar ditt D-vitaminvärde hos din vårdcentral eller på werlabs, och sedan tar hjälp av en näringsterapeut för att få exakt dosering. Om du inte vill mäta på det viset, så bör du ligga på rekommenderad daglig dos och kombinera D-vitamin med vitamin K2.
Ett tips på din beskrivning av din sjukdomshistorik, är att undersöka dina nivåer på natrium och kalium, eftersom dessa mineraler styr blodtrycket (natrium höjer blodtrycket, medan kalium sänker blodtrycket). Omega-3 och rödbetsjuice som du redan använder, kan också hjälpa till eftersom omega-3 gör blodet mer lättflytande och rödbetsjuice ökar tillförsel av kväveoxid som verkar blodtryckssänkande. Även vitlök har en blodförtunnande effekt. Utöver dessa generella tips så skulle jag rekommendera dig att boka tid hos en näringsterapeut som kan hjälpa dig att se över just din problematik, där ni kan undersöka balans mellan natrium och kalium eller om det är något annat som är viktigt som framgår när man har en mer djupgående diskussion. Fördelen om du söker hjälp hos en näringsterapeut är att du inte blir erbjuden läkemedel, utan naturliga preparat som inte ger den typen av biverkningar som du beskriver som oroande.
Varma hälsningar Zarah Öberg